Γκαράνγκ Κουόλ: Το «καγκουρό» που νίκησε την προσφυγιά, έγραψε ιστορία και παραλίγο να... παγώσει τον Μέσι (vids)

Γκαράνγκ Κουόλ: Το «καγκουρό» που νίκησε την προσφυγιά, έγραψε ιστορία και παραλίγο να... παγώσει τον Μέσι (vids)

Νότης Χάλαρης
Γκαράνγκ Κουόλ: Το «καγκουρό» που νίκησε την προσφυγιά, έγραψε ιστορία και παραλίγο να... παγώσει τον Μέσι (vids)

bet365

Έζησε τον πόνο της προσφυγιάς από νεαρή ηλικία και μέχρι να εγκατασταθεί στην Αυστραλία δεν ήξερε τι μέρα του ξημερώνει. Ο Γκαράνγκ Κουόλ έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που παίζει σε νοκ-άουτ φάση του Μουντιάλ μετά τον Πελέ (18 ετών και 59 ημερών) και το Gazzetta κάνει μία αναδρομή στην απίστευτη ιστορία του.

Την ίδια στιγμή που το ποδόσφαιρο ζει... δύσκολες ώρες λόγω της κατάστασης του Πελέ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα του Κατάρ, το όνομα του Βραζιλιάνου αστέρα επανέρχεται. Ο λόγος ακούει στο όνομα του Γκαράνγκ Κουόλ, ο οποίος έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που παίζει σε νοκ-άουτ φάση του Μουντιάλ μετά τον παλαίμαχο επιθετικό της Βραζιλίας, το 1958.

Ο υπερταλαντούχος εξτρέμ αγωνίστηκε κόντρα στην Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι και σε ηλικία 18 ετών και 79 ημερών κατάφερε να γράψει ιστορία στον θεσμό. Ωστόσο, αυτό το κατόρθωμα είναι η κορυφή ενός... παγόβουνου για τα όσα έζησαν και είδαν τα μάτια του σε αυτό το σύντομο διάστημα της ζωής.

Το Gazzetta σας δίνει στο... πιάτο την ζωή του και σας επαληθεύει τους λόγους που ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, μπορεί να νιώθει ευλογημένος που βρέθηκε στα γήπεδα του Κατάρ.

Μετανάστης λόγω εμφυλίου...

Ο Γκαράνγκ Κουόλ είναι μέλος μίας μεγάλης οικογένειας καθώς είχε πέντε αδέρφια. Γεννήθηκε στο Καρτούμ του Σουδάν στις 15 Σεπτεμβρίου του 2004, με τους γονείς του να έχουν καταγωγή από το Νότιο Σουδάν. Ο λόγος που έφυγαν από εκεί ήταν ένας εμφύλιος που είχε ξεσπάσει, όμως η μετακόμισή τους δεν τους... βοήθησε για πολύ καιρό.

Όταν ήρθαν στη ζωή τα έξι παιδιά, ξέσπασε ακόμα ένας πόλεμος, αναγκάζοντας την οικογένεια να μεταναστεύσει στην Αίγυπτο ώστε να επιβιώσει. Ο Γκουόλ ήταν σε νεαρή ηλικία αλλά καταλάβαινε τη φρίκη που επικρατούσε. Με τα επίπεδα ζωής να είναι χαμηλά, η οικογένεια αποφάσισε να φύγει και από εκεί και να πάει μόνιμα στην Αυστραλία όπου εγκαταστάθηκε.

Στη χώρα των «καγκουρό» πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, με τον πατέρα του να δουλεύει σε εργοστάσιο με φρούτα και τη μητέρα του ως καθαρίστρια ώστε να υπάρχει ένα εισόδημα στο σπίτι.

Το ποδόσφαιρο έγινε η ζωή του!

Στην Αυστραλία έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, όταν εντάχθηκε σε μία τοπική ομάδα ονόματι Goulburn Valley Suns. Στα 16 του ήρθε η στιγμή να ζήσει το... όνειρο καθώς έγινε αντιληπτός από τη Σέντραλ Κόαστ με αποτέλεσμα να ενταχθεί στην Κ21 σε πρώτη φάση και μέσα σε μικρό διάστημα να περάσει το κατώφλι της πρώτης ομάδας.

Το ταλέντο του και ο τρόπος που αγωνιζόταν ήταν εντυπωσιακός, συνδυάζοντας ταχύτητα, εκτέλεση και τεχνική με άρτιο τρόπο. Τον περασμένο Απρίλιο και πριν ενηλικιωθεί, ο σύλλογος του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι στη μεγάλη κατηγορία. Μάλιστα, έπαιξε και έβγαλε... μάτια κόντρα στην Μπαρτσελόνα όταν ήταν στην ομάδα του All-Star της A-League.

Η εκτόξευση και η πρώτη κλήση στην Εθνική

Έκτοτε ο 18χρονος εξτρέμ αγωνίστηκε σε συνολικά 14 παιχνίδια στο υψηλό επίπεδο της χώρας, μετρώντας έξι γκολ και τρεις ως απολογισμό. Όλα αυτά τα στατιστικά δεν πέρασαν απαρατήρητα από δύο πλευρές. Από την Ευρώπη και από την Εθνική Αυστραλίας. Η πρώτη, είχε αρκετούς... μνηστήρες που ήθελαν να τον αποκτήσουν και εν τέλει η Νιούκαστλ ήταν εκείνη που τα κατάφερε.

Ο αγγλικός σύλλογος κλείδωσε τη μεταγραφή για τις αρχές του 2023 (όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της A-League) και θα πρέπει να πληρώσει σχεδόν 350 χιλιάδες ευρώ. Βέβαια, όλα δείχνουν πώς ο νεαρός ποδοσφαιριστής θα παραχωρηθεί δανεικός για να πάρει ακόμα περισσότερες συμμετοχές.

Από εκεί και πέρα, έρχεται η σειρά της Εθνικής Αυστραλίας. Ως δώρο... γενεθλίων, ο Γκράχαμ Άρνολντ τον συμπεριλαμβάνει στην αποστολή για τα φιλικά με τη Νέα Ζηλανδία μόλις επτά μέρες μετά τα 18α γενέθλιά του και τον βάζει ως αλλαγή στο δεύτερο παιχνίδι που έπαιξε η χώρα του.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο, η πίστη στο τεράστιο ταλέντο του και απίστευτη ευκαιρία με την Αργεντινή...

Η μεγαλύτερη στιγμή της... ζωής του, ήρθε την ώρα της ανακοίνωσης της αποστολής για το Μουντιάλ στα γήπεδα του Κατάρ. Ο 18χρονος εξτρέμ ήταν ανάμεσα στην 26άδα που επέλεξε ο ομοσπονδιακός προπονητής για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο ίδιος, είδε όλες τις δυσκολίες που πέρασε να έρχονται ξανά στα μάτια του σαν... φιλμ.

Κόντρα στην Εθνική Γαλλίας μπήκε ως αλλαγή και για 16 λεπτά ένιωσε την απόλυτη εμπειρία. Για αυτή που πάλεψε όταν μετακινούταν με τους γονείς του από ήπειρο σε ήπειρο. Το ίδιο συνέβη και με την Αργεντινή όπου και έγραψε ιστορία, βάζοντας το όνομά του δίπλα σε αυτό του Πελέ.

Βέβαια κόντρα στον Μέσι και την παρέα του θα μπορούσε να έχει σοκάρει τους πάντες. Ήταν ο άνθρωπος που έκανε την τελευταία φάση του αγώνα, με το σκορ στο 2-1, παραλίγο να νικήσει τον αντίπαλο πορτιέρε και να στείλει το ματς στην παράταση. Δεν τα κατάφερε αλλά αυτό δεν αναιρεί τίποτα από το τι περιμένει όλη η χώρα από τα πόδια του.

Την ίδια στιγμή που ο «θρύλος» της Βραζιλίας περνάει κρίσιμες ώρες, ο Κουόλ έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που παίζει σε νοκ-άουτ του Μουντιάλ μετά τον άλλοτε φορ της Σάντος. Πλέον, μετά τον αποκλεισμό της χώρας του, ο υπερταλαντούχος εξτρέμ ετοιμάζεται για το επόμενο όνειρο. Αυτό της Ευρώπης και της Premier League. Εκεί όπου θέλει να... ανθίσει ακόμα περισσότερο το ταλέντο του.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα