Ο νέος Θείος από την Αραβία, θα αλλάξει την Premier League…
Είναι ο ορισμός της φράσης «τα λεφτά τους δεν τελειώνουν ποτέ, όσα και όπως κι’ αν τα ξοδέψουν…». Οι νέοι Σαουδάραβες ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ που επισήμως αγόρασαν την ομάδα από τον Μάικ Ασλεϊ έναντι περίπου 350 εκατ. ευρώ, έχουν τέτοια δύναμη, τέτοια περιουσία και τόσο ρευστό, που δίχως ίχνος υπερβολής η σύγκρισή τους με τους αντίστοιχους της Παρί Σεν Ζερμέν, είναι σαν να συγκρίνεις σούπερ μάρκετ με ψιλικατζίδικο.
Ο πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν λοιπόν, στον οποίο ανήκει το fund (PIF) πήρε στα χέρια του τη Νιουκάστλ με την κυρία Αμάντα Στέιβλι να είναι η μεγάλη κερδισμένη, αφού έτρεξε το deal εδώ και μήνες, ενώ στην κατοχή της θα περάσει και το 10% των μετοχών της Νιούκαστλ. Όπως είπε και η ίδια στις πρώτες δηλώσεις στο όρθιο έξω από το ξενοδοχείο όπου ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και μπροστά στις κάμερες και φίλους της Νιούκαστλ που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό «Ηρθαμε για να επενδύσουμε…». Και ασφαλώς θα το κάνουν.
Γιατί τη Νιουκάστλ;
Το ερώτημα που έθεσαν πολλοί ήταν ξεκάθαρο. Γιατί οι πλουσιότεροι επενδυτές στον πλανήτη ποδόσφαιρο διάλεξαν τη Νιουκάστλ. Για τρεις λόγους.
Πρώτον διάλεξαν Premier League. Δεύτερον διάλεξαν μία ομάδα με μεγάλη βάση οπαδών. Η Νιούκαστλ έχει πολύ μεγάλο και πιστό κοινό. Τρίτον γιατί αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία επενδυτικά. Αν ήθελαν να αγοράσουν την Αρσεναλ ή την Τότεναμ για παράδειγμα και έτσι να έκοβαν ας πούμε δρόμο προς την επιτυχία, χρειάζονταν τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ και είναι αμφίβολο και πάλι αν θα τα κατάφερναν.
Για την Νιούκαστλ χρειάστηκαν μόλις 350 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει δημοφιλέστερη ομάδα στην Αγγλία με τόσο μικρό κόστος για να την αγοράσεις. Και δεν θα την αγόραζαν με αυτό το ποσό αν ο πρώην πλέον ιδιοκτήτης της δεν ήταν ένα ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Νιούκαστλ και ένας «εχθρός» για τους οπαδούς της ομάδας.
Πόσα θα επενδύσουν
Οσο κι’ αν φαίνεται παράξενο και οξύμωρο η συνετή οικονομική πολιτική του Ασλεϊ τα τελευταία χρόνια επιτρέπει στους Αραβες να επενδύσουν ακόμη περισσότερα. Η Νιούκαστλ είναι από τις ελάχιστες ομάδες που τα τελευταία χρόνια, ούτε αυτά της πανδημίας, δεν κατέγραψε σοβαρές ζημιές. Εχει ισοσκελισμένους τους ισολογισμούς της την τελευταία τριετία, άρα και μεγαλύτερα περιθώρια για επενδύσεις. Ετσι και αλλιώς η Premier προβλέπει για τους νέους ιδιοκτήτες μίας ομάδας τη δυνατότητα αρχικής επένδυσης για την πρώτη τριετία η οποία αγγίζει τα 150 εκατ λίρες.
Επιτρέπουν στο νέο επενδυτή δηλαδή να χάσει την πρώτη τριετία περίπου 150 εκατ λίρες χωρίς συνέπειες. Το ποσό αυτό είναι όμως ένα μόλις μέρος των χρημάτων που μπορούν να ξοδέψουν οι Σαουδάραβες. Με την είσοδό τους στο club ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αυξήσουν είναι τα έσοδα. Με τον γνωστό και επί της ουσίας εικονικό τρόπο που κάνουν και οι Αραβες της Σίτι και αυτοί της Παρί.
Θα εκτοξευθούν οι χορηγίες προς το club. Τα χρήματα που θα έρθουν από εταιρείες, συνήθως συγγενικές του ιδιοκτήτη της Νιούκαστλ, αναμένεται να μεγαλώσουν αυτομάτως τα έσοδα της Νιούκαστλ κατά 80-100 εκατ λίρες ετησίως.
Χρήματα βεβαίως που θα διατεθούν για την ενίσχυση της ομάδας. Η Νιούκαστλ την επόμενη τριετία και ανάλογα με το πόσο θα προοδεύει εντός των αγωνιστικών χώρων, αν θα προλάβει δηλαδή μέσα στην τριετία να παίξει στην Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στο Τσάμπιοπνς Λιγκ αναμένεται να ξοδέψει πάνω από 600 εκατ λίρες μόνο για μεταγραφές.
Από πού θα ξεκινήσουν
Η αρχή της επένδυσης θα ξεκινήσει άμεσα. Η Νιούκαστλ είναι κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού και το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι η αλλαγή προπονητή. Ο Στηβ Μπρους θα αποτελέσει άμεσα παρελθόν και ήδη ο διάδοχός του αναζητείται. Η πρώτη δήλωση της νέας εποχής των Αράβων στη Νιουκάστλ θα γίνει με το νέο προπονητή. Ο Αντόνιο Κόντε φαίνεται πως είναι ο πρώτος στόχος σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.
Αλλά υπάρχουν και σκέψεις για τον Ράφα Μπενίτεθ ο οποίος είναι ο αγαπημένος των οπαδών της ομάδας. Βέβαια είναι πολύ φρέσκια η πρόσληψή του από την Εβερτον και θα ήταν δύσκολο να εγκαταλείψει το πλάνο στο Λίβερπουλ.
Ο Κόντε είναι ελεύθερος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα ήθελε να αναλάβει τέτοιο project όταν ξέρει ότι είναι πρώτος στη λίστα πολλών μεγάλων ομάδων αν αλλάξουν προπονητή. Πιο κάτω συναντά κανείς ονόματα όπως του Εντι Χάου, αλλά φαίνεται πως οι Σαουδάραβες θέλουν τον Κόντε και θα εξαντλήσουν τα περιθώρια. Ηδη έχουν κυκλοφορήσει και τα πρώτα ονόματα παικτών για μεταγραφική ενίσχυση.
Ο Κουτίνιο της Μπαρτσελόνα, ο Στέρλινγκ της Σίτι, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το νέο προπονητή ή μήπως από το νέο γενικό διευθυντή της ομάδας που θα αναλάβει να τρέξει τα πάντα. Διότι και αυτό ακούστηκε με βασικό υποψήφιο τον Αρσεν Βενγκέρ με τον οποίο οι Αραβες έχουν εξαιρετική σχέση.
Τι μπορεί να αλλάξει στην Πρέμιερ Λιγκ
Προφανώς και ένας νέος ισχυρός, πανίσχυρος παίκτης, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Τα λεφτά είναι τόσα πολλά που αργά η γρήγορα η Νιούκαστλ θα γίνει νέα Τσέλσι, νέα Σίτι και θα μπει πρώτα στη διεκδίκηση της τετράδας και μετά στη διεκδίκηση των τίτλων. Αυτό θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό προφανέστατα, κυρίως όμως θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την πίεση προς το big 6 και τους ιδιοκτήτες τους.
Για τους Αραβες της Σίτι ο εχθρός είναι πλέον ανάμεσά τους, αφού η σχέση τους με τους Αραβες της Νιούκαστλ όχι απλώς δεν είναι καλή, αλλά οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτοί βρίσκονταν πίσω από την καθυστέρηση της έγκρισης του deal με τη Νιούκαστλ από την Πρέμιερ. Αλλά η Σίτι και η Τσέλσι ίσως να έχουν το μικρότερο πρόβλημα. Ομάδες που οι οπαδοί τους αμφισβητούν έντονα τους ιδιοκτήτες, όπως για παράδειγμα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πιθανό να βρουν μπροστά τους έναν ακόμη ισχυρό αντίπαλο.
Η πίεση και η αμφισβήτηση προς τους Γκλέιζερς μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, όταν στο δρόμο τους θα βρεθεί μία νέα Σίτι. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τις Αρσεναλ και Τότεναμ. Δύο ομάδες που πλέον δυσκολεύονται αφάνταστα ακόμη και να βρεθούν στην τετράδα, πόσο μάλλον να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια.
Η οικογένεια Κρένκε και ο Ντάνιελ Λίβι θα πιεστούν ακόμη περισσότερο και η πίεση θα γίνει πλέον αφόρητη. Ο χάρτης των ισχυρών της Πρέμιερ Λιγκ γίνεται πλέον τόσο μεγάλος που θα είναι αδύνατο να μην υπάρχουν κάθε χρόνο χαμένοι και θα είναι αρκετοί. Η οικονομική ασφυξία που θα προκληθεί στους χαμένους θα είναι μεγάλη και η πίεση ακόμη μεγαλύτερη.
Πλέον όχι το να πρωταγωνιστείς, αλλά ακόμη και το να παίζεις στο Τσάμπιονς Λιγκ θα μοιάζει με mission imposible για κάποιους ισχυρούς και αυτό θα μειώνει και την χρηματοπιστωτική ικανότητά τους. Το περιβάλλον, το οικονομικό κυρίως, στην Πρέμιερ Λιγκ θα γίνει ακόμη πιο απαιτητικό και σε ορισμένες περιπτώσεις ασφυκτικό για τους ιδιοκτήτες. Το κοινό όμως θα βγει κερδισμένο, όπως και το αγγλικό ποδόσφαιρο γενικά, αφού θα κυριαρχήσει ακόμη περισσότερο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.