Γιούργκεν Κλοπ: Οι επόμενες «αποστολές» του στη Λίβερπουλ

Γιούργκεν Κλοπ: Οι επόμενες «αποστολές» του στη Λίβερπουλ

Κώστας Ζάλιαρης
Γιούργκεν Κλοπ: Οι επόμενες «αποστολές» του στη Λίβερπουλ
Επέκτεινε το συμβόλαιό του με... μπόλικο συναίσθημα, όμως, γνωρίζει πολύ καλά γιατί το έκανε και τι οφείλει να προσφέρει. Ο Κλοπ τα έβαλε στη ζυγαριά και κατέγραψε σε ένα χαρτί τις επόμενες «αποστολές» του στον πάγκο της Λίβερπουλ...

Αυτός ο άνθρωπος ήταν γραφτό από τη μοίρα να βρεθεί στους «κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ. Έπρεπε ο δρόμος του να συναντήσει εκείνον του συλλόγου του λιμανιού. Έπρεπε αυτές οι δύο πλευρές να βρεθούν σε μια κατάσταση όπου η ομάδα χρειαζόταν κάποιον να την «ξυπνήσει» από τον λήθαργο. Και παρά την γερμανική του πειθαρχία, ο... πιο μεσογειακού στυλ Γερμανός που μπορεί να συναντήσει κανείς, άλλαξε όλη την σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.

Και τι έγινε που έχει ήδη κατακτήσει Champions League με back-to-back παρουσία σε τελικούς; Και τι έγινε που έγινε ο άνθρωπος με τον οποίο η Λίβερπουλ πήρε το πρωτάθλημα εν μέσω πανδημίας για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια; Και τι έγινε που οδήγησε την ομάδα του και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων; Το ονειρικό quadruple συνεχίζει να βρίσκεται στο μυαλό όλων, εκείνος το ... ορέγεται όλο και πιο πολύ όσο περνούν τα ματς, όμως, προτού αποφασίσει αν θα υπογράψει τελικά το νέο συμβόλαιο, σκέφτηκε ορισμένα πράγματα...

  • Η βοήθεια για την διατήρηση της «δίψας» για τίτλους

Σίγουρα, δεν ήταν μονάχα η παραίνεση της συζύγου του που δεν μπορούσε ούτε να σκεφτεί το ενδεχόμενο ν' αποχωρήσουν από το Μέρσεϊσαϊντ το 2024 και ν' αφήσουν πίσω τους όλη αυτή την αγάπη του κόσμου και το περιβάλλον της Λίβερπουλ. Φυσικά αυτό δεν είναι αρκετό για τη συνέχιση μιας σχέσης εργοδότη – εργαζόμενου, αφού ο Κλοπ αντιλαμβάνεται πόσα πολλά πράγματα περιλαμβάνονται σε μια απόφαση για ανανέωση συμβολαίου.

Ο Γερμανός τεχνικός μιλώντας και στην κάμερα του επίσημου καναλιού της ομάδας, τόνιζε συνεχώς πως οι ποδοσφαιριστές του είναι σε εξαιρετικό σημείο, θέλουν να συνεχίσουν να παλεύουν όλοι μαζί και αυτό ήταν από τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκε. Στις βασικές του σκέψεις ήταν αν υπάρχει η ενέργεια για να συνεχίσουν όλοι μαζί στην ίδια κατεύθυνση και φυσικά αν υπάρχει η αντοχή και η επιθυμία για να διατηρηθεί αυτή η συνέπεια και τα επόμενα χρόνια.

 

Στόχος, άλλωστε, είναι η δημιουργία κυρίαρχης εποχής για τη Λίβερπουλ στο αγγλικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Και προφανώς κύκλωσε το “Ναι” στην ερώτηση που έκανε στον εαυτό του.

  • Η δική του ενέργεια

Προκειμένου κι εκείνος να είναι τίμιος και να μπορεί ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες της... αγαπημένης του, πλέον, Λίβερπουλ, ο Γιούργκεν Κλοπ αναρωτήθηκε και επί προσωπικού. Πόσα πράγματα του προσφέρουν κίνητρο αυτή τη στιγμή, αλλά και πόσα θα βρεθούν μπροστά του στο μέλλον. Και αφού κατάλαβε ότι δεν είναι κουρασμένος ή ότι δεν έχει εξαντληθεί πνευματικά με αυτό που κάνει, αποφάσισε να το συνεχίσει.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της ψυχολογικής... εξάντλησης και του άδοξου φινάλε ήταν αυτό του 2019 με τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο στην Τότεναμ. Έπειτα από χρόνια κατά τα οποία πάλευε... μόνος του έχοντας χτίσει τρομερή σχέση με τους παίκτες και σχηματίζοντας ένα αξιοθαύμαστο σύνολο, έχασε τον τελικό του Champions League και... άδειασε. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος για κάποιον και ίσως πέρασε και από το μυαλό του Κλοπ.

Οι πανηγυρισμοί του μπροστά στο Kop, όμως, λένε ότι ο τύπος αυτός και ενέργεια έχει και όρεξη και σφοδρή επιθυμία να υπερπολλαπλασιάσει αυτές τις μαγικές στιγμές στο «Άνφιλντ». Και την έβαλε την υπογραφή.

  • Τα συμβόλαια των Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο, Κεϊτά και Μίλνερ

Η πιο ζόρικη από αυτές τις υποθέσεις φυσικά ακούει στο όνομα: Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος όσο κι αν θέλει να δει τον σύλλογο να τον επιβραβεύει και να του δείχνει την εκτίμησή του για όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να βρει μια κοινή γραμμή για να πορευτεί με το κλαμπ και να φτάσουν στην υπογραφή του νέου συμβολαίου. Ο Σαντιό Μανέ που συνείσφερε με γκολ και στον πρώτο ημιτελικό με την Βιγιαρεάλ, αλλά και ο Ρομπέρτο Φιρμίνο σε ό,τι αφορά την επίθεση των «κόκκινων» έχουν ακόμα ισχύοντα συμφωνητικά μέχρι και το 2023.

Η ατζέντα του συλλόγου να περιλαμβάνει συζητήσεις και μ' εκείνους για την επέκταση της συνεργασίας τους, μαζί με την παραμονή του Κλοπ στον πάγκο. Σε ό,τι αφορά στα χαφ, είναι ξεκάθαρη η επιθυμία του κόουτς για να διατηρηθούν στο ρόστερ οι Κεϊτά και Μίλνερ, με τον 36χρονο Άγγλο υπαρχηγό να έχει ήδη την πρόταση στα χέρια του από τον Ιανουάριο και το τρέχον συμβόλαιό του να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι.

Για τα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως η Λίβερπουλ – βάσει δημοσιευμάτων – ν' ασχοληθεί και με παίκτες όπως οι Μπέλιγχαμ και Τουαμενί για το χώρο του κέντρου, όταν θ' αποφασιστεί η ομαλή μετάβαση σε μια νέα εποχή, με την «ένεση» στο ρόστερ από νεαρούς ιδιαίτερα ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

  • Το quadruple και το Κύπελλο Αγγλίας

Μέχρι πριν από λίγο καιρό ξεκαθάριζε στις συνεντεύξεις Τύπου πως οι δημοσιογράφοι γίνονται πολύ πιεστικοί με τις συνεχείς αναφορές στο καρέ τίτλων που μπορεί να κάνει φέτος η Λίβερπουλ. Ωστόσο, έχοντας φτάσει στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, έχοντας κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για τον τελικό του Champions League, έχοντας επιδείξει τρομερή συνέπεια και δύναμη στο πρωτάθλημα για την ανατροπή στην κορυφή και με το LeagueCup ήδη στην τροπαιοθήκη, τα πράγματα άλλαξαν.

Ο Κλοπ αντιλαμβάνεται την τεράστια ευκαιρία για το ιστορικό και ονειρώδες quadruple, αν και δεν θέλει να περάσει στους ποδοσφαιριστές του την ιδέα πως αν δεν επιτευχθεί κάθε στόχος θα πρόκειται για μεγάλη αποτυχία.

Το Κύπελλο Αγγλίας είναι το τρόπαιο το οποίο ο Kloppo δεν έχει καταφέρει να πάρει στη μέχρι στιγμής θητεία του στους «κόκκινους» σε ό,τι αφορά τις εγχώριες διοργανώσεις και το θέλει κι αυτό στο βιογραφικό του. Βέβαια, έχει και τον χαμένο τελικό του 2016 στο Europa League απέναντι στην Σεβίλλη, στους πρώτους μήνες, τότε, της παρουσίας του στη Λίβερπουλ. Τι να το κάνει, όμως, αν καταφέρει να πάρει δεύτερο Champions League σε διάστημα τεσσάρων σεζόν;

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα