Το suprasuperiority του Γκουαρδιόλα και η μετατροπή της ανησυχίας σε πείσμα

Το suprasuperiority του Γκουαρδιόλα και η μετατροπή της ανησυχίας σε πείσμα

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Το suprasuperiority του Γκουαρδιόλα και η μετατροπή της ανησυχίας σε πείσμα
Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, για την κριτική που αφορά τον τρόπο που χτίστηκε και για το legacy του Καταλανού στο Νησί.

Τον όρο τον πρωτοσυνάντησα στα μαθήματα του Innovation Hub της Barcelona. Suprasuperiority. Τι ακριβώς σημαίνει; Το σύγχρονο παιχνίδι απαιτεί τη συμμετοχή του κάθε ποδοσφαιριστή ανεξάρτητα από τη συνθήκη του αγώνα. Ανεξαρτήτως από τη θέση του ή την απόσταση από την μπάλα, κάθε παίκτης έχει κάτι να κάνει στον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί αυτό το "κάτι" να βοηθάει στο χτίσιμο του παιχνιδιού, να αντισταθμίζει τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου, να αντιλαμβάνεται ή να διορθώνει τα λάθη. Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να αναγνωρίζει τον δομικό ρόλο του σε κάθε συνθήκη του παιχνιδιού. Ο ρόλος αυτός ενδεχομένως να αλλάζει από στιγμή σε στιγμή, οπότε ο ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται. Να λειτουργεί, δηλαδή, η 11άδα ως ένα. Για να συμβεί αυτό κάθε παίκτης πρέπει να είναι απόλυτα συνδεδεμένος με το παιχνίδι και τους συμπαίκτες του, να αντιλαμβάνεται ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να κάνει στο χορτάρι. Καμιά ομάδα φέτος δεν έχει φτάσει πιο κοντά σε αυτή τη μορφή αρμονίας, όσο η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Οι καταγγελίες για τη Μάντσεστερ Σίτι

Στις 14 Ιανουαρίου, η Σίτι έχασε από τη Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι του Μάντσεστερ και την επόμενη ημέρα, η Άρσεναλ νίκησε την Τότεναμ για να χτίσει ένα προβάδισμα 8 βαθμών στη μάχη του τίτλου. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός-σοκ από τη Σαουθάμπτον και η ήττα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που χτύπησαν το καμπανάκι. Το τεχνικό τιμ αναγνώριζε τη συσσωρευμένη κόπωση, απόρροια και του Παγκόσμιου Κυπέλλου (Η Μάντσεστερ Σίτι είχε στο Κατάρ 16 παίκτες, περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα της Premier League) και στις 6 Φεβρουαρίου, μια μέρα μετά την ήττα από την Τότεναμ έπειτα από ένα μίνι σερί νικηφόρων αποτελεσμάτων, ήρθαν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες από ανεξάρτητη επιτροπή για συνολικά 115 παραβάσεις, από τη σεζόν 2009-10 μέχρι και τη φετινή. Δεν ήταν απλό. Ούτε στη διαχείριση, ούτε στην ουσία του.

Ο σύλλογος φερόταν αντιμέτωπος με τον υποβιβασμό, τη στιγμή που οι υπόλοιπες ομάδες πίεζαν για αποφάσεις πριν τη λήξη της αγωνιστικής σεζόν. Μεταξύ άλλων, η Σίτι κατηγορήθηκε ότι δεν παρείχε ακριβείς οικονομικές πληροφορίες, συγκεκριμένα όσον αφορά στα έσοδά της και της περίφημες «χορηγίες», ότι δεν παρείχε τα ακριβή ποσά που δόθηκαν στον Ρομπέρτο Μαντσίνι από το 2009 μέχρι το 2013 και ότι παραβίασε τους κανονισμούς της Premier League σχετικά με το κέρδος και τη βιωσιμότητα από το 2015 μέχρι το 2018, καθώς και ότι δεν συμμορφώθηκε με τους κανονισμούς του Financial Fair Play της UEFA σε τρεις σεζόν. Θυμίζουμε ότι για τον λόγο αυτό η Σίτι είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό από την UEFA το 2020, ανατρέποντας την απόφαση στο CAS. Παρόλα αυτά, πλήρωσε 10 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο επειδή δεν συνεργάστηκε στη σχετική έρευνα.

Η φετινή Σίτι σε αριθμούς

 

Η διαχείριση του Πεπ Γκουαρδιόλα

Πώς το διαχειρίστηκε αυτό εσωτερικά το κλαμπ; Αρκετοί ίσως περίμεναν ότι θα επηρεάσει τις λειτουργίες και στο τέλος θα καθρεφτιστεί στο χορτάρι. Ο γενικός γραμματέας του Supporters club, Κέβιν Πάρκερ, τόνισε ότι τα επιτεύγματα του συλλόγου θα στιγματιστούν αν αποδειχθούν οι καταγγελίες, ενώ αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Γκάρι Νέβιλ πριν από μερικές μέρες. Αυτό δεν συνέβη σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον με την υπόθεση να «σέρνεται», κάτι που φαίνεται να αποτελεί στρατηγική απόφαση των διοικούντων.

Αντίθετα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, μετρ στην πνευματική προετοιμασία και τη διαχείριση των συναισθημάτων, κατάφερε να το γυρίσει σε πείσμα. Όπως αποκαλύπτουν οι Times, αυτό πέρασε σε όλες τις δομές του κλαμπ. Ο Φεράν Σοριάνο, σε αντίθεση με την περίπτωση της τιμωρίας από την UEFA, δεν μίλησε σε όλους τους εργαζομένους, αλλά διαβεβαίωσε όλους τους επικεφαλής ότι η ομάδα θα «καθαρίσει». Ο Πεπ Γκουαρδιόλα μπόλιασε τους πάντες με την αντίληψη ότι το πρωτάθλημα θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση και οριοθέτησε το ντέρμπι με την Άρσεναλ, στις 26 Απριλίου, ως τη στιγμή που οι Πολίτες θα έπαιρναν κεφάλι αν κατάφερναν να μείνουν κοντά στους Λονδρέζους μέχρι τη στιγμή εκείνη. Η Σίτι έριξε τέσσερα στη Λίβερπουλ κι όταν ήρθε η ώρα των Gunners, επανέλαβε το ίδιο σκορ: 4-1. Ποιος μπορούσε πια να την αμφισβητήσει; Στο ενδιάμεσο, είχε βάλει επτά γκολ στη Λειψία για το Champions League και είχε επικρατήσει με εμφατικό 3-0 της Μπάγερν Μονάχου.

Ο Γκουαρδιόλα και οι συνεργάτες του έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως γράφουν οι Times, ότι για την ανάλυση της Σέφιλιντ Γιουνάιτεντ ξόδεψε τις ώρες με αυτήν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κάποιες τακτικές αλλαγές, όπως η χρησιμοποίηση του Στόουνς σε κάποια ματς στη μεσαία γραμμή, η ψυχολογία της αντεπίθεσης και των νικών, καθώς και το φορμάρισμα συγκεκριμένων παικτών, όπως ο Ντε Μπρόινε, έκαναν τη Σίτι να μοιάζει ξανά με ομάδα Playstation. Ο Βέλγος έφτασε τις 16 ασίστ στην Premier, όντας πρώτος στη σχετική κατηγορία, με διαφορά έξι ασίστ από τον δεύτερο Σαλάχ. Είναι, παράλληλα, πρώτος σε πάσες-κλειδιά με 48, όσες και ο Μπρούνο Φερνάντες της Γιουνάιτεντ και πρώτος σε «έξυπνες πάσες» (διεισδυτική πάσα που στόχο έχει να σπάσει τις γραμμές του αντιπάλου και να δώσει πλεονέκτημα στην επίθεση) με 89. Ο Ρόντρι, που σύμφωνα με τον Τόνι Κασκαρίνο, είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος αμυντικός χαφ του κόσμου, είναι δεύτερος σε συνολικές πάσες (πίσω από τον Ντανκ της Μπράιτον) και σε πάσες στο επιθετικό τρίτο (πίσω από τον Αλεξάντερ – Άρνολντ)

Η σφραγίδα του Χάαλαντ και η παράσταση του ημιτελικού

Όσο για τον Χάαλαντ; Στα top-5 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι πρώτος στον συνδυασμό γκολ και ασίστ (43), πρώτος expected goals and assists (30.92), πρώτος σε γκολ (36), πρώτος σε Expected Goals (27.13). Χαρακτηριστικό ότι τα πραγματικά του νούμερα είναι πάνω από τα Expected. Αλλά δεν είναι μόνο οι ψυχροί αριθμοί, αλλά και κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Ο τρόπος που, όντας τραυματίας, έτρεξε να αγκαλιάσει τους συμπαίκτες του μετά τη νίκη επί της Λίβερπουλ. Το κλίμα που βγαίνει προς τα έξω από τους insiders του κλαμπ είναι αυτό της πλήρους συστράτευσης, κάτι που αντανακλάται φυσικά στον αγωνιστικό χώρο. Η προσθήκη ενός αυθεντικού φορ, ακόμα και με την ποιότητα του Χάαλαντ, ήταν ένας νεωτερισμός για τη Σίτι του Πεπ και οι αρχικές αμφιβολίες είχαν να κάνουν περισσότερο με το «κούμπωμα» του Νορβηγού στη φιλοσοφία του Καταλανού και τις απαιτήσεις που έχει από τους επιθετικούς του σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Δεν χρειάζεται να πούμε αν οι απορίες απαντήθηκαν.

Κι ύστερα, ήρθε η απόλυτη παράσταση απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η εμφάνιση που σκόρπισε το φόβο, που έκανε, σύμφωνα με το Athletic, τους ποδοσφαιράνθρωπους να υποβαθμίσουν στη σκέψη τους τον τρόπο που η Σίτι κατάφερε να χτίσει αυτή την ομάδα και να σταθούν στο suprasuperiority που λέγαμε παραπάνω. Στο τέλειο παιχνίδι της, σε αυτό που έκανε τη Ρεάλ Μαδρίτης να περιμένει 24 λεπτά για να ολοκληρώσει μια επιτυχημένη πάσα στο τερέν της Σίτι. O Γκουαρδιόλα πλέον βρίσκεται μπροστά στην επανάληψη του επιτεύγματος του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, του θρυλικού τρεμπλ. Ακόμα και να μην τα καταφέρει όμως, η σφραγίδα που έχει αφήσει με τα πέντε πρωταθλήματα στη γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ είναι ανεξίτηλη.

Kαι όλα τα υπόλοιπα που συνέβησαν για να δημιουργηθεί αυτή η ποδοσφαιρική μηχανή; Το Σάββατο, οι Times πραγματοποίησαν ένα διαδικτυακό poll, στο οποίο, μέσα σε μία μέρα, το 70% των αναγνωστών χαρακτήρισε τη Σίτι ως "cheat". Την ίδια μέρα, το Σάββατο, ο Ρον Άτκινς του BBC έκανε ένα βίντεο, στην έναρξη του οποίου τόνισε ότι «οι ερωτήσεις για το πώς ο σύλλογος κάνει μπίζνες παραμένουν». Το βίντεο έκανε εκατομμύρια προβολών. Δεν μπορείς, σε καμία περίπτωση, να μην λάβεις υπόψη τα όσα έχουν συμβεί και τα όσα θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Σίτι έκανε αυτά, για τα οποία κατηγορείται (κάτι που δεν αναμένεται να γίνει σύντομα). Από την άλλη, δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις αυτά που κάνει η Μάντσεστερ Σίτι του Γκιουαρδιόλα εντός αγωνιστικού χώρου και τον τρόπο που ο Καταλανός αλλάζει συνεχώς το παιχνίδι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.