Wyscout Analysis: Ο Χόιλουντ της νέας σχολής στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της νέας εποχής

Wyscout Analysis: Ο Χόιλουντ της νέας σχολής στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της νέας εποχής

Ιάσονας Θεριός
rasmus_hojlund_denmark_1

bet365

Ο 20χρονος Ράσμους Χόιλουντ πήρε το χρίσμα από τον Έρικ Τεν Χαγκ και λίγο πριν - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - γίνει ο νέος σέντερ φορ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το Gazzetta αναλύει το παιχνίδι του με τη βοήθεια του Wyscout.

Η τρύπα ήταν εκεί για καιρό, ένα εκκωφαντικό κενό στην κορυφή της επίθεσης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περίμενε τον εκλεκτό που θα το γεμίσει. Κι όπως όλα δείχνουν ο επόμενος που θα δοκιμάσει να τα καταφέρει βρέθηκε. Οι Κόκκινοι Διάβολοι αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να ανακοινώσουν τον 20χρονο Ράσμους Χόιλουντ, έναν new school επιθετικό που έρχεται για να σπρώξει την ομάδα του Τεν Χαγκ ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά.

Η έννοια του βαρύ, φονικού target-man, όπως κι αυτή του «σβούρα» περιφερειακού βαδίζουν για τα καλά προς το τέλος τους. Η φουρνιά της νέας σχολής των φορ έχει ήδη προσγειωθεί στον κόσμο του ποδοσφαίρου, έτοιμη να αλλάξει το μέλλον του παιχνιδιού. Χάαλαντ, Νούνιες, Οσιμέν, Κόλο Μουανί. Ψηλοί μα ταχύτατοι, δυνατοί και φονικοί. Κορμιά που συνδυάζουν όσες ικανότητες πιστεύαμε πως δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Και μόλις στα 20 του είναι φανερό πως ο Χόιλουντ είναι - και κυρίως μπορεί να γίνει - ένας ακόμη τέτοιος εκφραστής του νέου κύματος των κεντρικών επιθετικών. Θα ακουστούν πολλά για τα 70 εκατομμύρια ευρώ που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποφάσισε να δώσει για εκείνον. Ωστόσο, ο Τεν Χαγκ ξέρει πως ο Δανός είναι ξεχωριστός και στα δικά του χέρια έχει όλο το potential να εκτοξευθεί. Το Gazzeta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης ρίχνει το βλέμμα του στον φορ από το... μέλλον, που θα αναλάβει να βοηθήσει τους Κόκκινους Διαβόλους να επιστρέψουν στις ένδοξες μέρες του παρελθόντος.

Γιατί κέρδισε τον Τεν Χαγκ

«Έχει το πνεύμα, την ενέργεια, την ένταση αλλά και την τεχνική. Φοβερό. Είναι τόσο γρήγορος, σε λιγότερο από 11 δευτερόλεπτα διανύει 100 μετρά χωρίς καν να προσπαθεί. Είναι 1,91, κι όμως έχει χαμηλό κέντρο βάρους. Είμαι πεπεισμένος πως θα έχει μια λαμπρή καριέρα».

Ο Τζαν Πέρο Γκασπερίνι, ο προπονητής του στην Αταλάντα, μέσα σε λίγες λέξεις περιέκλεισε όσα χρειάζεται κανείς να ξέρει για τον Χόιλουντ, πλέκοντας το εγκώμιο της ξεχωριστής του ποδοσφαιρικής πάστας.

Μπορεί επί της ουσίας να έχει παίξει για μια μόνο σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο, μόλις πέρυσι έφτασε στο Μπέργκαμο από τη Στουρμ Γκρατς. Μπορεί να είναι μόλις 20. Τα 9 του τέρματα σε 32 συμμετοχές στη Serie A ίσως να μην εντυπωσιάζουν. Όμως αυτά δεν λένε όλη την ιστορία. Γιατί ο Δανός φορ έχει δείξει πως έχει την ικανότητα να συνδυάζει πολύτιμα στοιχεία. Και μάλιστα τα ιδανικά στοιχεία για τον Έρικ Τεν Χαγκ, όσα έψαχνε στον νέο του επιθετικό. Ποια είναι αυτά; Απειλητικότητα, ικανότητα στο συνδυαστικό παιχνίδι, έφεση στις επιθετικές μεταβάσεις.

Ο Ολλανδός την τελευταία σεζόν βασίστηκε πολύ στο επιθετικό transition και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί το υλικό του - ειδικά οι Ράσφορντ και Μπρούνο - είναι... ταμάμ για αυτό. Ο Χόιλουντ με την ταχύτητά του έρχεται να προστεθεί σε αυτό το «παρεάκι» μα παράλληλα να προσφέρει τη δυνατότητα για περισσότερο έλεγχο, κρατώντας την μπάλα ψηλά στο γήπεδο και βρίσκοντας συνεργασίες με τους γύρω του. Κι αυτά από έναν παίκτη που απειλεί την αντίπαλη εστία με συνέπεια.

Ο Ολλανδός προσθέτει προσεκτικά τα κομμάτια στο νέο του παζλ. Είναι δεδομένο πως θα επιθυμεί να δει την ομάδα του να κυριαρχεί περισσότερο, να μη στηρίζεται αποκλειστικά στην αμεσότητά της. Και ακριβώς όπως ο Μέισον Μάουντ, αλλά και ο Ονάνα, ο Χόιλουντ μπορεί να προσφέρει σημαντικά στο όραμα του Τεν Χαγκ.

Οι εντυπωσιακά ποιοτικές τελικές

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά για ένα φορ. Την απειλή. Όχι τα γκολ. Τα γκολ έρχονται και φεύγουν, χρειάζονται ρέντα και φόρμα. Κι αν υπάρχει ένα πράγμα που ίσως να μπορεί να τα εγγυηθεί αυτό είναι η απειλητικότητα.

Ο Χόιλουντ βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι ως προς αυτό. Ας ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη των τελικών του. Σε 45 προσπάθειες μόλις 4 εκτός περιοχής. Ο Δανός ξέρει πως για να είναι πιο επικίνδυνος πρέπει να εκτελεί όσο το δυνατόν πιο κοντά από το τέρμα, όσο το δυνατόν πιο κεντρικά. Και όπως φαίνεται από το shot map του αυτό κάνει.

​ ​ shot map
Ο χάρτης των τελικών του. Με ροζ τα γκολ του, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του. 

Η επικινδυνότητα των τελικών του φυσικά είναι φανερή και στα Expected Goals του, στα προσδοκώμενα τέρματά του. Ο Χόιλουντ μετρά 0,18 xG ανά σουτ, τη στιγμή που κατά μέσο όρο κάθε σουτ στο ποδόσφαιρο έχει 10% πιθανότητες να γίνει. Αυτό σημαίνει πως ο 20χρονος καταφέρνει να βρίσκει τελικές, να σουτάρει, από θέσεις τόσο καλές που έχει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Τούτο είναι κι ένα από τα πιο σημαντικά του στοιχεία.

Αυτό που χρίζει βελτίωσης, είναι το πόσο σουτάρει. Οι 2 τελικές του προσπάθειες ανά ματς είναι γενικά λίγες, τουλάχιστον όχι αρκετές για να είναι όσο απειλητικός θα μπορούσε. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από το περιβάλλον του. Ωστόσο, αν καταφέρει να διατηρήσει αυτά τα xG/shot σε μεγαλύτερο όγκο σουτ θα είναι σπουδαίο. Οι βάσεις, η ικανότητα να βρίσκεται στις πιο ποιοτικές θέσεις, είναι σίγουρα εκεί.

Ας δούμε για παράδειγμα μια φάση στην οποία καταφέρνει με την αθλητικότητα και την οξυδέρκειά του να βρεθεί φάτσα με το σίγουρο γκολ.

Η Αταλάντα κλέβει την μπάλα ψηλά στο γήπεδο και τρέχει την επιθετική της μετάβαση. Ο Λούκμαν κουβαλά από τα αριστερά και ο Χόιλουντ ξεκινά το τρέξιμό του λίγο μπρστά από το κέντρο.

Το γκολ του ΧόιλουντΟ χάρτης των τελικών του Χόιλουντ

Η ταχύτητά του, το τεράστιο άνοιγμα των ποδιών του, είναι κομβικά. Προλαβαίνει τους αντιπάλους του και χώνεται ανάμεσά τους στην καρδιά της περιοχής, καταλήγοντας να εκτελεί σε κενή εστία.

Το γκολ του Χόιλουντ

Να σημειωθεί πως ο Χόιλουντ έφτασε από το κέντρο μέχρι το tap-in από τα δύο μέτρα σε 5 δευτερόλεπτα.

Συνεργασίες, κράτημα μπάλας, κομβικός και εκτός περιοχής

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, αν κάτι κάνει ξεχωριστό τον Χόιλουντ είναι η ικανότητά του να συνδυάζει τα πολύτιμα στοιχεία του πακέτου του. Έτσι, ενώ βρίσκει «χρυσά» σουτ μέσα στο κουτί καταφέρνει να είναι σημείο αναφοράς και έξω από αυτό, κάνοντας σε αρκετές φάσεις και τα δύο ταυτόχρονα. Όπως παρακάτω.

Η μπάλα φτάνει σε εκείνον λίγο έξω από το κουτί, βρίσκει τον εαυτό του περικυκλωμένο από αντίπαλος, όμως τη μοιράζει σωστά στον Πάσαλιτς. Άμεσα κινείται προς την περιοχή, στην αρχή με πιο αργό ρυθμό.

Το link-up play του ΧόιλουντΤο link-up play του ΧόιλουντΤο link-up play του Χόιλουντ

Με το που η μπάλα ανοίγει στα δεξιά στον Τζαπακόστα ωστόσο, ξεκινά να σπριντάρει τρέχοντας κάθετα. Το τρέξιμό του είναι φοβερό, ταχύτατο, ανάμεσα στους αμυντικούς, στην «τυφλή» πλευρά του στόπερ που έχει μπροστά του. Εν τέλει ο συμπαίκτης του τού παίρνει την μπουκιά από το στόμα, όμως εκείνος έχει καταφέρει ξανά να βρεθεί σε θέση από την οποία μπορεί να... φυσήξει και να σκοράρει.

Το link-up play του ΧόιλουντΤο link-up play του ΧόιλουντΤο link-up play του Χόιλουντ

Είναι ξεκάθαρο το ότι νιώθει άνετος και εκτός περιοχής, το ότι έχει τον τρόπο να γίνει ο κρίκος που θα συνδέσει το παιχνίδι της ομάδας του. Και σε αυτό τον βοηθά πολύ η σωματοδομή του, το ότι, εκτός από ψηλός, είναι και πολύ δυνατός. Αυτό που ίσως να πρέπει να βελτιώσει είναι η ικανότητά του στις εναέριες μονομαχίες. Για έναν παίκτη του 1,91 με τη δική του δύναμη η επιτυχία στο 34% εξ αυτών δεν είναι ιδιαίτερα καλή επίδοση.

Στη φάση που ακολουθεί πάντως δείχνει πόσο καλός είναι στο λεγόμενο hold-up play, αλλά και στο να κρατά απασχολημένους τους αντίπαλους αμυντικούς. Η μπάλα ταξιδεύει προς εκείνον από ψηλά. Ήδη έχει κολλημένο τον στόπερ στην πλάτη του, όμως όπως έχει τοποθετήσει το σώμα του έχει το πλεονέκτημα. Την κατεβάζει, την κοντρολάρει και... περιμένει.

Το hold-up play του ΧόιλουντΤο hold-up play του ΧόιλουντΤο hold-up play του Χόιλουντ

Ο Ιέν είναι σαν βδέλλα πάνω του, όμως εκείνος δεν έχει κανένα πρόβλημα να την κρατήσει, να κάνει υπομονή μέχρι να έρθει βοήθεια. Ο Μέλε κάνει το σπριντ κι εκείνος πανέξυπνα - έχοντας βγάλει εκτός μάχης τον στόπερ - και εντυπωσιακά - με φοβερό τακουνάκι - βγάζει τον συμπαίκτη του στο τετ α τετ.

Το hold-up play του ΧόιλουντΤο hold-up play του Χόιλουντ

Ταχύτατος, έξυπνος, δυνατός. Ικανός να απειλεί με συνέπεια και να συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του. Ο Ράσμους Χόιλουντ, αυτός ο υπερταλαντούχος και ουσιαστικός new school σέντερ φορ, με τη μεταγραφή του σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους του πλανήτη θα δει τους 20χρονους ώμους του να καλούνται να σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος. Μα ο Τεν Χαγκ δεν τον επέλεξε τυχαία.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν οι υποσχέσεις που δίνει για το μέλλον εν τέλει θα εκπληρωθούν. Ωστόσο, όλα όσα ήδη είναι δείχνουν αρκετά να βοηθήσουν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ολλανδού να κάνει ακόμα ένα βήμα προς τα εμπρός.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα