Σερ Τζιμ Ράτκλιφ: Αυτός είναι το νέο «αφεντικό» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Ο Σερ που έγινε φορολογικός εξόριστος στο Μονακό
- Η Λωζάνη, η Νις και οι αποτυχημένες προσπάθειες να πάρει Νιούκαστλ και Τσέλσι
- Το χρονικό του deal
«Η κοινή μας φιλοδοξία είναι ξεκάθαρη: όλοι θέλουμε να δούμε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πίσω εκεί που ανήκουμε, στην κορυφή του αγγλικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου», ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ στους φίλους των Κόκκινων Διαβόλων που διάβαζαν με ενθουσιασμό την ανακοίνωση που περίμεναν εδώ και καιρό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του κλαμπ αποδέχτηκε την πρόταση του πλουσιότερου άνδρα του Νησιού, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον ο Βρετανός θα έχει στην κατοχή του το 25% των μετοχών και (το σημαντικότερο) θα διαχειρίζεται τις ποδοσφαιρικές λειτουργίες της ομάδας. Ένα... χριστουγεννιάτικο δώρο για τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ που περίμεναν τη λύτρωση τους από τον έλεγχο της οικογένειας Γκλέιζερ.
O Ράτικλφ θα προχωρήσει σε επενδύσεις στο «Ολντ Τράφορντ», ύψους 272 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ήδη έχει καταθέσει πρόταση για να αγοράσει περισσότερες μετοχές. Tο πλάνο του είναι ακόμα στην αρχή.
Το Gazzetta σας παρουσιάζει το προφίλ του 71χρονου επιχειρηματία, ο οποίος έχει μεγάλα όνειρα για την ομάδα της πόλης και της καρδιάς του.
Ο Σερ που έγινε φορολογικός εξόριστος στο Μονακό
Γεννήθηκε στις 18 Οκτώβριου του 1952 στις εργατικές κατοικίες του Όλνταμ, 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κέντρου του Μάντσεστερ. Ο πατέρας του ήταν ξυλουργός και η μητέρα του λογίστρια. Στα δέκα του χρόνια η οικογένεια του μετακόμισε στο Ανατολικό Γιόρκσαϊρ. Σπούδασε χημικός μηχανικός και στη συνέχεια έκανε στροφή στα οικονομικά. Το 1980 πήρε το μεταπτυχιακό του από το London Business School.
Ο Ράτκλιφ υποθήκευσε το σπίτι του το 1992 για να ηγηθεί της εξαγοράς μιας επιχείρησης χημικών της BP. Έξι χρόνια αργότερα, αγόρασε ένα εργοστάσιο από αυτή την εταιρεία και στα 45 του πια ίδρυσε το αγαπημένο επιχειρηματικό παιδί του, την ΙNEOS και για την επόμενη πενταετία και με διαδοχικούς δανεισμούς αγόρασε αρκετές εταιρείες.
Ο Κολοσσός που δημιούργησε διαθέτει ποικιλία προϊόντων, από συνθετικά έλαια και πλαστικά μέχρι διαλύτες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ινσουλίνης και αντιβιοτικών. Μέχρι σήμερα έχει στην κατοχή του τα 2/3 της ΙNEOS, η οποία έχει εκτιμώμενο τζίρο 80 δις. δολάρια. Η INEOS διαθέτει 194 εγκαταστάσεις σε 26 χώρες και απασχολεί 26.000 εργαζόμενους.
O Ράτκλιφ είναι από τους μεγαλύτερους «παίκτες» του κλάδου του σχιστόλιθου του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα πλοία του ήταν τα πρώτα που μετέφεραν αέριο από σχιστόλιθο των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, η περιουσία του εκτιμάται στα 12.5 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αγγλία.
Το 2018 έγινε Σερ για τις υπηρεσίες του σε «επιχειρήσεις και επενδύσεις» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Mόλις μερικούς μήνες αργότερα έφυγε για το στο Μονακό ως... φορολογικός εξόριστος. Θεωρούσε ότι πλήρωνε πάρα πολλά σε φόρο εισοδήματος και στο Πριγκιπάτο γλίτωσε τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια λίρες.
Ο Ράτκλιφ είχε στο παρελθόν δύο σούπερ γιοτ. Τώρα, εξακολουθεί να έχει το μήκους 78 μέτρων Hampshire II, ενώ κατέχει επίσης το 50% του επιχειρηματικού ομίλου Pig Hotels. Tο 2020 η INEOS έγινε κύριος συνεργάτης της Mercedes AMG υπογράφοντας πενταετή συμφωνία με την ομάδα της Formula 1. Τρελαίνεται για την ποδηλασία, ενώ χρηματοδοτεί τη βρετανική ομάδα ποδηλασίας. Σε πολιτικό επίπεδο ήταν υπέρμαχος του Brexit και πιστεύει πως ο καπιταλισμός μπορεί να λύσει τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.
Η Λωζάνη, η Νις και οι αποτυχημένες προσπάθειες να πάρει Νιούκαστλ και Τσέλσι
Ο Σερ Ράτκλιφ δεν είναι «rookie» στον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς έχει δυο ομάδες. Το 2017 αγόρασε τη Λωζάνη, όταν η INEOS είχε ακόμη έδρα την Ελβετία. To 2019 προσπάθησε να πάρει την Τσέλσι ή τη Νιούκαστλ, όμως θεώρησε υπερβολικό το κόστος και αγόρασε τη Νις, η οποία εδρεύει στη νότια Γαλλία, 13 μίλια δυτικά του Μονακό.
Αμφότερες οι ομάδες διοικούνται από τον μικρότερο αδερφό του Τζιμ, Μπομπ Ράτκλιφ. Η Λωζάνη υποβιβάστηκε στην πρώτη της σεζόν υπό τον έλεγχο της INEOS, αλλά επέστρεψε ως πρωταθλήτρια το 2020. Έπεσε και πάλι το 2022, αλλά επέστρεψε την αμέσως επόμενη σεζόν. Ο Ράτκλιφ έχτισε ένα νέο γήπεδο, στο οποίο και στηρίζει πολλά.
Από την άλλη πλευρά Νις είναι πιο επιτυχημένο ποδοσφαιρικό project. Μπορεί να μην έχει πάρει κάποιο τίτλο, όμως είναι ανταγωνιστική στη Ligue 1 και φιγουράρει στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Αυτή τη στιγμή είναι 2η πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν.
Βέβαια ο μεγάλος στόχος του Ράτκλιφ ήταν να γίνει «boss» σε ομάδα Premier League. Όταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς εκδιώχθηκε από την Τσέλσι μπήκε στο «κόλπο» αλλά είχε ξεκαθαρίσει στο ΒΒC πως θα έβρισκε τον τρόπο να κρατήσει και τις άλλες του ομάδες.
Ο όμιλος του Ράτκλιφ δε βρέθηκε στο ιδανικό timing στη διεκδίκηση των μετοχών της Τσέλσι γι' αυτό και δεν προχώρησε. Ο Σερ κατέθεσε την τελευταία στιγμή προσφορά 4,25 δισεκατομμυρίων λιρών για την αγορά της Λονδρέζων, ωστόσο, δεν πήρε μέρος στη διαδικασία που έχει ορίσει ο όμιλος Raine, γεγονός που έκανε δύσκολη την εξέταση της προσφοράς του.
Όταν ρωτήθηκε από το BBC γιατί η προσφορά του για την Τσέλσι κατέφτασε τόσο αργά, παραδέχθηκε πως ήταν λάθος δικό του και των συνεργατών του. «Είναι μια μεγάλη απόφαση να αγοράσεις ένα εθνικό περιουσιακό στοιχείο της σημασίας ενός συλλόγου όπως η Τσέλσι… είναι μια μεγάλη ευθύνη και μια μεγάλη δέσμευση, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα, γιατί δεν θα είμαστε εκεί για πέντε χρόνια ή δέκα χρόνια, θα είμαστε εκεί μακροπρόθεσμα», είχε πει.
Σενάρια τον συνέδεσαν και με τη Χαλ, όμως κανείς δεν πίστεψε πως ο Ράτκλιφ θα μπορούσε να πάρει έναν σύλλογο της Championship. Από τον Απρίλιο του 2022, όταν και απορρίφθηκε η πρόταση εξαγοράς της Τσέλσι, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος κοιτούσε ένα άλλο τεράστιο μεγάλο brand του Νησιού.
Το χρονικό του deal
Τον Νοέμβριο του 2022 η οικογένεια Γκλέιζερ έβαλε πωλητήριο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια εξέλιξη που προφανώς δεν άφησε ασυγκίνητο τον Σερ Τζιμ Ράτκλιφ. Όχι μόνο είχε την ευκαιρία να κάνει δικό του ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ του πλανήτη αλλά και να πάρει την ομάδα που υποστηρίζει.
Γρήγορα ξεκαθάρισε το τοπίο πως για τη Γιουνάιτεντ θα υπάρξει... μονομαχία ανάμεσα στον πλουσιότερο Βρετανό και στον Σεΐχη του Κατάρ Χαμάντ Αλ Τανί. Μια «μάχη» δισεκατομμυρίων και οι Γκλέιζερ... έτριβαν τα χέρια τους.
Τον περασμένο Μάρτιο τόσο ο Ράτκλιφ όσο και ο Σεΐχης κατέθεσαν τις τελικές προτάσεις τους, οι οποίες ήταν κάτω από τα πέντε δισεκατομμύρια που ζητούσαν οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες του κλαμπ. Η μάχη έληξε χωρίς νικητή και τον Σεπτέμβριο η οικογένεια Γκλέιζερ έκανε γνωστό μέσω διαρροής στην Daily Mail πως αφού δεν ικανοποιήθηκαν οικονομικά θα αποσύρουν τη Γιουνάιτεντ από την αγορά.
Στις 14 Οκτωβρίου βγήκε ο λευκός καπνός. Ο Βρετανός μεγιστάνας άλλαξε τη στρατηγική του και κατέθεσε πρόταση για το 25% των μετοχών, με τον όρο πως θα αναλάμβανε τη διαχείριση του αθλητικού τμήματος. Και πάλι μέσω της Daily Mail έγινε γνωστό πως οι Γκλέιζερ συμφώνησαν για την παραχώρηση του μειοψηφικού πακέτου μετοχών. Μια κίνηση βέβαια που στην Αγγλία ερμηνεύεται ως το πρώτο βήμα για μια πλήρη εξαγορά!
Πριν από λιγότερο από 1,5 μήνα ο Ράτκλιφ έκανε την πρώτη του κίνηση ως αφεντικό πριν ανακοινωθεί καν το deal. Σύμφωνα με τα αγγλικά Μέσα, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος «ξήλωσε» τον CEO και βασικό στέλεχος του συλλόγου, Ρίτσαρντ Άρνολντ. Όπως αποκαλύπτει το Sky Sports, ο Άρνολντ θα αποχωρήσει άμεσα, καθώς ήδη έχουν οριστικοποιηθεί και ο Πάτρικ Στιούαρντ να αναμένεται να αναλάβει τη θέση μέχρι το τέλος της σεζόν. Μόλις η πρώτη από τις πολλές αλλαγές που έρχονται.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο Νέβιλ τα... έχωσε σε Ράσφορντ και Κασεμίρο που έκαναν διακοπές στις ΗΠΑ
- Οι πιο «σπάταλοι» της δεκαετίας: Απόλυτη κυριαρχία της Premier League, στην κορυφή η Γιουνάιτεντ
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Δεν πρόλαβε να φύγει από τη Σπόρτινγκ ο Αμορίμ και ήδη θέλει να της «αρπάξει» τον Ντιομάντε