Wyscout Analysis: Ο ξεχωριστός 18χρονος Φέργκιουσον, ένας φορ με προορισμό την κορυφή

wyscout_template_1

bet365

Ο 18χρονος Έβαν Φέργκιουσον εντυπωσιάζει στην αιχμή του δόρατος της Μπράιτον και, λίγες μέρες πριν η ΑΕΚ τεθεί αντιμέτωπη με τον Ιρλανδό φορ στο Europa League, το Gazzetta αναλύει το παιχνίδι του με τη βοήθεια του Wyscout.

«Ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στα θανάσιμα πόδια του κι αυτό που βλέπω μου αρέσει. Βασικά όχι. Το λατρεύω», έγραψε ο... ένας Άλαν Σίρερ στην ανάλυσή του για τον Έβαν Φέργκιουσον, τον 18χρονο Ιρλανδό, που ο Άγγλος θρύλος συνέκρινε με τον εαυτό του όσον αφορά την «πείνα» του για το σκοράρισμα. «Τα γκολ ήταν και το δικό μου ναρκωτικό, μοιραζόμαστε τον ίδιο εθισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σίρερ για τον φορ της Μπράιτον.

Μα ίσως περισσότερο από... εθισμένος, ο Φέργκιουσον δείχνει απίστευτα ικανός να σκοράρει. Με όποιον τρόπο θέλει ή μπορεί να φανταστεί. Και ταυτόχρονα να δίνει τα πάντα στην ομάδα του με το συνολικότερο παιχνίδι του μακριά από την περιοχή. Το εντυπωσιακό του χατ τρικ απέναντι στη Νιουκάστλ ανέδειξε για ακόμη μια φορά το ξεχωριστό του ποδοσφαιρικό πακέτο και λίγες μέρες πριν η άμυνα της ΑΕΚ κληθεί να τον σταματήσει στο Europa League (21/09), το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, τοποθετεί το παιχνίδι του στο μικροσκόπιο.

Το πακέτο αθλητικότητας και τεχνικής

Το inside joke της ακαδημίας της Μπράιτον ήθελε τον Φέργκιουσον να σβήνει τα 18 κεράκια για... τρία χρόνια. Ήταν τέτοια τα σωματικά του προσόντα που οριακά ανέκαθεν έδειχναν «λάθος» για την ηλικία του. Και αυτά ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή στις μόλις 18 του εμφανίσεις στην Premier League. Ψηλός (1,88), πολύ δυνατός και ταχύτατος, ο Φέργκι είναι φοβερά physical, τόσο που θυμίζει... Χάαλαντ.

Απόδειξη αυτού αποτελεί και το «τραμπούκισμά» του στον Γουίλιαμ Σαλιμπά, έναν από τους καλύτερους αμυντικούς του περυσινού πρωταθλήματος, μόλις στην τρίτη του εμφάνιση στην κορυφαία κατηγορία.

Η μονομαχία Φέργκιουσον - Σαλιμπά

Ο Φέργκιουσον κυνηγά τη μακρινή μπαλιά και, ενώ δεν την προλαβαίνει, συνεχίζει να πιέζει τον αντίπαλό του με ταχύτητα. Τον αναγκάζει να οπισθοχωρήσει προς την περιοχή του και έπειτα τον βγάζει νοκ-άουτ με ένα δυνατό τζαρτζάρισμα. Ο Σαλιμπά μένει σοριασμένος στο χορτάρι όσο ο 18χρονος νικά τον Ράμσντεϊλ για το πρώτο του τέρμα στην Premier League.

Η μονομαχία Φέργκιουσον - ΣαλιμπάΗ μονομαχία Φέργκιουσον - Σαλιμπά

Το εντυπωσιακό όμως είναι πως συνδυάζει αυτά τα σωματικά προσόντα με φοβερή τεχνική, με τεχνική και άνεση κινήσεων που «παραδοσιακά» δεν ταιριάζουν σε κάποιον τόσο ψηλό και δυνατό. Για αυτό και δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα σε μικρούς χώρους. Τόσο όταν γίνεται σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη της Μπράιτον (όπως θα δούμε παρακάτω), όσο και μέσα στην περιοχή, όπως στην επόμενη φάση.

Ο Φέργκιουσον υποδέχεται την μπάλα από την κοντινή πάσα του Γουέλμπεκ και βρίσκεται περικυκλωμένος από αμυνόμενους στην περιοχή της Γουέστ Χαμ.

Η κίνηση του Φέργκιουσον Η κίνηση του Φέργκιουσον

Γρήγορα όμως ρολάρει την μπάλα στα πόδια του και με μια εντυπωσιακή ρουλέτα ξεμαρκάρεται για να βρεθεί σε θέση βολής.

Η κίνηση του Φέργκιουσον Η κίνηση του Φέργκιουσον

Ένα παιδί που σκοράρει όπως θέλει και κινείται όπως πρέπει

Και ο τρόπος με τον οποίο απελευθερώνεται, όπως παραπάνω, είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του μείγματός του. Πολύ απλά γιατί τον βοηθά στη No.1 δουλειά του, στο να βρίσκει ευκαιρίες και να σκοράρει.

Και για την ακρίβεια, ο 18χρονος φορ καταφέρνει να βρίσκει πολύ ποιοτικές ευκαιρίες, να εκτελεί από καλά σημεία κυρίως εντός περιοχής. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, να φτάνει σε καλές και όσο το δυνατόν περισσότερο τελικές. Τα γκολ από εκεί κι έπειτα είναι θέμα ρέντας ή χρόνου να έρθουν.

Ο χάρτης των τελικών του Φέργκιουσον - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του
Ο χάρτης των τελικών του Φέργκιουσον - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του

Ο Φέργκιουσον ήδη δείχνει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, όντας με συνέπεια απειλητικός. Κατά μέσο όρο στην καριέρα του στην Premier League, επιχειρεί 3,17 σουτ ανά 90 λεπτά, τα οποία του αποφέρουν 0,55 Expected Goals/90'.

Η απειλητικότητά του ακόμα δεν βρίσκεται σε ελίτ επίπεδα, αλλά είναι μόλις 18 χρονών και η αξία, ύψους 0,18xG, της κάθε του τελικής (την ώρα που η συγκεκριμένη τιμή γενικά στο παιχνίδι είναι κατά μ.ο 0,10) είναι ένα πολύ πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο.

Ξέρει να κινείται στον χώρο όσο λίγοι, να ξεγλιστρά ανάμεσα στους αμυντικούς και να φτάνει σε σουτ υπό τις καλύτερες συνθήκες.

Απέναντι στη Λέστερ, ξεκίνησε εκτός περιοχής και κατέληξε στην καρδιά αυτής αμαρκάριστος, περνώντας πίσω από την πλάτη του αμυντικού χαφ για να σκοράρει με το κεφάλι.

Η κίνηση του Φέργκιουσον

Κάτι παρόμοιο έκανε και κόντρα στη Σαουθάμπτον, κινούμενος ξανά στην «τυφλή» πλευρά του προσωπικού του αντιπάλου, πριν τελειώσει με τη μια μέσα από το «κουτί» τη δυνατή σέντρα του Μιτόμα από τα αριστερά.

Η κίνηση του Φέργκιουσον Η κίνηση του Φέργκιουσον

Πέρα από αυτά όμως, το ισχυρότερο βέλος στη φαρέτρα του Φέργκιουσον είναι τα τελειώματά του, τα απίστευτα χτυπήματα που έχει. Αν υπάρχει αυτό που λέγεται «ένστικτο του φορ», τότε ο 18χρονος σίγουρα είναι ένας μικρός μάστερ αυτού. Σκοράρει με το δεξί, με το αριστερό, με το κεφάλι. Με εντυπωσιακά πλασέ από μακρινή απόσταση και με tap-ins από κοντά. Με δυνατά σουτ και τακουνάκια. Ο Φέργκι δείχνει πολύ απλά να... το έχει, με τρόπο φυσικό. Κι αυτό ξεχωρίζει με ευκολία στο μάτι.

Εννιάρι στο «κουτί» και... μέσος έξω από αυτό

Αυτά όμως, όπως και το παρουσιαστικό του είναι κάπως παραπλανητικά, όσον αφορά τη γενικότερη συνεισφορά του στο παιχνίδι της Μπράιτον. Ίσως επειδή το μάτι δεν έχει συνηθίσει να βλέπει ένα... ντερέκι με έφεση στο γκολ να τρέχει, να πιέζει και να συμμετέχει τόσο πολύ στην ανάπτυξη. Είναι όμως και ο τρόπος με τον οποίο ο, επίσης ξεχωριστός Ντε Τσέρμπι, δουλεύει, αυτά που ζητάει από τους παίκτες του και το πώς εξελίσσει τους νέους, ειδικά όταν μιλάμε για παίκτες με την πρώτη ύλη, το iq και την αντίληψη του Ιρλανδού. «Δουλεύουμε για να τον κάνουμε καλύτερο, ακόμα πιο ολοκληρωμένο. Πρέπει να μάθει να παίζει σαν επιθετικός στα τελευταία 20 μέτρα και σαν μέσος σε όλο το υπόλοιπο γήπεδο», έχει δηλώσει για εκείνον ο Ιταλός κόουτς.

Και ο Φέργκι σιγά σιγά του δείχνει πως μπορεί να ανταποκριθεί στον σύνθετο ρόλο του, αυτόν που ξεπερνά τα όρια του σκοραρίσματος. Συχνά θα βρεθεί πολύ μακριά από την περιοχή, σε καταστάσεις που θυμίζουν Κέιν - αν και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει τόσο δημιουργικός. Συνδέει όμως άψογα το παιχνίδι των Γλάρων.

Ακόμα και στο δικό του μισό κουβαλά στην πλάτη του τους αμυντικούς και παίζει γρήγορα με τα στηρίγματά του, ανοίγοντας χώρους στην πλάτη του. Κάτι τέτοιο έκανε και στην παρακάτω φάση κόντρα στην Τσέλσι, όταν ο 18χρονος παίρνει την πάσα από τον Γουέμπστερ και παίζει με τον Καϊσέδο.

Η κίνηση του Φέργκιουσον Η κίνηση του Φέργκιουσον

Είναι χαρακτηριστική η ευκολία και η άνεση με την οποία καθιστά τον εαυτό του διαθέσιμο για τα στόπερ της Μπράιτον, κινούμενος χαμηλά στο γήπεδο. Αυτό ακριβώς φαίνεται και στο παρακάτω στιγμιότυπο, όπου παίρνει την μπάλα και τη μοιράζει στο πλάι.

Η κίνηση του Φέργκιουσον Η κίνηση του Φέργκιουσον

Μα ίσως ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο φορά το κοστούμι που θέλει από τους φορ του ο Ντε Τσέρμπι να αποτελεί η ενέργειά του κόντρα στη Λίβερπουλ.

Ο Φέργκιουσον φεύγει από την κορυφή, ζητά και παίρνει την μπάλα από τους αμυντικούς του και την υποδέχεται ανάμεσα στις αντίπαλες γραμμές. Έτσι δίνει τον χώρο στα εξτρέμ του να κάνουν διαγώνιες κινήσεις και να απειλήσουν (ακριβώς όπως θέλει ο Ντε Τσέρμπι), με τον Μαρτς στη συνέχεια να παίρνει την κάθετη του 18χρονου και να σκοράρει.

Η πάσα του Φέργκιουσον

Γκολ, αντίληψη, εργατικότητα, σοβαρή στάση και ωριμότητα. Όσο σημαντικό είναι ο όποιος υπερβολικός ενθουσιασμός να συγκρατηθεί, άλλο τόσο δύσκολο είναι συμβεί αυτό με βάση τα δείγματα που ο 18χρονος στράικερ της Μπράιτον με συνέπεια χαράσσει στο χορτάρι. Ο Ντε Τσέρμπι έχει πει για εκείνον πως ζει για να σκοράρει. Και όπως φαίνεται, ο Φέργκιουσον έχει όλα τα φόντα για να συνεχίσει να το κάνει στο τοπ επίπεδο. Και όλα τα φόντα να γίνει ένας κορυφαίος, ολοκληρωμένος φορ. Μέχρι τότε πάντως, η ΑΕΚ καλείται να βρει έναν τρόπο να τον σταματήσει στο κρίσιμο παιχνίδι της Πέμπτης.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα