UEFA: Το ριζοσπαστικό σχέδιο για να βάλει «φρένο» στην κυριαρχία της Premier League!
Ανήμερα της έκδοσης της λίστας Forbes που αποκάλυπτε το ολιγοπώλειο των ομάδων της Premier League στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, οι «Times» φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα ριζοσπαστικά σχέδια της UEFA για να βάλει... φρένο στην αγγλική κυριαρχία.
Δεδομένης της οικονομικής ευρωστίας και δύναμης που επιδεικνύουν οι αγγλικές ομάδες σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία φέρεται να έχει θέσει ως προτεραιότητα την εφαρμογή ενός πλάνου που θα επικεντρώνεται στην ισορροπία του ανταγωνισμού.
Μια ισορροπία που θα επέλθει μέσα από ένα νέο είδος πλαφόν που επεξεργάζεται η UEFA, το οποίο θα στοχεύει στα συνολικά ποσά που μπορούν να επενδύουν οι ομάδες σε μεταγραφές και μισθούς ποδοσφαιριστών μέσα σε μια σεζόν.
Εφόσον το νέο μέτρο μάλιστα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβαδίζει με τους νέους κανονισμούς του FFP, σύμφωνα με τους οποίους οι σύλλογοι που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση επιτρέπεται να ξοδεύουν μόνο το 90% των εσόδων σε μισθούς και μεταγραφές το 2023, ποσοστό το οποίο θα πέσει στο 80% την επόμενη χρονιά και στο 70% το 2025.
Όπως συμπληρώνει άλλωστε το δημοσίευμα, στην UEFA προτιμούν ένα σταθερό πλαφόν που θα «τρέχει» κάθε σεζόν παράλληλα με το FFP, θέτοντας ένα ανώτατο όριο στα ποσά που θα μπορούν να ξοδεύουν οι ομάδες σε μεταγραφές, μισθούς και προμήθειες προς τα πρακτορεία των μάνατζερς.
Προς το παρόν πάντως στη Νιόν δεν έχουν συζητήσει για το ακριβές νούμερο που θα αποτελεί τον οικονομικό πήχη, αν και το πλάνο εκπονείται ήδη από μια ειδική ομάδα της UEFA που εξετάζει τρόπους για την αύξηση της βιωσιμότητας και του ανταγωνισμού στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Το εν λόγω κλιμάκιο μάλιστα εξετάζει επίσης και τον αντίκτυπο των διαφορετικών επιπέδων εταιρικού φόρου στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση στα ποσά που πρέπει να ξοδέψουν οι σύλλογοι. Για παράδειγμα, ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν οι μεγάλες εταιρείες ανέρχεται στο 13% στην Ελβετία, στο 25 % στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο 27,5% στη Γαλλία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το νέο ριζοσπαστικό σχέδιο κρίνεται στην UEFA ως η λύση στο πρόβλημα του ανταγωνισμού που προκύπτει από τα διαφορετικά οικονομικά μεγέθη, αν και χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων μερών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου προκειμένου να το εφαρμόσει. Η ECA δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο στα πλάνα της, όμως οι ευρωπαϊκές λίγκες αλλά και η FIFpro φέρεται να έχουν εκφράσει ήδη τις πρώτες ανησυχίες τους...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.