Κάνουν ποτέ πραγματικά διακοπές οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές;
Βρισκόμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Ούτε στα μισά δηλαδή του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν πάρει κάποιες ημέρες άδειας ή περιμένουμε καρτερικά γι αυτές. Όχι όμως και οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που έχουν επιστρέψει στις προπονήσεις ενόψει της νέας -ιδιαίτερης- σεζόν με το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην καρδιά του χειμώνα - από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου - πράγμα που θα αναγκάσει τις ομάδες να δώσουν κάποια παιχνίδια μεταξύ των μέσων Αυγούστου και των μέσων Σεπτεμβρίου.
Λόγω των προαναφερθέντων αλλά και μιας ολοένα αυξανόμενης «αθλητικοποίησης» του ποδοσφαίρου οι διακοπές των παικτών σε κορυφαίο επίπεδο απέχουν πολύ από το τις πραγματικές διακοπές. Πολλοί σύγχρονοι ποδοσφαιριστές συνεχίζουν να εργάζονται με το σώμα τους ακόμα και στα ρεπό τους κάτι που επιβεβαιώνεται εύκολα -όταν δεν επισημοποιείται από τους συλλόγους- με μια ματιά στα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή συνήθεια, μια θετική στάση ζωής, μια συμπεριφοράς μεγάλου επαγγελματισμού μπορεί αφενός να οδηγήσει σε κίνδυνο, κι εν τέλει σε ενίσχυση της τάσης να βλέπουμε τους αθλητές σα ρομπότ, απογυμνώνοντάς τους από την ανθρώπινη διάσταση.
Putting in the hard yards 🏃♂️
❤️ @Elnenny pic.twitter.com/9whpztLUNH— Arsenal (@Arsenal) June 22, 2022
Σε ρεπορτάζ του The Athletic, ο Tony Strudwick, προπονητής και επικεφαλής αναλυτής επιδόσεων στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα τελευταία χρόνια της εποχής του Φέργκιουσον και στη συνέχεια μέχρι το 2018 επισημαίνει ότι: «Οι σύγχρονοι σύλλογοι ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αυτές οι στιγμές, στις οποίες μπορούν επίσης να καθοδηγούνται από προπονητές που δεν συνδέονται άμεσα με τις εταιρείες, είναι ίσως ο μόνος τομέας της επαγγελματικής τους ζωής στον οποίο λείπει η υπευθυνότητα και η πραγματική διακυβέρνηση. Και ως εκ τούτου δεν θα αργήσει πολύ που ένας σπουδαίος επαγγελματίας παίκτης θα υποστεί σοβαρό τραυματισμό ενώ εργαζόταν έξω από την περίμετρο του συλλόγου».
Επίσης, σύμφωνα με τον Strudwick, το πραγματικό πρόβλημα αφορά την ιδέα τους για αυτοπροβολή στα κοινωνικά δίκτυα: «Οι παίκτες προσπαθούν να μεταδώσουν μια θετική εικόνα μέσω των προφίλ τους και για αυτό καταλήγουν να έρχονται σε επαφή με προσωπικούς προπονητές που απλά δεν τους γνωρίζουν καλά . Σίγουρα είναι πολύ καλοί προπονητές, αλλά δεν έχουν ιδέα για την πραγματική φυσική κατάσταση των παικτών. Σίγουρα δεν μπορούν να το έχουν όπως οι προπονητές και οι γιατροί που τους ακολουθούν καθημερινά σε όλη τη διάρκεια μιας αθλητικής σεζόν».
«Όλα είναι πολύ απλά: κάθε αθλητική σεζόν χωρίζεται σε τρεις φάσεις, δηλαδή την προετοιμασία, την αγωνιστική περίοδο και την off season. Στη φάση off season, πρέπει να ξεκουραστείτε και να ανακάμψετε. Υπάρχουν 42 εποχιακές εβδομάδες κατά τις οποίες μπορείτε να δουλέψετε με το σώμα και, γιατί όχι, να δημοσιεύσετε περιεχόμενο στο οποίο τονίζεται μια θετική στάση υπό αυτή την έννοια. Είναι επίσης θέμα σεβασμού: οι σύλλογοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν και ξοδεύουν πολλά για να ακολουθούν τους αθλητές τους από κάθε άποψη, και μετά προπονούνται για ένα διάστημα μόνοι και χωρίς να ακολουθούν κανέναν κανόνα», προσθέτει.
Πώς πρέπει λοιπόν να κυλήσει το καλοκαίρι και η περίοδος των διακοπών ενός ποδοσφαιριστή κορυφαίου επιπέδου; Εάν λάβουμε υπόψη αυτούς που μπορούν να απολαύσουν έξι εβδομάδες απόλυτης απόστασης από το ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τον Steve Barrett - πρώην μέλος του αθλητικού προπονητικού επιτελείου της Χαλ - το ιδανικό θα ήταν «να απολαύσουν δύο εβδομάδες απόλυτης ανάπαυσης και μετά να χτίσουν μια βάση για να προστατευτείτε από τους τραυματισμούς. Για να γίνει αυτό, οι παίκτες πρέπει να έχουν κατευθυντήριες γραμμές, οδηγίες με τις οποίες να διαχειριστούν την προοδευτική αύξηση του φόρτου εργασίας πολύ πριν την έναρξη της pre- season, ώστε να φτάσουν έτοιμοι εκείνη τη στιγμή. Φυσικά, ο έλεγχος της ιδιωτικής τους ζωής είναι αδύνατος. Και κάποιοι παίκτες είναι πραγματικά εθισμένοι στην άσκηση, άλλοι είναι πολεμιστές του Instagram που θέλουν να δείξουν ότι είναι πάντα στη δουλειά. Ορισμένες πρακτικές είναι καλές και συνιστώνται, άλλες δεν είναι καθόλου συμφέρουσες. Μια λάθος πρόταση και μια βιαστική επιλογή μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβής».
Οι σύλλογοι πρέπει να αποδεχθούν ότι ο πλήρης έλεγχος της προετοιμασίας των αθλητών έχει καταστεί αδύνατος, και όχι μόνο το καλοκαίρι, δεδομένου ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της σεζόν οι παίκτες έχουν προσωπικούς γυμναστές με τους οποίους κάνουν πρόσθετη δουλειά. Με τον ίδιο τρόπο, οι παίκτες πρέπει να μπορούν να μην το παρακάνουν, να συντονίζονται με τον σύλλογό τους, να μοιράζονται πληροφορίες και στόχους. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η εμφάνιση απροσδόκητων προβλημάτων (π.χ. μυϊκών τραυματισμών), κι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει κάποιος να δουλεύει με τον εαυτό σου, ακόμα και την περίοδο των διακοπών, χωρίς όμως να το παρακάνει.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.