Τσέλσι - Νότιγχαμ Φόρεστ: Το «ντέρμπι» των 800 εκατομμυρίων! (Poll)

Ιάσονας Θεριός
koulibaly_gibbs_white
Τσέλσι και Νότιγχαμ Φόρεστ, οι ομάδες με τις πιο πολυσυζητημένες μεταγραφικές κινήσεις στο Νησί διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε ένα άτυπο... ντέρμπι εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Δύο ομάδες, δύο διαφορετικοί στόχοι, σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές. Ανάμεσά τους περισσότεροι από 60 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές με συμμετοχή στη φετινή Premier League. Τσέλσι και Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν οι... βασίλισσες των αγγλικών μεταγραφικών παζαριών της σεζόν, μιας και αμφότερες αποφάσισαν να φανούν ιδιαίτερα γενναιόδωρες στις κινήσεις ενίσχυσης των ρόστερ τους.

Και με αφορμή τη συνάντησή τους (13/05-17:00), αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στην προσπάθεια της αναδόμησής τους. Η πρώτη μπερδεμένη στο μεταγραφικό της πλάνο έμεινε εντελώς εκτός στόχων και η δεύτερη παλεύει για τη λύτρωση της σωτηρίας. Και δικαιωματικά το μεταξύ τους παιχνίδι μπορεί να βαφτιστεί το... ντέρμπι των 800 εκατομμυρίων!

Ο «χρυσός» λαβύρινθος της Τσέλσι

Ο Γκάρι Νέβιλ τον Αύγουστο δήλωνε πως «ο Μπόελι χειρίζεται την Τσέλσι λες και παίζει Football Manager», όμως στην πραγματικότητα ο ποδοσφαιρικός κόσμος τότε δεν είχε δει ακόμα... τίποτα. Οι Μπλε έψαχναν τα πατήματά τους στη νέα τους μετά-Αμπράμοβιτς εποχή αλλά από την πρώτη στιγμή έγινε φανερό πως το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είχε πρόβλημα να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η ανακατασκευή κρίθηκε απαραίτητη, οι Κουλιμπαλί και Φοφανά θεωρήθηκαν οι αντικαταστάτες των αποχωρήσαντων Ρούντιγκερ και Κρίστενσεν και οι Στέρλινγκ, Ομπαμεγιάνγκ και Κουκουρέγια προσωποποίησαν την «ένεση Premier League εμπειρίας» που επιθυμούσε ο Τόμας Τούχελ.

Μόνο που οι ημέρες του τελευταίου στο Λονδίνο ήταν μετρημένες. Ο Γερμανός είδε την πόρτα της εξόδου από τον Μπόελι και τον Έγκμπαλι, οι οποίοι είχαν στόχο να δημιουργήσουν τη δική τους Τσέλσι. Ο Γκρέιαμ Πότερ και ο Πίτερ Γουιστέινλι αποκτήθηκαν από την Μπράιτον για τη θέση του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή αντίστοιχα, ενώ στο πλάι του τελευταίου βρέθηκε και ο Κρίστοφερ Βιβέλ από τη Λειψία.

 

Όσο ο Άγγλος κόουτς προσπαθούσε να ισορροπήσει στη νέα του θέση, η κατεύθυνση της στελέχωσης άλλαξε, πολλοί στόχοι στο χειμερινό παζάρι αφορούσαν φερέλπιδες νεαρούς ποδοσφαιριστές, με το club να δείχνει πως «τρέχει» ένα long-term πλάνο. Οι ηχηρές μεταγραφές ωστόσο δεν έλειψαν, αφού τόσο ο Έντσο Φερνάντες όσο και ο Μικάιλο Μούντρικ προσγειώθηκαν στο «Στάμφορντ Μπριτζ» για να εκτοξεύσουν τα συνολικά έξοδα των Μπλε από το καλοκαίρι του 2022 έως και τον Ιανουάριο του 2023 στα 612 εκατομμύρια ευρώ!

Κι όμως, το υποτιθέμενο long-term πλάνο υπό τις οδηγίες του Πότερ διήρκεσε εν τέλει λίγο περισσότερο από έξι μήνες, η Τσέλσι πλέον έχει χάσει το τρένο της Ευρώπης και καλείται να βρει λύση στον λαβύρινθό της. Όμως ο πακτωλός χρημάτων, έστω προς το παρόν, αντίκρισμα στο χορτάρι δεν είχε. Δίχως αμφιβολία.

Η ανεκτίμητη σωτηρία της Νότιγχαμ

Κανείς στο Νότιγχαμ δεν φανταζόταν πως η Φόρεστ τον Μάιο του 2022 θα εξασφάλιζε την άνοδό της στην Premier League. Κι έτσι το άλμα στις προσδοκίες των δυνατοτήτων της ομάδας δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει ένα αντίστοιχο οικονομικό άλμα προκειμένου οι Ρεντς να διεκδικήσουν την παραμονή τους στα αγγλικά σαλόνια.

Η αλήθεια είναι πως η ομάδα που πέτυχε το «θαύμα» της ανόδου χρειαζόταν μεγάλη αναβάθμιση, ειδικά από τη στιγμή που αρκετές βασικές της μονάδες όπως ο Σπενς ή ο Σαμπά δεν την ακολούθησαν στην Premier League. Οι ποιοτικές προσθήκες ήταν απαραίτητες και το project της Φόρεστ έπεισε παίκτες με εμπειρία και παραστάσεις να μετακομίσουν στα Μιντλαντς, παίκτες που υπό άλλες συνθήκες δύσκολα θα αγωνίζονταν, πόσω μάλλον όλοι μαζί, σε μια νεοφώτιστη ομάδα.

Γκιμπς-Γουάιτ, Λίνγκαρντ, Αβονίγι, ενδεικτικά μερικά από τα ομολογουμένως αρκετά ονόματα που τράβηξαν την προσοχή το καλοκαίρι. Ο Κούπερ ανέλαβε την ευθύνη του να μπολιάσει με την κατάλληλη χημεία ένα αναμφίβολα ποιοτικό ρόστερ που έδειχνε ικανό να εξασφαλίσει την παρουσία του στην Premier League. Μα σαν να μην ήταν αρκετά ψηλό το βουνό της εκ του μηδενός κατασκευής μιας νέας ομάδας, οι Ρεντς «χτυπήθηκαν» και από τραυματισμούς. Οι Χέντερσον, Νιακατέ, Αβονίγι ήταν μόνο μερικοί από τους ποδοσφαιριστές που αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός δράσης για καιρό. Γεγονός που επί της ουσίας γέννησε νέες ανάγκες.

Τον Ιανουάριο τα κενά έπρεπε να καλυφθούν, στον σύλλογο έφτασαν πολύπειροι παίκτες σαν τον Νάβας και τον Φελίπε αλλά και νέοι με προοπτική, όπως ο Ντανίλο. Ακόμα κι έτσι η Premier έδειξε στο club πως δεν είναι... παιχνιδάκι, τα αποτελέσματα στράβωσαν, οι Ρεντς έμπλεξαν στη μάχη της παραμονής. Ήταν δύσκολο όλα τα νέα πρόσωπα να γίνουν μια γροθιά, μα ταυτόχρονα τα περίπου 190 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν συνολικά φάνταζαν σχεδόν αναπόφευκτα.

Από την πρώτη στιγμή επρόκειτο για μια ομάδα με κύριο στόχο την παραμονή στην Premier League, η οποία ήδη έχει φτιάξει ένα σύνολο στο οποίο μπορεί να βασίσει το δικό της «αύριο». Κι αν αυτό το «αύριο» αποδειχθεί πως θα ξετυλιχθεί σαν χαλί στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου, τότε τα χρήματα αυτά ίσως εν τέλει σημάνουν την αρχή μιας νέας εποχής.

Loading...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα