Oι τιμωρίες της Μάντσεστερ Σίτι: Υποβιβασμός, αφαίρεση βαθμών, πρόστιμο και άλλα...
- Πώς θα μπορούσε να τιμωρηθεί η Σίτι;
- Θα έχει το δικαίωμα η Σίτι να ασκήσει έφεση;
- Θα μπορούσε η Σίτι να προσφύγει στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS);
- Τι θα μπορούσε να επηρεάσει τη σοβαρότητα οποιασδήποτε τιμωρίας;
- Τι γίνεται αν χάσει η Premier League; Θα μπορούσε η Σίτι να διεκδικήσει αποζημίωση;
Το ταξίδι της Σίτι για την κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου τα τελευταία 15 χρόνια ήταν σχεδόν χωρίς... τριβές. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ο σύλλογος ήταν να ξοδέψει δισεκατομμύρια λίρες. Έτσι, έφτασε να έχει έξι τίτλους στην Premier League, δύο Κύπελλα Αγγλίας και έξι League Cup.
Είπαμε, ο δρόμος προς την κορυφή δεν είχε... αγκάθια μέχρι τώρα. Το πιο κοντινό που εμπόδιο ήταν όταν η UEFA της απαγόρευσε τη συμμετοχή από το Champions League για δύο χρόνια το 2020. Ακόμη και τότε το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) ανέτρεψε αυτήν την απαγόρευση πέντε μήνες αργότερα.
Η Σίτι φαινόταν ανέγγιχτη, αδιαπέραστη από την κριτική, με την ορμή και τη σιγουριά που προέρχεται από το να μην χρειάζεται να ανησυχείς ποτέ για το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις. Ολα αυτά μέχρι τη βόμβα που έσκασε πριν λίγες ημέρες...
Πλέον, η Μάντσεστερ είναι στα σχοινιά, τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πολλά και η αγωνία των φίλων της ομάδας, αλλά και των ανταγωνιστών κορυφώνεται. Τι θα συμβεί στους «Πολίτες» αν έρθει η τιμωρία; Πόσο σκληρή θα είναι; Την ώρα που η Σίτι θα έπρεπε να συζητά για το τι συνέβη με τον Κανσέλο, για την κούρσα του τίτλου, για τα ματς του Champions League, ξαφνικά ο σύλλογος βρέθηκε να ψάχνει το αντίγραφό του εγχειριδίου της Premier League. Εάν έχει προκύψει συναίνεση, τότε οι τιμωρίες μπορεί να είναι συνδυαστικές και σκληρές, κάτι που θα μεταμορφώσει το ποδοσφαιρικό τοπίο. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα...
Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Βασίλης Μπαλατσός
Πώς θα μπορούσε να τιμωρηθεί η Σίτι;
Εάν αποδειχθούν οι καταγγελίες της Premier League για τη Σίτι, τότε ο σύλλογος θα μπορεί να παρουσιάσει τυχόν ελαφρυντικά που θα εξετάσει η ανεξάρτητη επιτροπή πριν αποφασίσει για την τιμωρία.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κανόνα W.51: «Έχοντας ακούσει και εξετάσει τέτοιους ελαφρυντικούς παράγοντες (εάν υπάρχουν), η Επιτροπή μπορεί…»
1. Επίπληξη
- Σε αυτή την περίπτωση, η καταγγελία της Premier League θα γίνει δεκτή, αλλά αντί για οποιαδήποτε ουσιαστική τιμωρία, η Σίτι θα κληθεί απλώς να μην το… ξανακάνει. Βέβαια, αν διαπιστωθεί πως η Σίτι έχει παραβιάσει τους κανόνες, δεδομένου του αριθμού και της σοβαρότητας των καταγγελιών, η επίπληξη δύσκολα θα είναι η μοναδική τους τιμωρία.
2. Πρόστιμο
- Πρόστιμο απεριόριστου ποσού. Εάν το πρόστιμο, ή μέρος του, ανασταλεί, η Σίτι θα απέφευγε το ποσό της αναστολής, εφόσον δεν διαπράξει τις ίδιες ή παρόμοιες παραβάσεις για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
3. Αναστολές σε φυσικά πρόσωπα
- Στην περίπτωση ενός εναγομένου που είναι προπονητής, αξιωματούχος αγώνα, αξιωματούχος ή παίκτης, θα τεθεί σε αναστολή από τα καθήκοντα του για την περίοδο που κρίνει σκόπιμο. Ως έχει, αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για την περίπτωση της Σίτι. Η έρευνα της Premier League αφορά τη Σίτι ως σύλλογο και όχι για συγκεκριμένα άτομα. Ωστόσο, εάν θεωρηθεί πως ορισμένοι αξιωματούχοι του συλλόγου παραβίασαν τους κανόνες βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, θα μπορούσαν επίσης να τιμωρηθούν σε χωριστές διαδικασίες.
4. Αναστολή συμμετοχής
- Θα μπορούσε να αναστείλει τη συμμετοχή της σε αγώνες πρωταθλήματος. Η αναστολή θα εμπόδιζε τη Σίτι να συμμετάσχει τους αγώνες της στην Premier League για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εκτός και αν η επιτροπή δώσει διαφορετική εντολή, οι ομάδες που πρόκειται να παίξουν σε αυτούς τους αγώνες της Premier League κατά την περίοδο της αναστολής θα κερδίσουν χωρίς να χρειάζεται να διεξαχθεί το παιχνίδι.
5. Αφαιρέσεις βαθμών
- Αφαίρεση βαθμών που έχουν συγκεντρωθεί ή από αυτούς που θα συγκεντρωθούν στην Premier League. Από όλες τις πιθανές αθλητικές κυρώσεις, η αφαίρεση βαθμών φαίνεται πιο πιθανή. Το μεγαλύτερο ερώτημα θα ήταν εάν μια αφαίρεση βαθμών θα ίσχυε αναδρομικά για τις εποχές κατά τις οποίες σημειώθηκαν οι παραβιάσεις ή την περίοδο κατά την οποία κρίνεται η υπόθεση. «Θα περίμενα ότι εάν υπάρξει αφαίρεση πόντων, θα εφαρμοστεί στη σεζόν κατά την οποία λαμβάνεται η απόφαση και όχι αναδρομικά», λέει ο Τζέιμς Χιλ, νομικός διευθυντής που ειδικεύεται σε ρυθμιστικά θέματα αθλητισμού στο Onside Law. «Με αυτόν τον τρόπο ο σύλλογος αντιμετωπίζει μια απτή αθλητική κύρωση στο μέλλον.
- Εάν η επιτροπή θέλει να τιμωρήσει τον σύλλογο αναδρομικά, μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να επιβάλει οποιαδήποτε άλλη ποινή που κρίνει σκόπιμο σύμφωνα με τον Κανονισμό W 51.7. για να αφαιρέσει το κλαμπ από προηγούμενους τίτλους, για παράδειγμα».
6. Επανάληψη αγώνων
- Συνιστά στο διοικητικό συμβούλιο να διατάξει την επανάληψη ενός αγώνα πρωταθλήματος ή άλλου αγώνα όπως αναφέρεται στον κανονισμό W.51.4.1 Για προφανείς λόγους, δεδομένου του εύρους των εννέα σεζόν των υποτιθέμενων παραβιάσεων της Σίτι, η επανάληψη αγώνων είναι μια μη πρακτική, αν όχι αδύνατη, επιλογή.
7. Αποβολή
- Μπορεί να προτείνει στην Λίγκα να αποβάλει τον εναγόμενο από την ιδιότητα μέλους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Β.6
- Η πιο ακραία τιμωρία που μπορεί να λάβει η επιτροπή θα ήταν η αποβολή — στην πραγματικότητα, ο υποβιβασμός από την Premier League.
- Πού θα πήγαινε η Σίτι; Εξαρτάται. Όταν ένας σύλλογος υποβιβάζεται από την Premier League με αποβολή, επόμενος σταθμός της είναι η Championship.
Η EFL πιθανότατα θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία να φιλοξενήσει την αποβληθείσα Σίτι, για τον ίδιο λόγο που η Premier League θα ήταν απρόθυμη να την αποβάλει εξαρχής.
«Η Premier League επιθυμεί να δει τη δικαιοσύνη να αποδίδεται, αλλά το πρωταρχικό ενδιαφέρον της Premier League είναι να διασφαλίσει ότι θα έχει το πιο ελκυστικό προϊόν που περιλαμβάνει τις καλύτερες ομάδες και παίκτες», τονίζει ο Χιλ.
«Χωρίς να γνωρίζω τις λεπτομέρειες των υποτιθέμενων παραβιάσεων, θα ρωτούσα αν η Premier League θα πιέσει ρεαλιστικά για την αποβολή της Μάντσεστερ Σίτι. Φαίνεται απίθανο».
8. Πληρωμές αποζημιώσεων
- Μπορεί να διατάξει τον Εναγόμενο να καταβάλει αποζημίωση απεριόριστου ποσού σε οποιοδήποτε Άτομο ή σε οποιοδήποτε Σύλλογο. Εάν είχε υποστεί ζημιά σε άλλο σύλλογο ως αποτέλεσμα παραβάσεων της Σίτι, θα μπορούσε να έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση ως μέρος αυτής της πειθαρχικής διαδικασίας. Ωστόσο, το πεδίο για τέτοιες αξιώσεις είναι περιορισμένο.
Για παράδειγμα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να δυσκολευτεί να διεκδικήσει αποζημίωση επειδή έχασε οριακά μια θέση στο Champions League από τη Σίτι τη σεζόν 2015-16.
«Η δυσκολία με τέτοιου είδους αξιώσεων αποδεικνύει ότι οι παραβιάσεις προκάλεσαν στην πραγματικότητα την εν λόγω απώλεια», λέει ο Χιλ.
«Ως εκ τούτου, νομίζω ότι τέτοιοι ισχυρισμοί θα ήταν απίθανοι, αν και δεν μπορείτε να τους αποκλείσετε εντελώς».
Απαγορεύσεις μεταγραφών
- Μπορεί να διατάξει την ακύρωση ή άρνηση εγγραφής στο ρόστερ ενός παίκτη που έχει εγγραφεί ή προσπάθησε να εγγραφεί κατά παράβαση αυτών των κανονισμών.
Ο κύριος τρόπος με τον οποίο θα επιβληθεί αυτή η τιμωρία είναι μέσω της άρνησης εγγραφής παικτών από την Premier League - με άλλα λόγια, απαγόρευση μεταγραφών. Η εγγραφή παικτών που είναι ήδη στο σύλλογο θα μπορούσε να ακυρωθεί εάν είχαν παρασχεθεί ψευδείς πληροφορίες κατά την υπογραφή των συμβολαίων τους.
Αυτό είναι απίθανο στην περίπτωση της Σίτι, καθώς οι παραβιάσεις σε σχέση με παίκτες χρονολογούνται από το 2016. Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε είναι ο μόνος παίκτης που παραμένει στο κλαμπ από τότε, αλλά έκτοτε έχει υπογράψει νέα συμβόλαια.
10. Οποιοσδήποτε συνδυασμός των παραπάνω και οποιαδήποτε άλλη τιμωρία κριθεί κατάλληλη
- Μπορεί να επιβάλλει στον Εναγόμενο οποιονδήποτε συνδυασμό των προαναφερθέντων ή οποιαδήποτε άλλη ποινή που κρίνει σκόπιμο». Ουσιαστικά, οποιαδήποτε από τις παραπάνω ποινές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μαζί και δεν είναι οι μόνες που θα μπορούσαν να επιβληθούν.
- Αν και αυτό φαίνεται να διευρύνει το πεδίο των πιθανών κυρώσεων, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι είναι ανάλογες με την παραβίαση που έχει σημειωθεί.
«Ενώ η επιτροπή έχει διακριτική ευχέρεια ως προς το ποιες κυρώσεις να επιβάλει, οι κυρώσεις πρέπει να είναι εύλογες και αναλογικές με βάση τη σοβαρότητα των εν λόγω παραβιάσεων», λέει ο Χιλ.
«Εάν δεν είναι, τότε οι κυρώσεις μπορεί να υπόκεινται σε έφεση, τόσο από τον σύλλογο με βάση ότι είναι υπερβολικές, όσο και από την Premier League με βάση ότι είναι αδικαιολόγητα επιεικείς».
Θα έχει το δικαίωμα η Σίτι να ασκήσει έφεση;
Ναι. Ένας σύλλογος ή ένα άτομο που επιθυμεί να αμφισβητήσει μια πειθαρχική απόφαση μπορεί να το κάνει μέσω της διαδικασίας προσφυγών της Premier League.
Η προσφυγή τους θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Προσφυγών, το οποίο θα έχει την εξουσία να αποδεχθεί, να απορρίψει ή να τροποποιήσει (δηλαδή να αλλάξει) μια απόφαση.
Εάν αυτή η ένσταση αποτύχει, μπορεί να εξεταστεί στο διαιτητικό δικαστήριο σύμφωνα με την Ενότητα Χ του καταστατικού της Premier League, αλλά οι λόγοι για έφεση σε αυτό το επίπεδο είναι απίστευτα περιορισμένοι.
«Η απόφαση μιας επιτροπής ή μιας επιτροπής προσφυγών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί μέσω διαιτησίας με βάση το ότι ένα μέρος πιστεύει ότι η απόφαση είναι απλώς λανθασμένη ή σκληρή», λέει ο Χιλ.
Δεδομένης της υψηλού προφίλ φύσης αυτών των διαδικασιών και των έμπειρων δικηγόρων που θα ακούσουν το θέμα, θα εκπλαγώ αν υπήρχε κάποιος από αυτούς τους λόγους για επανεξέταση στο τέλος της διαδικασίας, αν και δεν μπορείτε ποτέ να το αποκλείσετε.
Ως εκ τούτου, θα περίμενα ότι η απόφαση ενός συμβουλίου προσφυγών είναι πιθανότατα το τέλος της, εκτός εάν ο σύλλογος θέλει να αποσύρει τη διαδικασία για όσο το δυνατόν περισσότερο, εξαντλώντας κάθε δυνατή επιλογή».
Θα μπορούσε η Σίτι να προσφύγει στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS);
- Οχι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το άρθρο 57 (3) (c) του καταστατικού της FIFA επιτρέπει στις ομοσπονδίες-μέλη και τα πρωταθλήματα, όπως η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η Premier League, να εφαρμόζουν κανόνες όπου γίνονται προσφυγές σε «ένα ανεξάρτητο και δεόντως συγκροτημένο διαιτητικό δικαστήριο» αντί του CAS.
«Αυτό που σημαίνει ουσιαστικά είναι ότι υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα ανεξάρτητο και δεόντως συγκροτημένο διαιτητικό δικαστήριο, το CAS δεν έχει καμία δικαιοδοσία», λέει ο Χιλ.
Ως εκ τούτου, η διαδικασία σύμφωνα με τους κανόνες της Premier League είναι οριστική και δεσμευτική για τα μέρη.
Τι θα μπορούσε να επηρεάσει τη σοβαρότητα οποιασδήποτε τιμωρίας;
- Εάν διαπιστωθεί πως η Σίτι έχει κάνει τις παραβάσεις, οποιαδήποτε απόφαση για τιμωρία θα επηρεαστεί από επιβαρυντικές ή ελαφρυντικές περιστάσεις που θα ληφθούν υπόψη.
- Οποιαδήποτε ποινή μπορεί να μετριαστεί εάν ο σύλλογος παραδεχτεί την παράβαση ή συνεργαστεί με την έρευνα.
- Από την άλλη πλευρά, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι σκληρότερες εάν η παραβίαση ήταν σκόπιμη, απερίσκεπτη ή εξ αμελείας, εάν ο σύλλογος δεν συνεργάστηκε ή έχει διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει τους κανόνες στο παρελθόν.
- Ως μέρος της δήλωσής τους, το πρωτάθλημα κατηγόρησε τη Σίτι ότι δεν συνεργάστηκε και δεν βοηθούσε την έρευνά της παρέχοντας έγγραφα για τις σεζόν 2018-19 έως 2022-23.
Η Σίτι έχει ορκιστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στις κατηγορίες, οι οποίες φαίνεται να αφήνουν λίγα περιθώρια για πιθανούς μετριασμούς στη συνέχεια.
Τι γίνεται αν χάσει η Premier League; Θα μπορούσε η Σίτι να διεκδικήσει αποζημίωση;
- Όχι, καθώς η Premier League ασκεί απλώς τη ρυθμιστική της λειτουργία.
Πηγές: Τhe Times, The Athletic
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ρόδρι για Χρυσή Μπάλα: «Θα ψήφιζα δεύτερο τον Καρβαχάλ και τρίτο τον Βινίσιους» (vid)
- Μάντσεστερ Σίτι: Πιστός οπαδός των «πολιτών» ταξίδεψε 5.000 χιλιόμετρα σε 10 μέρες και είδε την ομάδα του να χάνει και στα τέσσερα παιχνίδια (Vid)
- Μάντσεστερ Σίτι: Κρίσιμη συνάντηση με τον Γκουαρδιόλα για πιθανή ανανέωση μέχρι το 2026!