ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Ο 7ος τελικός Κυπέλλου «δικεφάλων» με τον νικητή να παίρνει προβάδισμα στις νίκες (vids)

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Ο 7ος τελικός Κυπέλλου «δικεφάλων» με τον νικητή να παίρνει προβάδισμα στις νίκες (vids)

bet365

Ο τελικός του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ που θα διεξαχθεί την Τετάρτη (24/5, 20:30) θα είναι ο 7ος μεταξύ των «δικεφάλων», με τον νικητή να παίρνει και προβάδισμα καθώς θα έχει 4 κούπες έναντι 3.

Μπορεί το που θα διεξαχθεί αυτός ο τελικός του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας και με ποιες συνθήκες, να πέρασαν από χίλια κύματα, ωστόσο κάλιο αργά παρά ποτέ, με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ να είναι έτοιμοι ώστε αύριο Τετάρτη 24/5 στο Πανθεσσαλικό (20:30), να δώσουν τον 7ο μεταξύ τους τελικό. Οι δύο «δικέφαλοι» έχουν ήδη παίξει 6 φορές, με τους τρεις πρώτους τελικούς να τους κερδίζει η ΑΕΚ και τους 3 τελευταίους ο ΠΑΟΚ. Οπότε όποιος κερδίσει το φετινό, παίρνει και κεφάλι στην μεταξύ τους κόντρα.

Πάμε να δούμε τι έχει γίνει στους προηγούμενους έξι τελικούς των δύο ομάδων, θυμίζοντας πως ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν από 3 νίκες κατακτώντας το Κύπελλο.

Ο πρώτος στην Λεωφόρο το 1939

Ο πρώτος στην Λεωφόρο το 1939

Μετά από 39 χρόνια συναντήθηκαν σε τελικό με νικήτρια και πάλι την ΑΕΚ

Μετά από 39 χρόνια συναντήθηκαν σε τελικό με νικήτρια και πάλι την ΑΕΚ

Στο ΟΑΚΑ το 1983 τρίτωσε το καλό για την ΑΕΚ

Στο ΟΑΚΑ το 1983 τρίτωσε το καλό για την ΑΕΚ

Μετά από 34 χρόνια και πάλι τελικό στην πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ

Μετά από 34 χρόνια και πάλι τελικό στην πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ

Δεύτερο συνεχόμενο για τους «ασπρόμαυρους»

Δεύτερο συνεχόμενο για τους «ασπρόμαυρους»

Στο ΟΑΚΑ τρίτωσε το καλό και για τον ΠΑΟΚ

Στο ΟΑΚΑ τρίτωσε το καλό και για τον ΠΑΟΚ

Ο πρώτος τελικός Κυπέλλου ανάμεσα στους δύο «δικέφαλους» μας πάει πάρα πολύ πίσω. Για την ακρίβεια 84 χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου του 1939 οι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ βρέθηκαν αντιμέτωποι στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Συνολικά ήταν ο τρίτος τελικός Κυπέλλου της έως τότε ιστορίας, με την Ένωση που ήδη είχε πάρει ένα τρόπαιο να τα κάνει δύο, καθώς επικράτησε των «ασπρόμαυρων» με 2-1. Οι Θεσσαλονικείς ήταν αυτοί που κατάφεραν να προηγηθούν με τον Ιωαννίδη στο 31', αλλά οι τυπικά γηπεδούχοι πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο ισοφαρίζοντας στο 43' με τον Χατζησταυρίδη. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μανέττας στο 73' διαμόρφωσε το τελικό 2-1 δίνοντας στην ΑΕΚ το 2ο Κύπελλό της.

28 Μαΐου 1939

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-1, Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας

ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέττας.

ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς.

Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Από τον τελικό του 1939 πέρασαν πολλά, πάρα πολλά χρόνια για να βρεθούν και πάλι οι δύο ομάδες σε τελικό Κυπέλλου. Δεν μιλάμε για ένα και δύο, αλλά για 39! Συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου του 1978 και στο Στάδιο Καραϊσκάκης, οι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ πάλεψαν για το Κύπελλο σε ένα μεγάλο παιχνίδι όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι θρύλοι του αθλήματος στην χώρα μας όπως ο Μαύρος και ο Κούδας. Η Ένωση κατάφερε να κάνει δικιά της την κούπα επικρατώντας με 2-0.

Στο πρώτο ημίχρονο δεν είχαμε σκορ, ενώ στο δεύτερο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν αυτός που στο 50' κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Δέκα λεπτά πριν το τέλος του τελικού, ο Θωμάς Μαύρος διαμόρφωσε το τελικό 2-0, δίνοντας ακόμα ένα Κύπελλο στην ΑΕΚ.

4 Ιουνίου 1978

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0, Στάδιο Καραϊσκάκη

ΑΕΚ (Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι): Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46' Λ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85' Τόσκας), Μαύρος.

ΠΑΟΚ (Λάκης Πετρόπουλος): Φορτούλα, Γούναρης (77' Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Ορφανός, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος (79' Αλαβάντας), Κούδας, Γκουερίνο.

Το νέο ραντεβού των δύο «δικεφάλων» σε τελικό Κυπέλλου, δόθηκε τον Ιούνιο του 1983. Συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου, ένα περίπου μήνα μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στο Αμβούργο και την Γιουβέντους (1-0 νίκησαν οι Γερμανοί), οι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ βρέθηκαν αντιμέτωποι στο ΟΑΚΑ. Εκεί η Ένωση έκανε το τρία στα τρία επικρατώντας και πάλι με 2-0 μπροστά σε 70.000 κόσμο που ως εκείνη την στιγμή ήταν οι περισσότεροι που είχαν δει έναν ελληνικό τελικό ποδοσφαίρου.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Μαύρο στο 27', σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε και το πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο και αφού ο Αρβανίτης είχε κατεβάσει τα ρολά στο τέρμα της Ένωσης, οι τυπικά γηπεδούχοι έκαναν με τον Βλάχο στο 80' το 2-0 παίρνοντας ακόμα ένα Κύπελλο.

29 Ιουνίου 1983

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0, ΟΑΚΑ

ΑΕΚ (Χέλμουτ Σενέκοβιτς): Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65' Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλής, Δίντσικος (78' Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος.

ΠΑΟΚ (Χάιντς Χέερ): Φορτούλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75' Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος.

Η νίκη στο ΟΑΚΑ το 1983 ήταν και η τελευταία για την ΑΕΚ, καθώς μετά ξεκίνησε και συνεχίζεται το σερί του ΠΑΟΚ. Μετά από 34 χρόνια οι δύο ομάδες βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωπες σε τελικό Κυπέλλου. Στις 6 Μαΐου του 2017 ο τυπικά γηπεδούχος ΠΑΟΚ υποδέχθηκε την ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό επικρατώντας με 2-1 και κάνοντας δικό του το 5ο Κύπελλο στην ιστορία του.

Ο Μπίσεσβαρ είχε καταφέρει στο 24' να κάνει το 1-0, ωστόσο πριν προλάβουν να σταματήσουν οι πανηγυρισμοί των «ασπρόμαυρων», ο Χριστοδουλόπουλος έκανε στο 26' το 1-1, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε και το ημίχρονο. Ρυθμιστής του Κυπέλλου ήταν ο Ενρίκε ο οποίος με τέρμα στο 81' διαμόρφωσε το τελικό 2-1 με τον ΠΑΟΚ να κάνει δικιά του την κούπα.

6 Μαΐου 2017

ΠΑΟΚ ΑΕΚ 2-1, Πανθεσσαλικό

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Κάνιας, Σάκχοφ, Τσίμιροτ (86΄ Μαλεζάς), Κάμπος (73΄ Ενρίκε), Μπίσεσβαρ (90΄ Πέλκας), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σιμόες (83΄ Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (86΄ Βάργκας), Μάνταλος, Πατίτο (68΄ Γαλανόπουλος), Αραούχο.

Πολυτιμότερος παίκτης του τελικού αναδείχθηκε από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Μπίσεσβαρ.

Αυτή την φορά οι δύο ομάδες δεν έκαναν πολλά χρόνια για να βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες σε τελικό Κυπέλλου. Για την ακρίβεια τον επόμενο χρόνο και συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου του 2018 ανανέωσαν το ραντεβού τους, αυτή την φορά στο ΟΑΚΑ. Τυπικά γηπεδούχος ήταν η ΑΕΚ, με τον ΠΑΟΚ να κάνει το δύο στα δύο επικρατώντας με 2-0 και παίρνοντας έτσι το 6ο Κύπελλο.

Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες δεν είχαν καταφέρει να σκοράρουν και όλα κρίθηκαν στο δεύτερο. Εκεί το σκορ άνοιξε 65' ο Βιεϊρίνια, ενώ το κερασάκι στην τούρτα του «δικεφάλου του βορρά» έβαλε ο Πέλκας με γκολ στο 93'. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος στο ματς, με τον Μπάρκα να αποκρούει και πέναλτι του Πρίγιοβιτς στο 25'.

12 Μαΐου 2018

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-2, ΟΑΚΑ

ΑΕΚ (Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (53′ Γκάλο), Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας (73′ Γιακουμάκης), Μάνταλος (67′ Χριστοδουλόπουλος), Λιβάγια, Αραούχο.

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (82′ Μαλεζάς), Κάνιας, Μαουρίτσιο, Κάμπος (52′ Μακ), Πέλκας, Μπίσεσβαρ (75′ Σάκχοφ), Πρίγιοβιτς.

Πολυτιμότερος παίκτης του τελικού αναδείχθηκε ο Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Όπως αναφέραμε και στο ξεκίνημα η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που είχε κάνει το 3 στα 3 στους πρώτους τελικούς με τον ΠΑΟΚ, που με την σειρά του απάντησε κάνοντας ένα δικό του νικηφόρο σερί. Οι Θεσσαλονικείς μάλιστα έκαναν το δικό τους τρία στα τρία σε συνεχόμενους τελικούς. Συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου του 2019 κατάφεραν στο ΟΑΚΑ να κάνουν δικό τους το 7ο Κύπελλο της ιστορία τους επικρατώντας της ΑΕΚ με 1-0.

Ο αγώνας έγινε μπροστά σε μόλις 1040 θεατές των δύο «δικεφάλων», ουσιαστικά μιλάμε για κεκλεισμένων των θυρών, με τον Τσούμπα Άκπομ στο 45' με ωραίο γυριστό μετά από ασίστ του Πέλκα να διαμορφώνει το τελικό 1-0. Ένα γκολ που εξετάστηκε στο VAR για οφσάιντ, ο επιθετικός του ΠΑΟΚ ήταν σε κανονική θέση και μέτρησε κανονικά με τον ΠΑΟΚ να κάνει το δικό του τρία στα τρία και μάλιστα σερί, απέναντι στην ΑΕΚ.

11 Μαΐου 2019

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0, ΟΑΚΑ

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχάλακης, Γιαννούλης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας, Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ(93' Ίνγκασον), Ζαμπά(65' Λημνιός), Πέλκας(80' Ολιβέιρα), Άκπομ.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Χουλτ, Μπακάκης(80' Γαλανόπουλος), Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Σιμόες, Κρίστισιτς(76' Μπογέ), Μάνταλος, Μπακασέτας(71' Γκάλο), Λιβάγια, Πόνσε.

Πολυτιμότερος του αγώνα ο Τσούμπα Άκπομ

Συνολικά, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν αναμετρηθεί 26 φορές στην ιστορία τους στο Κύπελλο Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των τελικών τους. Σε 10 αγώνες έχει επικρατήσει η ΑΕΚ, σε 13 ο ΠΑΟΚ και οι υπόλοιποι 3 έληξαν ισόπαλοι.