Ναι, αλλά ο Μέσι έχασε το πέναλτι
O Έντσο Φερνάντες, ο Χουλιάν Άλβαρες, ο Αλέξις Μακ Άλιστερ. Είναι κατά κύριο λόγο τα πρόσωπα που ευθύνονται για το φρεσκάρισμα της Αργεντινής, για τη νέα δυναμική που έδωσαν σε μια ομάδα, που από την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Μουντιάλ βρέθηκε να παίζει «τελικούς». Καμία άλλη χώρα δεν ταξιδεύει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με αυτήν την πίεση για κατάκτηση, καμία άλλη ομάδα δεν προκαλεί τόσο ακραίες αντιδράσεις στους φίλους της ανά τον κόσμο. Ναι, ανά τον κόσμο. Δείτε τι έγινε, για παράδειγμα, στο Μπαγκλαντές.
Argentina support in Bangladesh 🇧🇩🇦🇷 pic.twitter.com/q5PrDhzbpc
— GOLAZO (@golazoargentino) December 1, 2022
Η «Σκαλονέτα» ωστόσο φάνηκε αντάξια των προσδοκιών. Λύγισε το Μεξικό, κατάφερε να ξεκλειδώσει το «πούλμαν» της Πολωνίας στο καλύτερο της ματς στη διοργάνωση από κάθε άποψη. Η Αργεντινή έκανε αυτό για το οποίο είναι πλασμένη, πήρε τα ηνία του αγώνα και δεν άφησε το πόδι από το γκάζι μέχρι η αποστολή να έρθει εις πέρας. Η ένταση, οι τοποθετήσεις, τα μαρκαρίσματα, οι πρώτες επαφές, οι επανακτήσεις, οι κινήσεις χωρίς την μπάλα, αυτή τη φορά εκτελέστηκαν σε πολύ καλύτερο βαθμό από ό,τι στα προηγούμενα ματς. Έπαιξε σίγουρα ρόλο ο «αέρας» των νεότερων, που φαίνεται ότι το βάρος αυτής της πολύ ιδιαίτερης πίεσης δεν έχει πλακώσει τις πλάτες τους. Τίποτα από αυτά, ωστόσο, δεν θα γινόταν σε αυτόν τον βαθμό χωρίς το νούμερο δέκα.
Ο Λιονέλ Μέσι, σε ηλικία 35 ετών και 159 ημερών, έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που δημιουργεί 5+ ευκαιρίες και κάνει 5+ ντρίμπλες σε έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο αμέσως προηγούμενος, ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα απέναντι στη Νιγηρία το 1994. Mε βαθμό 8.2 από το Sofascore, ο Μέσι βαθμολογήθηκε ως ο κορυφαίος του γηπέδου. Όχι τυχαία.
Οι περισσότεροι μένουν στο πέναλτι που έπιασε ο Σέζνι ή στο «τσαφ» του Λίο μετά τη φάση που πέρασε ολόκληρη την Πολωνία και δεν έπιασε το σουτ όπως θα ήθελε. Είναι δεδομένη η επιφανειακή προσέγγιση μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου και προφανώς δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο, ο Μέσι έκανε πολλά περισσότερα στο ματς με τους Πολωνούς. Ήταν πάνω από τους μέσους όρους του σχεδόν σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, διπλασιάζοντάς τους μάλιστα ανά περίπτωση. Όχι απλά από τους φετινούς μέσους όρους, αλλά όλης της καριέρας του! Είχε, για παράδειγμα 74% επιτυχίας σε όλες τις ενέργειές του στο γήπεδο, όταν ο μ.ο του είναι 67.5%. Δεν βρήκε δίχτυα, αλλά είχε 1.22 xGoals μόνος του. Μιλάμε για τον Μέσι. Ελάχιστες φορές θα συμβεί να μην σκοράρει με τέτοια απόδοση. Έγραψε 88% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες, 57% επιτυχίας στις 40 μονομαχίες που έδωσε, το απόλυτο στις φορές που επανέκτησε την μπάλα στο αντίπαλο τερέν, έκανε 5 πάσες-κλειδιά.
Η είσοδος του Άλβαρες και του Έντσο, βοήθησαν τον Μέσι να δημιουργήσει περισσότερο. Παίζοντας σε έναν ελεύθερο ρόλο στην τριπλέτα της επίθεσης, έμοιαζε αρκετά κοντά στον ρόλο του false-9 που εκτόξευσε το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα. Όμως η επιρροή του 36χρονου, πλέον, Μέσι είναι μεγαλύτερη στο δημιουργικό κομμάτι. Τον είδαμε αρκετά συχνά τσο πρώτο ημίχρονο να κινείται σε χώρους κοντά στο κέντρο, να παίρνει μπάλα και να μεταφέρει το παιχνίδι προς τον Ακούνια ή να παίρνει την μπάλα σε θέσεις που μπορούσε να ντριμπλάρει, να «σπάσει» τις γραμμές του αντιπάλου με τις κινήσεις του, να δημιουργήσει ανισορροπίες και τελικά επικίνδυνες καταστάσεις. Και η ομάδα ήταν εκεί για να τον «αγκαλιάσει». Ο προπονητής, οι συμπαίκτες, οι κερκίδες που φώναξαν το όνομά του μετά το χαμένο πέναλτι. «Η ομάδα πήρε δύναμη από το λάθος μου. Η δύναμη αυτής της ομάδας είναι η ενότητα». Αυτή η υποστήριξη της Αργεντινής στον Μέσι, που έλειπε στις προηγούμενες διοργανώσεις, τον ξεκλείδωσε στο Copa America. Το πού θα φτάσει φέτος, εξαρτάται από όλον τον οργανισμό.
Κάποια στατιστικά μάς θυμίζουν πόσο καιρό υπάρχει ο Λίο σε αυτό το επίπεδο. Στο Κατάρ έγινε ταυτόχρονα ο νεότερος (18 ετών και 357 ημερών, κόντρα στη Σερβία το 2006) και ο γηραιότερος (35 ετών και 155 ημερών, κόντρα στο Μεξικό) ποδοσφαιριστής που σκοράρει και δίνει ασίστ στο ίδιο ματς Μουντιάλ. Έγινε, επίσης, ο πρώτος που καταφέρνει να μοιράσει ασίστ σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα, από το 2006 μέχρι το 2022 και θέλει ένα γκολ για να ξεπεράσει τα τέρματα στα Μουντιάλ του Ντιέγκο Μαραντόνα.
Ζούμε τις τελευταίες παραστάσεις ενός θρύλου στο Παγκόσμιο Κύπελλου. Ενός συμβόλου που κουβαλά στις πλάτες του ένα πρωτοφανές βάρος, λες και το ποδόσφαιρο, εν έτει 2022, είναι υπόθεση ενός. Ζούμε το φινάλε ενός ποδοσφαιριστή που ανεξάρτητα από κατακτήσεις τίτλων και διακρίσεων, έχει καταφέρει κάτι που το πετυχαίνουν ελάχιστοι: Να αλλάξει το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα κάποτε είχε πει: «Μην γράφετε γι' αυτόν, μην προσπαθείτε να τον περιγράψετε. Απλά παρακολουθήστε τον». Είναι κρίμα, γι’ αυτούς που πραγματικά λατρεύουν το παιχνίδι, να στέκονται σ’ ένα χαμένο πέναλτι απέναντι σε έναν σπεσιαλίστα του είδους ή μια προσπάθεια που κατέληξε άουτ. Να περιμένουν τον αποκλεισμό της Αργεντινής για να πουν ότι «σιγά, δεν πήρε Μουντιάλ». Απολαύστε τον όσο υπάρχει ακόμα καιρός.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.