Τσέλσι: Ο λόγος που δεν έχει τιμωρηθεί ακόμα και οι ορατοί μελλοντικοί κίνδυνοι
Οι έρευνες από την Premier League για τις παραβάσεις των ομάδων συνεχίζονται. Όπως έγινε γνωστό η Έβερτον και η Νότιγχαμ Φόρεστ κατηγορούνται για παραβίαση οικονομικών κανονισμών της Premier League για την αγωνιστική περίοδο 2022-23 και αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο αφαίρεσης βαθμών, με τα «ζαχαρωτά» να έχουν ήδη τιμωρηθεί με αφαίρεση δέκα βαθμών.
Πέρα από τη Μάντσεστερ Σίτι που έτσι και αλλιώς ερευνάται επίσημα, τα αγγλικά Μέσα αναρωτιούνται πως η Τσέλσι έχει καταφέρει να ξεφύγει από όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις τιμωρίες της Premier League. Παρότι ο Τοντ Μπόελι έχει «σπάσει» το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, υπάρχει λόγος που η Τσέλσι δεν έχει τιμωρηθεί. Ωστόσο οι κίνδυνοι για κάποια μελλοντική τιμωρία είναι ορατοί.
Η κίνηση ματ του Μπόελι με το amortisation
Είναι γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2022, μέχρι και σήμερα, η Τσέλσι έχει δαπανήσει περισσότερο από 1 δισ. ευρώ με τον Τοντ Μπόελι στο τιμόνι. Δαπάνησε 250 εκατομμύρια μονάχα για τους Φερνάντες και Καϊσέδο. Έδωσε περισσότερα από 70 για τον Μούντρικ. Γενικότερα, οι «μπλε» τα μοιράζουν από εδώ και από εκεί, με το αποτέλεσμα ωστόσο να μη δικαιώνει τη νέα διοίκηση της ομάδας.
Το κόλπο του Μπόελι λέγεται amortisation. Τι είναι το amortisation. Εάν δει κάποιος τα συμβόλαια που υπογράφουν τα μεταγραφικά αποκτήματα των «μπλε» θα καταλάβει ότι κάτι δεν… πάει καλά. Με αυτόν τον τρόπο η Τσέλσι κατάφερε και έσπασε τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών της, έχοντας υπογράψει παίκτες όπως ο Φερνάντες, ο Μούντρικ και ο Πάλμερ με συμβόλαια οκτώ και εννιά ετών.
Ο Μόισες Καϊσέδο για παράδειγμα, υπέγραψε συμβόλαιο 8 ετών και κόστισε 130 εκατομμύρια ευρώ, όπερ σημαίνει πως λογιστικά για την Τσέλσι το κόστος του ανερχόταν στα μόλις 16,2 εκατ. τον χρόνο.
Το συγκεκριμένο «παράθυρο» φρόντισε η Premier League να το καταργήσει πριν από περίπου έναν μήνα. Οι σύλλογοι της Premier League ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του συγκεκριμένου «παραθύρου». Πλέον το χρονικό περιθώριο για απόσβεση του κόστους της εκάστοτε μεταγραφής θα είναι πέντε έτη, ανεξάρτητα με τη διάρκεια του συμβολαίου που έχει υπογράψει.
Θέλει έσοδα για να μην μπλέξει του χρόνου
Από τη στιγμή λοιπόν που η Premier League αποφάσισε να βάλει τέλος στο «τρικ» του Μπόελι, η Τσέλσι πρέπει να μεριμνήσει για να μην μπλέξει του χρόνου. Εάν οι «μπλε» δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν κάποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε πωλήσεις.
Βέβαια, οι πωλήσεις ενδέχεται να χρειαστούν έτσι και αλλιώς καθώς οι Λονδρέζοι πρέπει να ισορροπήσουν τα ποσά τους για να μην έχουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά της Έβερτον. Οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών που έχουν ανέβει στην πρώτη ομάδα από τις ακαδημίες είναι αυτές που φέρνουν και τα περισσότερα έσοδα, καθώς τα ποσά μετράνε ως «καθαρά» και μπαίνουν απευθείας στην... μπάνκα. Έτσι παίκτες όπως ο Γκάλαχερ και ο Μπρόγια μπαίνουν αυτομάτως σε κίνδυνο εν όψει της νέας σεζόν.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.