Μουντιάλ 2022, Κροατία - Μαρόκο 2-1: Φινάλε με χαμόγελα για τη Χρβάτσκα και νίκη στον μικρό τελικό (vid)

Νίκος Κικίδης

bet365

Στον τελικό των... επιλαχόντων, η Κροατία με γκολ των Όρσιτς - Γκβάρντιολ και ασίστ του Λιβάγια λύγισε 2-1 το Μαρόκο και αποχαιρέτησε το Κατάρ με μια γλυκιά γεύση επιτυχίας.

Ποιος να το περίμενε ότι μετά την λευκή ισοπαλία τους στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η μοίρα θα τις έφερνε και πάλι αντιμέτωπες αλλά αυτή τη φορά με διακύβευμα το... μετάλλιο της τρίτης θέσης! Κροατία και Μαρόκο ανανέωσαν το ραντεβού τους στον μικρό τελικό του Μουντιάλ , εκεί όπου η Χρβάτσκα έκλεισε για τα καλά τους... ανοικτούς λογαριασμούς τους. Με τους Όρσιτς - Γκβάρντιολ να πετυχαίνουν τα γκολ της νίκης και τον Λιβάγια την καθοριστική ασίστ, οι Κροάτες επικράτησαν 2-1 των Αφρικανών και αποχαιρέτησαν το Κατάρ με ψηλά το κεφάλι.

Ημίχρονο με ασίστ Λιβάγια και την Κροατία στα ηνία

Η αναμέτρηση μεταξύ των δυο... επιλαχόντων του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησε μάλιστα με τους βέλτιστους οιωνούς από άποψη θεάματος, καθώς πριν καν προλάβει να συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο είχαν σημειωθεί ήδη δυο γκολ. Η Κροατία άλλωστε είχε μπει δυναμικά στο ματς για να πάρει το προβάδισμα και δικαιώθηκε μόλις στο 7΄, όταν έπειτα από κομπίνα σε φάουλ ο Γκβάρντιολ πήρε εκπληκτική κεφαλιά και νίκησε τον Μπόνο για το 1-0.

Προτού καλά - καλά ωστόσο προλάβουν να ολοκληρωθούν οι πανηγυρισμοί, το Μαρόκο έφτασε στην ισοφάριση με παρόμοιο τρόπο. Ο Ζίγιεχ εκτέλεσε με σέντρα το φάουλ, ο Μάγιερ δεν έδιωξε σωστά και ο Νταρί πρόλαβε την έξοδο του Λιβάκοβιτς για να επαναφέρει άμεσα την ισορροπία με κεφαλιά (9΄). Ακόμα και τότε ωστόσο η Κροατία δεν έχασε το.. κέφι της και προσπαθούσε συνεχώς να βρει χώρους για να απειλήσει, είτε με οργανωμένο build up από τα μετόπισθεν, είτε με υψηλή πίεση στο μισό του αντιπάλου.

Ο Μπόνο ωστόσο είχε την απάντηση στις προσπάθειες των Κράμαριτς (18΄) και Μόντριτς (24΄), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο Μαρόκο προοδευτικά να ισορροπήσει. Στο 29΄μάλιστα οι Αφρικανοί θα μπορούσαν αν είχαν φέρει τούμπα το ματς αν ο Εν Νεσίρι είχε συγχρονιστεί με την επικίνδυνη σέντρα του Χακίμι, όμως τελικά εκείνη που βρήκε και πάλι δίχτυα ήταν η Κροατία. Έπειτα από φάση διαρκείας, ο Λιβάγια κράτησε τη μπάλα και τη μοίρασε στον Όρσιτς, ο οποίος με φανταστικό curler νίκησε τον Μπόνο και έστειλε την Χρβάτσκα στα αποδυτήρια με ένα δίκαιο προβάδισμα (42΄).

Πάλεψε το Μαρόκο, άντεξαν οι Κροάτες

Και μπορεί το β΄μέρος να ξεκίνησε όπως και το πρώτο, με τον Όρσιτς να απειλεί με φανταστικό σουτ εκτός περιοχής (47), όμως το τέμπο έπεσε απότομα, γεγονός φυσικά που εξυπηρετούσε τους Κροάτες. Το Μαρόκο σταδιακά ανέβασε ρυθμό, έκλεισε μετά το 70΄την Κροατία στην περιοχή της και στο 75΄έφτασε μια ανάσα από την ισοφάριση, αλλά ο Λιβάκοβιτς νίκησε τον Εν Νεσίρι στο τετ-α-τετ.

Κόντρα στη ροή ο Κόβασιτς σπατάλησε σπουδαία ευκαιρία για την Κροατία να κλειδώσει τη νίκη με χαμένο τετ-α-τετ, όμως... για καλή τύχη της Χρβάτσκα τελικά δεν στέφθηκε μοιραίος. Σε αυτό βέβαια έβαλε το χεράκι του και ο... Εν Νεσίρι, ο οποίος στο 90+6΄σπατάλησε και την τελευταία ευκαιρία των Μαροκινών να στείλουν το ματς στην παράταση με άστοχη κεφαλιά από πλεονεκτική θέση.

Το τελικό σφύριγμα βρήκε την Κροατία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε Μουντιάλ για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το 1998, τη στιγμή που το Μαρόκο ούτως ή άλλως αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι τη διοργάνωση με μια ιστορική παρουσία σε μικρό τελικό.

MVP: Ο Όρσιτς αποτέλεσε μόνιμη πηγή κινδύνου για την εστία του Μαρόκου, ταλαιπωρώντας συνεχώς την αντίπαλη άμυνα. Τελικά η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να πετύχει και την καθοριστική γκολάρα που έγραψε το τελικό 2-1 και χάρισε στην Κροατία μια θέση στο βάθρο.

Στο ύψος του: Σε αντίθεση με τον... εφιάλτη που βίωσε στον ημιτελικό απέναντι στην Αργεντινή, ο Γιόσκο Γκβάρντιολ αυτή τη φορά αποδείχθηκε κομβικός για την Κροατία. Πρώτον διότι της χάρισε το προβάδισμα με φοβερή κεφαλιά και δεύτερον γιατί αποτέλεσε «βράχο» στην άμυνα ενώ το Μαρόκο πίεζε για την ισοφάριση.

Αδύναμος κρίκος: Ο Εν Νεσίρι ήταν μοιραίος για το Μαρόκο, αφού σπατάλησε όλες τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν για να βρει δίχτυα. Αρχικά είχε λάθος βηματισμό στη σέντρα του Χακίμι, στη συνέχεια νικήθηκε από τον Λιβάκοβιτς σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ, ενώ στην τελευταία φάση του αγώνα αστόχησε με κεφαλιά από πλεονεκτική θέση.

Η γκάφα: Την έκανε ο Μάγιερ στο γκολ ισοφάρισης του Μαρόκου. Ο Κροάτης μέσος δεν υπολόγισε καθόλου καλά την τροχιά της μπάλας και ουσιαστικά το διώξιμό του μετατράπηκε σε... ασίστ για τον Νταρί που τον ευχαρίστησε για το 1-1.

Το στραγάλι: Ο Καταριανός Αλ Γιασίμ μπαίνει στο μικροσκόπιο για την απόφασή του να μην καταλογίσει πέναλτι σε μαρκάρισμα του Άμραμπατ πάνω στον Γκβάρντιολ στο β΄μέρος. Μια απόφαση βέβαια που βρήκε σύμφωνο και το VAR, το οποίο έλεγξε την ενέργεια του μέσου της Φιορεντίνα και την έκρινε καθόλα νόμιμη.

Το ταμείο του Gazzetta: Η Κροατία έβγαλε φρεσκάδα, ενέργεια και φαντασία για 45 λεπτά, υποχωρώντας στο β΄μέρος για να κρατήσει το προβάδισμα. Μια τακτική που τελικά απέφερε καρπούς απέναντι στο Μαρόκο, το οποίο πλήρωσε την κάκιστη κυκλοφορία του στο α΄μέρος αλλά και την έλλειψη ιδεών μπροστά από τα καρέ της Χρβάτσκα.

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Γκβάρντιολ, Πέρισιτς, Μόντριτς, Κόβατσιτς, Κράμαριτς (61΄Βλάσιτς), Μάγιερ (66΄Πάσαλιτς), Όρσιτς, Λιβάγια (66΄Πέτκοβιτς)

Μαρόκο (Ουαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο, Χακίμι, Νταρί (64΄Μπενούν), Ελ Γιαμίκ (66΄Αμαλάχ), Ατιάτ-Αλάχ, Σαμπίρι (46΄Σαίρ), Άμραμπατ, Ελ Κανούς (56΄Ουνάχι), Ζίγιεχ, Μπουφάλ (64΄ Ζαρουρί), Εν Νεσίρι

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα