Γκάβιν Στράχαν στο Gazzetta: «Οι οπαδοί λατρεύουν το επιθετικό στυλ του Ποστέκογλου»

Γκάβιν Στράχαν στο Gazzetta: «Οι οπαδοί λατρεύουν το επιθετικό στυλ του Ποστέκογλου»

Νίκος Κικίδης
Στράχαν
Λίγες μέρες πριν από την παρουσία του στο «Football 360 Summit», ο Γκάβιν Στράχαν, μέλος του τεχνικού τιμ της Σέλτικ, μίλησε στο Gazzetta για τους Ποστέκογλου - Γιακουμάκη, αλλά και για την ψυχική υγεία ενός προπονητή.

Δούλεψαν πλάι - πλάι για δυο ολόκληρα χρόνια. Μαζί στις αναπόφευκτες φουρτούνες, μαζί και στα λιμάνια της επιτυχίας. Και πράγματι οι δυο τους πανηγύρισαν πολλές χαρές κατά την κοινή τους θητεία στον πάγκο της Σέλτικ. Ο Άγγελος Ποστέκογλου ως ο «καπετάνιος» που την οδήγησε στο περσινό εγχώριο τρεμπλ και στο πλευρό του ο Γκάβιν Στράχαν, σαν το δεξί του χέρι για να κρατάει σταθερά το «τιμόνι» όποτε κι αν χρειαστεί!

Μέσα στην τελευταία τριετία ο 44χρονος Σκωτσέζος πήρε μια γερή δόση από... Ελλάδα με το τρίπτυχο Ποστέκογλου, Γιακουμάκη, Μπάρκα, όμως φαίνεται πως η συνεργασία του μαζί τους τελικά ήταν μόνο η αρχή. Η 24η του Ιούνη άλλωστε θα τον βρει στην χώρα μας ως ομιλητή στην «OPAP Arena» για το τρίτο διεθνές ποδοσφαιρικό συνέδριο Football 360 Summit και λίγες μέρες πριν, το Gazzetta μίλησε μαζί του σε μια συνέντευξη όπου το ελληνικό χρώμα κυριαρχεί.

Από το ενθουσιώδες επιθετικό στυλ του Ποστέκογλου και την πρόκληση της Τότεναμ, μέχρι τον «περήφανο» και πάντα επικίνδυνο στην περιοχή Γιώργο Γιακουμάκη. Και από τα μαθήματα που έλαβε από τον γιο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, μέχρι την προπονητική του φιλοσοφία, το Champions League και την ψυχική υγεία των προπονητών που έχουν συνηθίσει να κουβαλούν τον... σταυρό στην πλάτη.

Ο Γκάβιν Στράχαν «ξεδιπλώνεται» στο Gazzetta και προσφέρει μια πρώτη γεύση από την παρουσίαση που θα ακολουθήσει στο συνέδριο του Σαββάτου (24/6).

 

Μπορείς να μας εξηγήσεις τη φιλοσοφία σου γύρω από το ποδόσφαιρο; Ποιος είναι ο δικός σου τρόπος για να την μεταδώσεις πιο εύκολα και αποτελεσματικά στους παίκτες;

«Η φιλοσοφία μου στο ποδόσφαιρο είναι αρκετά σφαιρική. Το ποδοσφαιρικό μου μοντέλο ωστόσο εμπεριέχει ένα αρκετά επιθετικό στυλ, το οποίο αρχίζουμε να βλέπουμε σε πολλές κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ποδόσφαιρο δηλαδή υψηλής πίεσης, άμεσο με γρήγορη μετάβαση προς την επίθεση και με αντίμετρα στο πρέσινγκ. Οπότε το προπονητικό μου μοντέλο εστιάζει σε κάτι παρόμοιο. Όταν προπονούμαστε με τους παίκτες προσπαθούμε να τους ''προγραμματίσουμε'' σε αυτό το στυλ. Οι προπονήσεις είναι γρήγορες και με ένταση, δεν υπάρχει πολύς χρόνος μεταξύ των δραστηριοτήτων ώστε να μπορούμε αναδημιουργήσουμε αυτή την ένταση μέσα σε αυτό το προπονητικό μοντέλο».

Ποιον προπονητή έχεις ως σημείο αναφοράς σε θέματα ιδεολογίας, τακτικής αντίληψης και προπονητικής οργάνωσης;

«Έχω υιοθετήσει στοιχεία από κάθε προπονητή που έχω συνεργαστεί καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας μου σαν παίκτης και προπονητής. Έχω δουλέψει με ορισμένους πολύ καλούς προπονητές, όπως ο Ντάρεν Φέργκιουσον που είναι ο γιος του Σερ Άλεξ, έχω περάσει μεγάλο χρόνο της καριέρας μου δουλεύοντας μαζί του. Οπότε έχω μάθει πολλά από εκείνον, αλλά έχω προσπαθήσει να μάθω από όλους τους προπονητές που έχω δουλέψει. Η μέθοδός μου είναι να συνεχίσω να μαθαίνω όσο μπορώ και να τροποποιώ το δικό μου μοντέλο, τη δική μου φιλοσοφία καθώς μεγαλώνω και αποκτώ εμπειρία».

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ coach και μάνατζερ στη Βρετανία; Ποια είναι τα δυνατά σημεία που φέρνει η κάθε πλευρά στο «τραπέζι»;

«Καλή ερώτηση. Στην Αγγλία για πάρα πολλά χρόνια ένας μάνατζερ ουσιαστικά ήταν υπεύθυνος για τα πάντα. Εκείνος ήταν υπεύθυνος για την επιλογή των παικτών, για την προπόνηση, για την οργάνωση της προετοιμασίας, για τα πάντα. Αντίθετα ο coach, κατά τη δική μου ερμηνεία, είναι εκείνος που είναι υπεύθυνος για την προπόνηση της ομάδας και τις αρχές τακτικής στις προπονήσεις. Από εκεί και πέρα πολλές από τις άλλες υποχρεώσεις επαφίενται στον αθλητικό διευθυντή ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο του κλαμπ. Το τελευταίο έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην Αγγλία και τη Σκωτία, όπου βλέπεις όλο και περισσότερους head coaches, αθλητικούς και τεχνικούς διευθυντές, ανθρώπους που εξειδικεύονται στην επιλογή ποδοσφαιριστών. Το ποδόσφαιρο έχει αρχίσει να πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση».

Η ιστορία δείχνει πως οι προπονητές είναι συχνά εκείνοι που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα μετά από κάποιο άσχημο αποτέλεσμα

«Το ποδόσφαιρο είναι μια βιομηχανία που εξαρτάται από τα αποτελέσματα. Το γνωρίζουμε αυτό. Πιστεύω πράγματι βέβαια ότι πρέπει να αποδίδεται μεγαλύτερη ευθύνη και προς άλλη μέλη μιας ομάδας επειδή προφανώς εκείνοι προσλαμβάνουν τον μάνατζερ. Ένας προπονητής μπορεί να χάσει τη δουλειά του μετά από τρεις - τέσσερις σερί ήττες και ο κίνδυνος με τις συνεχείς αλλαγές προπονητών είναι ότι μπορείς να ξεμείνεις με ένα μείγμα διαφορετικών παικτών από διαφορετικούς προπονητές που περιπλέκει τη «σύνδεση» της ομάδας. Μπορεί να πηγαίνεις από το ένα αγωνιστικό στυλ στο άλλο. Θεωρώ ότι οι καλές ομάδες έχουν μια συνέχεια στο αγωνιστικό τους στυλ. Οπότε ακόμα κι αν αποχωρήσει ο προπονητής, ο επόμενος θα είναι συμβατός με τη φιλοσοφία του κλαμπ».

Πιστεύεις ότι το ποδοσφαιρικό σύστημα κάνει αρκετά για να σας προστατεύσει;

«Είναι μια δύσκολη ερώτηση γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας αν χάνουμε παιχνίδια. Αν κοιτάξουμε το θέμα της ψυχολογίας και το αν υπάρχει αρκετή υποστήριξη για την ψυχική υγεία ενός προπονητή, βλέπουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει πλέον να γίνεται μεγάλο θέμα. Είμαστε πλέον πολύ πιο ανοικτοί στο να μιλήσουμε για την ψυχική υγεία και υπάρχει πολλή πίεση προς τους προπονητές, οπότε από την πλευρά μου θα έλεγα ότι θα μπορούσαμε να παρέχουμε μεγάλη στήριξη με το θέμα της ψυχικής υγείας».

Με τον Άγγελο Ποστέκογλου συνεργαστήκατε στη Σέλτικ για δυο ολόκληρα χρόνια. Πώς γνωριστήκατε;

«Ήμουν ήδη στη Σέλτικ ως προπονητής και εκείνος προσελήφθη χωρίς να έχουμε γνωριστεί ποτέ στο παρελθόν. Όταν ήρθε, αξιολόγησε το προσωπικό, θεωρώ ότι τού άρεσε ο τρόπος που προπονούσα και από εκεί αρχίσαμε τη συνεργασία μας».

Πώς θα τον περιέγραφες ως προπονητή; Πιστεύεις ότι μπορεί να πετύχει στην Τότεναμ σε επίπεδο Premier League; Θα μπορούσε να είναι ο πρώτος που θα την οδηγήσει σε έναν τίτλο μετά από τόσα χρόνια;

«Η φιλοσοφία του Ποστέκογλου είναι πολύ ξεκάθαρη. Έχει ένα πολύ επιθετικό στυλ και είμαι σίγουρος ότι οι οπαδοί λατρεύουν να βλέπουν αυτό το στυλ ποδοσφαίρου. Είναι πολύ επιθετικό με υψηλό ρυθμό, οπότε είναι πολύ απολαυστικό».

Την τελευταία σεζόν αντιμετωπίσατε μεγάλες ομάδες, όπως τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League; Προετοιμάζετε διαφορετικά την ομάδα για τέτοιου είδους αγώνες;

«Υπάρχει πάντα κάτι παραπάνω για το οποίο πρέπει να προετοιμαστείς λόγω της ποιότητας μιας τέτοιας ομάδας. Από την οπτική ενός προπονητή είναι αρκετά διασκεδαστικό να εξετάζεις τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία μιας μεγάλης ομάδας και το πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς ορισμένες αδυναμίες τους. Να σκεφτείς δηλαδή ένα πλάνο ώστε να προσπαθήσεις να σταματήσεις παίκτες όπως ο Μόντριτς ή ο Βινίσιους και πώς μπορείς να τους δημιουργήσεις από την πλευρά σου προβλήματα. Το βρίσκουμε πολύ διασκεδαστικό, οπότε ναι, φυσιολογικά πρέπει να έχεις προετοιμαστεί λίγο περισσότερο».

Η Σέλτικ σάρωσε τα πάντα στη Σκωτία φέτος, κατακτώντας το εγχώριο τρεμπλ! Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας;

«Τα υψηλά επίπεδα των παικτών, η συνέπεια που έδειξαν, η εργατικότητά τους, αυτή η ενότητα σαν ομάδα γιατί είχαμε τόσα παιχνίδια να παίξουμε και έπρεπε χρησιμοποιήσουμε όλη την ομάδα. Θα πρόσθετα και την αυτοπεποίθηση με την οποία αγωνίστηκαν. Είχαμε πολλές προκλήσεις, αλλά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες που ήταν τόσο καλοί».

Η Σέλτικ θεωρείται ένας πολύ ιδιαίτερος σύλλογος με πιστούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο! Πως βιώνεις το ποδόσφαιρο όντας μέλος ενός τέτοιου συλλόγου;

«Η Σέλτικ είναι ένα κλαμπ παγκόσμιου βεληνεκούς, οπότε όταν δουλεύεις εκεί και γνωρίζεις την ιστορία της ομάδας νιώθεις μια τεράστια ευθύνη, την οποία παίρνεις πολύ σοβαρά. Ξέρεις ότι εκπροσωπείς μια φανταστική ομάδα, οπότε αυτό σου δίνει κίνητρο και σε ωθεί να προσπαθείς συνεχώς να βελτιώνεσαι και να επιτυγχάνεις γιατί ξέρεις πόσο σημαντικό είναι για τόσους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Μπορείς να μας περιγράψεις την πιο περήφανη στιγμή της καριέρας σου ως προπονητής;

«Η πιο περήφανη στιγμή που σκέφτομαι όταν ξετυλίγω το ταξίδι μου στην προπονητική είναι η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Οι αγώνες απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, το να ακούς αυτή τη μουσική όταν είσαι στον πάγκο και σκέφτεσαι όλους εκείνους που σε υποστήριξαν ώστε να φτάσεις σε αυτό το σημείο, τις απογοητεύσεις που είχες, τις ώρες που σπατάλησες ως προπονητής για να συμμετέχεις σε αυτά τα σπουδαία παιχνίδια. Στο τέλος της σεζόν αναστοχάζομαι και σκέφτομαι ότι αυτές ήταν μερικές ξεχωριστές στιγμές που με κάνουν περήφανο».

Ποια είναι η γνώμη σου για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε θέματα υποδομών και επαγγελματικού επιπέδου;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω δει πολλά. Είδα πρόσφατα την εθνική ομάδα στον αγώνα κόντρα στην Ιρλανδία και προφανώς έχω δουλέψει με μερικούς παίκτες στο παρελθόν, όπως ο Γιακουμάκης και ο Μπάρκας. Δεν έχω γνώση για το εγχώριο πρωτάθλημα, αλλά σε ό,τι αφορά ποδοσφαιριστές έχω δουλέψει με τον Γιακουμάκη για πολύ καιρό και μου αρέσει το πάθος και η επιθετικότητά του. Πάντα τον παρακολουθώ, τον είδα που αγωνίστηκε ως αλλαγή κόντρα στην Ιρλανδία, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζω πολλά για το εγχώριο πρωτάθλημα. Μετά το συνέδριο ωστόσο στο οποίο θα είμαι παρών θα προσπαθήσω σίγουρα να μάθω περισσότερα για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα».

Ποια είναι η γνώμη σου για τον Γιακουμάκη ως ποδοσφαιριστή και σαν προσωπικότητα; Τι πιστεύεις για τους Έλληνες παίκτες γενικά;

«Αυτό που μου αρέσει στον Γιακουμάκη είναι το πάθος του, η επιθυμία του να σκοράρει. Είναι τόσο επικίνδυνος μέσα στην περιοχή, έχει πετύχει πολλά διαφορετικά γκολ από κεφαλιές μέχρι βολέ. Έχει σκοράρει πολλά σημαντικά γκολ για τη Σέλτικ. Τον θεωρώ έναν πολύ περήφανο άνθρωπο και καλό επαγγελματία. Η δική μου εμπειρία δουλεύοντας με έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή ήταν πολύ θετική».

Τι στοχεύεις να πετύχεις μέσα από την παρουσία σου στο συνέδριο «Football 360»;

«Σε αυτό που θα εστιάσω στην παρουσίασή μου είναι στον τρόπο με τον οποίο η σχέση μεταξύ παίκτη και προπονητή μπορεί να λειτουργήσει. Θα εξηγήσω μερικές μεθόδους που έχω χρησιμοποιήσει στη δική μου καριέρα και έχουν λειτουργήσει στο να υπάρχει μια συνεχής βελτίωση για τον ποδοσφαιριστή. Πάντα τονίζω ωστόσο ότι αυτές είναι απλά δικές μου εμπειρίες και πράγματα που έχουν λειτουργήσει για μένα. Επίσης θα σταθώ και σε πράγματα που δεν έχουν λειτουργήσει, αλλά και σε λάθη που έχω κάνει. Όλοι είναι διαφορετικοί, δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Αλλά θα ήθελα να δείξω τον τρόπο που μπορείς να δημιουργήσεις καλές σχέσεις με τους παίκτες μέσω των μεθόδων που έχω χρησιμοποιήσει και να καταδείξω πώς αυτές οι σχέσεις μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση στο χορτάρι».

Άρα η παρουσίαση θα εστιάσει περισσότερο στο τακτικό ή στο ψυχολογικό κομμάτι;

«Θα είναι ένα μείγμα και των δυο όπου θα δείξουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε κάθε μήνα ατομικά με τους παίκτες, με την ανάλυση μέσω βίντεο, με τις ατομικές προπονήσεις και πώς ο ποδοσφαιριστής μπορεί να γίνει μέρος του περιβάλλοντος και της κουλτούρας. Αλλά και πώς μπορούμε να τον βελτιώσουμε τόσο ατομικά, όσο και στο αγωνιστικό μοντέλο της ομάδας».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

«Είναι πολύ ξεκάθαροι για μένα και είναι οι ίδιοι που επικοινωνώ και στους παίκτες μου. Κάθε μέρα προσπαθώ να βελτιώνομαι, να γίνομαι καλύτερος, να μαθαίνω νέα πράγματα και να είμαι ο καλύτερος προπονητής που θα θα μπορούσα να είμαι».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα