Μεταγραφές: Τα 10+1 «μπαμ» της Ευρώπης (poll)

Βασίλης Μπαλατσός
Μεταγραφές: Τα 10+1 «μπαμ» της Ευρώπης (poll)
Το Gazzetta σας παρουσιάζει τις έντεκα μεγάλες μεταγραφές που έγιναν στη διάρκεια του καλοκαιρινού παζαριού και... ταρακούνησαν τα νερά.

Ακόμα ένα καλοκαίρι με φήμες, παζάρια, σίριαλ, θρίλερ, ανατροπές και φυσικά εξωφρενικά πολλά λεφτά ήρθε στο τέλος του. Βέβαια η αλήθεια είναι πως κατά κύριο λόγο οι μεγάλες υπερβάσεις έγιναν στον νέο «παίκτη» της αγοράς τη Σαουδική Αραβία και στον... μαγικό κόσμο της Premier League που τα οικονομικά δεδομένα δεν έχουν σχέση με καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.

Από εκεί και πέρα στις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου συγκεκριμένα κλαμπ έκαναν δαπανηρές κινήσεις. Η Παρί Σεν Ζερμέν, από την οποία φυσικά έφυγε ο Λιονέλ Μέσι και πουλήθηκε ο Νεϊμάρ, η Μπάγερν Μονάχου που φαίνεται πως άκουσε τα «καμπανάκια» της προηγούμενης σεζόν, η Ρεάλ Μαδρίτης που τίναξε την μπάνκα στον αέρα για χάρη του Τζουντ Μπέλινγκχαμ, ενώ στη Serie A κάποιες καλές προσθήκες έκαναν οι Μίλαν, Ίντερ και Ρόμα. Αλλά μέχρι εκεί.

Το Gazzetta σας παρουσιάζει τις έντεκα μεταγραφικές «βόμβες» που... έσκασαν μέσα στο καλοκαίρι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ντέκλαν Ράις - Άρσεναλ, 117 εκατ. ευρώ

Ντέκλαν Ράις - Άρσεναλ, 117 εκατ. ευρώ

Τζουντ Μπέλινγκχαμ - Ρεάλ Μαδρίτης, 103 εκατ. ευρώ

Τζουντ Μπέλινγκχαμ - Ρεάλ Μαδρίτης, 103 εκατ. ευρώ

Χάρι Κέιν - Μπάγερν Μονάχου, 100 εκατ. ευρώ

Χάρι Κέιν - Μπάγερν Μονάχου, 100 εκατ. ευρώ

Μόισες Καϊσέδο - Τσέλσι, 133 εκατ. ευρώ

Μόισες Καϊσέδο - Τσέλσι, 133 εκατ. ευρώ

Γιόσκο Γκβάρντιολ - Μάντσεστερ Σίτι, 90 εκατ. ευρώ

Γιόσκο Γκβάρντιολ - Μάντσεστερ Σίτι, 90 εκατ. ευρώ

Ντομινίκ Σόμποσλαϊ - Λίβερπουλ, 70 εκατ. ευρώ

Ντομινίκ Σόμποσλαϊ - Λίβερπουλ, 70 εκατ. ευρώ

Σάντρο Τονάλι - Νιούκαστλ, 70 εκατ. ευρώ

Σάντρο Τονάλι - Νιούκαστλ, 70 εκατ. ευρώ

Ουσμάν Ντεμπελέ - Παρί Σεν Ζερμέν, 50 εκατ. ευρώ

Ουσμάν Ντεμπελέ - Παρί Σεν Ζερμέν, 50 εκατ. ευρώ

Ανσού Φατί - Μπράιτον, δανεικός

Ανσού Φατί - Μπράιτον, δανεικός

Ζοάο Φέλιξ + Ζοάο Κανσέλο, Μπαρτσελόνα, δανεικοί

Ζοάο Φέλιξ + Ζοάο Κανσέλο, Μπαρτσελόνα, δανεικοί

Η Άρσεναλ ικανοποίησε τη βασική επιθυμία του Μικέλ Αρτέτα. Οι Κανονιέρηδες έδωσαν μεγάλη «μάχη» για να πείσουν την Γουέστ Χαμ να πουλήσει τον αρχηγός της, Ντέκλαν Ράις και εν τέλει τα κατάφεραν, σπάζοντας φυσικά τα ταμεία τους για χάρη του.

Οι Λονδρέζοι έδωσαν 117 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του διεθνή Άγγλου χαφ, ενώ αναμένεται να καταβάλλουν κι ακόμα έξι εκατ. ευρώ με τη μορφή μπόνους. Πρόκειται για την πιο... κοστοβόρα μεταγραφή Άγγλου ποδοσφαιριστή στην ιστορία του αθλήματος. Μέχρι στιγμής ο Ράις ήταν βασικός σε όλα τα ματς της Άρσεναλ και δείχνει την κλάση του.

Η Ρεάλ Μαδρίτης προχώρησε σε μια τεράστια μεταγραφική κίνηση με παρόν και «λαμπρό» μέλλον. Ο λόγος φυσικά για τον Τζουντ Μπέλινγκχαμ. Το deal με την Μπορούσια Ντόρτμουντ έκλεισε στα 134 εκατομμύρια ευρώ. Τα 103 είναι φιξ ποσό και ακόμη 31 εκατομμύρια συμπεριλαμβάνονται σε μορφή μπόνους.

Η Βασίλισσα «έδεσε» τον 19χρονο χαφ με εξαετές συμβόλαιο, έως το καλοκαίρι του 2029. Ο διεθνής Βρετανός μέσος από τα πρώτα του κιόλας ματς δείχνει το επίπεδο του και κάνει τη διαφορά στον άξονα των Μαδριλένων. Σε τρεις συμμετοχές στη La Liga έχει ήδη σκοράρει τέσσερις φορές και έχει δώσει μια ασίστ.

Τελικά έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Ο ηγέτης της Τότεναμ όχι απλά άφησε τους Σπερς αλλά έφυγε και από την Premier League. Η Μπάγερν Μονάχου πίεσε πολύ για την περίπτωση του Χάρι Κέιν, είχε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τον Ντάνιελ Λέβι, όμως εν τέλει τα κατάφερε και έκανε δικό της έναν από τους κορυφαίους σέντερ φορ του κόσμου.

Οι Λονδρέζοι τα βρήκαν με τους Βαυαρούς για ένα ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Κέιν έκανε... εσπευσμένα το ντεμπούτο του λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του στον χαμένο τελικό του Super Cup με τη Λειψία. Σε δυο εμφανίσεις στη Bundesliga έχει ήδη τρία γκολ και μια ασίστ.

Μεταγραφικό «σίριαλ» από τα... λίγα αυτό του Μόισες Καϊσέδο. Η Τσέλσι προσπαθούσε όλο το καλοκαίρι να τα βρει με την Μπράιτον, η Λίβερπουλ μπήκε «σφήνα» και τα βρήκε με τους Γλάρους, όμως ο διεθνής με το Εκουαδόρ μέσος είχε δώσει τον λόγο του στους Λονδρέζους και ήταν αποφασισμένος να τον κρατήσει.

Η επιθυμία του 21χρονου σε συνδυασμό με το «χρυσάφι» που προσέφεραν οι Μπλε ήταν τα συστατικά που οδήγησαν στο «μπαμ». Η Τσέλσι έκανε ρεκόρ ακριβότερης μεταγραφής στην Premier League, καθώς για να αγοράσει τον Καϊσέδο επένδυσε 133 εκατομμύρια ευρώ και τον «έδεσε» έως και το 2032.

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας και Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι επένδυσε στην αναβάθμιση της αμυντικής της γραμμής. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε «κυκλώσει» εξ αρχής την περίπτωση του Γιόσκο Γκβάρντιολ, η οποία μόνο εύκολη δεν ήταν αλλά τελικά οι Πολίτες έκαναν μια πρόταση στη Λειψία, την οποία απλά... δεν μπορούσε να την αρνηθεί.

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις το «deal» των δυο κλαμπ έκλεισε στα 90 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τα μπόνους, ενώ το 20% πήγε στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Ο 21χρονος διεθνής Κροάτης στόπερ έγινε ο πιο ακριβός αμυντικός όλων των εποχών και έβαλε την υπογραφή του σε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ήδη μετράει τέσσερις εμφανίσεις και σήκωσε το UEFA Super Cup κόντρα στη Σεβίλλη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Η Λίβερπουλ ανοικοδόμησε το κέντρο της αυτό το καλοκαίρι. Οι Reds απέκτησαν τους Αλέξις ΜακΆλιστερ, Ντομινίκ Σόμποσλαϊ, Γουατάρου Έντο και Ράιαν Γκράφενμπερχ, με τον Ούγγρο να είναι αυτός που ξεχωρίζει σε σχέση με τους άλλους.

Ο Γιούργκεν Κλοπ προορίζει τον 22χρονο μέσο ως το νέο του «8αρο-10αρο» και η Λίβερπουλ έδωσε 70 εκατομμύρια στη Λειψία για να τον κάνει δικό της. Ο διεθνής χαφ υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο και επέλεξε τη φανέλα με το εμβληματικό No.8 του θρυλικού Στίβεν Τζέραρντ. Στα τρία του πρώτα επίσημα ματς δεν έχει βγει αλλαγή ούτε στις... καθυστερήσεις.

H Νιούκαστλ μετά την πρώτη «ολόκληρη» σεζόν επί εποχής Σαουδαράβων επέστρεψε στην Ευρώπη έπειτα από έντεκα χρόνια και στο Champions League ύστερα από μια 20ετία. Οι Magpies έκαναν μια μεταγραφή επιπέδου... αστέρων για να αναβαθμίσουν κατακόρυφα τη μεσαία τους γραμμή. Ο λόγος για τον Σάντρο Τονάλι.

Οι Καρακάξες τα βρήκαν με τη Μίλαν στα 70 εκατομμύρια ευρώ και έκαναν τον 23χρονο χαφ τον πιο ακριβό Ιταλό ποδοσφαιριστή όλων των εποχών! Ο Τονάλι υπέγραψε για πέντε χρόνια. Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές ήταν βασικός και στην «πεντάρα» επί της Άστον Βίλα άνοιξε λογαριασμό στο σκοράρισμα.

Μετά από έξι χρόνια με... μεταπτώσεις στην απόδοση του ο Ουσμάν Ντεμπελέ αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα. Ο Τσάβι τον «ανέστησε», του έδωσε την ευκαιρία, ήθελε να τον κρατήσει, όμως ο Γάλλος εξτρέμ επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν, παρά τις προσπάθειες των Καταλανών να τον κρατήσουν.

Οι πρωταθλητές Γαλλίας έδωσαν 50 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του 26χρονου, ο οποίος θα καρπωθεί μαζί με τον ατζέντη του περίπου 25 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα θα πάνε στα ταμεία των Μπλαουγκράνα. Ο διεθνής winger υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τους πρωταθλητές της Ligue 1, το οποίο θα τον κρατήσει στην ομάδα μέχρι το 2028. Την περσινή σεζόν είχε συνολικά 35 συμμετοχές με τη φανέλα της Μπάρτσα, με απολογισμό οκτώ γκολ κι εννιά ασίστ.

Ίσως η πιο... απρόβλεπτη εξέλιξη του μεταγραφικού καλοκαιριού! Ο... διάδοχος του Μέσι στην Μπράιτον. Ο Ανσού Φατί είπε, προσωρινά, «αντίο» στην Μπαρτσελόνα και επέλεξε την ομάδα του Ντε Τζέρμπι για να βρει τον καλύτερό του εαυτό.

Βρισκόμενος εκτός των βασικών πλάνων του Τσάβι, ο ταλαντούχος 20χρονος δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει την καριέρα του κάπου αλλού και οι Γλάροι με το εξαιρετικό τους ποδόσφαιρο και τη συμμετοχή τους στο Europa League (όπου θα αντιμετωπίσουν και την ΑΕΚ), τον «κέρδισαν». Στη θεωρία ο γάμος δείχνει ιδανικός, μένει να φανεί μόνο αν ο Φατί θα αρπάξει την ευκαιρία του από τα μαλλιά για να αποδείξει πως οι υποσχέσεις που άφησε δεν θα πάνε... στράφι.

Εντάξει, ναι, δεν είναι ένα «μπαμ», είναι δύο αλλά οι ομοιότητες στις δύο τελευταίες μεταγραφικές προσθήκες της Μπαρτσελόνα είναι πάρα πολλές! Και σίγουρα ξεπερνούν το κοινό όνομα. Ζοάο Φέλιξ και Ζοάο Κανσέλο προσγειώθηκαν την τελευταία στιγμή στη Βαρκελώνη με απλούς δανεισμούς, ορκισμένοι να διατηρήσουν τους Μπλαουγκράνα στην κορυφή.

Αμφότεροι άλλωστε έχουν δηλώσει πως ήταν όνειρό τους να φορέσουν αυτή τη φανέλα. Τα κίνητρά τους όμως αφορούν και σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ίδιους, αφού οι δύο Πορτογάλοι ήθελαν απεγνωσμένα να αποχωρήσουν από Ατλέτικο Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι για να ευχαριστηθούν ξανά το ποδόσφαιρο και να γίνουν οι καλύτερες εκδόσεις των εαυτών τους και πάλι. Δεδομένα, αν τα καταφέρουν θα «παρασύρουν» μαζί τους, χάρη στην αστείρευτη και αδιαμφισβήτητη ποιότητά τους και την Μπάρτσα.

Loading...