Premier League: Οι δέκα αγοραπωλησίες που συντάραξαν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη!

Νίκος Κικίδης
Premier League: Οι δέκα αγοραπωλησίες που συντάραξαν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη!
Με αφορμή τη διαφαινόμενη απόφαση της FSG να βγάλει στο... σφυρί τη Λίβερπουλ, το Gazzetta παρουσιάζει τις δέκα πιο δαπανηρές αγοραπωλησίες ομάδων που συντάραξαν τον κόσμο της Premier League.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε το μεσημέρι της Δευτέρας (7/11) η είδηση πως η Fenway Sports Group υπό της ηγεσία του Τζον Χένρι εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο πώλησης της Λίβερπουλ!

Η αιφνίδια εξέλιξη που έπιασε προ εκπλήξεως τον κόσμο της Premier League προκάλεσε σεισμικές δονήσεις σε ολόκληρο το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, με τους περισσότερους πλέον να διερωτώνται για την επόμενη μέρα του συλλόγου. Ποιος θα είναι ο διάδοχος των Αμερικανών; Και πόσο θα κοστίσει η πώληση του συλλόγου;

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αγγλία και τους «Times», ο Τζον Χένρι δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τις τρεις δισεκατομμύρια λίρες προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την πώληση του κλαμπ, ποσό που αν και αστρονομικό, στην πραγματικότητα έχουμε αντικρίσει ξανά στο (πολύ) πρόσφατο παρελθόν.

Κι αφού στο Νησί φαίνεται πως τον τελευταίο καιρό μπαίνουν όλο και περισσότεροι στον χορό των εκατομμυρίων, το Gazzetta πιάνει τον παλμό της αγοράς και ανασύρει στη μνήμη τις δέκα πιο δαπανηρές και πολύκροτες αγοραπωλησίες αγγλικών ομάδων που συντάραξαν τα λιμνάζοντα νερά της Premier League!

Τσέλσι - 4,8 δισ. ευρώ (Τοντ Μπόελι)

Τσέλσι - 4,8 δισ. ευρώ (Τοντ Μπόελι)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - 907 εκατ. ευρώ (Οικογένεια Γκλέιζερ)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - 907 εκατ. ευρώ (Οικογένεια Γκλέιζερ)

Άρσεναλ - 839 εκατ. ευρώ (Σταν Κρένκε)

Άρσεναλ - 839 εκατ. ευρώ (Σταν Κρένκε)

Νιούκαστλ - 344 εκατ. ευρώ (PIF)

Νιούκαστλ - 344 εκατ. ευρώ (PIF)

Λίβερπουλ - 340 εκατ. ευρώ (FSG)

Λίβερπουλ - 340 εκατ. ευρώ (FSG)

Μάντσεστερ Σίτι - 240 εκατ. ευρώ (Μανσούρ)

Μάντσεστερ Σίτι - 240 εκατ. ευρώ (Μανσούρ)

Φούλαμ - 230 εκατ. ευρώ (Σαχίντ Καν)

Φούλαμ - 230 εκατ. ευρώ (Σαχίντ Καν)

Τσέλσι - 160 εκατ. ευρώ (Ρόμαν Αμπράμοβιτς)

Τσέλσι - 160 εκατ. ευρώ (Ρόμαν Αμπράμοβιτς)

Νιούκαστλ - 153 εκατ. ευρώ (Μάικ Άσλεϊ)

Νιούκαστλ - 153 εκατ. ευρώ (Μάικ Άσλεϊ)

Σαουθάμπτον - 114 εκατ. ευρώ (Ντράγκαν Τσόλακ)

Σαουθάμπτον - 114 εκατ. ευρώ (Ντράγκαν Τσόλακ)

Η εποχή Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι έφτασε και με τη βούλα στο τέλος της τον περασμένο Μάιο, όταν και η ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών του συλλόγου στον Αμερικανό επιχειρηματικά και επενδυτή, Τοντ Μπόελι. Έπειτα από μια μακρόσυρτη διαδικασία που τράβηξε για μήνες, η κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Μπόελι τελικά κατάφερε να αγοράσει τους Μπλε για το αστρονομικό ποσό των 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώνοντας την πιο ακριβή αγοραπωλησία ποδοσφαιρικής ομάδας στην ιστορία.

Η εμπλοκή της οικογένειας Γκλέιζερ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε το 2003 όταν οι Αμερικανοί αγόρασαν μετοχές αξίας του 3,17% του συλλόγου, όμως πολύ σύντομα πέρασαν στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου πίσω στο 2005. Παρά τα πρώτα χρόνια παντοκρατορίας υπό την παρουσία του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο, η οικογένεια έμελλε να οδηγήσει τον σύλλογο σε εποχές μιζέριας και εσωστρέφειας με πολλούς οπαδούς να ζητούν μέχρι και σήμερα την απομάκρυνσή τους! Οι καθιερωμένες πορείες διαμαρτυρίες άλλωστε έξω από το «Ολντ Τράφορντ» τείνουν να γίνουν συνήθεια για τον κόσμο της ομάδας, μέρος του οποίου δεν θέλει να βλέπει τους Γκλέιζερς ούτε... ζωγραφιστούς.

Απέκτησε τις πρώτες μετοχές στην Άρσεναλ το 2008 και έκτοτε έβαλε στόχο ζωής να την κάνει δική του. Έτσι κι έγινε, με τον Σταν Κρένκε να αποτελεί πλέον τον ιδιοκτήτη των Λονδρέζων, έχοντας ξοδέψει συνολικά 839 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου. Όπως και στην περίπτωση των Γκλέιζερς βέβαια, ο κόσμος της ομάδας τα τελευταία χρόνια έχει απαυδήσει με τις αποφάσεις του και το αίτημα για την απομάκρυνσή του έχει πάρε μόνιμη μορφή. Το τελευταίο διάστημα είχαν κυκλοφορήσει φήμες για την πώληση της ομάδας στον CEO του Spotify, Ντάνιελ Ελκ, μια ιστορία ωστόσο που προς το παρόν φαίνεται να έχει καταρρεύσει.

Το πανίσχυρο PIF της Σαουδικής Αραβίας ολοκλήρωσε την εξαγορά της Νιουκάστλ στις 31 Οκτωβρίου του 2021 εν μέσω γενικής κατακραυγής. Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της χώρας, καθώς και η υπόθεση δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι είχαν σκεπάσει τη συμφωνία με ένα πέπλο αρνητικότητας το οποίο ωστόσο δεν κατέστη δυνατό για να τη σταματήσει. Με τις... ευλογίες της Premier League που πρόσθεσε τη σφραγίδα της στο deal, η Νιούκαστλ πέρασε σε νέα χέρια και απέκτησε άλλη δυναμική αλλά και ανανεωμένους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ήταν το ποσό που έπρεπε να επενδύσει η FSG υπό την ηγεσία του Τζον Χένρι για να αγοράσει τη Λίβερπουλ. Και παρά την... αργή και μετρημένη εκκίνηση, η νέα διοίκηση της ομάδας κατάφερε να την επαναφέρει στην ελίτ. Καταλύτης για την κατακόρυφη άνοδο των Reds στάθηκε η πρόσληψη του Γιούργκεν Κλοπ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας πίσω στο 2015, με τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ να επιστρέφει στην κορυφή της Αγγλίας και Ευρώπης μέσα στα επόμενα χρόνια. Το πλήρωμα του χρόνου όμως έφτασε και πλέον οι Αμερικανοί φαίνεται πως έχουν πάρει την απόφαση να αποχωρήσουν από τα διοικητικά της Λίβερπουλ, η οποία πλέον περιμένει με αγωνία την αυγή της νέας εποχής.

Στις 31 Αυγούστου του 2008 η ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι έμελλε να αλλάξει για πάντα. Μια ομάδα που τότε ήταν βυθισμένη στην ανυποληψία, υπό τη σκιά του παντοκράτορα γείτονα, κατάφερε να σπάσει τα δεσμά της και να προβεί σε ένα ηχηρό άλμα προς την ποδοσφαιρική ελίτ. Η εξαγορά της από τον Σεΐχη Μανσούρ και του Abu Dhabi United Group έναντι 240 εκατομμυρίων ευρώ της χάρισε αυτομάτως νέα δυναμική, με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα την απόκτηση του Ρομπίνιο από τη Ρεάλ για περίπου 32,5 εκατομμύρια λίρες. Έκτοτε οι Πολίτες έχουν εγκαθιδρύσει μια ποδοσφαιρική «δικτατορία» στην Premier League, με τους Πολίτες να μετρούν τέσσερα πρωταθλήματα μόνο την τελευταία πενταετία.

Μετά τους Jacksonville Jaguars στο NFL, ο Σαχίντ Καν αποφάσισε να απλώσει το δίκτυό του και στον χώρο του ποδοσφαίρου. Τελικά το 2013 ολοκλήρωσε την εξαγορά της Φούλαμ έναντι 230 εκατομμύριων ευρώ, διαδεχόμενος τον καθόλα επιτυχημένο τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ στον διοικητικό «θρόνο» της ομάδας. Η παρουσία του ωστόσο στο Λονδίνο δεν έχει συνδεθεί και με επιτυχίες για τη Φούλαμ, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε ομάδα «ασανσέρ» με τρεις υποβιβασμούς και ισάριθμες ανόδους στην Premier League.

Σήμερα αποτελεί μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης με τους στόχους και τα οικονομικά της κάθε σεζόν να αγγίζουν... ταβάνι. Την εποχή ωστόσο που ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς βολιδοσκοπούσε την αγορά της δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια ομάδα... δεύτερης ταχύτητας στην Premier League. Πίσω ωστόσο από το σήμα της Τσέλσι ο Ρώσος είδε μια ευκαιρία για να δημιουργήσει έναν γίγαντα ευρωπαϊκών δεδομένων και τελικά ολοκλήρωσε την αγοραπωλησία πίσω στο 2003 αντί 160 εκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε το όνομά του συνδέθηκε απόλυτα με τον σύλλογο και το αγγλικό ποδόσφαιρο, καθώς στα 19 χρόνια παρουσίας του στο Λονδίνο οδήγησε το κλαμπ μεταξύ άλλων σε πέντε πρωταθλήματα και δυο Champions League.

Πριν εμφανιστεί στο προσκήνιο το πανίσχυρο PIF για να χαρίσει ξανά αισιοδοξία πάνω από τον ουρανό το «St. James Park», η Νιούκαστλ είχε βυθιστεί σε μια ατέρμονη μιζέρια υπό την ηγεσία του Μάικ Άσλεϊ. Ενός παράγοντα που την αγόρασε πίσω στο 2007 για το ποσό των 153 εκατομμυρίων ευρώ και συνδέθηκε όσο κανείς με τις εποχές αστάθειας που οδήγησαν δυο φορές το κλαμπ στον υποβιβασμό του στην Championship.

Πρόκειται για ένα από τα πιο πρόσφατα deals, μιας και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόσωπο πίσω από την εξαγορά της Σαουθάμπτον ο Σέρβος μεγιστάνας, Ντράγκαν Τσόλακ, ο οποίος έβγαλε από την... τσέπη το ποσό των 114 εκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσει τις μετοχές του Κινέζου επενδυτή και πρώην ιδιοκτήτη της ομάδας, Τζάο Ζισένγκ.