Mundial 2022: Ωραίοι οι νέοι Ισπανοί και Γερμανοί, αλλά λείπουν οι προσωπικότητες και η αμυντική αξιοπιστία
Ούτε οι Αγγλοι, ούτε οι Ολλανδοί, ούτε οι Βέλγοι, ούτε οι Ισπανοί. Ούτε κάποια από τις «μικρομεσαίες» που είχαν ξεκινήσει με το «δεξί», όπως η Σαουδική Αραβία, το Εκουαδόρ, οι Γιαπωνέζοι. Μόνοι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές. Μόνο οι Γάλλοι – από τις 24 ομάδες που έπαιξαν και δεύτερη φορά – έκαναν το 2/2 στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Για να δούμε αύριο τους Πορτογάλους και τους Βραζιλιάνους...
Να τους δούμε, διότι ορισμένες φορές τα (αρχικά) φαινόμενα απατούν. Η Ιαπωνία, επί παραδείγματι, που ηττήθηκε σήμερα από την Κόστα Ρίκα, πετώντας στα σκουπίδια ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο, την ξόδεψε την ευκαιρία που δημιούργησε με την εκκωφαντική νίκη της επί της Γερμανίας. Η Σαουδική Αραβία, παρότι το πάλεψε αξιοπρεπέστατα, ηττήθηκε από την Πολωνία του «Λέβα» μετά το «μπαμ» επί της Αργεντινής, οι Αγγλοι «κώλωσαν» απέναντι στις ΗΠΑ μετά την επτάρα επί του Ιράν και το Ιράν «τελείωσε» την Ουαλία με 2-0.
Υπάρχουν όμως και φαινόμενα που... επιβεβαιώνονται. Οπως αυτό του αποκρουστικού Βελγίου που σήμερα έγινε τροφή στα νύχια του εκπληκτικού Ζιγές μετά την ισχνή νίκη του στην πρεμιέρα επί του Καναδά. Οπως του Κατάρ που δεν είναι ομάδα επιπέδου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οπως της Ισπανίας και της Γερμανίας. Δυο ομάδων που έχουν ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό, που δεν έχουν πια πολλές σπουδαίες προσωπικότητες στο ρόστερ τους, που παίζουν ποδόσφαιρο υψηλής έντασης, υψηλών προδιαγραφών, αλλά είναι μέγα ζητούμενο αν θα καταφέρουν (έστω μία εκ των δύο) να φτάσουν στον ημιτελικό. Κι όχι μόνο επειδή ο δεύτερος του ομίλου «πέφτει» πάνω στην υπερπλήρη Βραζιλία, αλλά και διότι δεν διαθέτουν αμυντική αξιοπιστία.
Οι Γερμανοί, επί παραδείγματι, απόψε κινδύνευσαν ουσιαστικά τρεις φορές και δέχθηκαν ένα (θαυμάσιο!) γκολ από τον Αλβαρο Μοράτα. Εναντίον των Γιαπωνέζων είχαν κινδυνεύσει από δικές τους ανοησίες (ίσως και ελαφρά υποτίμηση του αντιπάλου) τέσσερις φορές, δέχθηκαν δύο γκολ. Με τέτοια ποσοστά, δεν μπορείς να φτάσεις πολύ πολύ ψηλά σ' ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Ειδικά, δε, οι Γερμανοί, παρότι έχουν μεγάλο βάθος στη μεσαία γραμμή τους και στους ακραίους μεσοεπιθετικούς τους, εμφανίζονται και πάρα πολύ άστοχοι στην τελική προσπάθεια! Εναντίον της Ιαπωνίας ξόδεψαν πέντε καθαρές ευκαιρίες, απόψε δύο καθαρά τετ α τετ, του Μουσιάλα στο 73' και του Σανέ στο 90' +5' για να πάρει το τρίποντο.
Δυσαρεστημένος, βέβαια, ο Χάνσι Φλικ, δεν μπορεί να είναι απόψε. Το δώρο της Κόστα Ρίκα ήταν απρόσμενο και τεράστιο! Η ισοπαλία ήταν «αποδεκτό» αποτέλεσμα για τους Γερμανούς, οι οποίοι πλέον με τριαρο-τεσσάρα επί μιας εκ των χειρότερων ομάδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα περάσουν στο τελευταίο ματς εκτός κι αν οι Γιαπωνέζοι στείλουν στον κουβά για δεύτερη φορά όλη την υφήλιο και νικήσουν τους Ισπανούς: θαύμα θαυμάτων! Αλλά για την ήττα τους από την Ιαπωνία, θα επέλθει και η ποινή: «σταύρωμα» με τους Βραζιλιάνους και από την εποχή του 7-1 με βασικό εξτρέμ τον... Μπερνάρ έχουν περάσει πολλά χρόνια. Από ποιους πρέπει να είναι δυσαρεστημένος ο Φλικ; Από τον Γκουϊντογάν, τον Μίλερ, τον Κίμιχ, κυρίως από τον επιπόλαιο Γκνάμπρι που νομίζει ότι είναι ο... Πιερ Λιτμπάρσκι.
Πήρε πολλά όμως από τον game changer Σανέ, πήρε το γκολ από τον Φούλκρουνγκ (από το τραγικό λάθος του Λαπόρτ στο build up), πήρε εξαίσιο ματς από τον Ράουμ και μυαλωμένο ματς από τον Γκορέτσκα και τον Ρούντιγκερ, κατάφερε να εξαφανίσει το πολυδιαφημισμένο δίδυμο Πέδρι – Γκάβι, οι οποίοι αρκέστηκαν στο τρέξιμο και στο pressing. Με τη μπάλα στα πόδια, σχεδόν «εξαφανίστηκαν».
Κι αν δεν εμφανιζόταν (χίλια μπράβο στον Λουίς Ενρίκε για το timing της αλλαγής) ο μπαρουτοκαπνισμένος Αλβαρο Μοράτα, η Ισπανία δεν θα έβρισκε εύκολα το γκολ απόψε, διότι... δεν πήγαιναν όλα μέσα όπως στην πρεμιέρα. Για την ακρίβεια δεν πήγε τίποτα μέσα (δοκάρι του σούπερ κινητικού Ντάνι Ολμο, τεράστια ευκαιρία με «τσαρούχι» του Ασένσιο για το 2-0 στο 65') εκτός από το «σεντερφορίσιο» πλασέ του Μοράτα στην κλειστή γωνία του Νόιερ.
Ηταν αυτό το Ισπανία – Γερμανία το πρώτο ντέρμπι ενός «μουτζουρωμένου», αλλά «πιπεράτου» με εκπλήξεις Μουντιάλ, στο οποίο έχουν αποκλειστεί μόνο το Κατάρ και ο Καναδάς και έχουν εντυπωσιάσει μόνο τα δυο φαβορί: η Βραζιλία και η Γαλλία. Σε μια εβδομάδα θα έχουν ξεχαστεί όλα αυτά. Οταν αρχίζουν τα νοκ άουτ και όλα κρίνονται σε μια λεπτoμέρεια, οι «όμιλοι» έχουν ήδη ξεχαστεί...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.