Η προίκα του 2002 συνεχίζει να δίνει καρπούς
Μέχρι το Μουντιάλ που συνδιοργάνωσαν το 2002, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία δεν είχαν προκριθεί ποτέ στην επόμενη φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο Καταρ και οι δύο ομάδες εντυπωσίασαν και πέτυχαν επικές ανατροπές πρόκρισης στα παιχνίδια με την Πορτογαλία και την Ισπανία. Και το βέβαιο είναι ότι μόνο εύκολοι αντίπαλοι δεν θα είναι για Βραζιλία και Κροατία αντίστοιχα.
Στα γήπεδα της Απω Ανατολής, πριν από 20 χρόνια συντελέστηκε ένα μικρό θαύμα με την Νότια Κορέα να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά χάνοντας δύσκολα από τη Γερμανία. Έχοντας στο τιμόνι της έναν εξαιρετικό προπονητή τον Ολλανδό Γκούς Χίντινγκ και κάτι παραπάνω από…καλή διαιτησία (οι Ιταλοί και οι Ισπανοί το θυμούνται καλά) έκαναν πολύ μεγάλη πορεία μέχρι την τετράδα ενώ οι Ιάπωνες πήγαν στους «16» όπου αποκλείστηκαν από την έκπληξη εκείνης της διοργάνωσης ομάδα της Τουρκίας η οποία έφτασε μέχρι την 3η θέση χάνοντας δύσκολα (2-1 στον όμιλο και 1-0 στα ημιτελικά) μόνο από τη μετέπειτα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Βραζιλία.
Αυτή η μαγιά που μπήκε το 2002 με τη διοργάνωση του Μουντιάλ σε Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, δεν πήγε χαμένη και πλέον αποδίδει καρπούς. Ανεξάρτητα εάν θα προχωρήσουν και άλλο ή θα σταματήσουν στη φάση των «16» στο Παγκόσμιο του Κατάρ έχουν κάνει την κορυφαία εμφάνιση της ιστορίας τους και ως το ποδόσφαιρο που παίζουν και ως τα αποτελέσματα, νίκες με ανατροπή επί Γερμανίας και Ισπανίας η Ιαπωνία και επί Πορτογαλίας η Κορέα. Δεν είναι μια νίκη «κλεφτοπόλεμος» με 1-0 και πίσω το πούλμαν, αλλά με μεστές εμφανίσεις με αντίδραση, σωστή ποδοσφαιρική προσέγγιση συνδυασμένη με πίστη και πάθος.
Μέσα σε μια 20ετία από τη διοργάνωση του 2002 αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των Ιαπώνων και Νοτιοκορεατών παικτών που πήγαν να παίξουν σε μεγάλες ομάδες στο εξωτερικό και αυτή την στιγμή είναι η πλειοψηφία των διεθνών παικτών των δύο ομάδων που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο.
Ο Τακούμι Μιναμίνο ο κορυφαίος Ιάπωνας ποδοσφαιριστής αυτή τη στιγμή (όπου από τη Ζάλτσμπουργκ είχε φτάσει μέχρι τη Λίβερπουλ και τώρα στη Μονακό) παίζει το ρόλο του εμβληματικού Κεϊσούκε Χόντα (ηγέτη σε προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα). Πριν την διοργάνωση πολύ χαμογέλασαν όταν τον άκουσαν με υπεραισιοδοξία να δηλώσει ότι: «Θέλουμε να πάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο»
Μετά την πρωτιά σε όμιλο με Ισπανία, Γερμανία και Κόστα Ρίκα, κανείς δεν μπορεί να μην πάρει σοβαρά αυτή την ομάδα μαχητών που δεν εγκαταλείπει ποτέ τον αγώνα, όπως άλλωστε είναι εδώ και αιώνες η παράδοση και η φιλοσοφία αυτού του υπερήφανου λαού.
Στη δεκαετία του 1980 στην Ιαπωνία (όπου το ποδόσφαιρο ήταν καθαρά σε ερασιτεχνικό επίπεδο) ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές μια σειρά κινουμένων με πρωταγωνιστή τον αρχηγό Τσουμπάζα, ένα παιδί που λατρεύει το ποδόσφαιρο και έχει όνειρο να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Ιαπωνία. Στην πορεία (του έργου) γίνεται ο καλύτερος παίκτης του κόσμου και καταφέρνει να φορέσει τις φανέλες κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, δημιουργώντας ενθουσιασμό σε εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο.
Αυτά που έβλεπαν σε…μίκυ μάους οι Ιάπωνες τότε, τα ζουν σε ένα βαθμό την τελευταία 20ετία και δικαιούνται πλέον να ονειρεύονται.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Κορεάτες που μετά το 2002 άλλαξαν επίπεδο και σε επίπεδο πρωταθλήματος, γηπέδων, ομάδων αλλά και στα τηλεοπτικά που εκτοξεύτηκαν. Τα γήπεδα που φτιάχτηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα άφησαν εποχή και πλέον και το πρωτάθλημα άλλαξε επίπεδο ενώ όλο και περισσότεροι παίκτες έφευγαν στο εξωτερικό.
Πλέον η Νότια Κορέα, έχει μπει για τα καλά στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη και θέλει να το κάνει και στα γήπεδα του Κατάρ. Απέναντι στη Βραζιλία είναι το γκραντ αουτσάιντερ, αλλά ήδη παίρνει έμπνευση από το Καμερούν που έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα στην ιστορία που κατάφερε να νικήσει τη Βραζιλία και έτσι έφυγε για την επιστροφή στο σπίτι με ένα μεγάλο χαμόγελο.
Οι Κορεάτισες πάντως χθες ξεσήκωναν τον κόσμο σε κάθε φάση υποψίας επίθεσης της ομάδας και φυσικά όταν ήρθε το νικητήριο γκολ έγινε της…Κορέας.
🙌🇰🇷 Τρελαμένες οι Νοτιοκορεάτισσες με την πρόκριση της εθνικής τους.#WorldCup2022 #WorldcupQatar2022 pic.twitter.com/g13TDjJuju
— gazzetta.gr (@gazzetta_gr) December 3, 2022
Οι παίκτες με τη λήξη πήγαν και υποκλίθηκαν μπροστά στο κοινό τους, αλλά άμεσα έτρεξαν στον πάγκο τους για να δουν τα τελευταία λεπτά του αγώνα της Ουρουγουάης με τη Γκάνα και μετά στήθηκε ένα κορεάτικο πανηγύρι μαζί με τον κόσμο. Τα σπουδαία δεν έχουν έρθει ακόμα σύμφωνα με τους ίδιους.
Οσο για την Ελβετία, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι λειτουργεί ως...ελβετικό ρολόι στην ακρίβεια με την οποία εμφανίζεται στις νοκ άουτ φάσεις. Αντίθετα οι Σέρβοι έμειναν πιστοί στο δόγμα τους να αδικούν εδώ και δεκαετίες το αστείρευτο ταλέντο τους.
Από 3-1 μπροστά με το Καμερούν και 2-1 με την Ελβετία οι Σέρβοι κατάφεραν να τερματίσουν τελευταίοι στον όμιλο με ένα βαθμό !
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.