Mουντιάλ 2022: Τελικά γουστάρουμε Παγκόσμιο Κύπελλο χειμώνα;

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Mουντιάλ 2022: Τελικά γουστάρουμε Παγκόσμιο Κύπελλο χειμώνα;

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από το υπερθέαμα του τελικού Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμμαζεύει τις σκέψεις του σχετικά με τις «μαζεμένες» αλλαγές των τελευταίων ετών στο ποδόσφαιρο και αναρωτιέται για το «χειμερινό» Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η αλήθεια είναι πως δεν ζήσαμε... χειμώνα με την κυριολεκτική έννοια του όρου αυτό το μήνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Λιακαδούλες, λίγες βροχές, κάτι υγρασίες, μέχρι εκεί. Με το που το σήκωσε ο Μέσι, πάρε να' χεις το τσούξιμο. «Χειμωνιάτικο» Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως, το ζήσαμε για πρώτη φορά στη δική μας πλευρά του πλανήτη. Και δεν μας χάλασε καθόλου! Κατά πόσο είναι, όμως προτιμότερο από την καλοκαιρινή μπυρίτσα;

Για τους παίκτες, όλα είναι σχετικά. Ναι, πήγαν όλοι «φρεσκαδούρες» στο Κατάρ. Συμπτύχθηκε το πρόγραμμα των ομίλων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ήταν όλοι στα καλά τους και όχι «ξεζουμισμένοι» στο τέλος της σεζόν. Ναι, υπήρξαν λιγότερες απώλειες λόγω τραυματισμών, υπήρχαν όμως! Και από την άλλη, δεν θα πρέπει να σκεφτούμε και όλους τους υπόλοιπους; Μειονότητα είναι οι ποδοσφαιριστές των 32 εθνικών ομάδων που ταξίδεψαν στο Κατάρ (θα γίνουν 48 από το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο). Ρώτησε κάποιος τους Ιταλούς; Τους Σουηδούς, τους Νορβηγούς, τους Ελληνες, τους Τούρκους, τους... Χιλιανούς και τους Αλγερινούς; Τους «Χάαλαντ» αυτής της ποδοσφαιρικής γης. Τι στο καλό έκαναν αυτό το μήνα δεδομένου ότι τα πρωταθλήματα συνεχίστηκαν μόνο σε 6-7 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος; «Φρεσκαρίστηκαν» θα πει κάποιος. Μπορεί να είναι κι έτσι. Ομως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσμετρηθεί η δική τους παράμετρος στη συζήτηση.

Οπως θα πρέπει να προσμετρηθούν οι παράμετροι «UEFA» και «clubs». Ανεξάρτητα από την άποψη κάθε οπαδού. Εμένα μπορεί να μου αρέσει το χειμώνα επειδή θα παρακολουθήσω περισσότερα παιχνίδια, σε κάποιον άλλο το καλοκαίρι διότι έτσι έχει μάθει από παιδί, έτσι του αρέσει και σε κάθε περίπτωση είναι πιο χαλαρή η διάθεσή μας τον Ιούλιο (από την άλλη πλευρά ήταν και «αποτοξινωτικό» από την πίεση της καθημερινότητας αυτό το εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο).

Η UEFA, λοιπόν, σαφώς η ισχυρότερη από τις συνομοσπονδίες της FIFA, άλλαξε εφέτος για τρίτη σερί σεζόν το πρόγραμμά της. Δυο σεζόν λόγω κορονοϊού, τρίτη λόγω του χειμερινού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δύσκολα θα συμφωνούσε στη διεξαγωγή του χειμώνα. Θα πει κάποιος «μα μιλάμε για μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια, μια χαρά ήταν το πρόγραμμα για να «βγει» το τουρνουά στο Κατάρ». Σωστό! Αλλά συνήθως είναι «δυσκοίλια» σε τέτοιες αποφάσεις.

 

Σίγουρα αρνητικό θα είναι το πρόσημο από τους συλλόγους, καθώς οι περισσότεροι από τους κορυφαίους παίκτες τους προετοιμάστηκαν σωματικά και πνευματικά περισσότερο για το Παγκόσμιο Κύπελλο και λιγότερο για την εκκίνηση των υπόλοιπων διοργανώσεων αυτή την περίοδο. Και θα επιστρέψουν «διαφορετικοί». Οι περισσότερες «μεγάλες» ευρωπαϊκές ομάδες κλήθηκαν να διαχειριστούν δυο γκρουπ παικτών: αυτούς που έμειναν πίσω (με μίνι διακοπές και προετοιμασία με κάποια φιλικά) και τους «Μουντιαλικούς» οι οποίοι είτε αποχώρησαν νωρίς προλαβαίνοντας να αποφορτιστούν, είτε το... πήγαν μέχρι ημιτελικά – τελικό και επιστρέφουν άμεσα στα πρωταθλήματά τους! Είναι κάπως... αποδιοργανωτικό όλο αυτό για τις ομάδες. Είτε έχουν έναν, είτε δέκα παίκτες που ταξίδεψαν στο Κατάρ.

Οσο για τους φιλάθλους; Ειλικρινά δεν κατάλαβα πολλούς Ελληνες να «χαλάστηκαν» (παρότι «έχαναν» αρκετά ματς των ομίλων λόγω της ώρας διεξαγωγής των αγώνων) με το εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Ομως έχω την εντύπωση πως επειδή εμείς οι Ελληνες είμαστε και άνθρωποι της «συνήθειας», αλλά έχουμε ταυτίσει το καλοκαίρι και με συγκεκριμένες απολαύσεις από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια μας, μάλλον προτιμούμε θερινό Μουντιάλ.

Σε κάθε περίπτωση, η κουβέντα δεν έχει ανοίξει. Και ίσως να μην ανοίξει και ποτέ! Ανοιξε, πάντως ένα δρόμος, λόγω της ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη συγκεκριμένη χώρα. Μην λέτε ότι δεν μπορεί να ξανασυμβεί: αν το «πάρουν» Σαουδική Αραβία (με... πρεσβευτή τον Μέσι που έχει υπογράψει συμβόλαιο προώθησης του τουρισμού της!!!) - Αίγυπτος – Ελλάδα, πόσες πιθανότητες δίνετε να παίζουν με 40 βαθμούς Κελσίου στην Αγιά – Σοφιά, την Τούμπα, το «Γ. Καραϊσκάκης», τον Βοτανικό, το Ριάντ και το Κάιρο; Η μήπως πιστεύετε ότι θα φτιάξουν οι «τρεις» κλειστά γήπεδα; Γι΄ αυτό, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι. Και τη σκέψη ότι στο ποδόσφαιρο που έχουν αλλάξει τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια (VAR, πέντε αλλαγές, ημιαυτόματο οφσάιντ ως πρόσφατα παραδείγματα), άνοιξε ένας δρόμος και για «χειμερινό» Παγκόσμιο Κύπελλο μια στο τόσο...


Υ.Γ. Οταν κοτζάμ Equipe βαθμολογεί με «2» τον ρέφερι Μαρτσίνιακ (που έδωσε δυο καθαρά πέναλτι στους Γάλλους) και αναφέρεται σε τρομερή παράβαση επειδή δυο παίκτες της Αργεντινής είχαν μπει μέσα στο αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν προτού ο Μέσι σκοράρει το 3-2 σε κενή εστία, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το «γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» ισχύει για όλες τις εθνικότητες και ορισμένες φορές και για τα πιο αξιοσέβαστα μέσα ενημέρωσης. Τα media τα κάνουν οι άνθρωποι. Και οι άνθρωποι συχνά αλλάζουν απόψεις ανάλογα με τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...