2022: Τα δέκα ποδοσφαιρικά πρόσωπα της χρονιάς

Βασίλης Μπαλατσός
2022: Τα δέκα ποδοσφαιρικά πρόσωπα της χρονιάς
Το 2022 ολοκληρώνεται και το Gazzetta σας θυμίζει τα δέκα ποδοσφαιρικά πρόσωπα που μας απασχόλησαν περισσότερο μέσα στη χρονιά.

Μετράμε αντίστροφα για την αλλαγή της χρονιάς με το «μουντιαλικό» 2022 να μας αποχαιρετάει και το 2023 να είναι προ των πυλών. Αν μη τι άλλο το έτος που φεύγει είχε πολλές σπουδαίες ποδοσφαιρικές στιγμές. Το 14ο «διαμάντι» στο... στέμμα της Ρεάλ Μαδρίτης, το θρίλερ της Premier League, την επιστροφή του «Special One» στους τίτλους, τον θρίαμβο της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και τη «λύτρωση» ενός σούπερ σταρ του βεληνεκούς του Λιονέλ Μέσι.

Το Gazzetta ξεχωρίζει τα δέκα ποδοσφαιρικά «πρόσωπα» της χρονιάς. Τους μεγάλους πρωταγωνιστές που μας απασχόλησαν περισσότερο μέσα στο 2022 τόσο για αγωνιστικούς όσο και για εξωαγωνιστικούς λόγους...

Λιονέλ Μέσι 

Λιονέλ Μέσι 

Κριστιάνο Ρονάλντο

Κριστιάνο Ρονάλντο

Κιλιάν Μπαπέ

Κιλιάν Μπαπέ

Καρίμ Μπενζεμά

Καρίμ Μπενζεμά

Έρλινγκ Χάαλαντ 

Έρλινγκ Χάαλαντ 

Λούκα Μόντριτς

Λούκα Μόντριτς

Τζουντ Μπέλινγκχαμ

Τζουντ Μπέλινγκχαμ

Κάρλο Αντσελότι

Κάρλο Αντσελότι

Ζοσέ Μουρίνιο

Ζοσέ Μουρίνιο

Τζιάνι Ινφαντίνο

Τζιάνι Ινφαντίνο

Κάθε χρονιά η... χρονιά του! Ο Λιονέλ Μέσι όπως και ο Κριστιάνο Ρονάλντο εδώ και χρόνια βρίσκονται σε σχετικές λίστες με τον έναν τρόπο ή τον άλλον. Το 2022 είναι το έτος που ο Αργεντινός σταρ... τερμάτισε το ποδόσφαιρο.

Αφού σήκωσε ότι... σηκώνεται με τη Μπαρτσελόνα το 2021 έσπασε την κατάρα που τον κυνηγούσε στην Αλμπισελέστε με την κατάκτηση του Copa America, πριν λίγους μήνες πήρε και το Finalissima κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία ως ένα... ζέσταμα για αυτό που ερχόταν μετά.

Ο Pulga στα 35 του χρόνια έκανε το Μουντιάλ της ζωής του, έσπασε ρεκόρ, σκόραρε δύο φορές στον τελικό με την απερχόμενη πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία, βγήκε MVP του τουρνουά και ως αρχηγός σήκωσε στον αέρα του Κατάρ το πολυπόθητο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το τελευταίο αλλά πιο λαμπερό πετράδι στο στέμμα του.

Ο Μέσι τελείωσε μια και καλή την ατάκα «Ναι αλλά ο Ντιέγκο πήρε Μουντιάλ» και... ολοκλήρωσε το ποδόσφαιρο σαν να είναι videogame. Κάποιος μπορεί να έβαζε τέλος στην καριέρα του μετά από αυτό, όμως όχι ο Λίο. Το παιδί από το Ροζάριο που ζει για να κλωτσάει μια μπάλα και το κάνει καλύτερα από κάθε άλλον.

Όσο σπουδαία είναι αυτή η χρονιά για τον Λιονέλ Μέσι τόσο... τραυματική μπορεί να χαρακτηριστεί για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ είδε τη δεύτερη θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μην πήγαινε όπως την είχε ονειρευτεί.

Δεν κατάφερε να σώσει την ομάδα από το να χάσει το εισιτήριο για το Champions League, το καλοκαίρι παρά την επιθυμία του δεν μπόρεσε να βρει ομάδα για να αγωνίζεται στα αστέρια, έμεινε με το ζόρι στους Κόκκινους Διαβόλους παραγκωνίστηκε από τον Έρικ Τεν Χαγκ και λίγες μέρες μετά τη διακοπή ήρθε η... περιβόητη συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν που ταρακούνησε την ποδοσφαιρική επικαιρότητα και τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου από τη Γιουνάιτεντ.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο Ρονάλντο συνέχισε να τραβάει τα βλέμματα για εξωαγωνιστικούς λόγους. Μετά τη συμπεριφορά του κατά την αλλαγή του στο ματς με την Νότια Κορέα ο Φερνάντο Σάντος τον άφησε εκτός και από τα δύο ματς της Πορτογαλίας στα νοκ άουτ. Είναι τυχαίο που δύο προπονητές αποφάσισαν να αφήσουν εκτός το πιο βαρύ χαρτί τους; Η χρονιά του Κριστιάνο συνοψίζεται στα δάκρυα του μετά τον αποκλεισμό από το Μαρόκο...

Ο Κριστιάνο μας απασχόλησε μέχρι και στις τελευταίες ώρες του έτους, καθώς υπέγραψε και ανακοινώθηκε από την Αλ Νασρ! Ο Πορτογάλος αποδέχτηκε ένα μυθικό συμβόλαιο, το οποίο θα του αποφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 2,5 χρόνια.

Ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του μεταγραφικού θρίλερ της χρονιάς. Από ένα χρονικό σημείο και μετά η μεταγραφή του Κιλιάν Μπαπέ ως ελεύθερος στη Ρεάλ Μαδρίτης θεωρούταν δεδομένη. Αναρίθμητα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για οριστική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και για τυπική διαδικασία, όμως εν τέλει η κατάληξη ήταν διαφορετική.

Η Παρί Σεν Ζερμέν έκανε την ανατροπή και κράτησε τον Γάλλο, δίνοντας του το απόλυτο συμβόλαιο. Ο Μπαπέ υπέγραψε μέχρι το 2025, πήρε μπόνους ανανέωσης 130 εκατομμυρίων ευρώ, οι ετήσιες απολαβές του είναι στα 50 εκατομμύρια ευρώ, κράτησε το 100% των δικαιωμάτων της εικόνας του και πήρε υπερεξουσίες... προέδρου. Ένας 23χρονος κάνει κουμάντο στους πρωταθλητές Γαλλίας!

Όσον αφορά πάντως τα αγωνιστικά το Μουντιάλ που έκανε... μιλάει από μόνο του. Σε τόσο νεαρή ηλικία βγήκε πρώτος σκόρερ σε Μουντιάλ με οκτώ γκολ, έφτασε τη χώρα του σε δεύτερο τελικό, στον οποίο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της Αργεντινής τέσσερις φορές και όμως δεν ήταν αρκετό.

Το 2022 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χρονιά της δικαίωσης του Καρίμ Μπενζεμά. Επί σειρά ετών περιορίστηκε στον ρόλο του... Ρόμπιν στο πλευρό του «Μπάτμαν» Κριστιάνο Ρονάλντο. Στα 34 του ο Γάλλος έδειξε την πραγματική του αξία που πολλοί ανά τα χρόνια την υποτίμησαν.

Ο Μπενζεμά ήταν ο απόλυτος ηγέτης στη φανταστική πορεία της Ρεάλ Μαδρίτης και την οδήγησε σε Super Cup, πρωτάθλημα και το 14ο Champions League στην σπουδαία ιστορία του κλαμπ. O έμπειρος «killer» τελείωσε την προηγούμενη σεζόν με 44 γκολ και 15 ασίστ σε 46 παιχνίδια.

Ήταν ο ήρωας της Βασίλισσας στα νοκ άουτ του Champions League. Έκανε δύο διαδοχικά χατ τρικ κόντρα σε Παρί Σεν Ζερμέν και Τσέλσι, σκόραρε ένα γκολ στη ρεβάνς με τους Μπλε, δύο ενάντια στη Σίτι στο Μάντσεστερ και ακόμα ένα στη ρεβάνς!

Ο Γάλλος μετέτρεψε το διαγωνισμό της Χρυσής Μπάλας σε... περίπατο, όντας ο πιο αναμενόμενος νικητής των τελευταίων χρόνων. Ο Καρίμ Μπενζεμά κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα με 356 πόντους διαφορά από τον δεύτερο Σαντιό Μανέ, ενώ συνολικά δεν τον έφτασαν μαζί ο Σενεγαλέζος, ο τρίτος Κέβιν Ντε Μπρόινε και ο τέταρτος Μοχάμεντ Σαλάχ. Δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά από τον δεύτερο, πίσω μόνο από τον Ρονάλντο το 2016.

Το 2022 είναι η χρονιά που ο Έρλινγκ Χάαλαντ έκανε το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Μετά από 2,5 χρόνια στη Μπορούσια Ντόρτμουντ ο 22χρονος «killer» μετακόμισε στην Premier League για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι. Οι Πολίτες ενεργοποίησαν τη ρήτρα 60 εκατομμυρίων και έκαναν δικό τους τον Νορβηγό μέχρι το καλοκαίρι του 2027.

Θα περίμενε κανείς πως η προσαρμογή στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου θα ήθελε χρόνο. Αυτό ισχύει για τους κανονικούς παίκτες, όμως εδώ μιλάμε για ένα... Φαινόμενο! Ο Χάαλαντ συνεχίζει στο Νησί να διαλύει τις αντίπαλες άμυνες και να κάνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με τον ίδιο ρυθμό που το έκανε στη Γερμανία.

Ο νεαρός σέντερ φορ μετράει μέχρι στιγμής 26 γκολ και τρεις ασίστ υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα σε όλες τις διοργανώσεις. Σκόραρε δις στο ντεμπούτο του κόντρα στη Γουέστ Χαμ (0-2), πέτυχε δυο διαδοχικά χατ τρικ κόντρα σε Κρίσταλ Πάλας και Νότιγχαμ Φόρεστ, βρήκε δίχτυα σε επτά συναπτές αγωνιστικές και σε 13 από τις 16 συμμετοχές του στην Premier League, ενώ έγινε και ο παίκτης που έφτασε πιο γρήγορα από οποινδήποτε άλλον τα 20 γκολ στην μεγάλη κατηγορία του Νησιού. Στα 22 του.

Γίνεται ένας παίκτης στα 37 του χρόνια να παίζει με ενέργεια 20χρονου, να είναι μετρονόμος στην πρωταθλήτρια Ευρώπης και να οδηγεί την πατρίδα του στην τρίτη θέση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου; Αν είναι ο Λούκα Μόντριτς μπορεί και με το παραπάνω.

Ο Κροάτης μέσος για ακόμα μια χρονιά έδειξε πως είναι αειθαλής και απλά με κάποιο μαγικό τρόπο δεν τον επηρεάζει ο χρόνος. Όση διατροφή, γυμναστική, καλή ζωή και να κάνεις, όσα καντάρια μπάλας και να ξέρεις, κάποια στιγμή η απόδοση σου είναι φυσιολογικό να πέφτει.

Ο 37χρονος μάγος ήταν εκ των πρωταγωνιστών της Ρεάλ Μαδρίτης στην πορεία της προς το πρωτάθλημα και το Champions League, τρέχει στο κέντρο για... τρεις παίκτες και οι μπαλιές του είναι από άλλο πλανήτη. Με τις σπουδαίες εμφανίσεις του ο Μόντριτς πήρε συμβόλαιο για ακόμα ένα χρόνο με τη Βασίλισσα και δεν αποκλείεται σύντομα να το επεκτείνει.

Ο ηγέτης της Χρβάτσα πήρε από το χέρι την εθνική του ομάδα, την έστειλε στο Final 4 του Nations League και με αυτόν πρωταγωνιστή οι Κροάτες πήραν την τρίτη θέση του Μουντιάλ του Κατάρ, κάνοντας τους οπαδούς της χώρας τους να βγουν στους δρόμους.

Το next big thing του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έλαμψε το 2022. Ο Κιλιάν Μπαπέ και ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχουν περάσει από αυτό το στάδιο, καθώς πλέον είναι οι πρωταγωνιστές του παρόντος, όμως ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ είναι το «rising star». Ο ποδοσφαιριστής που φαίνεται πως έχει όλο το πακέτο για να μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

O 19χρονος χαφ έχει εξελιχθεί σε πνεύμονα και καρδιά της Μπορούσια Ντόρτμουντ, καθώς μετράει 21 90λεπτα σε 22 εμφανίσεις μέσα στην τρέχουσα σεζόν, έχει εννέα γκολ και τρεις ασίστ, ενώ παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει φορέσει ήδη το περιβραχιόνιο μιας τόσο μεγάλης ομάδας. Ο νεαρός μετράει ήδη 22 εμφανίσεις με το εθνόσημο και όπως φάνηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι απαραίτητο γρανάζι στο πλάνο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα του Transfermarkt η χρηματιστηριακή του αξία είναι στα 110 εκατομμύρια ευρώ και δεδομένα θα είναι το επόμενο μεγάλο «deal» της Ντόρτμουντ. Το θέμα είναι το πότε και δεν αποκλείεται ακόμα και τον Γενάρη να κάνει το step up σε μια από τις ομάδες που δίνουν θησαυρό για να τον κάνουν δικό τους. Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Παρί Σεν Ζερμέν δίνουν μάχη για να αποκτήσουν ένα παιδί που δεν έχει κλείσει καν τα 20 του χρόνια.

Η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε το 14ο ευρωπαϊκό της τρόπαιο με «Carlitos Way». Ο Κάρλο Αντσελότι επέστρεψε το καλοκαίρι του 2021 στη Βασίλισσα ύστερα από το πέρασμα του από την Έβερτον και έξι χρόνια μετά την πρώτη θητεία του και οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή της Ισπανίας και της Ευρώπης, ενώ σαν... έξτρα σήκωσε το Super Cup της Ισπανίας και της UEFA.

Μέσα στη χρονιά που φεύγει ο 63χρονος Ιταλός προπονητής έγινε ο πρώτος που κέρδισε το Champions League τέσσερις φορές (ξεπερνώντας τον θρυλικό Μπομπ Πέισλι και τον Ζινεντίν Ζιντάν), ο μόνος που έχει κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα και ο τεχνικός με τις περισσότερες νίκες στον 21ο αιώνα, στα κορυφαία πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία), τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τις διεθνείς.

Τον περασμένο Αύγουστο η UEFA βράβευσε τον πολύπειρο τεχνικό ως τον κορυφαίο της σεζόν 2021/2022 με τον Αντσελότι να αφήνει πίσω του τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Γιούργκεν Κλοπ.

O «Special One» επέστρεψε! Μετά από χρόνια αμφισβήτησης και υποτίμησης ο Ζοσέ Μουρίνιο έδειξε πως είναι ακόμα στο παιχνίδι και πως ξέρει να κερδίζει τίτλους χωρίς να έχει τις «dream team» και τα ακριβά ρόστερ. Μετά από οκτώ χρόνια στο Νησί ο Πορτογάλος επέστρεψε στην Ιταλία, ανέλαβε τη Ρόμα και κατάφερε να την οδηγήσει σε τρόπαιο.

O 59χρονος τεχνικός χάρισε στους Τζιαλορόσι το πρώτο τους τρόπαιο από το 2008 κα μάλιστα το πρώτο τους ευρωπαϊκό. Θυμίζουμε πως η Ρόμα με τη νίκη της με 1-0 επί της Φέγενορντ έγινε η πρώτη κάτοχος του Conference League. Ο Μουρίνιο έγινε ο πρώτος τεχνικός που έχει στην τροπαιοθήκη του και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια και έφτασε τους πέντε τίτλους σε ισάριθμους τελικούς στις τρεις διοργανώσεις!

Πριν το Conference League είχε πάρει δύο Champions League με την Πόρτο (2004) και την Ίντερ (2010), δύο Europa League με τους Δράκους (2003) και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2017). Ο Πορτογάλος έγινε ο δεύτερος μετά τον Τζιοβάνι Τραπατόνι που φτάνει τους πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο μπορεί να μην είναι παίκτης ή προπονητής, όμως απασχόλησε την ποδοσφαιρική επικαιρότητα όσο ελάχιστοι μέσα στο 2022. Δυστυχώς δεν ήταν για κάποιον ευχάριστο λόγο αλλά για τις συνεχείς δικαιολογίες του, ώστε να... συμμαζέψει όλα αυτά που έβγαιναν στο φως για την προετοιμασία του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο πρόεδρος της FIFA έκανε συνεχώς δημόσιες τοποθετήσεις για να... τροποποιήσει τα ρεπορτάζ, αποποιούταν τις ευθύνες του, άφηνε «αιχμές» προς τη Δύση, ενώ είχε προκαλέσει σάλο με την επιστολή του στα 32 διαγωνιζόμενα έθνη, με την οποία ζητούσε να «αφήσουν το ποδόσφαιρο να βγει στη σκηνή» στο Κατάρ, αφήνοντας στην άκρη το ζήτημα των εργατικών δικαιωμάτων των μεταναστών.

Ο Ιταλο-Ελβετός παρουσίασε το τουρνουά ως «success story» και δήλωνε μετά από κάθε φάση πως είναι το «κορυφαίο Μουντιάλ όλων των εποχών» αλλά οι φίλαθλοι και κυρίως η ιστορία ξέρουν τι έγινε στο Κατάρ και ποιες είναι οι ευθύνες του...