Μουντιάλ 2022, Γαλλία - Μαρόκο: O δρόμος τους μέχρι τα ημιτελικά

Βασίλης Μπαλατσός
Μουντιάλ 2022, Γαλλία - Μαρόκο: O δρόμος τους μέχρι τα ημιτελικά

bet365

Η επιβλητική πορεία της Γαλλίας και οι υπερβάσεις του... αλώβητου Μαρόκου. Ο δρόμος των δυο ομάδων μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Μετά την πρόκριση της Αργεντινής στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ απόψε (14/12, 21:00 - ANT1) θα μάθουμε αν η Γαλλία ή το Μαρόκο θα την αντιμετωπίσει στo μεγάλο «ραντεβού» της 18ης Δεκεμβρίου (17:00) στο «Lusail Iconic Stadium». Θυμίζουμε πως όποια εκ των δύο αποκλειστεί θα παίξει με την Κροατία στον μικρό τελικό στις 17 Δεκεμβρίου, στις 17:00.

Η πρωταθλήτρια κόσμου θα παλέψει για την ευκαιρία της να είναι η πρώτη που θα κάνει το «repeat» σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την Βραζιλία, το 1962. Από την πλευρά της η εντυπωσιακή ομάδα του Ουαλίντ Ρεγκραγκί έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που φτάνει στα ημιτελικά του τουρνουά και με όπλο την φοβερή ανασταλτική της λειτουργία συνεχίζει να... ονειρεύεται.

Το πληγωμένο θηρίο

Η Γαλλία στην αρχή του τουρνουά θεωρούταν... καταδικασμένη, λόγω των πολλών και καθοριστικών απουσιών της. Οι Τρικολόρ ταξίδεψαν στο Κατάρ χωρίς τους Πολ Πογκμπά, Ενγκολό Καντέ, Πρένσελ Κιμπεμπέ, Μάικ Μενιάν και στην... πορεία έχασαν τους Κρίστοφερ Ενκουκού, Λούκας Ερναντέζ και Καρίμ Μπενζεμά. Απουσίες που θα λύγιζαν οποιαδήποτε ομάδα εκτός από αυτή του Ντεσάν, η οποία ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της με επίδειξη δύναμης, καθώς συνέτριψε την Αυστραλία με 4-1. Ο Γκούντγουϊν, έβαλε μπροστά τα Καγκουρό, αλλά οι Γάλλοι γύρισαν με ευκολία το ματς με τους Ραμπιό (27'), Ζιρού (32' - 71') και Μπαπέ (68').

Οι Τρικολόρ εξασφάλισαν την πρόκριση τους στα νοκ άουτ από τη δεύτερη αγωνιστική με πρωταγωνιστή τον Κιλιάν Μπαπέ. Ο Γάλλος σούπερ σταρ άνοιξε το σκορ για τους πρωταθλητές κόσμου κόντρα στη Δανία στο 61ο λεπτό, στο 68' ο προωθημένος Κρίστενσεν ισοφάρισε αλλά την τελευταία... κουβέντα την είπε ο Μπαπέ, ο οποίος έδωσε τη λύση στο 86', έκανε το 2-1 και έστειλε τη χώρα του στους «16» του τουρνουά.

 

Το τελευταίο ματς του 4ου ομίλου κόντρα στην Τυνησία ήταν σαν... ρεπό στους βασικούς από τον Ντιντιέ Ντεσάν, ο οποίος έδωσε ευκαιρία στους αναπληρωματικούς του. Οι Αφρικανοί πήραν το ματς με 1-0 χάρη στη γκολάρα του Καζρί. Οι Γάλλοι πέρασαν ως πρώτοι σε ισοβαθμία με τους Αυστραλούς.

Στους «16» οι Τρικολόρ αντιμετώπισαν την Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, η οποία τερμάτισε στη δεύτερη θέση του 5ου ομίλου και προκρίθηκε με ακόμα ένα... σόου του Κιλιάν Μπαπέ. Στο 44' μετά από ασίστ του 23χρονου επιθετικού ο Ζιρού άνοιξε το σκορ και έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής του με 52 γκολ. Ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν «καθάρισε» με δυο προσωπικά του γκολ (74' - 90+1'). Ο Λεβαντόφσκι απλά μείωσε την έκταση του σκορ στο 90+9' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι και διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Στα προημιτελικά οι Γάλλοι έδωσαν έναν πρόωρο... τελικό με τη φιναλίστ του Euro 2020, Αγγλία και νίκησαν με 2-1. Μπορεί το πλάνο του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ για την εξουδετέρωση του Μπαπέ να δούλεψε στο 100%, όμως η πρωταθλήτρια κόσμου δεν εξαρτάται από έναν παίκτη. Στο 17' ο Τσουαμένι άνοιξε το σκορ με «βολίδα» εκτός περιοχής, ο Κέιν ισοφάρισε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 54' αλλά ο Ζιρού έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στη χώρα του στο 78'. Οι Βρετανοί κέρδισαν δεύτερο πέναλτι, αλλά ο Κέιν αυτή τη φορά έστειλε τη μπάλα άουτ και η Γαλλία πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Το «θαύμα» του Ρεγκραγκί

Ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί ανέλαβε το Μαρόκο τον Αύγουστο και περίπου τέσσερις μήνες αργότερα έγινε ο πρώτος Αφρικανός προπονητής που φτάνει στα ημιτελικά του Μουντιάλ. Το ταξίδι των Λιονταριών ξεκίνησε από τη «λευκή» ισοπαλία με τη φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ, Κροατία.

Στο δεύτερο τους ματς στον 6ο όμιλοι οι Μαροκινοί πανηγύρισαν μεγάλη νίκη επί του Βελγίου με 2-0. Στο 73' ο Σαΐς άνοιξε το σκορ μετά από εκτέλεση φάουλ του Σαμπίρι και στο 90+2' ο Αμπουκάλι νίκησε τον Τιμπό Κουρτουά και «τελείωσε» το ματς.

Οι Αφρικανοί είχαν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στους «16» και τα κατάφεραν ως πρώτοι και καλύτεροι. Στο τρίτο ματς του ομίλου κόντρα στον Καναδά ο Ζίγιεχ άνοιξε το σκορ στο 4' και στο 23' ο Εν Νεσίρι διπλασίασε το προβάδισμα της χώρας του. Στο 40' ο Αγκέρ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το τελικό 2-1 και αυτό είναι το μοναδικό γκολ που έχει δεχτεί το σύνολο του Ρεγκραγκί μέχρι σήμερα!

Στους «16» το Μαρόκο αντιμετώπισε την Ισπανία και «μπλόκαρε»... μαεστρικά την ομάδα του Λουίς Ενρίκε. Το ματς για 120 λεπτά έμεινε χωρίς σκορ και στα πέναλτι έλαμψε για ακόμα μια φορά στο τουρνουά το «άστρο» του Μπόνο. O διεθνής τερματοφύλακας νίκησε Σολέρ και Μπουσκέτς, ο Σαράμπια σημάδεψε το δοκάρι, ενώ οι Μαροκινοί ευστόχησαν σε τρία από τα τέσσερα πέναλτι που εκτέλεσαν και πήραν το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Το Μαρόκο αποδείχθηκε πως ήταν ο... «δήμιος» των Ιβήρων, καθώς μετά την Ισπανία άφησε εκτός τουρνουά και τους Πορτογάλους. Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έμειναν στην «εξάρα» επί της Ελβετίας, παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων κόντρα στους Αφρικανούς και έχασαν με 1-0. Στο 42' ο Ατιάτ Αλάχ έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Κόστα έκανε άστοχη έξοδο τύπου και ο Εν Νεσίρι με κεφαλιά πέτυχε το «χρυσό» γκολ, με το οποίο το Μαρόκο έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που έφτασε στα προημιτελικά ενός Μουντιάλ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα