Το ποδόσφαιρο, οι... «κάδοι της αμαρτίας» και ο γρίφος του VAR
Οι δεκάλεπτες αποβολές ή «sin bins» όπως ονομάζονται στην Αγγλία, ακόμα και αν δεν είναι… «κάδοι αμαρτίας» (δεν ακούγεται και πολύ ωραία η ακριβής μετάφραση) με την έννοια του «κουτιού» στο οποίο παραμένει ο τιμωρημένος παίκτης για το διάστημα της αποβολής του (όπως στο χόκεϊ), είναι η καινούργια ιδέα των «νομοθετών» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που συζητήθηκε στο International Football Association Board (IFAB) που είναι και το αρμόδιο όργανο για να εισηγηθεί τις αλλαγές κανονισμών. Το ρεπορτάζ δεν είναι ακριβώς φρέσκο, όπως δεν είναι και η ιδέα. Άλλωστε για να φτάσει να προταθεί για εφαρμογή σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να έχει δοκιμαστεί πρώτα ώστε να αποφασίσουν οι «σοφοί» του ποδοσφαίρου, ότι θα προσφέρει κάτι στο παιχνίδι αν εφαρμοστεί συνολικά.
Εμείς λοιπόν μπορεί να ακούμε τελευταία για την δεκάλεπτη (ή όσο αποφασιστεί χρονικά) αποβολή αλλά οι Άγγλοι έχουν βάλει αυτή τη διαδικασία ήδη από την περίοδο 2019-20 σε 31 πρωταθλήματα διαφόρων ηλικιών, αγοριών και κοριτσιών, σε αναπτυξιακό επίπεδο, άρα υπάρχoυν και τα συμπεράσματα μετά από τέσσερις σεζόν (ακόμα και αν μέσα σε αυτές είχαμε τα προβλήματα με τον Covid). Και είναι ενθαρρυντικά. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας υπολόγισε ότι από την εφαρμογή του μέτρου και μετά οι διαφωνίες και διαμάχες διαιτητών με παίκτες και προπονητές μειώθηκαν κατά 38%. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως εκτός από το 84% των διαιτητών (λογικό), το 72% των παικτών και το 77% των προπονητών θέλουν να παραμείνει το μέτρο. Αυτό μάλιστα έχει οδηγήσει και τους επικεφαλής της διαιτησίας στην Αγγλία να βλέπουν πολύ θετικά την εφαρμογή της προσωρινής αποβολής και στις επαγγελματικές κατηγορίες, αφού όπως είπε και ο αρχιδιαιτητής (ο γνωστός μας) Χάουαρντ Γουέμπ «η συμπεριφορά παικτών και προπονητών, σε υψηλό επίπεδο, γίνεται όλο και χειρότερη».
Είναι σαφές και από τα όσα λέει συχνά, πυκνά τελευταία o Πιερλουίτζι Κολίνα, ως πρόεδρος της επιτροπής διαιτητών της FIFA, ότι πρόθεση της IFAB είναι να προχωρήσει σε μεγαλύτερη προστασία των διαιτητών από το… μπούλινγκ που δέχονται πολλές στη διάρκεια του αγώνα και απέναντι στο οποίο πρέπει να είναι και ψύχραιμοι και παρατηρητικοί. Όχι εύκολα όλα αυτά, σε στιγμές έντασης. Γι’ αυτό το εξετάζεται και η εφαρμογή της… άδειας για διαμαρτυρία μόνο στον αρχηγό της ομάδας (υπό προϋποθέσεις) με ότι και αν σημαίνει αυτό για τους υπόλοιπους που θα πλησιάσουν. Η IFAB σκέφτεται ήδη τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της προσωρινής αποβολής, γίνονται οι πρώτες διευκρινίσεις π.χ για τον τερματοφύλακα (θα ισχύει και για αυτόν το δεκάλεπτο αλλά θα μπορεί κάποιος παίκτης που είναι ήδη στο γήπεδο να πάρει τη θέση του για αυτό το διάστημα), μένει να δούμε αν και τι θα ισχύσει αντίστοιχα για τους προπονητές και πως θα τιμωρείται η υποτροπή παίκτη που έχει μπει ήδη στο «κουτί» (που δεν έχει οριστεί ακόμα αν θα υπάρχει σαν συγκεκριμένος χώρος ή απλά θα πηγαίνει στον πάγκο).
Αυτά όμως είναι τα εύκολα για την IFAB. Τόσο στο να τα αποφασίσει, καθώς έχει και στοιχεία στα χέρια της από την Αγγλία, τόσο και στο να γίνουν αποδεκτά από τις μεγάλες λίγκες. Εκεί που τα πράγματα φαίνεται πως είναι πιο «ζόρικα» και θα προχωρήσουν πιο δύσκολα είναι στο επόμενο βήμα του VAR.
Στην τελευταία συνεδρίαση της IFAB (ή καλύτερα…και στην τελευταία συνεδρίαση) έπεσε το θέμα στο τραπέζι και αφορούσε τον επιπλέον έλεγχο σε κόρνερ, φάουλ. Η κουβέντα πάγωσε αφού δεν υπήρξε πειστική πρόταση για το πώς ο έλεγχος επιπλέον φάσεων δεν θα οδηγήσει σε επιπλέον καθυστερήσεις ενός αγώνα. Γιατί σε αυτό το σκέλος μπαίνουν στην κουβέντα (πέρα από τα θέματα ρυθμού και πιθανών τραυματισμών) και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις και (λογικά) κανένας δεν θέλει να στενοχωρήσει αυτούς που πληρώνουν ακριβά για το προϊόν. Άρα οτιδήποτε από ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη του ημιαυτόματου οφσάϊντ, που θα το δούμε να εφαρμόζεται βελτιωμένο, στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων τον Δεκέμβριο (12-22) στη Σαουδική Αραβία, για τα υπόλοιπα θα πρέπει να δώσει απαντήσεις η τεχνολογία.
Το σίγουρο είναι ότι οι «σοφοί» θα ήθελαν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τον ανθρώπινο παράγοντα στη χρήση του VAR, αφού έχουν καταλήξει πως πέρα από τον πιθανό επηρεασμό (αυτό είναι κουβέντα που αφορά το πειθαρχικό σκέλος) μπαίνουν και θέματα διαφορετικής αντίληψης σε κάθε άνθρωπο, αλλά (κυρίως) διαφορετικής λογικής που χειρίζεται έναν αγώνα μια ομάδα διαιτητών σε σχέση με μια άλλη. Χώρια από τη διαφορά διαιτητικής προσέγγισης από χώρα σε χώρα, άρα και της χρήσης του VAR. Η ικανοποίηση για το που έχει φτάσει μέχρι τώρα η απονομή δικαιοσύνης με την τεχνολογία είναι δεδομένη, αλλά είναι σίγουρο ότι απαιτείται το βήμα παραπάνω το οποίο όμως απαιτεί μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη, ώστε να μην επιμηκύνεται πολύ η διάρκεια ενός ματς.
Βέβαια μια σημαντική επισήμανση είναι πως όλα τα παραπάνω, αφορούν την κορυφή του παγόβουνου που ονομάζεται «ποδόσφαιρο» και μάλιστα την…κορυφή της κορυφής. Όπως η χρήση του VAR υπάρχει σε πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τις εθνικές κατηγορίες παγκοσμίως, έτσι η ολιγόλεπτη αποβολή ή ο περιορισμός του «ντου» των παικτών στον διαιτητή, είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί στις επαγγελματικές κατηγορίες και πάλι όχι σε όλες και σίγουρα όχι σε όλες τις χώρες. Περισσότερο κανονισμός και… ευχή θα είναι παρά πράξη. Ούτως ή άλλως το ποδόσφαιρο παίζεται ήδη με σχεδόν διαφορετικούς κανονισμούς από κατηγορία σε κατηγορία και ότι γίνεται σε επίπεδο κανονισμών για την εξέλιξή του αφορά περισσότερο τις λίγκες που τροφοδοτούν τη φήμη και την οικονομική του ευμάρεια.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.