Μουντιάλ 2022, Αργεντινή - Κροατία: O δρόμος της Αλμπισελέστε και της Χρβάτσκα μέχρι τους «4»

Βασίλης Μπαλατσός
Μουντιάλ 2022, Αργεντινή - Κροατία: O δρόμος της Αλμπισελέστε και της Χρβάτσκα μέχρι τους «4»

bet365

Θρίλερ, πάθος και... πέναλτι είναι τρεις χαρακτηριστικές λέξεις για την πορεία της Αργεντινής και της Κροατίας μέχρι τη φάση των ημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, στην οποία θα αναμετρηθούν για το πρώτο εισιτήριο του μεγάλου τελικού.

Το 2014 στη Βραζιλία η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Γερμανία, όμως στην παράταση ο Μάριο Γκέτσε «έσβησε» το όνειρο της Αλμπισελέστε για επιστροφή στην κορυφή του κόσμου μετά το 1986. Το 2018 στην Ρωσία η Κροατία έκανε την έκπληξη και έφτασε μέχρι τον τελικό αλλά η Γαλλία απλά δεν... παιζόταν και η Χρβάτσκα ηττήθηκε με 4-2.

Οι δυο φιναλίστ των δυο προηγούμενων τουρνουά θα αναμετρηθούν την Τρίτη (13/12, 21:00) στο «Lusail Iconic Stadium» για το πρώτο εισιτήριο του μεγάλου τελικού της 18ης Δεκεμβρίου και μια εξ αυτών θα επιστρέψει σε τελικό της κορφυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Ο δρόμος τους για να φτάσουν μέχρι τους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ μόνο εύκολος δεν ήταν...

Το σοκ της πρεμιέρας, ο συγκλονιστικός Μέσι και ο ήρωας Μαρτίνες

Η Αργεντινή ξεκίνησε την πορεία της στο Μουντιάλ 2022 με το... αριστερό. Η Αλμπισελέστε στο πρώτο της παιχνίδι για τον 3ο όμιλο, έπαιξε με το αουτσάιντερ που κανείς δεν υπολόγιζε, τη Σαουδική Αραβία, προηγήθηκε μόλις στο 10' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Λιονέλ Μέσι, είχε τρια γκολ που ακυρώθηκαν για οφσάιντ μέσω VAR και πήγε στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα με μια σιγουριά, την οποία την πλήρωσε. Οι Σαουδάραβες ανέτρεψαν το σκορ με δυο γκολ σε διάστημα πέντε λεπτών με τους Αλ Σέχρι (48') και Αλ Νταουσάρι (53'). Οι πρωταθλητές Νότιας Αμερικής δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το «σοκ» και το 2-1 έμεινε μέχρι τέλους.

Στο δεύτερο ματς του ομίλου η Αργεντινή ήταν με την «πλάτη στον τοίχο», καθώς αν έχανε από το Μεξικό θα έμενε εκτός τουρνουά από τη δεύτερη αγωνιστική. Μετά από ένα ημίχρονο με μπόλικο... άγχος ο Λιονέλ Μέσι έδωσε τη λύση στο 64' με ένα φανταστικό σουτ εκτός περιοχής. Στο 87' ο αρχηγός της Αλμπισελέστε από εκτελεστής έγινε δημιουργός και ο Έντσο Φερνάντες με ένα υπέροχο πλασέ έκανε το τελικό 2-0.

 

Οι πρωταθλητές Νότιας Αμερικής ζευγάρωσαν τις νίκες τους την τρίτη αγωνιστική, καθώς επικράτησαν με 2-0 της Πολωνίας του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και εξασφάλισαν την πρώτη θέση του ομίλου. Στο 39' η Αργεντινή κέρδισε πέναλτι, ο Μέσι ανέλαβε την εκτέλεση αλλά ο εξαιρετικός Σέζνι τον νίκησε. Η Αλμπισελέστε προηγήθηκε δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους με τον Μακ Άλιστερ και στο 67' ο Άλβαρες με το πρώτο του γκολ σε Μουντιάλ «τελείωσε» το ματς.

Στους «16» η πρώτη του 3ου ομίλου Αργεντινή, αντιμετώπισε τη δεύτερη του 4ου ομίλου Αυστραλία και από εύκολο ματς έγινε... θρίλερ. Στο 35' ο Μέσι με πλασέ επιπέδου... Μέσι μέσα από την περιοχή, άνοιξε το σκορ και στο 57' οι Άλβαρες - Ντε Πολ πίεσαν υποδειγματικά τον Ράιαν και ο πρώτος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Το ματς «άναψε» ξανά στο 77' όταν ο Γκούντγουϊν σούταρε εκτός περιοχής, η μπάλα κόντρα στον Φερνάντες και πήγε στα δίχτυα για το 2-1. Η ομάδα του Σκαλόνι έβγαλε άγχος και παραλίγο να το πληρώσει στην τελευταία φάση στο 90+7' αλλά ο Μαρτίνες νίκησε τον Κουόλ σε τετ α τετ.

Στα προημιτελικά η Αργεντινή έδωσε ντέρμπι με την Ολλανδία του Λουίς Φαν Χάαλ. Για περίπου 75 λεπτά οι Οράνιε ήταν άφαντοι στο γήπεδο και η Αλμπισελέστε είχε πάρει προβάδισμα δύο γκολ. Στο 35' μετά από μπαλιά «όνειρο» του Μέσι ο Μολίνα έκανε το 1-0 και στο 73' ο Ντάμφρις ανέτρεψε τον Έντσο μέσα στην περιοχή και ο Μέσι εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι. Από το... πουθενά οι Ολλανδοί εμφανίστηκαν στο ματς με «game changer» τον Βέγκχορστ, ο οποίος μπήκε στο 78', μείωσε με κεφαλιά στο 83' και έστειλε το ματς στην παράταση με σουτ μετά από έξυπνη κομπίνα του Κουπμάινερς στο 90+11'. Το ματς κρίθηκε στα πέναλτι, όπου ο Μαρτίνες βγήκε και πάλι μπροστά και απέκρουσε τα δυο πρώτα των Οράνιε. Οι συμπαίκτες του κίπερ της Άστον Βίλα ευστόχησαν σε τέσσερα από τα πέντε πέναλτι που εκτέλεσαν με τους Αργεντινούς να παίρνουν το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Η «αποκάλυψη» Λιβάκοβιτς και το 2/2 στη... ρώσικη ρουλέτα

Εν αντιθέσει με την Αργεντινή η Κροατία έφτασε στα ημιτελικά... αλώβητη. Στην πρώτη της υποχρέωση στον 6ο όμιλο σε ένα παιχνίδι με ελάχιστες φάσεις η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς έμεινε στη «λευκή» ισοπαλία με το Μαρόκο. Οι δυο μεγάλες εκπλήξεις του Μουντιάλ αναμετρήθηκαν στο πρώτο του ματς στο τουρνουά και αμφότερες έφτασαν στα ημιτελικά. Θα δώσουν ρεβάνς στο τελευταίο τους ματς στη διοργάνωση;

Οι Κροάτες... ξέσπασαν στο δεύτερο τους παιχνίδι με τον Καναδά να είναι το θύμα τους. Οι Κόκκινοι προηγήθηκαν πριν τη συμπλήρωση δύο λεπτών με τον Ντέιβις να σκοράρει το πρώτο γκολ στην ιστορία της χώρας του στη διοργάνωση και μετά ξεκίνησε το «πάρτι» των Κροατών. Ο Κράμαριτς ισοφάρισε στο 36' και ο Λιβάγια ολοκλήρωσε την ανατροπή στο 44'. Στο 70' ο Κράμαριτς σκόραρε για δεύτερη φορά στο ματς και στο 90+4' ο Μάγιερ διαμόρφωσε το τελικό 4-1.

Στο τρίτο της ματς η Χρβάτσκα αντιμετώπισε τους Βέλγους που ήθελαν μόνο νίκη για να προκριθούν και άντεξαν το «σφυροκόπημα» τους. Οι Κόκκινοι Διάβολοι έχασαν πολλές ευκαιρίες με μοιραίο τον Ρομελού Λουκάκου, από την άλλη η Κροατία είχε έναν τρομερό Λιβάκοβιτς που «κατέβασε ρολά» και το ματς έμεινε στην ισοπαλία χωρίς σκορ με την ομάδα του Ντάλιτς, η οποία πέρασε στα νοκ άουτ ως δεύτερη.

Στους «16» οι Κροάτες αντιμετώπισαν την επικίνδυνη Ιαπωνία, η οποία στον 7ο όμιλο είχε νικήσει με ανατροπή τόσο την Ισπανία, όσο και τη Γερμανία, η οποία έμεινε εκτός διοργάνωσης. Σε ένα ανοιχτό ματς με καλό ρυθμό ο Μαέντα άνοιξε το σκορ στο 43' και ο Πέρισιτς ισοφάρισε στο 55', με τις δυο ομάδες να οδηγούνται στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Λιβάκοβιτς έλαμψε, καθώς απέκρουσε τρία και έστειλε τη χώρα του στα προημιτελικά.

Για να προκριθεί η Κροατία στους «4» χρειάστηκε να αποκλείσει το μεγάλο φαβορί του τουρνουά, τη Βραζιλία. Η Σελεσάο αναμενόμενα ήταν καλύτερη, είχε ευκαιρίες αλλά ήταν άστοχη, ενώ ο Λιβάκοβιτς για ακόμα ένα ματς έκανε τον «Σούπερμαν», καθώς σε 120 λεπτά παιχνιδιού είχε δέκα αποκρούσεις. O Nεϊμάρ στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μισού της παράτασης πέρασε τον τερματοφύλακα της Χρβάτσκα και άνοιξε το σκορ, όμως οι Κροάτες ήταν... πολύ σκληροί για να πεθάνουν και ο Πέτκοβιτς ισοφάρισε στο 117'. Η Χρβάτσκα πήρε δεύτερη πρόκριοση στη «ρώσικη ρουλέτα», καθώς οι παίκτες του Ζλάτκο Ντάλιτς έκαναν 4/4, ο Λιβάκοβιτς νίκησε τον Ροντρίγκο και ο Μαρκίνιος έστειλε στο δοκάρι την τέταρτη εκτέλεση της Σελεσάο, με τους Κροάτες να πανηγυρίζουν την μεγάλη πρόκριση.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα