Μουντιάλ 2022, Ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής των ομίλων; (vids+poll)

Νότης Χάλαρης
Μουντιάλ 2022, Ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής των ομίλων; (vids+poll)

bet365

Η Σενεγάλη έχει προκριθεί δύο φορές στην ιστορία της στα νοκ-άουτ του Μουντιάλ (2002-2022) και το κοινό σημείο αυτών των δύο γεγονότων ακούει στο όνομα του Αλιού Σισέ που το κατάφερε τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Είναι αυτό αρκετό για να είναι ο... προπονητής των ομίλων;

Το παρατσούκλι της εθνικής ομάδας της Σενεγάλης είναι «λιοντάρια» και αν υπήρχε πρόσωπο σε αυτό, σίγουρα θα ήταν του Αλιού Σισέ. Του ανθρώπου που υπογράφει μόνος του την ιστορία της χώρας στις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου αφού βρίσκεται και στις δύο προκρίσεις της ομάδας στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης.

Στο Μουντιάλ του 2002, ο Σισέ ήταν από τα βασικά μέλη της Σενεγάλης όταν η χώρα προκρίθηκε για πρώτη φορά στα νοκ-άουτ στα γήπεδα της Ν. Κορέα και Ιαπωνίας. Μάλιστα τότε η ομάδα είχε φτάσει μέχρι και τα προημιτελικά του θεσμού όταν σταμάτησε πάνω στη Δανία (στην παράταση με 1-0) και ο ίδιος άνθρωπος το έκανε ξανά, αυτή τη φορά ως προπονητής 20 χρόνια μετά.

Συγκεκριμένα βρίσκεται από το 2015 στον πάγκο της εθνικής ομάδας και μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής πριν λίγους μήνες, οδήγησε τη χώρα και στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ κόντρα στους διοργανωτές, το Εκουαδόρ και την Ολλανδία. Παρά την ήττα από τους «οράνιε», τα «λιοντάρια» πήραν δύο νίκες στα υπόλοιπα ισάριθμα ματς.

Φυσικά δεν ήταν ο μόνος προπονητής που τράβηξε τα βλέμματα με την ομάδα του και το Gazzetta σας δίνει την ευκαιρία να αναδείξετε τον καλύτερο κόουτς των ομίλων.

 

Γκρεγκ Μπερχάλντερ (ΗΠΑ)

Ο... αναμορφωτής του soccer στις ΗΠΑ. Ο Γκρεγκ Μπερχάλντερ βρίσκεται στον αμερικάνικο πάγκο από το 2018 και έκτοτε έχει δημιουργήσει μία ομάδα που σφύζει από νιάτα και ταλέντο. Ο 49χρονος κόουτς ετοίμαζε ένα σύνολο που θα μπορεί να σταθεί επάξια στο Μουντιάλ του 2022 και έδειξε τα πρώτα δείγματα στα προκριματικά όπου η ομάδα του τερμάτισε πρώτη μαζί με τον Καναδά.

Στα τελικά της διοργάνωσης το έργο δεν ήταν εύκολο αφού στον όμιλο υπήρχε η Αγγλία, το Ιράν και η Ουαλία. Χρειάστηκε... θρίλερ μέχρι την τελευταία αγωνιστική για κάνουν το θαύμα οι Αμερικάνοι και να αφήσουν εκτός τις δύο τελευταίες, με αποτέλεσμα να παίρνει την πρόκριση ως δεύτερη μαζί με την Αγγλία για πρώτη φορά από το 2014.

Γκράχαμ Άρνολντ (Αυστραλία)

Η Αυστραλία είναι μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της διοργάνωσες στους ομίλους καθώς άφησε εκτός τη Δανία η οποία ήταν ένα από τα φαβορί για την κορυφή. Ο «αρχιτέκτονας» σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο Γκράχαμ Άρνολντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ποστέκογλου και οδήγησε τα... καγκουρό στα τελικά της διοργάνωσης.

Το 4-1 στην πρεμιέρα των ομίλων από τη Γαλλία έδειξε πόσο δύσκολα θα δούμε την Αυστραλία να γράφει ιστορία όμως η ομάδα μάζεψε τα... κομμάτια της, νίκησε την Τυνησία (1-0) και πήγε στον «τελικό» με τη Δανία με μοναδικό στόχο τους τρεις βαθμούς. Το τέρμα του Λέκι έστειλε στον 7ο ουρανό τους οπαδούς της χώρας καθώς είδαν τη χώρα τους να προκρίνεται για πρώτη φορά από το 2006.

Λιονέλ Σκαλόνι (Αργεντινή)

Τα μάτια είναι στραμμένα στον Λιονέλ Μέσι και δικαίως σε αυτό το Μουντιάλ, με τους περισσότερους να... σοκάρονται από την ήττα της πρεμιέρας κόντρα στη Σαουδική Αραβία. Όμως ένας συνονόματός του έβαλε το... χεράκι του για να γυρίσει η κατάσταση και αυτός δεν είναι άλλος από τον Λιονέλ Σκαλόνι. Ο 44χρονος προπονητής που έμαθε όσα έπρεπε δίπλα στον Χόρχε Σαμπαόλι και μετά το Copa America είναι έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα σε ακόμα μία κατάκτηση.

Μετά το σοκ της 1ης αγωνιστικής, ο νεαρός κόουτς έβαλε τα πράγματα κάτω, αποφόρτισε τον Μέσι από την πίεση και έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο στα επόμενα παιχνίδια. Τόσο κόντρα στο Μεξικό όσο και κόντρα στην Πολωνία, η «αλμπισελέστε» ήταν αυτό που έπρεπε, νικώντας με 2-0 και στα δύο παιχνίδια, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση και κλείνοντας μία θέση στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Ουαλίντ Ρεγκραγκί (Μαρόκο)

Αυτό που κατάφερε ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί δεν θα μπορούσε να το κάνει ο καθένας. Ο 49χρονος προπονητής ανέλαβε την Εθνική Μαρόκο τρεις μήνες πριν το Μουντιάλ και μπήκε σε ένα πολύ.... ηλεκτρισμένο κλίμα μέσα στα αποδυτήρια, με αποκορύφωμα τη ρήξη με τον Χακίμ Ζιγιέχ. Παρότι είχε λίγες εμπειρίες ως κόουτς, ο ίδιος κατάφερε να τα βρει πάλι με τον αστέρα της Τσέλσι και να τον επαναφέρει στο δυναμικό.

Η ισοπαλία με την Κροατία (0-0) ήταν ένα... μήνυμα για τη δυναμική της ομάδας ενόψει της συνέχειας. Ο όμιλος ήταν δύσκολος και η πρόκριση απίθανη κόντρα στη φιναλίστ του 2018, το Βέλγιο (ημιτελικά του Μουντιάλ 2018) και τον Καναδά (πρώτος στα προκριματικά με ΗΠΑ). Η πρώτη έκπληξη έγινε με το Βέλγιο, όταν οι Μαροκινοί πήραν μία πολύ σημαντική νίκη (2-0) και έθεσαν τις βάσεις της πρόκρισης. Τελικά, η επικράτηση επί του Καναδά οδήγησε τη χώρα για πρώτη φορά στους «16» μετά το 1986.

Χαγιέμε Μοριγιάσου (Ιαπωνία)

Το αουτσάιντερ του ομίλου και πώς να μην είναι όταν μέσα σε αυτόν βρίσκονται οι Γερμανία και Ισπανία. Και όμως οι «σαμουράι» έκαναν την τεράστια έκπληξη και όχι απλά κατέκτησαν την πρώτη θέση αλλά άφησαν εκτός και τη Γερμανία. Πίσω από αυτό το αποτέλεσμα, κρύβεται ο Χαγίμε Μοριγιάσου, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2018.

Μία προπονητική καριέρα που είχε δύο εμβλήματα στο ρούχο του. Της Χιροσίμα όπου έμεινε για 4,5 χρόνια (265 παιχνίδια) και της Εθνικής Ιαπωνίας που βρίσκεται εδώ και πέντε έτη. Παρά την ισοπαλία με την Κόστα Ρίκα στους ομίλους του Μουντιάλ, οι Ασιάτες έκαναν την έκπληξη και νίκησαν τόσο τη Γερμανία όσο και την Ισπανία με το ίδιο σκορ (2-1), πανηγυρίζοντας μία τεράστια πρόκριση.

Ερβέ Ρενάρ (Σαουδική Αραβία)

Από τους προπονητές της λίστας είναι ο μόνος που δεν βρίσκεται στα νοκ-άουτ του Μουντιάλ αλλά έγινε ο προπονητής που... κέρδισε τις καρδιές αρκετών οπαδών. Ο Ερβέ Ρενάρ έχει γράψει ιστορία στους πάγκους των αφρικανικών εθνικών ομάδων και παρότι η Σαουδική Αραβία παρουσιάστηκε ως το μεγάλο αουτσάιντερ του ομίλου, κατάφερε έστω και για λίγο να φέρει τα πάνω κάτω και να δείξει πως όλα γίνονται.

Το... σοκ της Αργεντινής στην πρεμιέρα είχε την υπογραφή του. Η ομιλία του στο ημίχρονο έκανε τον γύρω του κόσμου και το αποτέλεσμα βγήκε στον αγωνιστικό χώρο, όπου η ομάδα έκανε την ανατροπή από 1-0 και μπήκε με το δεξί στη διοργάνωση (2-1). Κόντρα στην Πολωνία του Λεβαντόφσκι θα μπορούσε να είχε κάνει επίσης κάτι παρόμοιο αν ο Σέζνι δεν απέκρουε το πέναλτι πριν την ανάπαυλα. Το φινάλε έγινε με την ήττα από το Μεξικό (2-1) όπως η Σαουδική Αραβία έγινε από τις ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά ακόμα και χωρίς την πρόκριση.

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα