Αυτοί που είπαν νωρίς το «αντίο»
Γκερντ Μίλερ: Το 1972 οδήγησε τη Δυτική Γερμανία στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (σκόραρε δύο φορές στον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση) και δύο χρόνια μετά ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (πέτυχε το νικητήριο γκολ στον τελικό με την Ολλανδία) από τη «νασιοναλμανσάφτ». Ωστόσο, η καριέρα του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έληξε άδοξα, αμέσως μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ, με τον ίδιο να είναι μόλις 29 ετών. Ο λόγος; Η απαγόρευση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να παραβρεθούν στα επινίκια και οι γυναίκες των ποδοσφαιριστών. Ο Μίλερ διαφώνησε κάθετα με τη συγκεκριμένη απόφαση και σταμάτησε να αγωνίζεται με τη Δυτική Γερμανία.
Ερίκ Καντονά: Μετά τον αποκλεισμό της εθνικής Γαλλίας από το Μουντιάλ του 1994, ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, Εμέ Ζακέ, ξεκίνησε από την αρχή το χτίσιμο μιας νέας ομάδας. Στα σχέδια του, ο Ερίκ Καντονά θα ήταν ο αρχηγός των «τρικολόρ», ωστόσο, ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Γάλλου μεσοεπιθετικού άλλαξε τα δεδομένα. Τον Ιανουάριο του 1995, ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χτύπησε με κλωτσιά... κουνγκ-φου έναν οπαδό της Κρίσταλ Πάλας, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με οκτάμηνο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του στην εθνική ομάδα, αφού μέχρι να γυρίσει, ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν εκείνος που είχε μπει... στα παπούτσια του και ο Ζακέ προτίμησε να πορευθεί με τη νέα φουρνιά της χώρας. Με αποτέλεσμα, ο Καντονά να αγωνιστεί για τελευταία φορά με το εθνόσημο στα 29 του χρόνια.
Άλαν Σίρερ: Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που αγωνίστηκε με την εθνική Αγγλίας ήταν στο Euro 1996, με τον ίδιο να είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ακολούθησε η παρουσία του στο Μουντιάλ του 1998, όπου ο Σίρερ ήταν ο αρχηγός των «λιονταριών». Ωστόσο, στη συνέχεια, κάποιοι τραυματισμοί που τον ταλαιπώρησαν, έβαλαν πρόωρα τέλος στην καριέρα του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Την άνοιξη του 2000, ο Άγγλος επιθετικός ανακοίνωσε πως το επερχόμενο Euro θα αποτελούσε το «κύκνειο άσμα» του με το εθνόσημο. Όπερ και εγένετο, με τον έκτο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αγγλίας να αποχωρεί στα 29 του. Παρά τις εκκλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού, ώστε ο Σίρερ να επιστρέψει στην ομάδα στο Μουντιάλ 2002 και στο Euro 2004, ο ίδιος παρέμεινε σταθερός στην απόφασή του.
Πολ Σκόουλς: Οι εμφανίσεις του με την εθνική Αγγλίας δεν ήταν ποτέ στο επίπεδο των εμφανίσεών του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένας από τους λόγους ενδεχομένως να ήταν και η μετατόπισή του στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, ώστε να αγωνίζεται στον άξονα το δίδυμο Τζέραρντ-Λάμπαρντ. Αυτή η συνθήκη δεν ικανοποιούσε καθόλου τον Πολ Σκόουλς και πιθανότατα να αποτέλεσε και έναν από τους λόγους που αποφάσισε να αποσυρθεί από την εθνική ομάδα, μετά το Euro 2004, σε ηλικία 29 ετών. Ο ίδιος, τότε, δήλωσε πως θέλει να αφοσιωθεί αγωνιστικά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να περνά περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. Έγιναν δύο απόπειρες για να μεταπειστεί, όμως ο Άγγλος χαφ δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά με τα «λιοντάρια».
Μεσούτ Οζίλ: «Στις νίκες με αντιμετωπίζουν σαν Γερμανό και στις ήττες σαν μετανάστη». Αυτά ήταν τα λόγια του Οζίλ, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσής του από την εθνική Γερμανίας το 2018. Όλα είχαν ξεκινήσει μετά από μία φωτογραφία του ποδοσφαιριστή με τον Ταγίπ Ερντογάν (μαζί με τον Ιλκάι Γκιντογκάν), κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα και στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία των «πάντσερ». Τα... τσεκούρια του πολέμου θάφτηκαν προσωρινά, λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας, όμως μετά την αποτυχημένη παρουσία της «νασιοναλμανσάφτ» στη διοργάνωση, τα πυρά στράφηκαν ξανά εναντίον του Οζίλ, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει και μέτριες εμφανίσεις. Σε ηλικία 29 ετών, ο ίδιος ανακοίνωσε πως δε θα αγωνιστεί ξανά με την εθνική ομάδα, κατηγορώντας για ρατσισμό τον πρόεδρο της DFB.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.