Ο Λίνεκερ δείχνει τι σημαίνει influencer

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο Λίνεκερ δείχνει τι σημαίνει influencer
Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον σπουδαίο Γκάρι που ξεφτίλισε την κυβέρνηση της Αγγλίας, χωρίς να ασχολείται με το αν θα τον διώξουν από το BBC…

Δεν έχει σημασία αν διαφωνείς ή συμφωνείς μαζί του. Θέλω να πω ότι αυτό εδώ το κομμάτι δεν το γράφω γιατί ταυτίζομαι απόλυτα με την άποψή του και την θέση του σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα που έχει προκύψει στην άκρως συντηρητική βρετανική κοινωνία.

Θα μπορούσα κάλλιστα σε κάποια άλλο θέμα να διαφωνώ με την τοποθέτησή του ή να είμαι και της άλλης άποψης. Δεν έχει όμως σημασία, σημασία έχει ότι ο Γκάρι Λίνεκερ δεν το παίζει influencer απλώς και μόνο για να ανεβάζει τους αριθμούς του και τους ακόλουθους του στους λογαριασμούς του στα social media. Δεν έχει κοινωνικές ευαισθησίες και άποψη με στόχο να γίνει αρεστός και να γεμίζει από likes και καρδούλες. Ο Γκάρι Λίνεκερ έχει άποψη και θεωρεί ότι πρέπει και να την καταθέτει δημόσια με όποιο κόστος. Ακόμη και αυτό της δουλειάς του, αφού πλέον αρκετά κυβερνητικά στελέχη ζητούν ανοικτά την απόλυσή του από το BBC.

Ουδόλως τον απασχολεί βεβαίως τον ίδιο. Και δεν νομίζω ότι ουδόλως τον απασχολεί γιατί έχει λύσει το οικονομικό πρόβλημα και των εγγονιών του, αλλά γιατί αυτή είναι η στάση του όλα αυτά τα χρόνια. Ο Γκάρι Λίνεκερ αφού πρώτα έγραψε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με τις αποφάσεις για την μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης, ακολούθως σχολίασε ότι αντίστοιχες μεθόδους εφάρμοσε την δεκαετία του 1930 και η Γερμανία. Με το δηλητηριώδες σχόλιο του, αλλά πάντοτε με ευπρέπεια ο Λίνεκερ προκάλεσε μέγα θέμα στη Κυβέρνηση της χώρας.

Κι’ αυτό γιατί εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας του ότι ακολουθεί ναζιστικές πρακτικές στο συγκεκριμένο θέμα. Και όποιος έχει ελάχιστη γνώση της ιστορίας γνωρίζει ότι έχει 100% δίκιο και ότι οι πρακτικές της αγγλικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα παραπέμπουν σε πρακτικές του Χίτλερ.

 

Αυτή η σκληρή αλλά γεμάτη αλήθεια γλώσσα του Λίνεκερ, ενόχλησε αφάνταστα διότι πέραν όλων των άλλων εκτός από δημοφιλής ο Γκάρι είναι και πολύ αγαπητός στο κοινό. Προσέξτε όμως ο Γκάρι δεν έγινε δυσάρεστος μόνο για την Κυβέρνησή του, γιατί αυτό θα ήταν το εύκολο. Εγινε δυσάρεστος και το ήξερε ασφαλώς ότι θα γίνει και σε μεγάλο μέρος (κατά πάσα πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος) των ανθρώπων που τον ακολουθούν στα social media. Στη συντηρητική κοινωνία της Βρετανίας το θέμα της μετανάστευσης είναι πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων και προκαλεί έντονες αντιδράσεις και προφανέστατα οι περισσότεροι συμφωνούν με τις ακραίες λύσεις της Κυβέρνησης να τους στέλνει πακέτο στην αιματοβαμμένη Ρουάντα της Αφρικής με την οποία έχει συνάψει συμφωνία και όχι με τον Λίνεκερ…

Ούτε αυτό όμως εμπόδισε τον Λίνεκερ να πει την άποψή του, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι η αυτονόητη. Ούτε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να ενδώσει στις αφόρητες πιέσεις που του ασκούνται προκειμένου να ανασκευάσει ή ακόμη και να αποσύρει το σχόλιο του. Αλλωστε αυτό είπε και στους ρεπόρτερς που τον περίμεναν έξω από το σπίτι του για να τον ρωτήσουν αν το μετάνιωσε, αν φοβάται ότι θα χάσει την δουλειά του στο BBC κι’ αν επιμένει στα όσα έγραψε. Όπως σωστά μαντέψατε όλες οι απαντήσεις του ήταν προς την κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από όσα πιστεύει και έγραψε και προφανώς δεν μετανιώνει για αυτά.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα του Λίνεκερ παρουσιάζει πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή και για τη σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα και τους δικούς μας influencers και περσόνες της τηλεόρασης…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.