Wyscout Analysis - Νούνιες: Η αλήθεια ανάμεσα στο... κράξιμο και την αξία του

Wyscout Analysis - Νούνιες: Η αλήθεια ανάμεσα στο... κράξιμο και την αξία του

Ιάσονας Θεριός
wyscout_2

bet365

Άστοχος ή άτυχος, μέτριος ή μήπως πολύτιμος; Το Gazzetta αναλύει το παιχνίδι του Ντάργουιν Νούνιες και αναζητεί την ισορροπία ανάμεσα στη σφοδρή κριτική και την πραγματική αξία του Ουρουγουανού για τη Λίβερπουλ.

«Όσο ο Ντάργουιν συνεχίζει να βρίσκεται μέσα σε αυτές τις στιγμές, όπως σήμερα, είμαι σίγουρος πως όλα θα πάνε εξαιρετικά για εκείνον και για εμάς», δήλωσε ο Κλοπ μετά τη νίκη της Λίβερπουλ κόντρα στη Νιούκαστλ. Ήταν ακόμα ένα παιχνίδι στο οποίο ο Νούνιες βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής. Ακόμα κι αν εκείνος ταλαιπώρησε την αντίπαλη άμυνα όσο αγωνίστηκε, ακόμα κι αν είχε την ασίστ στο πρώτο γκολ του Σαλάχ, οι - νέες - χαμένες ευκαιρίες του επισκίασαν τα πάντα στο μυαλό πολλών φίλων των Ρεντς.

Ο Ουρουγουανός δεν... πυροβολεί σαν τον Χάαλαντ, δεν έχει σηκώσει το βάρος των προσδοκιών μπροστά από την αντίπαλη εστία, μα ο Κλοπ δείχνει απόλυτα ευχαριστημένος μαζί του. Ε και - δεν μπορεί - κάτι θα ξέρει. Άστοχος ή άτυχος, μέτριος ή μήπως πολύτιμος; Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, επιχειρεί να ανιχνεύσει την αλήθεια για τον Νούνιες και να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην πραγματική του αξία και το... ανάθεμα που έχει δεχθεί από φίλους και αντιπάλους της Λίβερπουλ.

Νούνιες, ο... μαγνήτης των ευκαιριών

Τα 8 φετινά του τέρματα σε 28 εμφανίσεις ίσως να μη λένε πολλά, αλλά η βουτιά στα «βαθύτερα» νούμερά του έχει τη δική της αξία. Ο Νούνιες αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος πιο απειλητικός ποδοσφαιριστής στην Premier League, πίσω φυσικά μόνο από τον Έρλινγκ Χάαλαντ.

Ο Ουρουγουανός μετράει 0,70 Expected Goals (χωρίς τα πέναλτι) ανά 90 λεπτά, την ώρα που ο Νορβηγός βρίσκεται στο 0,81. Τι μας λέει αυτό; Ότι ο Νούνιες επίσης έχει την ικανότητα να ελκύει σαν... μαγνήτης τις ευκαιρίες, να βρίσκει καλές τελικές προσπάθειες, να αυξάνει τις πιθανότητές του να σκοράρει, εκτελώντας από ποιοτικές θέσεις. Και αυτό - όπως θα δούμε και στη συνέχεια - είναι πολύ σημαντικό.

Δεν μπορούμε να χρεώσουμε το πόσες και πόσο καλές τελικές παίρνει μόνο στη δημιουργία των συμπαικτών του, αφού οι Χάκπο και Ζότα για παράδειγμα δεν έχουν τόσα xG παίζοντας με τους ίδιους παίκτες. Είναι μια δική του ικανότητα το να σουτάρει υπό καλές προϋποθέσεις και αυτή φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη με τα φετινά του τελειώματα στην Premier League. Πολλές τελικές εντός περιοχής και κεντρικά, αρκετές κοντά στο αντίπαλο τέρμα. Αυτό του εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει, γεγονός που αποτυπώνεται και στα xG ανά τελική προσπάθειά του.

Ο χάρτης των τελικών του Νούνιες - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του
Ο χάρτης των τελικών του Νούνιες - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του

Κατά μέσο όρο, η πιθανότητα κάθε σουτ να γίνει γκολ στο ποδόσφαιρο βρίσκεται στο 10%. Με 4,66 τελικές ανά 90λεπτο και συνολική αξία 0,70xG, ο Νούνιες μετρά 0,15xG/τελική, κάτι που σημαίνει πως βρίσκει εκτελέσεις με μεγαλύτερη αξία από τον μέσο όρο ποδοσφαιριστών και εκτελεί υπό καλύτερες συνθήκες (θέση, γωνία κλπ). Όλα αυτά τον καθιστούν τόσο απειλητικό, ώστε να είναι μακράν ο καλύτερος παίκτης της Λίβερπουλ σε αυτό το κομμάτι (τον ακολουθεί ο Σαλάχ με 0,49npxG/90') και ο 2ος καλύτερος στην Premier League.

Η σημασία της απειλητικότητας του Νούνιες

Όμως, εντάξει αυτά, αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικό το ότι ο Νούνιες είναι απειλητικός; Πολύ απλά γιατί αν κάτι μπορεί να τού εξασφαλίσει πως θα σκοράρει γκολ αυτό είναι το να απειλεί. Όλα τα άλλα δεν μπορεί να τα ελέγξει. Μπορεί να πέσει σε έναν φοβερό γκολκίπερ, μπορεί να βρεθεί σε περίοδο ντεφορμαρίσματος, μπορεί να του γυρίσει την πλάτη η τύχη.

Το σημαντικό είναι να απειλεί με συνέπεια και τα γκολ θα έρθουν. Και το παράδειγμα της μεταγραφής του Ζότα στη Λίβερπουλ το αποδεικνύει αυτό, όπως το έθεσε εξαιρετικά ο TheAnalyst πριν λίγα χρόνια.

Οι Ρεντς το 2020 ξόδεψαν 45 εκατομμύρια ευρώ για έναν παίκτη που μέχρι τότε μετρούσε 16 γκολ σε 67 εμφανίσεις, σκορπώντας απορία γύρω τους, αφού τα νούμερά του δεν... έπειθαν πως άξιζε αυτό το ποσό. Φυσικά η ιστορία ξετυλίχθηκε διαφορετικά και ο Πορτογάλος στράικερ είναι ήδη μια πλήρως επιτυχημένη μεταγραφή.

Η Λίβερπουλ «βούτηξε» στα Expected Goals του (εκείνη τη σεζόν είχε σκοράρει περίπου 5 λιγότερα γκολ από όσα θα «έπρεπε) και κατάλαβε πως αυτός ο παίκτης απειλεί τόσο (0,17xG) που δεν μπορεί να μείνει σε τόσο χαμηλούς αριθμούς. Οι Ρεντς, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, εμπιστεύτηκαν τα δεδομένα και δικαιώθηκαν γιατί ήξεραν πως τα γκολ θα έρθουν. Είναι επόμενο να έρθουν για έναν παίκτη με τόσο υψηλά νούμερα απειλής.

Και φαίνεται πως την ίδια εμπιστοσύνη δείχνουν και στον Νούνιες. Σε βάθος χρόνου άλλωστε, οι περισσότεροι επιθετικοί καταλήγουν να «συμπίπτουν» με τα προσδοκώμενα τέρματά τους. Για αυτό έχουν αυτή τη σημασία οι επιδόσεις του στα Expected Goals.

Είναι αλήθεια τόσο κακά τα τελειώματα του Νούνιες;

Αξίζει πλέον να περάσουμε και σε όσα όντως κάνει μπροστά στο τέρμα ο Ουρουγουανός, που ακούει τα... μύρια όσα για τον τρόπο με τον οποίο τελειώνει τις ευκαιρίες του. Πώς λοιπόν μπορούμε να αξιολογήσουμε τις εκτελέσεις του; Με τα Expected Goals on Target (xGOT).

Σε αντίθεση με τα... παραδοσιακά xG τα xGOT υπολογίζουν τις πιθανότητες μιας εντός στόχου τελικής να γίνει γκολ αφού έχει φύγει από πόδι του παίκτη και όχι με βάση τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελεί. Δείχνουν δηλαδή πόσο καλό είναι ένα τελείωμα. Αν η μπάλα για παράδειγμα καταλήξει στο «παραθυράκι» με δύναμη, το xGOT αυτής της τελικής είναι πολύ υψηλό.

Με απλά λόγια, αν ένας παίκτης μετράει 0,5xG σε ένα παιχνίδι και τα xGOT του είναι στο 0,10, σημαίνει πως έχει κάνει πολύ κακά τελειώματα και το αντίστροφο. Η διαφορά τώρα ανάμεσα στα xG και τα xGOT ονομάζεται Shooting Goals Added (SGA). Αυτό είναι ένα νούμερο με το οποίο μπορούμε να δούμε την ποιότητα ενός τελειώματος.

Κατά μέσο όρο το SGA/xG του Νούνιες φέτος βρίσκεται στο 0,32, την ώρα που ο «killer» Χάαλαντ είναι στο 0,28. Τι σημαίνει αυτό; Πως κατά βάση οι εντός στόχου τελικές του Ουρουγουανού - ναι (!) -είναι πιο ποιοτικές από αυτές του φορ της Σίτι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στα δίχτυα.

Ας δούμε το παραπάνω και στην πράξη, βουτώντας σε όσα ο Νούνιες έκανε κόντρα στη Νιούκαστλ, όπου - με βάση τις... κακές γλώσσες - «απέδειξε ξανά πως δεν έχει το εύκολο γκολ, πως σπαταλά ευκαιρίες» κ.ο.κ.

Τι έκανε ο Ουρουγουανός σε αυτό το ματς; Είχε συνολικά 8 τελικές, αλλά εμείς θα εξετάσουμε μόνος τις εντός στόχου που ήταν 5 και συνολικά είχαν αξία για 1,23xG.

Ο Νούνιες με τις εκτελέσεις του αυτό το 1,23xG το μετέτρεψε σε 2,1 xGOT! Τα εντός στόχου τελειώματά του δηλαδή ήταν τόσο καλά που θεωρητικά θα έπρεπε να του δώσουν 2 γκολ. Τι συνέβη; Έπεσε πάνω στον - καταπληκτικό εκείνο το βράδυ - Ντουμπράφκα, ο οποίος κατέβασε... ρολά.

Το τελείωμα του Νούνιες

Ο Σλοβάκος του είπε «όχι» πέντε φορές με αποκορύφωμα την τρομερή του επέμβαση στο παραπάνω τετ α τετ. Αυτή η ευκαιρία γίνεται γκολ 1,4 φορές στις 10 (1,4xG) και με βάση το πλασέ του Νούνιες 6 φορές στις 10 (0,6xGOT). Ο Ντουμπράφκα όμως είχε διαφορετική άποψη και τού στέρησε το γκολ. Συμβαίνει και θα συμβαίνει. Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει πως ο Νούνιες έκανε κακό τελείωμα ή ότι έχει γενικότερα κακά τελειώματα. Ο Ουρουγουανός έχει πράγματα να βελτιώσει, το να βρίσκει στόχο πιο συχνά είναι ένα από αυτά, αλλά το αφήγημα σχετικά με το ότι δεν είναι καλός εκτελεστής έχει κι αυτή τη διαφορετική όψη.

Άλλες φορές κακός, άλλες άστοχος και άλλες απλά... άτυχος. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, η ρέντα κάνει κύκλους και τα γκολ, με βάση την επιστήμη των data, δεν μπορεί παρά να έρθουν και για τον Νούνιες.

Η συνολική συνεισφορά του Νούνιες στη Λίβερπουλ

Ακόμα όμως κι αν αφήσουμε στην άκρη τα τελειώματα ή τα γκολ που - προς το παρόν - δεν έρχονται, κανείς - ούτε ο πιο αυστηρός της φίλος - δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια σε όσα ο Νούνιες προσφέρει στη Λίβερπουλ. Το... χαοτικό του παιχνίδι ταρακουνά τα πάντα στις αντίπαλες άμυνες, δημιουργεί άπλετους χώρους για τους συμπαίκτες και κάνει την ομάδα του Κλοπ πιο επικίνδυνη και πιο απρόβλεπτη.

Δεν ήταν ποτέ του εγωιστής, δεν έχει πρόβλημα να πασάρει στους συμπαίκτες του και η επιθετική συνεισφορά αποτυπώνεται στο γεγονός πως είναι 1ος στην κατηγορία του Attack Contribution που μετρά συνδυαστικά τις τελικές και τις δημιουργημένες ευκαιρίες σε κανονική ροή (6,1/90'). Το ίδιο συμβαίνει και το παραπάνω γράφημα, στο οποίο ο Ουρουγουανός μπαίνει σε σύγκριση με τους υπόλοιπους σέντερ φορ στην Premier League. Πάσες-κλειδιά (KP/90), ασίστ (A/90) αλλά και ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή (TIB/90) όλα στον... Θεό, όλα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τους συναδέλφους του.

Ο Νούνιες στη σύγκριση με τους υπόλοιπους φορ

Είναι ακόμα φανερά... ωμός και άγουρος, μα ανάλογα συναρπαστικός και ήδη κομβικός για την πρωτοπόρο της Premier League. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως μιλάμε για ένα 24χρονο παιδί που εξ αρχής χρειάστηκε να σηκώσει... τόνους προσδοκιών στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου, δίχως καν να μπορεί να επικοινωνήσει με τους περισσότερους συμπαίκτες του.

Έχει ήδη δείξει θεαματική βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, είναι πιο σημαντικός, παίρνει καλύτερες αποφάσεις. Έχει ακόμα τεράστια περιθώρια βελτίωσης και υψηλότατο ταβάνι. Το σημαντικό είναι πως - παρά τη σφοδρή και πιθανότατα άδικη κριτική που δέχεται - δεν σταματά να εξελίσσεται και αυτό δεν δείχνει πως θα αλλάξει. Ακόμα όχι στο 100% του potential του, μα σίγουρα πολύ καλύτερος και πολύ πιο πολύτιμος από όσο του αναγνωρίζεται. Ο Νούνιες δείχνει πως μόνο ψηλότερα θα φτάνει, ακόμα κι αν το που θα φτάσει δεν το γνωρίζει κανείς.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα