Wyscout Analysis: Ο δημιουργός Φόντεν στο φυσικό του περιβάλλον

Wyscout Analysis: Ο δημιουργός Φόντεν στο φυσικό του περιβάλλον

Ιάσονας Θεριός
wyscout foden

bet365

Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει την απίθανη εμφάνιση του Φιλ Φόντεν κόντρα στη Νιουκάστλ και τον νέο ρόλο που δείχνει να αναλαμβάνει στη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Γκουντογκάν παρελθόν, ο Μπερνάρντο Σίλβα απών και ο Ντε Μπρόινε τραυματίας και μόλις εγχειρισμένος. Οι συνθήκες των τριών τελευταίων παιχνιδιών έφεραν τη Μάντσεστερ Σίτι αντιμέτωπη με ένα κενό στις μεσοεπιθετικές της λύσεις κι άφησαν το γαλάζιο κοστούμι με την ταμπέλα του δημιουργού χωρίς ιδιοκτήτη, να ψάχνει αυτόν που θα το φορέσει. Εν τέλει αυτός που πήρε το χρίσμα από τον Πεπ Γκουαρδιόλα για να το κάνει ήταν ο Φιλ Φόντεν και ο 23χρονος σε έναν νέο, πιο διαφορετικό ρόλο διέπρεψε.

Χωμένος στα μεσοδιαστήματα, στο φυσικό του περιβάλλον, κίνησε τα νήματα των Πολιτών μαεστρικά, οδηγώντας τους στη νίκη επί της Νιουκάστλ.Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης επιχειρεί να αναδείξει όσα ο Φόντεν έκανε κόντρα στις Καρακάξες και όσα δείχνει προορισμένος να προσφέρει στη Σίτι από τον νέο του ρόλο.

Πού έπαιξε

Φαινομενικά και στα... χαρτιά, ο Φόντεν ξεκίνησε στο δεξί φτερό της επίθεσης, όμως στην πραγματικότητα μόνο εκεί δεν έπαιξε. Γενικά, στην καριέρα του στη Μάντσεστερ Σίτι κατά κύριο λόγο έχει παίξει ως εξτρέμ, όμως αυτή τη φορά η διαφορά ήταν μεγάλη.

Άλλωστε, το heatmap του λέει την «αλήθεια» αναφορικά με τους χώρους στους οποίους κινήθηκε κόντρα στη Νιουκάστλ και είναι η... μέρα με τη νύχτα στο αντίστοιχο της περυσινής του σεζόν συνολικά. Ο νεαρός Άγγλος βρισκόταν με συνέπεια σε κεντρικούς χώρους, στους διαδρόμους της μεσαίας γραμμής, αρκετά πιο μακριά από την περιοχή και ανάλογα απομακρυσμένος από τη γραμμή.

Heatmaps Foden
Στα αριστερά το heatmap του Φόντεν από την περυσινή σεζόν, στα δεξιά το heatmap του από το ματς κόντρα στη Νιουκάστλ

Επί της ουσίας κινούταν ως χαφ, ως οκτάρι ή δεκάρι, και η τεχνική του σε κλειστούς χώρους μαζί με την αντίληψη χώρου που διαθέτει τον βοήθησαν να γίνει το σημείο αναφοράς της ομάδας του.

Μετρονόμος και μαέστρος

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε απέναντι στην ομάδα του Χάου. Και... τι δεν έκανε δηλαδή. Ο Φόντεν ήταν η απόλυτη κινητήρια δύναμη για ολόκληρη τη Μάντσεστερ Σίτι, ο παίκτης που έπαιρνε την μπάλα και έκανε τα πράγματα να συνδέονται και να συμβαίνουν δημιουργικά. Και κάπως έτσι έπιασε τρομερά υψηλά στάνταρ απόδοσης.

Τελείωσε το παιχνίδι με 91% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του, 78% επιτυχία στις μονομαχίες του και 60% στις ντρίμπλες (3/5). Είχε 100% ακρίβεια τόσο στις πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (4/4) όσο και στις πάσες μέσα στην αντίπαλη περιοχή (2/2) και επίσης 91% στις πάσες προς τα εμπρός. Μέτρησε 4 προωθητικά κουβαλήματα με την μπάλα στα πόδια και ταυτόχρονα 7 αναχαιτίσεις και άλλες τόσες ανακτήσεις κατοχής. Κοινώς; Απλά τα έκανε όλα. Μετρονόμος και μαέστρος μαζί.

Ο χάρτης των μεταβιβάσεών του κόντρα στη Νιουκάστλ
Ο χάρτης των μεταβιβάσεών του κόντρα στη Νιουκάστλ. Με μπλε οι επιτυχημένες και με γκρι οι αποτυχημένες πάσες του. Με ροζ οι πάσες-κλειδιά του.

Ίσως το πιο σημαντικό ωστόσο από όλα όσα έκανε ήταν ο τρόπος με τον οποίο κουβάλησε στους ώμους τη δημιουργία της Μάντσεστερ Σίτι.

Οι Πολίτες άγγιξαν τα 1,16 Expected Goals στο παιχνίδι κόντρα στη Νιουκάστλ (ξεκάθαρα όχι εντυπωσιακή επίδοση), αλλά τα θαυματουργά πόδια του Φόντεν βρέθηκαν πίσω από το 1/3 αυτών.

Ο 23χρονος είχε 0,37 Expected Assists σε 90 λεπτά, δείγμα του πόσο κομβικός ήταν για την ομάδα του. Για να βάλουμε τη συγκεκριμένη επίδοση σε ένα πλαίσιο, αρκεί να πούμε πως κατά μέσο όρο στην περυσινή σεζόν ο Ντε Μπρόινε είχε 0,42xA ανά ματς, ο Μπρούνο Φερνάντες 0,27xA και ο Όντεγκααρντ 0,17xA.

Είναι ένα φοβερό νούμερο σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο του στην Premier League πέρυσι (0,20xA/90'), στοίχημα του Άγγλου βέβαια αποτελεί το να καταφέρει να το διατηρήσει με συνέπεια και σε μεγαλύτερο δείγμα αγώνων.

Πάρτι στα μεσοδιαστήματα

Κι αφού είδαμε όσα έκανε ο Φόντεν απέναντι στη Νιουκάστλ, ας ρίξουμε και μια ματιά στο πώς. Η απάντηση είναι με... πάρτι, πάρτι στα μεσοδιαστήματα. Στους χώρους δηλαδή ανάμεσα στη μεσαία και αμυντική γραμμή του αντιπάλου, εκεί όπου ο Φόντεν διαπρέπει με τρόπο φυσικό.

Κάπως έτσι άλλωστε, όχι μόνο έβγαλε την ασίστ στον Άλβαρες για το γκολ που έκρινε το παιχνίδι, αλλά έφτιαξε και τουλάχιστον άλλες τέσσερις στιγμές για τον Έρλινγκ Χάαλαντ, παρ'όλο που αυτός δεν βρήκε δίχτυα. Ας δούμε τη φάση του 31ου λεπτού.

Ο Φόντεν βρίσκεται ανάμεσα στο 4-2 των αμυντικών και των χαφ της Νιουκάστλ και με τον Κόβασιτς στην μπάλα ξεκινά να κινείται στον κενό χώρο και την τρύπα που μπορεί να βρει ο συμπαίκτης του.

Η ασίστ του Φόντεν

Ο Κροάτης πράγματι με εξαιρετική κάθετη πασάρει στον Άγγλο, ο οποίος υποδέχεται τρομερά και φέρνει την μπάλα μπροστά του. Την κατάλληλη στιγμή «σπάει» στον Άλβαρες ο ο οποίος πλέον έχει τον χώρο και τον χρόνο να εκτελέσει και τελικά να σκοράρει.

Η ασίστ του ΦόντενΗ ασίστ του Φόντεν

Σε ένα εκρηκτικό του πεντάλεπτο στο δεύτερο μέρος, ο Φόντεν μπόρεσε να δημιουργήσει τρεις διαδοχικές ευκαιρίες για τον Χάαλαντ με παρόμοιο τρόπο.

Στο 59', ο Μπερν κολλάει πάνω του και ο Ντίας δεν του πασάρει. Ο Άγγλος ωστόσο, πανέξυπνα, προσποίειται πως πάει να φύγει στην πλάτη και επιστρέφει ταχύτατα για να υποδεχθεί την μπάλα ξανά στο μεσοδιάστημα. Ήδη σκανάρει τον χώρο στον οποίο θα τρέξει πριν καν ο Ντίας του τη δώσει.

Η ενέργεια του Φόντεν Η ενέργεια του Φόντεν Η ενέργεια του Φόντεν Η ενέργεια του Φόντεν

Κάνει απίθανη πρώτη επαφή και κοντρολάρει ουσιαστικά πάνω στο τρέξιμό του στον χώρο. Την κατάλληλη στιγμή πασάρει με τον τρόπο που πρέπει στον Χάαλαντ, βγάζοντάς τον σε θέση βολής.

Η ενέργεια του Φόντεν Η ενέργεια του Φόντεν Η ενέργεια του Φόντεν

Ο Φιλ Φόντεν όχι απλά το φόρεσε το κοστούμι του δημιουργού για τη Μάντσεστερ Σίτι, το... ρόκαρε, όπως θα έλεγαν και στο Νησί. Έκανε ένα απίστευτο παιχνίδι κόντρα σε μια όχι εύκολη αντίπαλο σε έναν διαφορετικό ρόλο και δικαίωσε τον Πεπ, δείχνοντας σε αυτόν και στους φίλους των Πολιτών έναν νέο... δρόμο. Και ο ίδιος μάλιστα, μετά το παιχνίδι, δήλωσε πως απολαμβάνει το να αγωνίζεται πιο εσωτερικά, τονίζοντας πως ελπίζει να προσφέρει έτσι περισσότερα στην ομάδα του. Ένας παίκτης με τα προσόντα του σίγουρα μπορεί να λάμψει παντού, αλλά σε αυτούς τους χώρους, με αυτά τα καθήκοντα, ο Φόντεν δείχνει προορισμένος να γίνει πρωταγωνιστής. Η συνέχεια της σεζόν και το χορτάρι θα είναι στο τέλος οι κριτές.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα