Κριστιάνο Ρονάλντο: Η εντροπία του CR7 κι ο αναγκαίος συμβιβασμός του παίκτη που σιχαίνεται τον συμβιβασμό
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αναμενόταν στο Κάρινγκτον στην πρώτη συνάντηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη νέα σεζόν. Αναμενόταν να δώσει το χέρι του στον Έριν Τεν Χαγκ. Τον νέο του προπονητή. Να ξεκινήσει την 22η σεζόν του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αναμενόταν να ταξιδέψει στην Μπανγκόκ, για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας των «κόκκινων διαβόλων». Στην πρώτη περιοδεία του συλλόγου τα τελευταία τρία χρόνια. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Λόγω κάποιου «προσωπικού ζητήματος». Αυτή είναι τουλάχιστον η ενημέρωση από την ομάδα. Ο Πορτογάλος ζήτησε και πήρε άδεια να παραμείνει στην πατρίδα του λόγω ενός οικογενειακού ζητήματος. Είδηση που έγινε γνωστή, μόλις πέντε 24ωρα αφότου οι Times αποκάλυψαν την επιθυμία του να αποχωρήσει από το Μάντσεστερ.
Ο CR7 μπορεί να μην ενταχθεί ποτέ στη pre-season της Γιουνάιτεντ. Είναι έξαλλου δεδομένη η επιθυμία του να κλείσει σύντομα τον δεύτερο κύκλο παρουσίας του στο «Όλντ Τράφορντ». Λόγω κυρίως της απουσίας της ομάδας από την διοργάνωση των αστεριών, την διοργάνωση που αγαπάει να εξουσιάζει ο Πορτογάλος. Το Champions League. Ρέκορντμαν συμμετοχών. Ρέκορντμαν στο σκοράρισμα. Δεν είναι παράξενο. Ένας ποδοσφαιριστής με το δικό του «εκτόπισμα» ακόμα και στα 37, θέλει να αγωνιστεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Το ζήτημα είναι άλλο. Ο CR7 επέστρεψε πέρυσι στο Μάντσεστερ για να οδηγήσει τη μεγάλη του αγάπη πίσω σε αυτή τη διοργάνωση, για να επιστρέψει στο «Όντ Τράφορντ» την αίγλη και το μεγαλείο που έχει χάσει τα τελευταία χρόνια.
Όμως πήρε μια ομάδα που είχε τερματίσει στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και την αφήνει στην έκτη θέση. Μια ομάδα με παρουσία στο Champions League -αν και αποκλείστηκε άδοξα στους «16» από την Ατλέτικο Μαδρίτης- που καλείται τώρα να συμβιβαστεί με το Europa League. Όχι ότι ευθύνεται ο ίδιος βέβαια, γιατί εκείνος τη δουλειά για την οποία αμείβεται αδρά την έκανε. Σκόραρε. Όμως -εκ του αποτελέσματος- δεν βοήθησε μια ομάδα που υπάρχει και δρα σε ένα συγκεχυμένο πλαίσιο να βγει από την εσωστρέφεια.
Ο Κριστιάνο σκόραρε 24 γκολ σε 38 αγώνες συνολικά, στο Champions League σκόραρε σε 6 από τα 7 παιχνίδια, περισσότερα από τα μισά γκολ που σημείωσε η Γιουνάιτεντ. Υπήρξε ο μοναδικός φάρος ενός κλαμπ-ναυάγιου που ακροβατεί εδώ και χρόνια στη δοκό της πλήρους αποτυχίας. Από πλευράς του, εκείνος εξακολουθεί να ενσαρκώνει το ιδανικό ενός καθοριστικού ποδοσφαιριστή, ενός game changer, αν και -μάλλον αναμενόμενα- τα στατιστικά του δεν είναι τα ίδια με την τελευταία του σεζόν στη Γιουνάιτεντ.
Οι αριθμοί, ωστόσο, διηγούνται μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας, αυτό που θέλει να πει ο ίδιος ο Ρονάλντο. Στο «challenge» που έβαλε ο ίδιος στον εαυτό του και στο «accepted» που απάντησε. Στο φλερτ με τα δικά του όρια. Μια προσωπική πρόκληση που καταλήγει να βάζει όλα τα άλλα εκτός πλάνου. Ο Ρονάλντο εγγυάται τη δική του επιτυχία, όχι αυτή της Γιουνάιτεντ και κάπως έτσι δημιουργείται η εξής σύγχυση: Κάνει ο Ρονάλντο χειρότερες τις ομάδες που παίζει;
Ο CR7 είναι επένδυση: τον παίρνεις και σου υπόσχεται τη νίκη. Κανένας άλλος παίκτης δεν έχει δημιουργήσει τέτοιον μύθο γύρω από το όνομά του. Οι ιστοριογράφοι του μέλλοντος θα λένε ότι ο για κάποιους καλύτερος παίκτης που έπαιξε το άθλημα, αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους, το 2018 είχε την πολυτέλεια να φύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης που είχε μόλις ολοκληρώσει μια ακόμα εποποιία, κατακτώντας το τρίτο διαδοχικό Champions League.
Ένιωθε τότε μεγαλύτερος από τον ίδιο τον σύλλογο. Κι έφυγε κουβαλώντας μαζί του, με αυταρέσκεια, τον τίτλο ενός ανθρώπου που μπορεί να αλλάζει ολόκληρη την ιεραρχία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Και επέλεξε να αλλάξει τη μοίρα της Γιουβέντους. Η ηγεμονία της οποίας εντός των τειχών δύσκολα αμφισβητούνταν πριν από τέσσερα χρόνια. Η άφιξή του στο Τορίνο είχε μεσσιανικά χαρακτηριστικά. Ο παίκτης που θα άλλαζε όλη τη διάσταση του συλλόγου, ο παίκτης που οδηγούσε το κλαμπ στην κορυφή της Ευρώπης. Τα ίδια ευχολόγια που τον οδήγησαν στη συνέχεια και σε μια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε κρίση ταυτότητας.
Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια μεταξύ Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο CR7 έχει πετύχει 125 γκολ σε 172 παιχνίδια, κατά μέσο όρο 0,7 γκολ ανά αγώνα: ναι δεν φτάνει στα επίπεδα της εποχής του στη Μαδρίτη, αλλά τα νούμερα παραμένουν εντυπωσιακά. Γύρω του όμως φέρνει μαζί την... εντροπία: ο Ρονάλντο μαγνητίζει τον Τύπο, τα γκολ, τη συζήτηση, τους οπαδούς, την προσοχή, τα φλας, κι όλα τα άλλα απομαγνητίζονται. Συμβαίνει ακόμη περισσότερο σε σκιώδη πλαίσια, σε ομάδες χωρίς σταθερό πλάνο και υπ' ατμόν προπονητή -τις τελευταίες τέσσερις σεζόν ο Πορτογάλος δούλεψε με πέντε διαφορετικούς προπονητές!-
Η ανακοίνωση της επιστροφής του στο Μάντσεστερ μετά από περισσότερο από μια δεκαετία απουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε πάνω από 820.000 retweets και πάνω από 1,9 εκατομμύρια likes.
«Καλώς ήρθες σπίτι, Κριστιάνο», έγραφε.
Καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν 2021-22, η ομάδα περιεχομένου της Γιουνάιτεντ χρησιμοποίησε την εμπορικότητα και την αστερόσκονη του CR7. Σύμφωνα με το Athletic εξετάζοντας τυχαία μια περίοδο δύο εβδομάδων τον Μάρτιο (1-14), ο σύλλογος έκανε tweet για τον Ρονάλντο 33 φορές. Από τις 25 Ιουνίου, όμως, δεν έχει γίνει ούτε μία ανάρτηση.
Ο Πορτογάλος αποκτήθηκε έναντι £12,9 εκατομμυρίων το 2021 και με μισθούς περίπου 450.000 £ την εβδομάδα, το διετές συμβόλαιό του φτάνει τα 60 εκατομμύρια £. Ένα τρίτο έτος, μια επιλογή στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας, συν τα πρόσθετα με τη Γιουβέντους, τον σύλλογο από τον οποίο τον αγόρασαν, θα μπορούσαν να ανεβάσουν το τελικό κόστος μεταγραφής στα 90 εκατομμύρια λίρες.
Η ελπίδα ότι οι μισθοί του θα αντισταθμίζονταν από τα έσοδα που θα δημιουργούσε στον σύλλογο από εμπορική άποψη, αρχίζει να εξανεμίζεται καθώς στην «αυγή» της δεύτερης σεζόν του η παραμονή του είναι εξαιρετικά εμφίβολη. Έτσι είναι απίθανο ο σύλλογος να αποκομίσει τα οικονομικά οφέλη που ήλπιζε όταν ολοκλήρωνε μια συμφωνία με τον πέντε φορές νικητή της Χρυσής Μπάλας.
Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ρονάλντο έχει τριπλάσιο αριθμό ακολούθων στο Twitter (101,6 εκατομμύρια) από τα 31,5 εκατομμύρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο 37χρονος είναι το άτομο με τους περισσότερους followers στο Instagram με 464 εκατομμύρια ακόλουθους, περισσότερους από 100 εκατομμύρια από τη δεύτερη Κάιλι Τζένερ και περίπου οκτώ φορές τον αριθμό που έχει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (58,9 εκατομμύρια)!
Από τότε που εντάχθηκε στον σύλλογο τον Σεπτέμβριο, η ομάδα του Ολντ Τράφορντ έχει προσθέσει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ακόλουθους στον λογαριασμό της στο Twitter. Πριν γίνει η ανακοίνωση της άφιξης του Ρονάλντο, η Γιουνάιτεντ είχε 43,1 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. Μέσα σε δύο ώρες από την επιβεβαίωση της είδησης, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στα 44,3 εκατομμύρια. Πλέον βρίσκεται στα 58,9 εκατομμύρια.
Και τώρα... τώρα θέλει να αλλάξει και πάλι το σκηνικό και φαίνεται πως έχει δύο εναλλακτικές. Να βρει έναν σύλλογο πρόθυμο να χτίσει την ομάδα γύρω του ή να επιλέξει μια ομάδα που μπορεί να απορροφήσει το εκτόπισμά του και να αποδεχτεί παράλληλα έναν πιο περιορισμένο ρόλο, με στόχο πάντα τον πρωταθλητισμό. Ο CR7 του 2022 δεν είναι εκείνος του 2018. Μια ομάδα που αποφασίζει να εξελιχθεί η ίδια γύρω του, μάλλον δεν είναι πλέον εφικτό σενάριο. Ειδικά όταν πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δικών του φιλοδοξιών και εκείνων του συλλόγου. Ο ρόλος που ταιριάζει πλέον στον Πορτογάλο είναι αυτός ενός ακόμα λαμπερού διαμαντιού σε ένα στέμμα, κι όχι το ίδιο το στέμμα. Συνθήκη απίστευτα δύσκολη για έναν παίκτη που δεν θέλει να συμβιβαστεί και τώρα ο συμβιβασμός μοιάζει ο μόνος τρόπος ύπαρξης σε κορυφαίο επίπεδο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.