Κύριε Τσέφεριν, σας ενοχλεί η European Super League και όχι η Premier League;

Αλέξανδρος Λοθάνο Αλέξανδρος Λοθάνο
Κύριε Τσέφεριν, σας ενοχλεί η European Super League και όχι η Premier League;
Η Τσέλσι ειδικότερα και η Premier League γενικότερα διέλυσαν (και πάλι) τα κοντέρ στο μεταγραφικό παζάρι, επιβεβαιώνοντας την χαώδη διαφορά οικονομικής δυναμικής με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο αναρωτιέται αν η UEFA θα μπορέσει με κάποιο τρόπο να ελέγξει αυτή την κατάσταση ή έχει χάσει οριστικά πλέον το παιχνίδι.

Ποτέ δεν μου ήταν ιδιαιτέρως συμπαθής ο Φλορεντίνο Πέρεθ. Θεωρώ ότι ο αιώνιος πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, με επιτυχίες εφάμιλλες, ενδεχομένως μεγαλύτερες και από αυτές του θρυλικού Σαντιάγο Μπερναμπέου, είναι πολύ πιο σκοτεινός από την εικόνα του συμπαθητικού γεράκου (75 έτων είναι πλέον) που βγάζει προς τα έξω στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο 60άρης πλέον πρόεδρος της Μπαρτσελόνα (αναμφισβήτητα ο πιο πετυχημένος στην ιστορία του συλλόγου), Τζουάν Λαπόρτα, είναι πολύ πιο παρορμητικός και εκδηλωτικός από τον ομόλογό του στη Βασίλισσα, αλλά είναι λαϊκιστής και, δικηγόρος γαρ, μπορεί με τα λόγια να σε τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί.

Όσο για τον (πρώην πια πρόεδρο της Γιουβέντους) Αντρέα Ανιέλι; Ο 47χρονος γόνος μιας θρυλικής οικογένειας, κληρονόμησε επί της ουσίας την αυτοκρατορία των Μπιανκονέρι. Και, παρ’ ότι επί των ημερών του η Γιούβε έφτασε να κατακτήσει μέχρι και εννέα (!) διαδοχικά πρωταθλήματα, άφησε… καμμένη γη κατά την αποχώρησή του, όπως επιβεβαιώνει και η αφαίρεση 15 βαθμών για οικονομικές ατασθαλίες του ιδίου και συνεργατών του.

Με τον (μακρύ) πρόλογο αυτό ήθελα να καταστήσω ξεκάθαρο ότι δεν… τρελαίνομαι για κανέναν εκ των, επί της ουσίας, εμπνευστών και μεγαλύτερων υποστηρικτών της European Super League, η οποία παραμένει ενεργή και απειλεί μελλοντικά να διαλύσει το Champions League, την κότα με τα χρυσά αυγά της UEFA.

 

Από την άλλη, όμως, θεωρώ απόλυτα θεμιτό να επιθυμούν τρεις από τους μεγαλύτερους συλλόγους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, οι οποίοι συγκεντρώνουν μαζί 21 Κύπελλα Πρωταθλητριών / Champions League και πάνω από 250 τίτλους συνολικά, να τρώνε μεγαλύτερο μέρος από την «χρυσή» πίτα των εσόδων που εξακολουθεί να γεννά το ποδόσφαιρο, παρ’ ότι είναι ξεκάθαρο ότι η νέα γενιά βαριέται να παρακολουθήσει ολόκληρο αγώνα και προτιμά να βλέπει highlights ή, απλούστατα, να ασχολείται με κάτι άλλο.

Τι European Super League, τι Premier League

Η UEFA, φοβούμενη μην χάσει αυτό το (μην γελιόμαστε) ποδοσφαιρικό μονοπώλιο, κάνει ό, τι περνάει από το χέρι της για να σκοτώσει εν τη γενέσει της την ιδέα της ESL. Μεταξύ άλλων, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία θεωρεί, όχι άδικα, ότι θα πρόκειται επί της ουσίας για μια κλειστή λίγκα που θα πλήξει τις μικρότερες ομοσπονδίες και τις ασθενέστερες ομάδες που δεν θα έχουν δικαίωμα στο όνειρο της συμμετοχής στα «σαλόνια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Συγνώμη, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εδώ και χρόνια στο Champions League; Η τελευταία «μικρή» ομάδα (γι’ αυτό τα εισαγωγικά, μην παρεξηγηθώ) που κατέκτησε την κούπα με τα μεγάλα αυτιά ήταν η Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο το 2004.

Οι Δράκοι και η Μονακό, σε εκείνον τον τελικό του Γκελζενκίρχεν ήταν και οι τελευταίες ομάδες από το δεύτερο ράφι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έδωσαν το παρών στον μεγάλο τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αφού έκτοτε δίνουν το παρών αποκλειστικά ομάδες από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: Αγγλία (κατά κύριο λόγο), Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, με Άγγλους και Ισπανούς σε πρώτο πλάνο.

Τα τρία από τα τελευταία τέσσερα χρόνια δε, υπάρχει τουλάχιστον μια αγγλική ομάδα στον τελικό, ενώ δύο χρόνια ο τελικός ήταν καθαρά αγγλικός. Και αυτό, βεβαίως, έχει εύκολη εξήγηση: Τα χρήματα που (δια)κινούνται στην Premier League είναι απείρως περισσότερα από αυτά στα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι που έκλεισε πριν από λίγες ώρες.

Την ώρα που οι ομάδες της Premier League του μυθικού τηλεοπτικού συμβολαίου έδιναν 830 εκατομμύρια ευρώ (!) τον χειμώνα και συνολικά μαζί με το καλοκαίρι τρία δισεκατομμύρια ευρώ (!!!), η ισπανική La Liga έδινε μόλις 31 τον Γενάρη (και 558 συνολικά), η ιταλική Serie A 32 (798), η γερμανική Bundesliga 68 (555) και η γαλλική Ligue 1 130 (700)!

Με απλά μαθηματικά, δηλαδή, το αγγλικό πρωτάθλημα «έσκασε» πάνων από τα τριπλάσια (830) σε σχέση με όσα έδωσαν μαζί Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί (260)! Συγνώμη, μιλάμε για υγιή και δίκαιο ανταγωνισμό εδώ;

Ο Τοντ Μπόελι, απελευθερωμένος από το σάλαρι καπ που (ορθά) περιορίζει τους επαγγελματικούς συλλόγους στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει δώσει σε έξι μήνες πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές. Ε και; Η Τσέλσι βολοδέρνει στη μέση της βαθμολογίας και ο νέος Αμερικανός ιδιοκτήτης των Μπλε δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει να σκορπάει εκατομμύρια για να γεμίζει… χαρτάκια το άλμπουμ του. Και, το χειρότερο, χωρίς κανείς να δείχνει ικανός να τον σταματήσει.

Η Premier League, με την τεράστια δυναμική που της δίνουν τα τηλεοπτικά έσοδα του πιο εμπορικού πρωταθλήματος στον κόσμο, βρίσκεται έτη φωτός μπροστά από τις υπόλοιπες λίγκες και φαντάζει απίθανο τα επόμενα χρόνια να αμφισβητήσει κάποιος την κυριαρχία των ομάδων τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Εκεί, δηλαδή, που πέφτει το (πολύ) περισσότερο χρήμα.

Θα κάνει κάτι η UEFA; Γιατί, μπορεί;

Για να ντριμπλάρει, μάλιστα, αυτό το… ανέκδοτο που τείνει να εξελιχθεί το Financial Fair Play, ο Μπόελι βάζει τους ποδοσφαιριστές να υπογράφουν συμβόλαια διάρκειας επτά – οκτώ ετών (!), συμφωνώντας παράλληλα με τους συλλόγους – πωλητές για την αποπληρωμή των μεταγραφών σε βάθος πενταετίας και βάλε.

Καλά κάνει η UEFA και παλεύει με όλες τις δυνάμεις της για να εκμηδενήσει την (πραγματική) απειλή της European Super League. Τι θα κάνει, όμως, για την υπαρκτή απειλή (χωρίς εισαγωγικά) της Premier League; Φρονώ ότι δεν θα κάνει τίποτα.

Όταν επιχείρησε να τιμωρήσει, όπως όφειλε βάσει των αποδείξεων, ομάδες – κράτη όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έκανε μια τρύπα στο νερό. Και, φοβούμενη μην χάσει την δυναμική των αγγλικών συλλόγων από τις διοργανώσες της, υποχώρησε στα «θέλω» τους για να αποχωρήσουν εν μια νυκτί από την ESL.

Και θα ήθελα να είμαι (αθεράπευτα) ρομαντικός και να πιστέψω ότι η αποχώρηση των Άγγλων από την ESL έγινε εξαιτίας της πίεσης των φιλάθλων, αλλά δυστυχώς τα παραμύθια τα συναντάμε πλέον μόνο στα βιβλία με πρίγκιπες, μάγισσες και δράκους.

Άσχετο, αλλά αξίζει προσοχής και περισυλλογής: Οι κακές γλώσσες (και όχι μόνο αυτές) λένε ότι οι αγγλικοί σύλλογοι που είναι υπό πώληση σε αραβικά και αμερικανικά fund είναι υπέρ – χρεωμένοι. Είναι αλήθεια πως ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...