Τσέλσι: Πώς κάνει πλάκα στο FFP, με μεταγραφές 1 δισ. και καμία παράβαση

Τσέλσι: Πώς κάνει πλάκα στο FFP, με μεταγραφές 1 δισ. και καμία παράβαση

ηοθι
Καϊσέδο, Λάβια και πολλές ακόμα πανάκριβες μεταγραφές με τις... ευλογίες του Τοντ Μπόελι! Πώς η Τσέλσι βρήκε ένα παραθυράκι, το οποίο πριν κλείσει επέτρεψε αδιανόητες «σπατάλες» με πλάνο αποπληρωμής πολλών ετών.

Ένας χρόνος (και κάτι) με τον Τοντ Μπόελι στο «τιμόνι» της Τσέλσι. Ένα δισεκατομμύριο (και κάτι) δολάρια για μεταγραφές στους Λονδρέζους. Μα καλά, πως είναι δυνατόν αυτό; Το Financial Fair Play τι ακριβώς κάνει; Πώς ένας σύλλογος ξόδεψε κυριολεκτικά ένα καράβι λεφτά σε μεταγραφές μέσα σε μόλις 3 μεταγραφικές περιόδους, χωρίς να πιαστεί σε καμία «φάκα» για αθέμιτο (οικονομικό) ανταγωνισμό; Κι όμως, οι «μπλε» είχαν βρει τον τρόπο, μέχρι που η UEFA άλλαξε ξανά τους κανόνες, για να αποτρέψει παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

14 Αυγούστου 2023: Μετά από ένα σήριαλ εβδομάδων και μάχη ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τσέλσι, ο Μόισες Καϊσέδο ανακοινώνεται από τους Λονδρέζους. Το κόστος μεταγραφής ξεπερνάει τα 130 εκατ. ευρώ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ μεταγραφής στην Αγγλία. Μόλις 6 μήνες νωρίτερα, μια άλλη μεταγραφή της Τσέλσι είχε θέσει το ρεκόρ στο Νησί, με την επίσης πολυσυζητημένη μεταγραφή του Έντσο Φερνάντεζ από την Μπενφίκα.

Ξόδεμα με το... τσουβάλι

Μόλις λίγες μέρες αργότερα, ακόμα ένας χαφ έρχεται στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Ο Ρομέο Λάβια, αν και αρκετά πιο φθηνός (περίπου 62 εκατ. ευρώ), προστίθεται στην πολύ ακριβή λίστα παικτών που φόρεσαν τα «μπλε», με τον Τοντ Μπόελι να πληρώνει τον λογαριασμό. Με το συνολικό κόστος μεταγραφών να έχει ξεπεράσει πλέον τα 10 ψηφία, το ερώτημα που είχαν όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου ήταν ένα: «Πως γίνεται αυτό»;

Ναι, η αλήθεια είναι πως αυτό το καλοκαίρι η Τσέλσι προχώρησε σε αρκετές και ακριβές πωλήσεις παικτών. Κάι Χάβερτς (75 εκατ. ευρώ), Μέισον Μάουντ (65 εκατ. ευρώ), Ματέο Κόβατσιτς (29 εκατ. ευρώ), Καλιντού Κουλιμπαλί (23 εκατ. ευρώ), Κρίστιαν Πούλισιτς (20 εκατ. ευρώ), Εντουάρ Μεντί (18,5 εκατ. ευρώ), Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ (16 εκατ. ευρώ) και Ίθαν Αμπάντου (8 εκατ. ευρώ). Συνολικό ποσό, μεγαλύτερο από τα 250 εκατ. ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ακόμα και έτσι όμως η διαφορά αγορών/πωλήσεων μόνο για φέτος το καλοκαίρι, βρίσκεται στα -200 εκατ. ευρώ.

Στο φετινό μεταγραφικό παζάρι, μετά και τη μεταγραφή του Κόουλ Πάλμερ έναντι 47 εκατ. ευρώ, δαπανήθηκαν συνολικά 460 εκατ. ευρώ! Ωστόσο, αν ρίξουμε μια πιο αναλυτικά ματιά, τα χρήματα είναι ακόμα περισσότερα. Το «παραθυράκι» όμως που βρήκαν οι Λονδρέζοι τους επέτρεπε να κάνουν αυτές τις κινήσεις.

Το κόστος μεταγραφής δεν είναι το παν

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις μεταγραφές της εποχής Μπόελι στην Τσέλσι, είναι εύκολο να εντοπίσουμε ένα πράγμα. Πολυετή συμβόλαια με διάρκεια μεγαλύτερη των 5 χρόνων σχεδόν σε όλους τους παίκτες.

ONOMAΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ (€)ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ
Μόισες Καϊσέδο130 εκατ. ευρώ8 έτη
Έντσο Φερνάντεζ121 εκατ. ευρώ8,5 έτη
Γουέσλι Φοφανά80 εκατ. ευρώ7 έτη
Μικάιλο Μούντρικ70 εκατ. ευρώ8,5 έτη
Μαρκ Κουκουρέγια66 εκατ. ευρώ6 έτη
Ρομέο Λάβια62 εκατ. ευρώ7 έτη
Κρίστοφερ Νκουνκού60 εκατ. ευρώ6 έτη
ΡαχΊμ Στέρλινγκ56 εκατ. ευρώ5 έτη
Κόουλ Πάλμερ47 εκατ. ευρώ7 έτη
Αξέλ Ντισασί45 εκατ. ευρώ6 έτη
Μπενουά Μπαντιασίλ38 εκατ. ευρώ7,5 έτη
Καλιντού Κουλιμπαλί38 εκατ. ευρώ4 έτη
Νίκολας Τζάκσον37 εκατ. ευρώ8 έτη
Νόνι Μαντουέκε35 εκατ. ευρώ7,5 έτη
Μάλο Γκούστο30 εκατ. ευρώ7,5 έτη
Λέσλεϊ Ουγκοτσούκου27 εκατ. ευρώ7 έτη
Ρόμπερτ Σάντσεθ23 εκατ. ευρώ7 έτη
Κάρνεϊ Τσουκουεμέκα18 εκατ. ευρώ6 έτη
Ντέιβιντ Ουάσινγκτον16 εκατ. ευρώ7 έτη
Τζόρτζε Πέτροβιτς16 εκατ. ευρώ7 έτη
Άντζελο Γκαμπριέλ15 εκατ. ευρώΆγνωστο
Άντρεϊ Σάντος12,5 εκατ. ευρώ7,5 έτη
Ντέιβιντ Ντατρό Φοφανά12 εκατ. ευρώ6 έτη
Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ12 εκατ. ευρώ2 έτη
Γκάμπριελ Σλόμινα9 εκατ. ευρώ5 έτη

Με μοναδικές εξαιρέσεις τους δύο 30+ της συγκεκριμένης λίστας (Ομπαμεγιάνγκ και Κουλιμπαλί), όλοι οι άλλοι παίκτες που μετακόμισαν στο «Στάμφορντ Μπριτζ» τον τελευταίο χρόνο, υπέγραψαν τουλάχιστον για 5 χρόνια. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς συμφώνησαν να μείνουν για τουλάχιστον 6-7 χρόνια, ενώ κάποιο άλλοι υπέγραψαν για 8+ σεζόν! Φυσικά και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο με αυτές τις κινήσεις, το οποίο είναι η μεταγραφή να μην «πιάσει» και να μείνει ένα πολύ συμβόλαιο-βαρίδι για πολλά χρόνια. Ωστόσο, τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτό το ρίσκο.

Στο πλαίσιο το Financial Fair Play δεν βρίσκονται μόνο τα κόστη των μεταγραφών, αλλά και τα συμβόλαια των παικτών. Για παράδειγμα, αν ένας παίκτης κοστίσει 50 εκατ. ευρώ και υπογράψει επταετές συμβόλαιο με απολαβές 5 εκατ. ευρώ, το συνολικό κόστος που θα επωμιστεί ο σύλλογος θα φτάσει τα 85 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, αν ένας παίκτης μεταγραφεί ως ελεύθερος σε μια ομάδα, αλλά υπογράψει πενταετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 20 εκατ. ευρώ, το συνολικό κόστος της μεταγραφής θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, σύμφωνα με τους κανονισμούς, η πρώτη ομάδα έχει 7 χρόνια για να κάνει απόσβεση στη μεταγραφή, ενώ η δεύτερη μόλις 5. Ένα «παραθυράκι» που η Τσέλσι εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο, στο σημείο που τόσο η UEFA, όσο και η Premier League έφτασαν στο σημείο να αλλάξουν κανονισμούς. Πλέον, ανεξάρτητα από το συμβόλαιο που θα προσφέρει η κάθε ομάδα σε κάποιον παίκτη, οι ομάδες πρέπει να αποσβέσουν τον κόστος της μεταγραφής μέσα σε μια πενταετία.

Η αλλαγή πορείας σε σχέση με την εποχή Αμπράμοβιτς

Μπορεί η Τσέλσι και με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να «έκαιγε» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές, όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την τακτική που έχει επιλέξει ο Τοντ Μπόελι. Τους τελευταίους μήνες έγινε μεγάλη προσπάθεια «ελάφρυνσης» του μισθολογικού μπάτζετ. Tα περισσότερα βαριά συμβόλαια της περσινής σεζόν δεν βρίσκονται πλέον στο μισθολόγιο, ενώ οι αντικαταστάτες αυτών που αποχώρησαν έχουν αισθητά χαμηλότερες απολαβές. Με εξαιρέσεις τα παραδείγματα των Στέρλινγκ και Νκουνκού που έχουν μεγάλα συμβόλαια, οι περισσότεροι παίκτες αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα. Μάλιστα, με αυτές τις «περικοπές», οι Λονδρέζοι κατάφεραν να σημειώνουν μια μείωση της τάξης του 25%.

Εκεί είναι και η μεγάλη αντίθεση σε σχέση με την μεταγραφική πολιτική του παρελθόντος. Από την αγορά παικτών που βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας τους (27-30 ετών), η Τσέλσι στράφηκε κυρίως σε νεαρούς παίκτες που έχουν τα φώτα να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Μ.Ο. ηλικίας παικτών που αποκτήθηκαν φέτος είναι μόλις τα 21,4 έτη. Πλέον, οι Λονδρέζοι έχουν ένα από τα νεανικότερα ρόστερ στην Αγγλία (Μ.Ο. τα 23,1 έτη), αισθητά νεότερο σε σχέση με πριν από δύο σεζόν (Μ.Ο. 27,6 έτη).

Για φέτος, η Τσέλσι κατάφερε να αποφύγει τον πέλεκυ του FFP, παρότι δεν κατάφερε να βγει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Σε περίπτωση αποτυχίας και τη φετινή σεζόν να εξασφαλίσει εισιτήριο για το Champions League και με τους κανονισμούς πλέον να έχουν τροποποιηθεί, η σεζόν 2024-25 θα είναι πολύ δύσκολη.

Πηγές: The Athletic, ESPN

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα