Οι Ελληνες που «κατέκτησαν» την Ευρώπη (vids)
Η σεζόν 2021/22 ήταν η πλέον πετυχημένη για τους ποδοσφαιριστές μας που αγωνίστηκαν στη Γηραιά Ηπειρο και πάρα πολλοί όχι μόνο ξεχώρισαν αλλά και οδήγησαν τις ομάδες τους σε τρόπαια και επιτυχίες.
Λένε πως όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω και έναν Ελληνα, αφού σε κάθε μήκος και πλάτος της υφηλίου υπάρχουν συμπατριώτες μας που διαπρέπουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου που βρέθηκαν.
Η μπάλα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και η σεζόν 2021/22 που ολοκληρώνεται επίσημα σήμερα (30/6) προβάλει αλλά και είναι η κορυφαία των Ελλήνων παικτών στην Ευρώπη. Οπου τελευταία όλο και περισσότεροι αναζητούν με (μεγάλη) επιτυχία την τύχη τους εκτός των συνόρων και φέτος ήταν δεκάδες όσοι διακρίθηκαν.
Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί κατέκτησαν από τουλάχιστον ένα τρόπαιο, ενώ πάρα μα πάρα πολλοί ήταν εκ των πρωταγωνιστών των ομάδων τους. Με μπροστάρηδες τους Τσιμίκα, Μπακασέτα, Σιώπη, Γιακουμάκη, Βλαχοδήμο και φυσικά αρκετούς άλλους ο Ελληνας ποδοσφαιριστής έστειλε το «μήνυμα» σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο και το Gazzeta επιχείρησε να καταγράψει, έστω και επιγραμματικά, τα πεπραγμένα όλων όσων έπαιξαν σε αυτή.
Ξεχωριστά κάθε τιτλούχο αλλά όσο θα προχωράτε στο κείμενο θα γίνεται όλο και πιο εύκολα αντιληπτό πως μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι... Ελλάδα, έχεις πολύ ταλέντο. Και όλα αυτά ενώ έχει ανοίξει κουβέντα, όπως ανακοίνωσε ο ΠΣΑΠΠ, για το αν θα υπάρξει θέσπιση μίνιμουμ αριθμού ποδοσφαιριστών στις ενδεκάδες των επαγγελματικών ομάδων της χώρας μας, οι οποίοι και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές μας ομάδες (4 για το πρωτάθλημα της Super League 1 και 7 για το πρωτάθλημα της Super League 2).
Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ)
Τάσος Μπακασέτας (Τραμπζονσπόρ)
Μανώλης Σιώπης (Τραμπζονσπόρ)
Γιώργος Γιακουμάκης (Σέλτικ)
Βασίλης Μπάρκας (Σέλτικ)
Γιώργος Αθανασιάδης (Σέριφ Τίρασπολ)
Στέφανος Ευαγγέλου (Σέριφ Τίρασπολ)
Κάρλος Ζέκα (Κοπεγχάγη)
Μάριος Οικονόμου (Κοπεγχάγη)
Χρήστος Αλμπάνης (Απόλλων Λεμεσού)
Τάσος Αυλωνίτης (Απόλλων Λεμεσού)
Χάρης Μαυρίας (Απόλλων Λεμεσού)
Κυριάκος Σαββίδης (Σπάρτακ Τρνάβα)
Φώτης Παπουλής (Ομόνοια)
Γιάννης Παπανικολάου (Ράκοφ)
Δημήτρης Γούτας (Σίβασπορ)
Στην Ολλανδία... έμαθαν συρτάκι για χάρη τους και...
Στη Γερμανία τους... μαθαίνουμε εμείς άμυνα
Στην Premier League δεν ήταν μόνο ο greek scouser
Εντονο ελληνικό στοιχείο αλλά και κούπα στην Ιταλία
Η πετυχημένη ελληνική παροικία της Τουρκίας
Ο Βλαχοδήμος διαπρέπει στην Πορτογαλία
Για... προσέξτε λίγο στην Αυστρία
Τα «μωρά» του Βελγίου
«Πάμε» για πρωτάθλημα στη Λιθουανία, το «αγγίξαμε» στην Πολωνία
Οι τελευταίοι χρονικά που έφυγαν από την Ελλάδα με προορισμό το εξωτερικό
Αν η πρώτη του σεζόν στο Ανφιλντ ήταν και εύλογα προσαρμογής, εκείνη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα λογίζεται, σε μεγάλο βαθμό, σαν καθιέρωσης στην αγωνιστική εξίσωση των reds.
Πλέον ο 26χρονος αριστερός μπακ δεν είναι απλά ακόμη ένας παίκτης της Λίβερπουλ αλλά απέκτησε ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής και κυρίως βασικό ρόλο στα πλάνα του Γιούργκεν Κλοπ. Σε αυτό το διάστημα κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας και το Λιγκ Καπ, ενώ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα της πρώτης διοργάνωσης που μάλιστα κρίθηκε με δική του εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.
Την ίδια στιγμή έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League και απώλεσε στον πόντο πρωτάθλημα, δείγμα πως στις λεπτομέρειες δεν προσέθεσε και άλλες κούπες στο ενεργητικό του.
Ο «Τσίμι» ολοκλήρωσε την αγωνιστική περίοδο με 24 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.
Ο «κλειδαράς» του club, εκείνος που όταν τα ματς «στράβωναν» έβγαζε, ως επί το πλείστον, τα κάστανα από τη φωτιά και σημείωσε κρίσιμα γκολ σε χρονικά σημεία που η μπάλα «έκαιγε».
Ετσι οδήγησε την Τραμπζονσπόρ το πρώτο της πρωτάθλημα ύστερα από πολλές δεκαετίες και εύλογα θεωρείται ένας εκ των MVP της τουρκικής λίγκας, όπου ο 29χρονος μεσοεπιθετικός έκλεισε τη σεζόν με 33 εμφανίσεις στις οποίες σημείωσε οκτώ γκολ και έδωσε τέσσερις ασίστ.
Η ιστορία... έγραψε και έκανε τον γύρο του κόσμου η είσοδός του στη φιέστα όπου χόρεψε το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας με την ελληνική σημαία στην πλάτη ενώ το πλήθος τον αποθέωνε.
Ηδη γύρω από το όνομά του έχει στηθεί ένα «γαϊτανάκι» ενδιαφερόμενων, κυρίως η Φιορεντίνα, αφού θεωρείται και λογικά ένα «hot» όνομα.
Ο «Διόσκουρος» του «Μπάκα» στους πρωταθλητές της Τουρκίας για τον οποίο ο... μύθος λέει πως στην Ελλάδα για διακοπές ήρθε ο σωσίας του και όχι εκείνος, αφού είναι ακόμη σε κάποιο γήπεδο και «καταπίνει» χιλιόμετρα.
Ορισμένες φορές τον έβλεπες... εις διπλούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και διαθέτει αστείρευτα πνευμόνια.
Ο 28χρονος έκλεισε τη σεζόν με 32 συμμετοχές στην κατηγορία και δύο ασίστ, ενώ στο δεύτερο μισό και κυρίως από τα τέλη του Ιανουαρίου και ύστερα έκανε ορισμένες φανταστικές εμφανίσεις, όπου έδειχνε να βρίσκεται παντού στον άξονα του club. Στη φιέστα έδωσε... ρεσιτάλ, τόσο με τις χορευτικές του ικανότητες όσο και τις δηλώσεις του.
Την περασμένη σεζόν ήταν πρώτος σκόρερ στην Ολλανδία με τη Φένλο και φέτος βρέθηκε σε ανάλογη θέση στη Σκωτία με τη Σέλτικ, όπου παράλληλα κατέκτησε και το πρωτάθλημα. Κοινώς ο 28χρονος φορ είναι με το... πόδι στο γκάζι.
Παρότι δεν ξεκίνησε καλά την αγωνιστική περίοδο λόγω ενός τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε την έκλεισε με 13 γκολ και μία ασίστ σε 21 εμφανίσεις του και θεωρείται ένα από τα πιο «hot κανόνια» της Ευρώπης.
Η εξέδρα έφτιαξε τραγούδι για χάρη του, έγινε «σύνθημα» και αν ισχύει ότι ο επιθετικός «τρέφεται από τα τέρματα που σημειώνει» τότε κινδυνεύει να βγει... υπέρβαρος αφού τις τελευταίες δύο σεζόν βρήκε 47 φορές στόχο σε συλλογικό επίπεδο.
Εκ διαμέτρου αντίθετη με την πρώτη του σεζόν στη Σκωτία ήταν τρέχουσα για τον 27χρονο γκολκίπερ, καθώς την ολοκλήρωσε με μόλις δύο εμφανίσεις, από μία σε Premier League και προκριματικά του Champions League. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί πως πρόκειται για έναν keeper πρώτης γραμμής και για αυτό μετακινήθηκε πρόσφατα στην Ουτρέχτη ως δανεικός, με σκοπό να «ξαναβρεί» τα πατήματά του.
Η ουσία πάντως είναι πως πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου και στο παλμαρέ του έφτασε τις δύο κούπες στην εν Γλασκώβη παρουσία του (πέρσι πήρε το Κύπελλο).
Ηταν ο άνθρωπος που σε... μεγάλο βαθμό κέρδισε μόνος τη Ρεάλ στη Μαδρίτη και οδήγησε τη Σέριφ στη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της όταν το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου επικράτησε των «μερένγκες» με 2-1 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου.
Στο Champions League υπερασπίστηκε την εστία της ομάδας σε 13 ματς (μαζί με προκριματικά), ορισμένες αγωνιστικές αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης, ενώ στη Μολδαβία το... κοντέρ του «έγραψε» 19 εμφανίσεις και 14 clean sheet.
Εύλογα ο 29χρονος πορτιέρε θεωρείται από τους ακρογωνιαίους λίθους του νταμπλ καθώς η ομάδα του πήρε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Πλέον ο 29χρονος επέστρεψε στην ΑΕΚ όπου ανήκει.
Εκανε αργά το δρομολόγιο Πολωνία-Μολδαβία (τον Οκτώβριο του 2021, στην περίοδο των ελεύθερων) και για αυτό δεν πρόλαβε να δηλωθεί στη λίστα του Champions League. Ετσι δεν «έζησε» από το γήπεδο την ονειρική πρώτη παρουσία της Σέριφ στη διοργάνωση, ωστόσο πήρε χρόνο συμμετοχής στο Europa League που συνέχισε, ενώ το φινάλε της σεζόν τον βρήκε με οκτώ εμφανίσεις σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, άρα με αρκετή «παρουσία» στο νταμπλ της ομάδας του.
Παράλληλα έδωσε και μία ασίστ, ενώ ήταν βασικός και έπαιξε σε όλον τον τελικό (2-1 επί της Σφίντουλ).
Ηταν Οκτώβριος του 2021 όταν πάγωσαν οι καρδιές όλων στο Πάρκχεντ, καθώς υπέστη τότε ρήξη χιαστού ο φυσικός ηγέτης της ομάδας που αναδείχθηκε MVP της εκεί λίγκας το 2019.
Βλέπετε ο 34χρονος χαφ δεν είναι απλά ακόμη ένας παίκτης της Κοπεγχάγη αλλά τα «πνευμόνια» της στις εντός και εκτός συνόρων διοργανώσεις και για αυτό άλλωστε ήταν εκείνος που σήκωσε την κούπα στη φιέστα για την κατάκτησή του πρωταθλήματος. Παρότι βρίσκεται για μήνες εκτός δράσης ολοκλήρωσε τη σεζόν με 18 εμφανίσεις όπου σημείωσε ένα γκολ και έδωσε δύο ασίστ.
Ετσι στην 5η του σεζόν στη Δανία πανηγύρισε το δεύτερο τίτλο της εν γένει καριέρας του.
Το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του (είχε προηγηθεί ένα της Serie B με τη Μπολόνια) πανηγύρισε φέτος ο 30χρονος κεντρικός αμυντικός, που «τρέχει» τη δεύτερη σεζόν του στη Δανία.
Η ολοκλήρωση της σεζόν τον βρήκε με 13 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις εντός και εκτός συνόρων και αποτέλεσε μία αξιόπιστη λύση για τα «μετόπισθεν» του club, όπου έχει συμβόλαιο και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Στα 30 του φαίνεται πως «ρίζωσε» στο Πάρκχεντ.
Πήγε στον Απόλλωνα Λεμεσού με μορφή του δανεισμού από την ΑΕΚ και το πρόσημο της σεζόν κρίνεται απόλυτα πετυχημένο για τον 28χρονο μεσοεπιθετικό, όπου μάλιστα σφραγίστηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Συνολικά το κοντέρ του… έγραψε 25 εμφανίσεις και πέντε γκολ, που αποδείχθηκαν κομβικά ώστε οι «γαλάζιοι» να επιστρέψουν μετά από πολλά χρόνια στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Το κυριότερο που… μένει από εκείνον είναι πως αγωνίστηκε σε πολλές θέσεις και κυρίως ότι προσέθεσε στο παλμαρέ του τον πρώτο «μεγάλο» τίτλο της καριέρας του. Επί του παρόντος γύρισε στην Ενωση.
Ηταν τέλη του Ιανουαρίου όταν ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός έγινε κάτοικος Λεμεσού προερχόμενος από την Ασκολι της Ιταλίας το φινάλε της σεζόν τον βρήκε με ακόμη μία κούπα στο παλμαρέ του.
Ο έμπειρος στόπερ βοήθησε σημαντικά στην κατάκτηση του τίτλου (8 ματς) και πλέον μετά από πρωταθλητής Ελλάδος με τον Ολυμπιακό βρέθηκε στην κορυφή και της κυπριακής λίγκας.
Ηταν καλοκαίρι του 2019 όταν έφυγε από τη Σκωτία με προορισμό την Κύπρο και έκτοτε «ρίζωσε» στο Νησί της Αφροδίτης. Αρχικά για την Ομόνοια και πέρσι το καλοκαίρι υπέγραψε στον Απόλλωνα Λεμεσού, όπου πλέον μπορεί και να λογίζεται ως «μόνιμος πρωταθλητής» αφού για δεύτερη σερί σεζόν πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου, με ισάριθμα διαφορετικά clubs.
Αρχικά πέρσι με τους «πράσινους» και φέτος με τους «γαλάζιους», όπου συνολικά στην κατηγορία το «κοντέρ» του έγραψε 17 συμμετοχές και δύο ασίστ.
Αν ξαφνικά μάθουμε ένα πρωί πως στα 26 του πολιτογραφήθηκε κάτοικος Σλοβακίας, δεν θα πρέπει να μας... προκαλέσει και τόσο μεγάλη εντύπωση ή σοκ. Ο Ελληνας χαφ συμπλήρωσε πλέον αθροιστικά 3,5 σεζόν στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης (ήταν και παλαιότερα πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για τον Πανιώνο και τον Αρη) και εκεί βρήκε την... ποδοσφαιρική του Ιθάκη.
«Κολόνα» της Σπάρτακ Τρνάβα, ήταν εκ των κορυφαίων της (και) την τρέχουσα χρονιά που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου.
Συνολικά αγωνίστηκε σε 40 ματς σε όλες τις διοργανώσεις εντός και εκτός συνόρων (3 γκολ/1 ασίστ), ήταν βασικότατος και στο 2-1 επί της Σλόβαν Μπρατισλάβας στον τελικό και αποτελεί εύλογα σημείο αναφοράς για το club.
Ο 37χρονος δεν είναι απλά ο Κυπελλούχος με την Ομόνοια αλλά αποτελεί το σημείο αναφοράς του ποδοσφαίρου στο νησί, ενώ τα τελευταία χρόνια πήρε και την υπηκοότητα και αγωνίζεται με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα.
Με (και) εκείνον «μπροστάρη» οι «πράσινοι» έπαιξαν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκούς ομίλους, ενώ την τρέχουσα σεζόν σημείωσε 11 γκολ και έδωσε τρεις ασίστ σε συνολικά 39 εμφανίσεις του.
Χάι λάιτ των πεπραγμένων του ήταν το πανέμορφο τέρμα που σημείωσε στον πρώτο ημιτελικό με την Ανόρθωση όπου έβαλε τις βάσεις για την κατάκτηση του Κυπέλλου, ενώ πλέον έφτασε τους επτά τίτλους στην καριέρα του στην Κύπρο. Το ότι ανανέωσε μόνο ως τυχαίο δεν λογίζεται.
Ηταν περίπου δύο ημερολογιακά έτη πριν όταν έφυγε από την Ελλάδα με προορισμό την Πολωνία και πλέον πρωταγωνιστεί στην εκεί... ποδοσφαιρική επανάσταση της Ράκοφ. Βλέπετε το club του εκείνο διάστημα είχε μόλις επιστρέψει στα «σαλόνια» του εκεί football αλλά κατάφερε να μπει «σφήνα» στους κατά τεκμήριο «μεγάλους» της χώρας και ο 24χρονος ανασταλτικός μέσος μπορεί να χαρακτηριστεί και ως... συλλέκτης τίτλων.
Φέτος προσέθεσε τον τρίτο της εκεί καριέρας του αφού με τη φανέλα της κατέκτησε το Κύπελλο (είχε προηγηθεί πέρσι ακόμη ένα όπως και το Σούπερ Καπ) και «έτρεξε» ακόμη μία «γεμάτη» περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα έπαιξε αθροιστικά σε 38 ματς όλων των διοργανώσεων (1 γκολ/4 ασίστ), ενώ διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι και λίγο πριν το φινάλε της σεζόν.
Στα 28 του πήρε πέρσι το καλοκαίρι την απόφαση να «ξενιτευτεί» και με το «καλημέρα» κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του.
Ο διεθνής πλέον κεντρικός αμυντικός υπέγραψε στη Σίβασπορ, ξεκίνησε τη σεζόν θυμίζοντας φορ (σημείωσε τέσσερα γκολ στις πέντε πρώτες εμφανίσεις του) και το φινάλε τον βρήκε Κυπελλούχο Τουρκίας.
Εκ των κορυφαίων της ομάδας, έκλεισε την αγωνιστική περίοδο με 38 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και προβάλει... λογικό που η ενδεκάδα ξεκινάει από εκείνον.
Σίγουρα στην μπάλα... μένουν οι τίτλοι, όμως υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις Ελλήνων παικτών που παρότι δεν κατάκτησαν κάποιον... άφησαν το στίγμα τους σε κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη.
Στην Ολλανδία για παράδειγμα αν τους ρωτήσεις «τι ξέρουν για τη χώρα μας;» οι μισοί θα σου απαντήσουν «Pavlidis, Douvikas, Limnios». Η εκεί «παροικία» της χώρας μας μετρά, να ναι καλά τα παιδιά, 13 εκπροσώπους αλλά η συγκεκριμένη τριάδα είναι η πλέον χαρακτηριστική. Ο πρώτος διεκδικεί τον τίτλο του MVP της Αλκμααρ, καθώς ο 24χρονος φορ σημείωσε 24 γκολ και έδωσε επτά ασίστ σε 48 εμφανίσεις του εντός και εκτός συνόρων. Ο δεύτερος και βενιαμίν της... παρέας, μόλις 23 ετών, βρήκε με την Ουτρέχτη 10 φορές δίχτυα σε 37 συμμετοχές του (plus τρεις ασίστ), ενώ ο τελευταίος που στάθηκε σούπερ άτυχος αφού υπέστη ρήξη χιαστού στο πρόσφατο ματς της Εθνικής μας με την Κύπρο πέτυχε οκτώ τέρματα και μοίρασε δύο τελικές πάσες με την Τβέντε (ήταν δανεικός από την Κολονία).
Από... κοντά τους, φυσικά, και ο Παντελής Χατζηδιάκος που είναι η κολόνα της άμυνας της AZ (28 ματς), ενώ θετικό πρόσημο είχε και η παρουσία άλλων παικτών όπως των Ανδρέα Σάμαρη και Δημήτρη Σιόβα με τη Φορτούνα Σιτάρντ όπου μάλιστα δεν είναι τυχαίο πως για τον δεύτερο η ομάδα του... κίνησε γη και ουρανό ώστε να τον κρατήσει και τελικά τα κατάφερε αφού ανανέωσε.
Ο Κώστας Λάμπρου ήταν το αδιαμφισβήτητο No1 στη Τσβόλε (34 ματς), ενώ ο Γιάννης Μπότος που για την ώρα επέστρεψε στην ΑΕΚ έκανε καλή σεζόν στη Γκο Αχέντ Ιγκλς (22 παιχνίδια/3 γκολ).
Τα παλιά χρόνια στη Μπουντεσλίγκα είχαμε ως «εκπροσώπους» παίκτες που διακρίνονταν για την ευχέρειά τους στο σκοράρισμα, όπως τον Αγγελο Χαριστέα και τον Φάνη Γκέκα. Πλέον τους... μαθαίνουμε άμυνα, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Κωνσταντίνου Μαυροπάνου, ο οποίος έκανε εξαιρετική σεζόν με τη Στουτγκάρδη η οποία δεν έχασε την ευκαιρία και μετά τη λήξη της σεζόν απέκτησε τον 25χρονο κεντρικό αμυντικό με μόνιμη μεταγραφή από την Αρσεναλ.
Από... κοντά οι επίσης παίκτες των «μετόπισθεν» Βασίλης Λαμπρόπουλος και Κώστας Σταφυλλίδης καθώς αμφότεροι έδωσαν πολύτιμες βοήθειες στη «νεοφώτιστη» Μπόχουμ ώστε να παραμείνει στην κατηγορία. Ο πρώτος μάλιστα ανανέωσε πρόσφατα και για την επόμενη χρονιά, αφού όπως τον φωνάζουν πλέον στo Ρουρ είναι το «ελληνικό ψυγείο», ελέω ψυχραιμίας και «κρύου αίματος» που προσφέρει στην ανασταλτική τους λειτουργία.
Κακά τα ψέμματα όταν πάμε να συνδυάσουμε τις λέξεις Premier League και Ελλάδα το πρώτο όνομα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο Κώστας Τσιμίκας, όμως στα εκεί γήπεδα δεν ήταν μόνο ο greek scouser.
Η Νόριτς δεν κατάφερε να μείνει στα «σαλόνια», ωστόσο οι Δημήτρης Γιαννούλης και Χρήστος Τζόλης είναι οι τελευταίοι που μπορεί κάποιος να επιρρίψει ευθύνες. Αμφότεροι έδωσαν ότι είχαν στα 16 και 11 ματς αντίστοιχα που αγωνίστηκαν, ενώ αν κάνουμε μία... παρασπονδία στο θέμα και πάμε μία κατηγορία κάτω, στην Championship, θα δούμε ακόμη μία δυναμική εγχώρια new entry.
Εκεί μας «συστήθηκε» ο Τζοτζ Μπάλντοκ που πλέον είναι αναπόσπαστο μέλος της Εθνικής μας ομάδας, καθώς ο 29χρονος δεξιός μπακ ήταν ένας εκ των κορυφαίων της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στη σεζόν.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο εκπροσωπήθηκε επ' άξια και στην Ιταλία, αφού αρκετά δικά μας παιδιά πήγαν πολύ καλά. Ο Δημήτρης Νικολάου στα 23 του είναι πλέον ένας στόπερ πρώτης γραμμής και έβγαλε τη σεζόν με 36 ματς στη Serie A ως παίκτης της Σπέτσια (ήδη το όνομά του «παίζει» για μεταγραφή), ενώ ο μπακ Γιώργος Κυριακόπουλος έχει πλέον «μονιμοποιηθεί» στο αρχικό σχήμα της Σασουόλο και ήταν εκ των πρώτων της πασέρ στη μεγάλη κατηγορία όπου έδωσε έξι ασίστ σε 29 παιχνίδια του.
Στην ίδια θέση, εκείνη του αριστερού οπισθοφύλακα, είδαμε και τον Χαράλαμπο Λυκογιάννη που ήταν εκ των λίγων «διασωθέντων» της Κάλιαρι που υποβιβάστηκε (28 αγώνες/1 γκολ) και δεν είναι τυχαίο πως για χάρη του υπήρξαν πολλοί ενδιαφερόμενοι και αμέσως βρήκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, εκτός απρόοπτου τη Μπολόνια.
Ο Παναγιώτης Ρέτσος από την πλευρά του πήγε τον Γενάρη στη Βερόνα και έπαιξε λίγο, ενώ μέσω της Κάλιαρι μας «συστήθηκε» ο 19χρονος χαφ Χρήστος Κουρφαλίδης που «έγραψε» δύο συμμετοχές στη Serie A.
Μάλιστα ελληνικό «εμφύλιο» είχαμε στον τελικό της Primavera όπου η Ιντερ του γκολκίπερ Νίκου Μπότη κέρδισε τη Ρόμα του Δημήτρη Κεραμίτση και κατέκτησε το τρόπαιο.
Προηγουμένως σταθήκαμε στην πορεία που κατέγραψαν στη γειτονική χώρα οι «κουπάτοι» Μπακασέτας, Σιώπης, Γούτας όμως την ίδια στιγμή υπήρξαν και άλλα δικά μας παιδιά που άφησαν το στίγμα τους στην Τουρκία.
Ο Δημήτρης Πέλκας ολοκλήρωσε τη σεζόν με 28 ματς με πέντε γκολ στη Φενέρμπαχτσε και μετά την αποχώρηση του Βίτορ Φερέιρα έδειξε... απελευθερωμένος και για αυτό άλλωστε έπαψε να δείχνει.. φευγάτος.
Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος παρότι έχασε ένα μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμού έβγαλε τη χρονιά με 22 παιχνίδια στην Καϊσερισπόρ και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου (ήδη μάλιστα του έχει γίνει πρόταση ανανέωσης), ενώ ο Στέλιος Κίτσιου... έγραψε στο κοντέρ του ακόμη μία πολύ καλή χρονιά με Γκαζιάντεπσπορ (33 εμφανίσεις).
Εκεί μάλιστα, έστω και στις μικρότερες κατηγορίες, συνέχισε μετά το δεύτερο μισό και ο Δημήτρης Κολοβός που έβαλε τις βάσεις για την πορεία της Σέριφ εντός και εκτός Μολδαβίας.
Είναι υπερβολή να ειπωθεί πως αυτή τη στιγμή ένας εκ των κορυφαίων γκολκίπερ στην Ευρώπη είναι ένα δικό μας παιδί; Κάθε άλλο, αφού ο Οδυσέας Βλαχοδήμος της Μπενφίκα συγκαταλέγεται στα πιο «hot» ονόματα για τη θέση του.
Το φινάλε της χρονιάς τον βρήκε με 48 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις (εννοείται πως πρόκειται για την «κολόνα» του club του), εκ των οποίων στις 18 κράτησε το μηδέν.
Εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του μέχρι τα προημιτελικά του Champions League όπου μάλιστα αρκετές φορές βρέθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα της αγωνιστικής, δεν είναι τυχαίο πως γύρω από τον 28χρονο πορτιέρε έχει «στηθεί» ένα «γαϊτανάκι» ενδιαφερόμενων.
Επειδή παντού υπάρχει... άρωμα Ελλάδος, πρέπει να σταθούμε σε δύο περιπτώσεις παικτών από την Αυστρία. Η πρώτη προφανής και είναι ο Ταξιάρχης Φούντας, που μέχρι τον Μάρτιο ήταν στη Ραπίντ Βιέννης και μέσω των εκεί εμφανίσεών του (7 γκολ/4 ασίστ σε 17 παιχνίδια) πήρε μεταγραφή για την Ουάσινγκτον του MLS έναντι περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Στην μπάλα όμως και η μία απλή... πορεία ισοδυναμεί με «κούπα», κάτι που ισχύει για τον Κοσμά Γκέζο.
Ο 30χρονος αμυντικός είναι εκ των αρχηγών της Αούστρια Κλάγκενφερτ και παίζει εκεί από το 2019, όταν και άρχισε να «καταπίνει» τις κατηγορίες. Φέτος ως «νεοφώτιστη» βρέθηκε στη μεγάλη και όχι μόνο εξασφάλισε άνετα την παραμονή της αλλά συμμετείχε και στα play offs.
Ελληνική εκπροσώπηση είχαμε και στο Βέλγιο, όπου τρόπο τινά έπαιξαν πέρσι τα «μωρά»της πατρίδας μας.
Ξεκινάμε από τον Απόστολο Κωνσταντόπουλο που βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Μπέρσχοτ προερχόμενος από τον Παναιτωλικό και «έγραψε» 10 συμμετοχές (1 γκολ), αν και η ομάδα του υποβιβάστηκε.
Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Κωνσταντέλιας ήταν στην Εουπεν με τη μορφή του δανεισμού από τον ΠΑΟΚ και ο νεαρός μεσοεπιθετικός έπαιξε σε επτά ματς. Πρόκειται για δύο 19χρονια παιδιά που... βούτηξαν στα βαθιά και κολύμπησαν.
Παραπάνω ο Παπανικολάου της Πογκόν αποτέλεσε, και δικαίως, ξεχωριστό σημείο αναφοράς αλλά στην Πολωνία είχαμε και άλλους «πρεσβευτές», όπως τον Κώστα Τριανταφυλλόπουλο.
Ο 29χρονος στόπερ ήταν εκ των κορυφαίων της Πογκόν που διεκδίκησε, όπως και η Ράκοφ, το πρωτάθλημα που κατέληξε τελικά στη Λεχ Πόζναν (έπαιξε σε 30 ματς και σημείωσε τρία γκολ), ενώ ως free agent πια έχει αρκετές προτάσεις (π.χ. από Ισραήλ).
Μάλιστα στην Ekstraklasa βλέπουμε και τον Αλέξανδρο Κατράνη και ο 24χρονος αριστερός μπακ προέρχεται από αξιοπρόσεκτη/αρκετά καλή σεζόν με την Πιαστ όπου αγωνίστηκε σε 19 αγώνες και έδωσε δύο ασίστ.
Επ' ευκαιρία μάλιστα που... βρισκόμαστε για την την Ανατολική Ευρώπη στους ήδη τροπαιούχους σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας είναι πιθανό να προστεθεί ακόμη ένας αφού στη Λιθουανία όπου η «δράση» βρίσκεται σε εξέλιξη η Πενεβέζις του Χρυσοβαλάντη Κοζορώνη βρίσκεται στη 2η θέση και «κυνηγά» τη Ζαλγκίρης.
Με γνώμονα τα παραπάνω δεν προκαλεί εντύπωση πως τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου παρατηρείται ντεμαράζ «μετανάστευσης» παικτών για το εξωτερικό. Παρότι επίσημα η μεταγραφική περίοδος ανοίγει αύριο (1/7) ήδη αρκετά παιδιά που ήταν πέρσι στη Super League βρήκαν εκτός συνόρων τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους και ο Ελληνας ποδοσφαιριστής έχει αποκτήσει «πολυ καλό όνομα».
Ο Μανώλης Σάλιακας του ΠΑΣ Γιάννινα πήγε στη Γερμανία και τη Ζανκτ Πάουλι, ο Νίκος Βέργος βρέθηκε από τον Παναιτωλικό στην αυστριακή Βόλφσμπεργκερ, ενώ στην πολωνική Ράκοφ του Παπανικολάου θα συνεχίσει ο Στράτος Σβάρνας προερχόμενος από την ΑΕΚ.
Την ίδια στιγμή η ελληνική παροικία της Τουρκίας... εκτοξεύεται αριθμητικά, αφού μέλη της αποτελούν πλέον ο Τάσος Χατζηγιοβάνης που από τον Παναθηναϊκό θα συνεχίσει στην Ανκαραγκιουτσού και ο Δημήτρης Μάνος που μετά τον Αρη υπέγραψε στην Μπαντίρμασπορ.
Μάλιστα ο τελευταίος θα έχει για συμπαίκτη τον Γιώργο Κουτρουμπή αφού ο 31χρονος αμυντικός μετά από μία πετυχημένη διετία στην ουγγρική Ούιπεστ (πέρσι κατέκτησε και το Κύπελλο), έγινε επίσης κάτοικος «Eylül Stadium». Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε μόλις στις 30 Ιουνίου!
- Tags:
- ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
- ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ
- ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ
- ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ
- ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
- ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ
- ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
- ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΗΜΝΙΟΣ
- ΖΕΚΑ
- ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ
- ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
- ΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΠΑΝΟΣ
- ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
- ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΛΙΑΚΑΣ
- ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΓΟΣ
- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΥΤΑΣ
- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΛΚΑΣ