Μουντιάλ 2022, Αργεντινή - Γαλλία: Ο δρόμος των φιναλίστ μέχρι τον μεγάλο τελικό (vids)

Βασίλης Μπαλατσός
Μουντιάλ 2022, Αργεντινή - Γαλλία: Ο δρόμος των φιναλίστ μέχρι τον μεγάλο τελικό (vids)

bet365

Η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι και η Γαλλία του Κιλιάν Μπαπέ είναι οι δυο ομάδες που έφτασαν μέχρι το... τέλος της διαδρομής και θα διεκδικήσουν την Κυριακή το Παγκόσμιο Κύπελλο. H πορεία των δυο «μονομάχων» μέχρι το μεγάλο «ραντεβού» της 18ης Δεκεμβρίου.

Η ώρα του τελικού του Μουντιάλ του Κατάρ πλησιάζει! Η Αργεντινή και η Γαλλία είναι οι δυο ομάδες που πήραν τα εισιτήρια για το μεγάλο «ραντεβού» της 18ης Δεκεμβρίου και θα αναμετρηθούν στο «Lusail Iconic Stadium» για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Τρικολόρ έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους, ενώ η Αλμπισελέστε στο «last dance» του Λιονέλ Μέσι στοχεύει να επαναλάβει τον άθλο του 1986.

Φυσικά τόσο ο δρόμος της Αργεντινής όσο και της Γαλλίας μέχρι τον μεγάλο τελικό δεν ήταν στρωμένος με... ροδοπέταλα.

Από το σοκ της πρεμιέρας στην επιστροφή σε τελικό

Η Αργεντινή ξεκίνησε με το... αριστερό την πορεία της στο τουρνουά. Στην πρώτη μεγάλη έκπληξη του Μουντιάλ του Κατάρ η Αλμπισελέστε ηττήθηκε με ανατροπή από την Σαουδική Αραβία. Η ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι προηγήθηκε μόλις στο 10' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Pulga, είχε τρία γκολ που ακυρώθηκαν για οφσάιντ μέσω VAR και στο δεύτερο ημίχρονο πλήρωσε τη... σιγουριά της, καθώς οι Σαουδάραβες ανέτρεψαν το σκορ με δυο γκολ σε διάστημα πέντε λεπτών με τους Αλ Σέχρι (48') και Αλ Νταουσάρι (53'). Αυτή ήταν η πρώτη ήττα των Αργεντινών μετά από σερί 36 παιχνιδιών.

Η πίεση στην Αργεντινή στο δεύτερο της ματς ήταν μεγάλη. Η πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής ήταν με την «πλάτη στον τοίχο», καθώς αν έχανε από το Μεξικό θα έμενε πρόωρα εκτός τουρνουά. Ο Λιονέλ Μέσι για ακόμα ένα παιχνίδι της εθνικής του έδιωξε το άγχος, αφού σκόραρε το πρώτο γκολ, στο 64', με φανταστικό σουτ εκτός περιοχής και στο 87' από εκτελεστής έγινε δημιουργός με τον Έντσο Φερνάντες να διαμορφώνει το τελικό 2-0.

 

Το μόνο ματς που ο Λιονέλ Μέσι δεν βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα ήταν αυτό με την Πολωνία για την 3η αγωνιστική του 3ου ομίλου. Ο αρχηγός της Αλμπισελέστε είχε την ευκαιρία του να ανοίξει για ακόμα μια φορά το σκορ σε ματς της Αργεντινής στο Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά ο Σέζνι τον νίκησε σε πέναλτι. Εν τέλει η ομάδα του Pulga πήρε το ματς με 2-0 της και μαζί την πρώτη θέση για την επόμενη φάση. Η Αργεντινή προηγήθηκε δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους με τον Μακ Άλιστερ και στο 67' ο Άλβαρες «τελείωσε» το ματς.

Στους «16» η πρώτη του 3ου ομίλου Αργεντινή, αντιμετώπισε τη δεύτερη του 4ου ομίλου Αυστραλία και έκανε τα εύκολα... δύσκολα. Μέσι και Άλβαρες έδωσαν αέρα δυο τερμάτων στην εθνική τους, στο 77' ο Γκούντγουϊν σούταρε εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε στον Φερνάντες και πήγε στα δίχτυα για το 2-1. Οι παίκτες του Σκαλόνι πανικοβλήθηκαν και δεν το πλήρωσαν επειδή στο 90+7' ο Μαρτίνες νίκησε τον Κουόλ σε τετ α τετ και έστειλε την Αλμπισελέστε στους «8».

Στα προημιτελικά η Αργεντινή έδωσε ντέρμπι με την Ολλανδία του Λουίς Φαν Χάαλ και φάνηκε πως δεν έμαθε από τα λάθη της στο ματς με την Αυστραλία. Για περίπου 75 λεπτά η Αλμπισελέστε ήταν η μόνη ομάδα στο γήπεδο και είχε πάρει προβάδισμα δύο γκολ με τους Μολίνα και Μέσι. Oι Οράνιε μείωσαν στο 83' με τον «game changer» Βέγκχορστ και η Αργεντινή για ακόμα ένα ματς αφού δέχτηκε γκολ «πνίγηκε», όμως αυτή τη φορά το πλήρωσε. Στο 90+11' ο Βέγκχορστ με το δεύτερο γκολ του μετά από κομπίνα του Κουπμάινερς έστειλε το ματς στην παράταση. Η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, όπου ο Μαρτίνες «καθάρισε», καθώς απέκρουσε δύο, οι συμπαίκτες του ευστόχησαν σε τέσσερα από τα πέντε που εκτέλεσαν και η Αλμπισελέστε έστω και μέσω της «ρώσικης ρουλέτας» πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Στον ημιτελικό η Αργεντινή αντιμετώπισε τη φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ, την Κροατία. Με μια άκρως πειστική εμφάνιση νίκησε με 3-0 και έγινε η πρώτη ομάδα που πέρασε στον μεγάλο τελικό. Πρωταγωνιστές για την Αλμπισελέστε το «φονικό» δίδυμο Λιονέλ Μέσι και Χουλιάν Άλβαρες. Ο Pulga είχε γκολ και ασίστ και ο νεαρός φορ της Μάντσεστερ Σίτι δύο γκολ και ένα κερδισμένο πέναλτι.

Το «μέταλλο» της πρωταθλήτριας

Tι κι αν ταξίδεψε στο Κατάρ χωρίς τους Πολ Πογκμπά, Ενγκολό Καντέ, Πρένσελ Κιμπεμπέ, Μάικ Μενιάν και στην... πορεία έχασε τον Κρίστοφερ Ενκουκού, τον Λούκας Ερναντέζ και τον κάτοχο της Χρυσής Μπάλας, Καρίμ Μπενζεμά; Η Γαλλία έχει βάθος, ποιότητα και «μέταλλο» πρωταθλήτριας. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της με επίδειξη δύναμης, καθώς συνέτριψε την Αυστραλία με 4-1.

Οι Τρικολόρ δεν... αστειεύονται και το έδειξαν από τη δεύτερη αγωνιστική, στην οποία εξασφάλισαν την πρόκριση τους με πρωταγωνιστή τον Κιλιάν Μπαπέ. Ο Γάλλος σούπερ σταρ άνοιξε το σκορ για τους πρωταθλητές κόσμου κόντρα στη Δανία στο 61ο λεπτό, στο 68' ο Κρίστενσεν ισοφάρισε προσωρινά αλλά ο Μπαπέ σκόραρε ξανά και έστειλε τη χώρα του στα νοκ άουτ.

Στο τελευταίο ματς της Γαλλίας για τον 4ο όμιλο, κόντρα στην Τυνησία, ο Ντιντιέ Ντεσάν, έδωσε άτυπη «άδεια» στους βασικούς του και δοκίμασε αρκετούς αναπληρωματικούς. Οι Αφρικανοί πήραν το ματς με 1-0 χάρη στη γκολάρα του Καζρί, αλλά οι Τρικολόρ πέρασαν ως πρώτοι, καθώς υπερτερούσαν στην ισοβαθμία με τους Αυστραλούς.

Στους «16» οι Τρικολόρ βρήκαν στον δρόμο τους την Πολωνία και δεν δυσκολεύτηκαν να κάμψουν την αντίσταση της. Η Γαλλία προκρίθηκε στα προημιτελικά με ακόμα ένα... σόου του Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος σκόραρε δύο εξαιρετικά γκολ και δημιούργησε το τέρμα με το οποίο ο Ολιβιέ Ζιρού έγινε πρώτος σκόρερ στην εθνική τους ομάδα. Το μόνο που άλλαξε ήταν η έκταση του σκορ, καθώς στο φινάλε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι μείωσε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

Στα προημιτελικά οι Γάλλοι έδωσαν έναν πρόωρο... τελικό με τη φιναλίστ του Euro 2020, Αγγλία και πέρασαν το τέστ. Το πλάνο του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ για την... απενεργοποίηση του Μπαπέ δούλεψε αλλά η πρωταθλήτρια κόσμου δεν είναι μόνο ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Τσουαμένι άνοιξε το σκορ με «βολίδα», ο Κέιν ισοφάρισε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 54' αλλά ο Ζιρού έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στη χώρα του στο 78'. Οι Βρετανοί κέρδισαν δεύτερο πέναλτι, όμως ο Κέιν έστειλε τη μπάλα άουτ και έγινε... μοιραίος για τα Λιοντάρια.

Τελευταίο εμπόδιο της Γαλλίας πριν τον τελικό ήταν το σκληροτράχηλο Μαρόκο, το οποίο άφησε εκτός διοργάνωσης Ισπανία και Πορτογαλία. Οι Τρικολόρ ήταν η πρώτη ομάδα που σκόραρε κόντρα στην ομάδα του Ρεγκραγκί και μάλιστα χρειάστηκαν λιγότερα από πέντε λεπτά για να προηγηθούν με σκόρερ τον Τεό Ερναντέζ. Οι Αφρικανοί έπαιξαν μπόλικο ποδοσφαιρικό «ξύλο» αλλά οι Γάλλοι έκαναν το 2-0 με τον Κόλο Μουανί και πλέον ονειρεύονται το «back to back».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα