Moυντιάλ 2022, Αργεντινή - Γαλλία: Οκτώ τελικοί σε Αλμπισελέστε και Τρικολόρ φόντο! (vids)

Γιάννης Αρώνης
Moυντιάλ 2022, Αργεντινή - Γαλλία: Οκτώ τελικοί σε Αλμπισελέστε και Τρικολόρ φόντο! (vids)

bet365

Γαλλία και Αργεντινή κοντράρονται στην Ντόχα για το τρίτο Μουντιάλ της συλλογής τους, με αμφότερες τις αντιπάλους να έχουν γράψει την δική τους ιστορία στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

H μεγάλη στιγμή (σχεδόν) έφτασε! Αργεντινή εναντίον Γαλλίας, Γαλλία εναντίον Αργεντινής με έπαθλο το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε έναν τελικό (Κυριακή 18/12 17.00, ΑΝΤ1) που ό,τι κι αν συμβεί θα μείνει στην ιστορία.

Η Γαλλία μπορεί να περίμενε 68 ολόκληρα χρόνια για να κατακτήσει το πρώτο της Μουντιάλ και μάλιστα το κατάφερε ως διοργανώτρια το 1998, όμως στο χορτάρι του Λουσαΐλ έχει την χρυσή ευκαιρία να στεφθεί για δεύτερη συνεχή φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια. Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο το ημερολόγιο έγραφε 17 Ιουνίου του 1962, και η Βραζιλία του Γκαρίντσα και του τραυματία Πελέ κατακτούσε τον κόσμο στα γήπεδα της Χιλής επικρατώντας με 3-1 της Τσεχοσλοβακίας στον τελικό του Σαντιάγκο.

Η Αργεντινή από την πλευρά της έχει ιστορία στους τελικούς τόσο παλιά όσο και το ίδιο το Μουντιάλ, αφού κατάφερε να φτάσει ως το τελευταίο παιχνίδι της παρθενικής διοργάνωσης χάνοντας τελικά με 4-2 από τους οικοδεσπότες Ουρουγουανούς το 1930. Η πρώτη κατάκτηση ήρθε και για εκείνη στα πάτρια εδάφη το 1978 σε μια διοργάνωση που στιγματίστηκε από την χούντα του Χόρχε Βιδέλα, με το άστρο του Μάριο Κέμπες να χαρίζει στον λαό της Αλμπισελέστε την διαφυγή που τόσο χρειαζόταν από τα όσα φριχτά συνέβαιναν στην χώρα του. Οκτώ χρόνια αργότερα και με την δημοκρατία στην Αργεντινή να έχει αποκατασταθεί, ένα κοντόχοντρο αγόρι από την Βίγια Φιορίτο θα φρόντιζε να ξεπλύνει κάθε βρωμιά...

Σε οκτώ τελικούς Μουντιάλ έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής Γαλλία και Αργεντινή, όμως στο Κατάρ θα βρεθούν για πρώτη φορά αντίπαλοι στο φινάλε. Οι Αργεντίνοι μετρούν δύο κατακτήσεις σε πέντε συμμετοχές, οι Γάλλοι ισάριθμες σε μόλις τρεις τελικούς. Ο νικητής πέρα από την θέση του στην ιστορία του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ξεπεράσει και τον ηττημένο σε τρόπαια και θα πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής Ιταλία και Γερμανία που μετρούν από τέσσερα.

Μέχρι τότε, το Gazzetta κάνει μαζί σας το νοερό ταξίδι στο χρόνο από το θρυλικό Σεντενάριο του Μοντεβιδέο μέχρι και το Λουζνίκι της Μόσχας και σας παρουσιάζει τα πεπραγμένα των οκτώ τελικών που βάφτηκαν με Τρικολόρ ή Αλμπισελέστε χρώμα.

1930, Ουρουγουάη - Αργεντινή 4-2

1930, Ουρουγουάη - Αργεντινή 4-2

1978, Αργεντινή - Ολλανδία 3-1 παρ. (1-1 κ.δ.)

1978, Αργεντινή - Ολλανδία 3-1 παρ. (1-1 κ.δ.)

1986, Αργεντινή - Δυτική Γερμανία 3-2

1986, Αργεντινή - Δυτική Γερμανία 3-2

1990, Δυτική Γερμανία - Αργεντινή 1-0

1990, Δυτική Γερμανία - Αργεντινή 1-0

1998, Γαλλία - Βραζιλία 3-0

1998, Γαλλία - Βραζιλία 3-0

2006, Ιταλία - Γαλλία 5-3 πέν. (1-1 παρ.)

2006, Ιταλία - Γαλλία 5-3 πέν. (1-1 παρ.)

2014, Γερμανία - Αργεντινή 1-0 παρ. (0-0 κ.δ.)

2014, Γερμανία - Αργεντινή 1-0 παρ. (0-0 κ.δ.)

2018, Γαλλία - Κροατία 4-2

2018, Γαλλία - Κροατία 4-2

Η Αργεντινή με μπροστάρη τον Γκιγιέρμο Στάμπιλε, τον σέντερ φορ της Χουρακάν που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της παρθενικής διοργάνωσης που οραματίστηκε ο Ζιλ Ριμέ έφτασε στον τελικό του Μοντεβιδέο με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, διαλύοντας μάλιστα τις ΗΠΑ με 6-1 στον ημιτελικό. Οι οικοδεσπότες Ουρουγουανοί τοποθετήθηκαν σε «κουτσό» όμιλο με 3 μόνο ομάδες, όμως επίσης διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία στους «4» με 6-1. Στον τελικό της 30ής Ιουλίου του 1930 στο θρυλικό στάδιο Σεντενάριο του Μοντεβιδέο η Αλμπισελέστε προηγήθηκε με 2-1 στο 37', όμως τελικά υπέκυψε με 4-2 στην καλύτερη ομάδα του κόσμου εκείνη την περίοδο Ουρουγουάη που προερχόταν από δύο συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα επί ευρωπαϊκού εδάφους, το 1924 στο Παρίσι και το 1928 στο Άμστερνταμ.

Πρόκειται για το Μουντιάλ των εξαφανισμένων, για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής που εργαλειοποιήθηκε στα χέρια της χούντας του Χόρχε Βιδέλα. Όσο ο Μάριο Κέμπες σκόραρε κατά ριπάς και αναδεικνυόταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης οι φωνές για απαγωγές και εκτελέσεις αντιφρονούντων πλήθαιναν, με τις σκιές να επηρεάζουν και το ποδοσφαιρικό κομμάτι και ιδιαίτερα τον αγώνα των οικοδεσποτών κόντρα στο Περού που άφησε εκτός συνέχειας την Βραζιλία. Στα του τελικού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1978 στο Μονουμεντάλ του Μπουένος Άιρες, το γκολ του Κέμπες στο 38' σκόρπισε φρενίτιδα στις εξέδρες του γηπέδου της Ρίβερ Πλέιτ, όμως ο Νανίνγκα ισοφάρισε στο 82' σε 1-1. Και αφού οι Αργεντίνοι γλίτωσαν το έμφραγμα με το σουτ του Ρένζενμπρινκ να σταματά στο δοκάρι στις καθυστερήσεις, πήραν το ματς με 3-1 στην παράταση χάρη στο έκτο γκολ του Κέμπες στο τουρνουά και ένα ακόμα από τον Μπερτόνι, πατώντας την κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

To Moυντιάλ του Θεού. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα μπορεί να «σίγησε» στον τελικό της 29ης Ιουνίου στο Αζτέκα του Μέξικο Σίτι, όμως με δύο γκολ στον προημιτελικό άλλα δύο στα ημιτελικά είχε πάρει από το χεράκι την Αλμπισελέστε και είχε ήδη γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ο Κάρλος Μπιλάρδο προειδοποίησε τους ποδοσφαιριστές του πριν το μεγάλο ματς πως οι Δυτικογερμανοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν στον Ντιέγκο να επαναλάβει τα «όργια» των προηγούμενων γύρων, όμως οι γεμάτοι αυτοπεποίθηση Αργεντίνοι προηγήθηκαν με 2-0 στο 56' χάρη στους Μπράουν και Βαλντάνο. Τα πάντσερ απάντησαν με Ρουμενίγκε στο 74' και Φέλερ στο 83', και έτσι η Αλμπισελέστε χρειαζόταν ακόμα ένα μαγικό από τον ηγέτη της. Πράγματι, με την συμπλήρωση 85 λεπτών ο περικυκλωμένος από τρεις Γερμανούς Μαραντόνα έκοψε στην μέση την αντίπαλη άμυνα με μια φανταστική κάθετη πάσα και ο Χόρχε Μπορουσάγκα δεν λάθεψε, χαρίζοντας στην Αργεντινή το δεύτερο -και τελευταίο έως σήμερα- τρόπαιό της.

Η πρώτη και τελευταία μέχρι τουλάχιστον το 2026 φορά που το ζευγάρι του τελικού του Μουντιάλ είναι το ίδιο για δύο συνεχόμενες διοργανώσεις! O Μαραντόνα στα 30 του και με τέσσερα χρόνια καταχρήσεων στη Νάπολη έμοιαζε ήδη να παίζει περισσότερο με την ποιότητά του χωρίς τα ακούραστα πόδια του παρελθόντος, ενώ o Βαλντάνο είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο δύο χρόνια νωρίτερα χτυπημένος από ηπατίτιδα. Ο νέος ήρωας της Αλμπισελέστε άκουγε στο όνομα Σέρχιο Γκοϊκοτσέα, με τον 27χρονο γκολκίπερ της Μιγιονάριος να χαρίζει στην πατρίδα του δύο συνεχείς προκρίσεις στα πέναλτι απέναντι σε Γιουγκοσλαβία και Ιταλία. Στον τελικό όμως ο Γκοϊκοτσέα δεν κατάφερε να αποκρούσει την εκτέλεση του Αντρέας Μπρέμε από τα έντεκα βήματα στο 85ο λεπτό, και έτσι η Νατσιονάλμανσαφτ πήρε εκδίκηση για το Μεξικό τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Η εικόνα του Μαραντόνα να ξεσπά σε κλάμματα μετά το τελευταίο σφύριγμα του Μεξικανού διαιτητή Εντγκάρδο Κοδεσάλ αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μετά το παιδί από τις παραγκουπόλεις του Μπουένος Άιρες, είχε έρθει η σειρά του γιου Αλγερινών μεταναστών από τη Μασσαλία να γράψει για πάντα με χρυσά γράμματα το όνομά του στην Βίβλο των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ο Ζινεντίν Ζιντάν μπορεί να αποβλήθηκε στο δεύτερο ματς των ομίλων κόντρα στην Σαουδική Αραβία και να έχασε έτσι τα δύο επόμενα ενενηντάλεπτα, όμως στον τελικό του νεόκτιστου τότε Σταντ ντε Φρανς «σκότωσε» με δύο κεφαλιές τον Κλαούντιο Ταφαρέλ πριν ο Πετίτ γράψει το τελικό 3-0 στις καθυστερήσεις. Στην άλλη πλευρά του «ταμπλό» ο 22χρονος Ρονάλντο έκανε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να παραμιλάει με τα κατορθώματά του όμως ένα επιληπτικό επεισόδιο τη νύχτα της 11ης Ιουλίου, δηλαδή την προηγουμένη του τελικού έθεσε την συμμετοχή του σε κίνδυνο, και παρότι εν τέλει κατάφερε να αγωνιστεί δεν θύμιζε σε τίποτα τον παικταρά των τεσσάρων γκολ και των τριών ασίστ που είχε πετύχει μέχρι εκείνο το σημείο.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τα γήπεδα πριν ακόμα ξεκινήσει το Μουντιάλ της Γερμανίας, βάζοντας στα 34 του τέλος σε μια θρυλική καριέρα. Ο αρχηγός των Τρικολόρ ήταν για ακόμα μια διοργάνωση κομβικός για την ομάδα του πετυχαίνοντας γκολ+ασίστ στον γύρο των 16 απέναντι στην Ισπανία, βρίσκοντας με μαγική εκτέλεση φάουλ το πλασέ του Ανρί στα προημιτελικά κόντρα στην Βραζιλία και σκοράροντας ξανά με την Πορτογαλία στον ημιτελικό. Ο ίδιος άνοιξε το σκορ με φανταστικό χτύπημα πέναλτι στο έβδομο λεπτό του τελικού στο Βερολίνο νικώντας τον Μπουφόν, για να ισοφαρίσει ο Ματεράτσι στο 19' μετά από εκτέλεση κόρνερ για τους Ιταλούς. Οι δυο τους φυσικά πρωταγωνίστησαν και στο πασίγνωστο συμβάν του 110ου λεπτού της παράτασης, με την κουτουλιά του Ζιζού στον αντίπαλό του να έρχεται σαν απάντηση για όσα του είπε ο στόπερ της Ίντερ για την αδερφή του. Στην διαδικασία των πέναλτι ο Τραζεγκέ αποδείχθηκε μοιραίος για τους Γάλλους και έτσι η Σκουάντρα Ατζούρα έραψε το τέταρτο αστέρι στην μπλε φανέλα της.

Πρακτικά αποτελεί το ματς για το οποίο ζητούν εξιλέωση εκατομμύρια Αργεντινών, με μπροστάρη φυσικά τον Λιονέλ Μέσι. Η Αλμπισελέστε του Αλεχάνδρο Σαμπέγια έφτασε στον τελικό της 13ης Ιουλίου στο Μαρακανά χωρίς να εντυπωσιάσει και στηριζόμενη εν πολλοίς στους ηρωισμούς του Μέσι, ενώ αντίθετα οι Γερμανοί του Γιοάκιμ Λεβ είχαν σοκάρει δισεκατομμύρια τηλεθεατών μετά το 7-1 του ημιτελικού απέναντι στους οικοδεσπότες Βραζιλιάνους. O Ιγκουαΐν σπατάλησε ανεπανάληπτη ευκαιρία στο 21' μετά από λάθος της αντίπαλης άμυνας, ενώ όταν σκόραρε από την σέντρα του Λαβέτσι βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Ο Μάριο Γκέτσε στο 113' εκμεταλλεύτηκε το γύρισμα του Σίρλε από τα αριστερά και νίκησε τον Ρομέρο με δύσκολο εναέριο βολέ, χαρίζοντας έτσι στην Μάνσαφτ το τέταρτο παγκόσμιο τρόπαιό της.

Οι Γάλλοι μπορεί να κατέκτησαν μόλις ένα τρόπαιο στις πρώτες 20 διοργανώσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως στο 22ο Μουντιάλ θα κυνηγήσουν την τρίτη στέψη τους! Η δεύτερη έλαβε χώρα τέσσερα χρόνια νωρίτερα στα γήπεδα της Ρωσίας, με έναν 19χρονο ονόματι Κιλιάν Μπαπέ να συστήνεται στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό μέσα από μοναδικές στιγμές τεχνικής κλάσης. Ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια του τουρνουά πραγματοποιήθηκε στον γύρο των 16 ανάμεσα στις φετινές φιναλίστ Γαλλία και Αργεντινή, όπου οι Τρικολόρ πήραν τη νίκη-πρόκριση με 4-3. Στις 15 Ιουλίου στο Λουζνίκι της Μόσχας ο Πέρισιτς ισοφάρισε στο 28' το αυτογκόλ του Μάντζουκιτς δέκα λεπτά νωρίτερα, όμως οι Γάλλοι προηγήθηκαν με 3-1 χάρη σε γκολ-πέναλτι του Γκριεζμάν στο 38' και πλασέ του Πογκμπά στο 59'. Έξι λεπτά αργότερα ο Μπαπέ έγινε ο πρώτος έφηβος που σκοράρει σε τελικό Μουντιάλ μετά τον Πελέ το 1958, και παρά το σοκαριστικό λάθος του Γιορίς στο 69' και την μείωση του σκορ σε 4-2 από τον Μάντζουκιτς οι Γάλλοι ανέβηκαν στο Έβερεστ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, επουλώνοντας τις πληγές από τον εντός έδρας χαμένο τελικό του EURO δύο χρόνια νωρίτερα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image