Νιούκαστλ και European Super League: Τα γεγονότα που ταρακούνησαν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο το 2021
- Τα δεδομένα του «μπαμ» που όμως... δεν έγινε ποτέ!
- Οι κυρώσεις που θ' αντιμετώπιζαν οι ομάδες – μέλη της ESL
- Το format όπως το είχαν αποφασίσει
- Οι αντιδράσεις πριν από τα... μεγάλα «ντου»
- Από τον Κλοπ, στον Τσεχ, τις διαδηλώσεις και την υποχώρηση
- Οι μόνες που συνέχισαν και... το πιστεύει ακόμα ο Πέρεθ στη Ρεάλ
- Η πιο πλούσια ομάδα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη
- Η διαμάχη με την Premier League, τα πολιτικά ζητήματα και οι 19 ομάδες απέναντί της
- Η περιουσία των Αράβων ρίχνει στο καναβάτσο Σίτι και Παρί
Το ημερολόγιο έγραφε 18 Απριλίου όταν το ποδόσφαιρο άρχισε να καταλαβαίνει τον σεισμό στα γερά του θεμέλια.
Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονταν και η δημιουργία μιας κλειστής Λίγκας πλουσίων ήταν προ των πυλών. Η επίσημη ανακοίνωση της European Super League με παρούσες τις μεγάλες δυνάμεις, το Big-6 του αγγλικού ποδοσφαίρου και τους υπόλοιπους «γίγαντες» του αθλήματος στη γηραιά ήπειρο, ξάφνιασε άπαντες. Όλοι άρχισαν ν' αναζητούν το «πως» και το «γιατί».
Άρχισαν να ψάχνουν ποιες ομάδες είχαν ήδη συμφωνήσει, ποιες ήταν έτοιμες να μπουν σε αυτή τη Λίγκα και ποιες το σκέφτονταν ζυγίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά του κοσμοϊστορικού γεγονότος.
Γιατί τέτοιο θα ήταν αν τελικά προχωρούσε αυτό το... 48ωρο πραξικόπημα από τα μεγάλα αφεντικά των πλούσιων ποδοσφαιρικών κλαμπ.
Τα δεδομένα του «μπαμ» που όμως... δεν έγινε ποτέ!
Μια πράξη... επανάστασης από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ που αποσκοπούσαν στο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο οικονομικό τους κέρδος. Κάτι τέτοιο ήταν. Ξεκάθαρα. Η επένδυση στο συγκεκριμένο πρότζεκτ έφτανε στα 4,3 δισεκατομμύρια λίρες!
Η European Super League ήταν έτοιμη με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ, Μίλαν και Γιουβέντους να είναι οι «εγκέφαλοι» αυτής της νέας διοργάνωσης, απολαμβάνοντας την απόλυτη στήριξη του Αντρέα Ανιέλι και της Ένωσης Συλλόγων Ευρώπης (ECA).
Η υπόσχεση πως καθεμιά από τις ομάδες που θα συμμετέχουν στο νέο τουρνουά θα λάβει από 310 εκατομμύρια λίρες, τη στιγμή που η είσοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ δίνει 100 εκατομμύρια, ήταν ένα μεγάλο κίνητρο για τους συλλόγους που ασπάστηκαν την ESL.
Πρόεδρος της ESL ήταν ο Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ, με αντιπροέδρους τους Τζον Χένρι (Λίβερπουλ), Σταν Κροένκε (Άρσεναλ), Αντρέα Ανιέλι (Γιουβέντους) και Τζόελ Γκλέιζερ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).
Οι κυρώσεις που θ' αντιμετώπιζαν οι ομάδες – μέλη της ESL
Στο πλάνο της Super League της Ευρώπης εναντιώθηκαν οι γερμανικές και οι γαλλικές ομάδες, ωστόσο, η UEFA μαζί με τις Premier League, FA, Serie A και LaLiga απειλούσαν με διαγραφή τις ομάδες που θα συμμετείχαν στην European Super League, της οποίας η έναρξη θα λάμβανε χώρα το 2023.
Φυσικά και η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν είχε καμία πρόθεση και διάθεση να επιτρέψει τη συμμετοχή σε Champions League, Europa League και Conference League!
Επιπλεόν, οι διεθνείς ποδοσφαιριστές αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να μην μπορούν να εκπροσωπήσουν τα χρώματα της πατρίδας του, μη έχοντας δικαίωμα ν' αγωνιστούν με τις εθνικές τους ομάδες!
Το format όπως το είχαν αποφασίσει
Η European Super League θα περιελάμβανε 20 ομάδες, 15 μόνιμες και άλλες 5 που θα προκρίνονται κάθε σεζόν. Έξι από την Αγγλία, το λεγόμενο Big-6, θα είναι στις 15 μόνιμες παρουσίες.
Οι 20 σύλλογοι θα χωρίζονται σε δυο γκρουπ των 10, θα παίζουν όλες εντός κι εκτός έδρας με την καθεμιά αντίπαλο στον «όμιλο», οι τέσσερις πρώτες από το Α' και το Β' γκρουπ θα προκρίνονται σε νοκ-άουτ διαδικασία, όπου τα προημιτελικά και τα ημιτελικά θα είναι από δύο αγώνες.
Στα νοκ - άουτ θα μπορεί να υπάρξει ζευγάρι της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ, απέναντι σε αυτή με την τελευταία καλύτερη επίδοση. Οι αγώνες θα προγραμματίζονται για τα μέσα της εβδομάδας, όπως γίνεται με το Τσάμπιονς Λιγκ, εκτός από τον τελικό.
Όλα αυτά, είχαν ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του ποδοσφαίρου, λίγες ώρες προτού αποφασιστεί και ανακοινωθεί η νέα μορφή του Champions League των 36 ομάδων με το λεγόμενο ελβετικό μοντέλο που θέλει να παρουσιάσει η UEFA από το 2024 και μετά...
Οι αντιδράσεις πριν από τα... μεγάλα «ντου»
«Θα έπρεπε να ντρέπονται με αυτό που κάνουν, είναι σκάνδαλο! Να τους αφαιρεθούν βαθμοί τώρα από την Πρέμιερ Λιγκ! Είναι αστείο να το κάνουν αυτό μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου! Να τιμωρηθεί και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όλες οι ομάδες της Πρέμιερ που συμμετέχουν σε αυτό» είπε έξαλλος ο Γκάρι Νέβιλ έπειτα από την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.
Τα μηνύματα των οπαδών των μεγάλων ομάδων της Premier League στα social media φανέρωναν πως πλέον το ποτάμι της οργής δεν γύριζε πίσω και όλοι θα έρχονταν αντιμέτωποι με τον κόσμο ...
«Στηρίζω και ακολουθώ τη Λίβερπουλ εδώ και 32 χρόνια. Με αυτή την ανακοίνωση για την ESL ντρέπομαι...».
«Ο προπάππους και ο παππούς μου ήταν οπαδοί της Λίβερπουλ. Είμαι οπαδός τρίτης γενιάς από το Λίβερπουλ και αυτή η ομάδα μου έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές. Η παράδοση, η κουλτούρα και το ήθος, τώρα εξαφανίστηκαν...».
«Περίμενα κάτι περισσότερο από έναν τέτοιο σύλλογο με τέτοια ιστορία και παράδοση. Απληστία... Έχασα κάθε σεβασμό».
Ορισμένα από τα σχόλια των οπαδών της Τσέλσι ήταν:
«Δεν με εκπλήσσει όλο αυτό, αλλά είμαι τρομερά απογοητευμένος από την ομάδα μου».
«Εμείς οι οπαδοί δεν στηρίζουμε αυτή την κίνηση που πηγαίνει κόντρα στις αρχές και το ήθος του ποδοσφαίρου».
«Μας απογοήτευσες, Τσέλσι...».
Ένας από τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγραψε: «Τα μωρά του Μπάσμπι “έφυγαν” για το τίποτα; Ο Σερ Άλεξ έμεινε στον πάγκο 27 χρόνια για το τίποτα; Ο κόσμος δεν είναι τίποτα για εσάς; Ντροπή, ντροπή, ντροπή...».
Οι φίλοι της Άρσεναλ έχοντας δει την ομάδα τους να μένει στο 1-1 με την Φούλαμ λίγη ώρα πριν την είδηση που σόκαρε το ποδόσφαιρο, ήταν αρκετά πιο εκνευρισμένοι...
«Σε μια χρονιά που βγάλατε σε αναστολή 55 άτομα από τον οργανισμό, που η χώρα έκλεισε, εσείς πηγαίνετε με ένα γκρουπ συλλόγων που έχουν ιδιοκτήτες δισεκατομμυριούχους για να πάρετε 400 εκατομμύρια για μια προδοσία; Τέλος...».
«Καλή τύχη Άρσεναλ, εμείς οι εκατομμύρια οπαδοί σου δεν θα σε ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο που διάλεξες. Μας γράψατε στα παλιά σας τα παπούτσια όσο κι αν στηρίζουμε τις τελευταίες δύο δεκαετίες με τόσες αποτυχίες...».
Στην Τότεναμ οι αντιδράσεις ήταν πιο ήπιες, όμως, ξεχώριζε ένα από τα μηνύματα που ουσιαστικά εκπροσωπούσε τους περισσότερους και έγραφε: «Το πιο χαμηλό σημείο σε μια σειρά από χαμηλά σημεία αυτό τον καιρό στον σύλλογο... Έχει αλλάξει αυτό το κλαμπ και το απεχθάνομαι...».
Για την Μάντσεστερ Σίτι της ιδιοκτησίας εξ Αραβίας, οι φίλοι του συλλόγου σχολίασαν πως: «Είμαστε τόσο ντροπιασμένοι με όλο αυτό που συνέβη... Το άθλημα που όλοι αγαπάμε, απλά καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας».
Από τον Κλοπ, στον Τσεχ, τις διαδηλώσεις και την υποχώρηση
Τα μεγάλα αφεντικά είχαν κάνει ... του κεφαλιού τους. Δεν είχαν ρωτήσει κανέναν, δεν υπολόγισαν κανέναν. Τα μάτια τους έβλεπαν μονάχα χρήματα και μηδενικά στα μεγάλα ποσά με τα οποία θα γέμιζαν τα ταμεία των... οργανισμών. Γιατί περί τέτοιων πρόκειται πλέον στο ανώτατο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Ο Γιούργκεν Κλοπ αμέσως είχε αναφέρει ότι δεν γνώριζε κανείς εντός της Λίβερπουλ τίποτα για την ESL και την απόφαση που είχε πάρει ο ιδιοκτήτης του κλαμπ, Τζον Χένρι. Ο κόσμος έβαλε και πανό με το «RIP» έξω από το «Άνφιλντ» για να δείξει προς πάσα κατεύθυνση πως το ποδόσφαιρο και η αγάπη του οπαδού για την ομάδα του, πορεύονταν προς τον θάνατο. Προς το φινάλε της σχέσης αυτής που είναι από τις πιο ισχυρές στην ανθρωπότητα κι όμως τα χρήματα μπορούν να την καταστρέψουν ανά πάσα στιγμή.
Οι φίλοι της Τσέλσι από την πλευρά τους έφτασαν να μπλοκάρουν το πούλμαν της ομάδας στο δρόμο προς το γήπεδο, με τον Πετρ Τσεχ να τα βάζει με τους οργισμένους φίλους των «μπλε» και να τους εξηγεί πως η ομάδα δεν φταίει σε τίποτα και πως θα χρειαζόταν χρόνο για να καταλάβουν άπαντες τι έχει συμβεί.
Σιγά – σιγά άρχισαν να εμφανίζονται οι διαφωνίες και να προκαλούνται ρωγμές στο – έτσι κι άλλιως – διόλου στέρεο οικοδόμημα που προσπάθησε ο Φλορεντίνο Πέρεθ να δημιουργήσει.
Οι ιδιοκτήτες των κλαμπ που ξεκίνησαν την ESL έκαναν λόγο για ανυπαρξία συγκεκριμένης επικοινωνιακής πολιτικής για ν' αντιμετωπιστεί το τσουνάμι των αντιδράσεων, ενώ δεν υπήρχε η παραμικρή στρατηγική για το συγκεκριμένο κομμάτι.
Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο παίκτες και προπονητές έμειναν απροστάτευτοι και δίχως την παραμικρή ενημέρωση για την ESL ήταν ακόμα ένας λόγος για εντάσεις στην Λίγκα. Μέλη των διοικήσεων των ομάδων είχαν παντελή άγνοια.
Η Τσέλσι έγινε η πρώτη ομάδα που άρχισε να παρουσιάζεται αρκετά μετανιωμένη για τη συμμετοχή της στο εγχείρημα της ESL και ισχυριζόταν πως ειπώθηκαν πολλά ψέματα για να πειστεί να μπει στη λίστα των πρώτων 12 που ίδρυσαν και ανακοίνωσαν την κλειστή Λίγκα!
Και κάπως έτσι έμειναν μόνες οι
Επιπλέον, εκπρόσωπος ομάδας από το Big-6, όπως αναφέρει το SkySports, ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται να μην γίνει η ESL και ναι, θα μπορούσε με εκατέρωθεν υποχωρήσεις να γίνει και μια νέα συμφωνία με την UEFA! Χρειάζονται ακόμα ριζικές αλλαγές στο Champions League...
Χρειάζεται μια αλλαγή, αλλά δεν μας άκουγαν στο παρελθόν και έτσι προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις... Επίσης, προφανώς κανείς μας δεν θέλει να πληρώνει τώρα δικηγόρους και νομικές ομάδες για δικαστικές διαμάχες. Όλοι θέλουμε να παραμείνουμε στην Premier League που μας απειλεί αυτή τη στιγμή με διαγραφή...».
Οι μόνες που συνέχισαν και... το πιστεύει ακόμα ο Πέρεθ στη Ρεάλ
Το... πραξικόπημα κράτησε μόλις δυο μέρες και διαλύθηκε! Η αποχώρηση της Τσέλσι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ακολούθησε μαζική έξοδος από την European Super League, το πρότζεκτ κατέρρευσε και οι πρόεδροι των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους παραιτήθηκαν! Το ποδόσφαιρο και οι οπαδοί, νίκησαν και πανηγύρισαν για την τεράστια επιτυχία!
Μετά την Τσέλσι που πρώτη διέβη την πόρτα της εξόδου, ακολούθησε η Μάντσεστερ Σίτι, η Άρσεναλ, οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες, η Ατλέτικο Μαδρίτης και το πρότζεκτ της European Super League κατέρρευσε ολοκληρωτικά!
Μάλιστα, ο Αντρέα Ανιέλι και ο Εντ Γούντγουορντ παραιτήθηκαν από τις Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά την παταγώδη αποτυχία του πλάνου που είχαν ετοιμάσει.
«Τίποτα δεν απέτυχε και τίποτα δεν τελείωσε. Είμαστε ακόμα 12 ομάδες, υπάρχει κανονική συμφωνία και ουδείς μπορεί να φύγει! Η European Super League συνεχίζει να υφίσταται! Η UEFA απείλησε και το έκανε με πολύ επιθετική διάθεση, με αποτέλεσμα οι αγγλικές ομάδες να φοβηθούν» ήταν τα λόγια του Φλορεντίνο Πέρεθ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη λίγο καιρό μετά.
Οι «μερένγκες» μαζί με την Μπαρτσελόνα – που φυσικά «καίγεται» για χρήματα – και την Γιουβέντους θα συνεχίσουν μόνες την προσπάθεια και μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι, δικαιώθηκαν εις βάρος της UEFA. Βάσει της δικαστικής απόφασης, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία καλείται να αποσύρει όλες τις πειθαρχικές μορφές τιμωρίας. Αυτό όμως είναι το πρώτο σκέλος. Επειδή φαίνεται ότι ο πόλεμος τώρα θα φουντώσει για τα καλά, μιας και τα τρία club έκαναν κατά μέτωπο επίθεση στο "μονοπώλιο" της UEFA...
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι από εδώ και πέρα δεν θα υφιστάμεθα συνεχείς απειλές από την UEFA. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο του πρότζεκτ της European Super League με εποικοδομητικό και υποστηρικτικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τους οπαδούς, παίκτες, προπονητές, ομάδες, πρωταθλήματα και εθνικές και διεθνείς ομοσπονδίες.» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τρεις ομάδες. Και το στόρι, ίσως, να έχει συνέχεια...
Νιούκαστλ
Η πιο πλούσια ομάδα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη
Και ξαφνικά η Νιούκαστλ έγινε η ομάδα που – μάλλον – θα ήθελαν ν' αγωνιστούν πάρα πολλοί αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ναι μεν το κλαμπ έχει ιστορία, αλλά αυτή τη στιγμή και στην αλλαγή του έτους, ο σύλλογος έχει αλλάξει ολοκληρωτικά εποχή. Έχει γίνει ο πλουσιότερος στον κόσμο μετά και την μεταβίβαση των μετοχών στους Άραβες!
Το απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου του 2021 επισημοποιήθηκε η έναρξη του νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Νιούκαστλ.
Έπειτα από 14 χρόνια παρουσίας στην ιδιοκτησία και με τον κόσμο της ομάδας να έχει στραφεί πλέον εναντίον του και να μη θέλει να τον βλέπει... ούτε ζωγραφιστό, ο Μάικ Άσλεϊ πούλησε τις μετοχές και αποχώρησε για να ξεκινήσουν οι «καρακάξες» μια νέα πορεία.
Απαραίτητη για να προχωρήσει η αγοραπωλησία ήταν το κράτος διευθετήσει τα θέματα πειρατείας με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Premier League, beIN Sports.
Εκείνοι που ήταν κοντά στη διαδικασία ανέφεραν ότι η άρση όλων των μορφών πειρατείας στη Σαουδική Αραβία και της απαγόρευσης για τα beIN Sports με έδρα το Κατάρ, άνοιξαν τον δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας 300 εκατομμυρίων λιρών.
Η διαμάχη με την Premier League, τα πολιτικά ζητήματα και οι 19 ομάδες απέναντί της
Η προσπάθεια για τη συμφωνία με τους Άραβες είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020, όμως, τότε η υπόθεση είχε «ναυαγήσει». Η Νιούκαστλ έκανε τρομερή επίθεση στην Premier League για το φινάλε των διαπραγματεύσεων με την PCP Capital Partners, η οποία προσπαθούσε από την εποχή προ κορονοϊού να πάρει τις μετοχές του αγγλικού κλαμπ από τον Μάικ Άσλεϊ και εν τέλει – προσωρινά – είχε αποτύχει.
Οι Σαουδάραβες είχαν τονίσει πως απέσυραν το ενδιαφέρον τους λόγω απόλυτης αβεβαιότητας στα επιχειρηματικά ελέω πανδημίας, η Νιούκαστλ τόνισε πως η Premier έβαλε το stop και τότε η διοργανώτρια αρχή του κορυφαίου πρωταθλήματος είχε απαντήσει:
«Είναι λανθασμένη η εντύπωση που έχει ο σύλλογος για την απόρριψη από πλευράς Πρέμιερ Λιγκ. Θα μπορούσε να έχει προχωρήσει η υπόθεση αν η ενδιαφερόμενη πλευρά είχε παρουσιάσει τα σωστά στοιχεία που απαιτούνταν».
Αυτή η διαμάχη θα συνεχιζόταν μέχρι και το 2022, ωστόσο, όλα τελικά λύθηκαν πριν το φινάλε του 2021, μόλις ξεκαθάρισε το θέμα το beIN Sports και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις στην Μέση Ανατολή. Βέβαια, το θέμα, όταν ακόμα ήταν στο ξεκίνημά του, είχε μεταφερθεί και εμπλακεί σε αρκετά ζητήματα.
Ορισμένα από αυτά ήταν η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον οποίο εξαφάνισαν κυριολεκτικά στις 2 Οκτωβρίου του 2018 στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), αλλά και οι γενικότερες φυλακίσεις ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την online κατασκοπία και την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο της Υεμένης...
Οι 19 ομάδες της Premier League φέρονται να συζήτησαν για να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν μέσω της Λίγκας, την εξαγορά της Νιούκαστλ από τους Σαουδάραβες, με μπροστάρη Ντάνιελ Λίβι της Τότεναμ, που επιχείρησε να σταματήσει και μια συμφωνία της ομάδας του αγγλικού βορρά με σπόνσορα! Επιπλέον, μαζί με τις Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ υπήρξαν σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο η Premier θα μπορούσε να βάλει stop στην αγοραπωλησία.
Επιπλέον, ψηφίστηκε να μπλοκαριστεί για το άμεσο μέλλον οποιαδήποτε χορηγική συμφωνία με εταιρεία που συνεργάζεται με τα αφεντικά του κάθε κλαμπ, προκειμένου έτσι ν' αποφευχθεί και οποιαδήποτε εύνοια για την Νιούκαστλ μέσω της Μέσης Ανατολής...
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ενδεχομένως τον Ιανουάριο να εφαρμοστεί το πλάνο «Anyone but Newcastle», με τα κλαμπ της Premier να απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση για οποιονδήποτε παίκτη τους αν αποφασίσει ο Έντι Χάου να κάνει κίνηση για μεταγραφή.
Η περιουσία των Αράβων ρίχνει στο καναβάτσο Σίτι και Παρί
Η περιουσία των νέων αφεντικών της Νιούκαστλ και του Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν είναι αυτή που προκαλεί το ενδιαφέρον με τη διαμόρφωση της λίστας με τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυτή τη στιγμή.
Δεύτερος στη λίστα είναι ο Σεΐχης Μανσούρ της Μάντσεστερ Σίτι, φτάνοντας την περιουσία του στα 23,2 δισεκατομμύρια, έναντι των 320 δισ.λιρών που μετρούν οι Σαουδάραβες, ενώ, στην 3η θέση βρίσκεται ο Ντίτριχ Μάτεσιτς, το αφεντικό της Red Bull που φυσικά έχει στην κατοχή του τις Ζάλτσμπουργκ και Λειψία.
Στο 4ο «σκαλί» βρίσκεται ο Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους με περιουσία που υπολογίζεται στα 11 δισεκατομμύρια λίρες και στην 5η θέση είναι ο Ρώσος μεγιστάνας της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς έχοντας να επιδείξει 9,6 δισ.λίρες.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.