Μουντιάλ 2022: Το νου σου Λουίς Ενρίκε, η μπάλα τιμωρεί

Αλέξανδρος Λοθάνο Αλέξανδρος Λοθάνο
Μουντιάλ 2022: Το νου σου Λουίς Ενρίκε, η μπάλα τιμωρεί

bet365

Η Ισπανία επέλεξε (;) να πάρει το πιο «εύκολο» μέρος του ταμπλό στο Παγκόσμιο Κύπελλο με ήττα από την Ιαπωνία και ο Αλέξανδρος Λοθάνο υπενθυμίζει ότι, συνήθως, τέτοιου είδους επιλογές πληρώνονται. Και, μάλιστα, με δυσάρεστο τρόπο.

Γουστάρω πολύ τον Λουίς Ενρίκε. Γουστάρω το στιλάκι του, το ότι κάνει ό, τι εκείνος κρίνει καλύτερο αδιαφορώντας για τις κριτικές, ότι του αρέσει να συνδυάζει το παιχνίδι κατοχής με το κάθετο, μπουκαδόρικο στιλ που είχε ο ίδιος όταν ήταν (πολύ αξιόλογος) ποδοσφαιριστής.

Ότι καθιέρωσε ως βασικούς στην Εθνική Ισπανίας έναν 18χρονο (Πέδρι) και έναν 17χρονο (Γκάβι), ότι κάνει με πολύ πειστικό τρόπο την μετάβαση στη νέα εποχή, αφήνοντας πίσω του την πιο λαμπερή γενιά όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο της χώρας του.

Γουστάρω το βιτριολικό του χιούμορ και ότι στη διάρκεια του Μουντιάλ κάνει σχεδόν κάθε βράδυ streaming και απαντάει σε ερωτήσεις φιλάθλων του στιλ «πόσα αυγά τρως καθημερινά» ή «τι είδους εσώρουχο φοράς»

Δεν γουστάρω, όμως, ότι (μας) λέει ψέματα. Μετά την ήττα από την Ιαπωνία, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ρόχα (και όχι των Φούριας Ρόχας, όπως κακώς το έχουμε καθιερώσει στα μέρη μας) υποστήριξε ότι δεν ήξερε τι συνέβαινε την ίδια ώρα στο Κόστα ΡίκαΓερμανία, παρ’ ότι το αποτέλεσμά του επηρέαζε άμεσα την τύχη της ομάδας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Τι; Ήμασταν αποκλεισμένοι; Δεν το ήξερα γιατί ήμουν συγκεντρωμένος στον αγώνα μου, εγώ δεν κάνω εικασίες. Αν το μάθαινα, θα πάθαινα έμφραγμα» ήταν η (πάντα με ξεχωριστό στιλ) ατάκα του «Λούτσο», η οποία δεν πείθει κανέναν όταν, την ίδια ώρα, οι βοηθοί του και οι αναπληρωματικοί ενημέρωναν συνεχώς τους αγωνιζόμενους για το τι συνέβαινε στο άλλο παιχνίδι.

Η Ισπανία, βεβαίως, ήταν «αποκλεισμένη» μόλις για τρία λεπτά. Αλλά, από την στιγμή που δεν «καθάρισε» στο πρώτο ημίχρονο και έπαιζε μπλαζέ σε όλο το ματς, ήταν σαν να… προκαλούσε την ανατροπή της Ιαπωνίας η οποία, εφόσον δεν νικούσε η Κόστα Ρίκα ή δεν πετύχαινε ένα σκορ – μαμούθ η Γερμανία, θα την έφερνε στη δεύτερη θέση του πέμπτου ομίλου.

Μαρόκο - Ισπανία, σχέσεις (στ)οργής

Και τι σημαίνει η δεύτερη θέση; Ότι, καταρχήν, αποφεύγει στους «16» την (πάντα επικίνδυνη) δευτεραθλήτρια κόσμου Κροατία, η οποία της έβγαλε το λάδι μέχρι να την αποκλείσει στην ίδια φάση του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στην παράταση και με το απίθανο 5-3.

Και, κυρίως, αποφεύγει την Βραζιλία στα προημιτελικά, εφόσον βεβαίως όλα κυλήσουν ομαλά και δεν προκύψει καμία έκπληξη ενδιάμεσα, με τη Σελεσάο να εξασφαλίζει σήμερα (02/12) την πρώτη θέση του ομίλου της και να αποκλείσει στους «16» τον δεύτερο του όγδοου ομίλου.

Με βάση το σχέδιο που προκύπτει από την χθεσινή εξέλιξη, η Ισπανία θα βρει στην οκτάδα την (θεωρητικά πιο βατή, αλλά επίσης εξαιρετικά ταλαντούχα) Πορτογαλία, της οποίας έχει πάρει εσχάτως τον αέρα, με την Γαλλία ή την Αγγλία να περιμένει, αλλά πλέον στα ημιτελικά, μια ανάσα δηλαδή από τον τελικό.

Ναι, αλλά καταρχήν τους Ίβηρες περιμένει το καταπληκτικό Μαρόκο το απόγευμα της Τρίτης (06/12, 17:00). Μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του Μουντιάλ, που κόντρα σε Κροατία και Βέλγιο ΔΕΝ δέχθηκε γκολ, που έχει μόνο ένα τέρμα εις βάρος της και αυτό με αυτογκόλ.

Μια ομάδα με ταλέντο από την μέση και μπροστά, με εξαιρετικά τρεξίματα, πολύ επικίνδυνη στις στατικές φάσεις, όπου ξεκάθαρα η Ισπανία έχει τεράστιο πρόβλημα αντιμετώπισης, με πολύ κόσμο στις εξέδρες… Και, συν τοις άλλοις, ένα τεράστιο κίνητρο για να αποκλείσει την Ισπανία.

Όχι μόνο για να φτάσει σε προημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία του, αλλά και επειδή η κόντρα με την Ισπανία έχει τεράστιο πολιτικό υπόβαθρο, με τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε πολύ τεταμένο σημείο.

Υπολογίζεται ότι στην Ισπανία υπάρχουν πάνω από 800 χιλιάδες Μαροκινοί (!), όσος δηλαδή είναι ο πληθυσμός μιας μεγάλης πόλης όπως η Βαλένθια. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μετανάστες από το Μαρόκο δεν νιώθουν να έχουν ενσωματωθεί στην ισπανική κοινωνία και αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες για να βρουν θέσεις εργασίας.

Ξέρετε τι θα σημαίνει μια πρόκριση επί της Ισπανίας γι’ αυτούς τους ανθρώπους, για τους Μαροκινούς που παίζουν στην ισπανική La Liga, όπως ο τερματοφύλακας Μπόνο, ο Γιουσέφ Εν Νεσίρι, αλλά και για τον Ασράφ Χακίμι, ο οποίος γεννήθηκε στη Μαδρίτη και μεγάλωσε βλέποντας τον πατέρα του να δουλεύει ως πλανώδιος πωλητής και την μητέρα του να καθαρίζει σπίτια, προκειμένου εκείνος να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα;

Έτσι μπλόκαρε η Ιαπωνία την Ισπανία

Από την μια, λοιπόν, το τεράστιο κίνητρο και η άγνοια κινδύνου των Μαροκινών. Και, από την άλλη, η (αδικαιολόγητη) έπαρση της Ισπανίας, η οποία μπλοκάρει όταν δέχεται πίεση, όπως συνέβη και κόντρα στους Ιάπωνες.

Ο Χατζίμε Μοριγιάσου έστησε άψογα την ομάδα του. Με διαρκής κίνηση και πίεση, με τέσσερις παίκτες σε μικρό χώρο έκλεισε τους διαδρόμους προς τον (καταλύτη του ισπανικού παιχνιδιού) Σέρχιο Μπουσκέτς, υποχρεώνοντας τα στόπερ Ρόδρι και Πάου Τόρες να κάνουν συνεχώς ανούσιες πάσες (215 ο πρώτος και 190 ο δεύτερος!).

Και, βεβαίως, δεν άφησε ανεκμετάλλευτα δύο δώρα του Λουίς Ενρίκε. Από την μια η (άνευ λογικής) αντικαταστάση του Άλβαρο Μοράτα, του μοναδικού καθαρόαιμου σέντερ φορ που διαθέτει η 26μελής αποστολή των Ισπανών και που γέμιζε την αντίπαλη περιοχή.

Και, από την άλλη, η εμμονή της ομάδας του «Λούτσο» να παίζει την μπάλα από πίσω, παρ’ ότι ο τερματοφύλακας Ουνάι Σιμόν είναι κάκιστος με την μπάλα στα πόδια. Από αυτή την αδυναμία του προήλθε το γκολ ισοφάρισης της Γερμανίας, έτσι «χτίστηκε» και το γκολ της ισοφάρισης της Ιαπωνίας. Πόσο πιο προφανές πια;

Ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί, τον οποίο αποκαλούν χαϊδευτικά «Πεπ Γκουαρδιόλα» και «Ζοσέ Μουρίνιο του Μαρόκο», είναι δεδομένο ότι θα μελετήσει πολύ προσεκτικά τον αγώνα της Ισπανίας με την Ιαπωνία. Και το Μαρόκο δεν έχει κανένα πρόβλημα να περιμένει και να χτυπήσει στην κόντρα και με στατικές φάσεις.

Η ιστορία έχει δείξει ότι, συνήθως, όταν επιλέγουμε αντίπαλο, την πατάμε πολύ άσχημα. Και η Ισπανία, αν δεν βρει λύσεις στα αγωνιστικά της ζητήματα και δεν ανεβάσει πολλά κλικ την έντασή της, θα φτιάχνει βαλίτσες για Μαδρίτη το πρωί της Τετάρτης (07/12). Και ας (φαίνεται πως) επέλεξε το «εύκολο» μέρος του ταμπλό...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...