Αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ δεν έκανε λάθος με τον Τζόλη…

Αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ δεν έκανε λάθος με τον Τζόλη…
Ο Σταύρος Σουντουλίδης είδε τον Χρήστο Τζόλη να βρίσκει δύο φορές δίχτυα και να έχει δύο ασίστ στο ονειρεμένο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Νόριτς και γράφει για την σωστή απόφαση του ΠΑΟΚ να τον αφήσει να φύγει αυτό το καλοκαίρι.

Στην περίπτωση του Χρήστου Τζόλη, ο οποίος έκανε ονειρεμένο ντεμπούτο με τη φανέλα της Νόριτς στον αγώνα του Λιγκ Καπ απέναντι στην Μπόρνμουθ, η πώληση του από τον ΠΑΟΚ δεν ήταν μια απλή «μπίζνα», που απλώς θα φέρει στο ταμείο της ομάδας 11 εκατομμύρια ευρώ και άλλα δύο εκατομμύρια σε βάθος χρόνου. Αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι, παρά την περιρρέουσα γκρίνια, το είδος «Έλληνας ποδοσφαιριστής» πηγαίνει μπροστά. Οι γενιές πηγαίνουν μπροστά. Ακολουθεί, η καθεμιά, την εξέλιξη του χώρου της.

Για τον ΠΑΟΚ οι Ακαδημίες του είναι πετυχημένο πρότζεκτ.

Ένα πρότζεκτ το οποίο ο Ιβάν Σαββίδης δεν το έχει αφήσει στην τύχη του, το αντίθετο συμβαίνει, έχοντας ρίξει από το 2012 μέχρι σήμερα περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ! Στα πρώτα χρόνια και μέχρι το 2015 το ετήσιο μπάτζετ ήταν στα 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2016 και μετά το μπάτζετ αυξήθηκε κατά 500.000 και έφτασε στα 2,2 εκατομμύρια το χρόνο.

Τα 21,2 εκατομμύρια που έχουν φέρει πίσω οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών που βγήκαν από την Ακαδημία (Τζόλης, Κουλούρης, Πέλκας, Σταφυλίδης κ.α.) είναι η απόδειξη πως στην περίπτωση του ΠΑΟΚ «τα λεφτά πιάνουν τόπο».

 

savvidis

Ο Σαββίδης γνώριζε ότι μέσα από το «deal» με τους Άγγλους για τον 19χρονο «golden boy» είχε τη μεγάλη ευκαιρία να οριοθετήσει το «status» των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Ήξερε πολύ καλά, ότι η συγκεκριμένη πώληση θα ορίσει μια τιμή στην αγορά για την αξία των ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τα σπλάχνα του «Δικεφάλου». Κι αυτό έκανε. Την σωστή κίνηση

Οι πωλήσεις δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο. Ειδικά στην εποχή της πανδημίας. Όμως, o ισχυρός άνδρας των Κυπελλούχων Ελλάδας αντιλήφθηκε, μέσα από προσωπικές επαφές και συζητήσεις με τον Χρήστο Τζόλη, πως είναι το κατάλληλο τάιμινγκ να τον αφήσει να δοκιμάσει την τύχη του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη και να λάμψει στον μαγικό κόσμο της Premier League.

Ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης στην περίπτωση του Τζόλη αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ότι έκαναν το σωστό, έστω κι αν o μικρός μετρούσε μόλις 18 μήνες επαγγελματικής διαδρομής, έστω κι αν ο μεγαλομέτοχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ δεν τον είδε να παίζει ποτέ του live, ο Χρήστος «ανέβηκε» στην πρώτη ομάδα την περίοδο του πρώτου σκληρού lockdown.

Εκείνα που δεν μπορούσαν με τίποτα να περάσουν απαρατήρητα ήταν τα νούμερα και οι επιδόσεις του στην πρώτη του κιόλας χρονιά της επαγγελματικής καριέρας του.

tzolis_paok

Το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε μια τεράστια επιχείρηση, όπου δεν χωρούν συναισθηματισμοί, όλα είναι θέμα σωστού timing.

Εξάλλου, υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου ο οργανισμός δεν πήρε τις σωστές αποφάσεις για παιδιά των Ακαδημιών. Ο Κάτσε είχε πρόταση από την Τουρκία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά ο «Δικέφαλος» είπε «όχι», όπως και στην πρώτη πρόταση της Φενέρμπαχτσε για τον Πέλκα, που έφτανε στα 6 εκατ. ευρώ.

Ο πρώτος δεν πουλήθηκε ποτέ, ο δεύτερος με το 1/3 των χρημάτων που έδιναν οι Τούρκοι την πρώτη φορά. Καμιά φορά από τα λάθη σου μαθαίνεις, κι αυτό αποδεικνύει η στάση του ΠΑΟΚ στο θέμα του Τζόλη.

Photos: Norwich City FC / Twitter

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.