Wyscout Analysis - Μέινου: Το wonderkid που χρειάζεται ο Τεν Χαγκ και κάνει τη Γιουνάιτεντ να χαμογελά

Wyscout Analysis - Μέινου: Το wonderkid που χρειάζεται ο Τεν Χαγκ και κάνει τη Γιουνάιτεντ να χαμογελά

Ιάσονας Θεριός
wyscout_1_1

bet365

Ένα 18χρονο... ιδανικό κομμάτι στο παζλ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Κόμπι Μέινου εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με όσα κάνει στο χορτάρι και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει τη σημασία του για τους Κόκκινους Διαβόλους.

«Ο Μέινου είναι ο τύπος που ψάχνει κάθε εργοδότης, όταν ζητάει έναν νέο απόφοιτο πανεπιστημίου με 13 χρόνια εργασιακής εμπειρίας», έγραψε χιουμοριστικά - και εύστοχα - κάποιος στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης. Η «ζωγραφιά» του στο 90+7' χάρισε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη δραματική νίκη κόντρα στη Γουλβς κι έστειλε στον... Θεό το hype γύρω από το όνομά του. Όμως δεν είναι μόνο το γκολ του, ούτε μόνο η πολύ καλή του εμφάνιση κόντρα στους Λύκους, αλλά η γενικότερη παρουσία του στη σεζόν που γεμίζει ελπίδα τους φίλους των Κόκκινων Διαβόλων.

Είναι μόλις 18, μα ξεχωρίζει, υπόσχεται να γίνει πρωταγωνιστής στην... ταλαιπωρημένη μεσαία γραμμή της ομάδας του Τεν Χαγκ και να της δώσει αυτά που κανένας άλλος παίκτης στο ρόστερ της δεν μπορεί να προσφέρει. Το wonderkid του Κάρινγκτον βρίσκεται στα πρώτα του baby steps, μα ήδη χαρίζει... χαμόγελα στους κόκκινους «Mancunians». Και - αν όλα πάνε καλά - δείχνει ικανός να συνεχίσει να το κάνει για καιρό. Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, εξετάζει τον ξεχωριστό Κόμπι Μέινου και τους λόγους για τους οποίους είναι ήδη πολύ σημαντικός για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το πρόβλημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ...

Μα πριν φτάσουμε στον 18χρονο Μέινου, τα χαρακτηριστικά του και τη σημασία του για τους Κόκκινους Διαβόλους, χρειάζεται να σταθούμε σε ένα από τα πιο βασικά προβλήματα της ομάδας του Τεν Χαγκ - και - φέτος. Ο Ολλανδός κόουτς το έχει πει αρκετές φορές στο παρελθόν: «Στόχος μας είναι να γίνουμε η καλύτερη ομάδα του κόσμου στο επιθετικό τρανζίσιον». Άλλωστε, παίκτες όπως οι Ράσφορντ, Φερνάντες, Γκαρνάτσο και Χόιλουντ είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα αυτής της φιλοδοξίας. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς κανένας δεν μπορεί να πετύχει στο ποδόσφαιρο δίχως ισορροπία. Πράγματι, η Γιουνάιτεντ μπορεί να είναι εξαιρετική στις επιθετικές μεταβάσεις όμως ταυτόχρονα «πληγώνεται» από αυτές.

Δημιουργεί χάος κι αυτό της γυρνά μπούμερανγκ. Πολλές άμεσες επιθέσεις, η μπάλα πάνω-κάτω, η άμυνά της ευάλωτη, ο έλεγχος... αγνοούμενος. Δεν υφίσταται κορυφαία ομάδα που να μην μπορεί να ελέγξει τα παιχνίδια της με την μπάλα στα πόδια και να διασφαλίσει την αμυντική της συνοχή, γνωρίζοντας πότε να ανεβάσει και πότε να ρίξει ρυθμό. Και αυτό είναι μια από τις σημαντικότερες «πληγές» για τους Κόκκινους Διαβόλους. Η... χαοτική Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερο έλεγχο στο παιχνίδι της και εδώ είναι που μπαίνει στην κουβέντα ο Μέινου.

...και η λύση του Μέινου

Γιατί; Γιατί πρόκειται για ένα μοναδικό προφίλ στο ρόστερ αυτής της Γιουνάιτεντ, για έναν παίκτη του ο οποίου ο συνδυασμός στοιχείων δεν υπάρχει σε κανένα άλλο βέλος της φαρέτρας του Τεν Χαγκ. Κι έναν παίκτη που δείχνει - ήδη - να κολλάει τέλεια στο παζλ. Ο Μέινου είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται στην ανάπτυξή τους οι Κόκκινοι Διάβολοι.

Κασεμίρο και Άμραμπατ διακρίνονται για το δυναμισμό τους, μα όχι τόσο για την τεχνική και το on the ball παιχνίδι τους. Ο Έρικσεν το ακριβώς αντίθετο. Ο ΜακΤόμινεϊ δεν μπορεί να υπηρετήσει ρόλο στο build-up, όπως και ο Φερνάντες, ενώ ο Μάουντ δεν έχει καταφέρει να μπει στην εξίσωση.

Τεχνική κατάρτιση, ψυχραιμία, αντίληψη, όγκος μεταβιβάσεων. Αυτά είναι όσα χρειάζεται... απεγνωσμένα η Γιουνάιτεντ από τον παίκτη που θα γίνει ο μετρονόμος της ανάπτυξής της. Και αυτή τη στιγμή ο Μέινου δείχνει ο πιο ιδανικός για αυτόν τον ρόλο.

Ειδικά ως οκτάρι με έναν εκ των Κασεμίρο ή Άμραμπατ δίπλα του και τον Μπρούνο πιο μπροστά μπορεί να δημιουργήσει το πιο ισορροπημένο κέντρο για τη Γιουνάιτεντ αυτή τη στιγμή. Έχει το skillset και τα... κότσια. Καθιστά διαθέσιμο τον εαυτό του στα στόπερ, μπορεί να πάρει την μπάλα και να συνδέσει το παιχνίδι της ομάδας του με πολλές και κοντινές πάσες. Αποφεύγει εξαιρετικά την πίεση, δεν χάνει εύκολα την μπάλα, μπορεί να ντριμπλάρει ανάμεσα στους αντιπάλους του.

Το passmap του Μέινου στο ντεμπούτο του κόντρα στην Έβερτον (#37)
Το passmap του Μέινου στο ντεμπούτο του κόντρα στην Έβερτον (#37)

Ήδη από το ντεμπούτο του κόντρα στην Έβερτον είχε φανεί πόσο σημαντικός μπορεί να αποβεί σε αυτό το κομμάτι. Το passmap του, παραπάνω, τα λέει όλα.

Ένα 18χρονο παιδί (#37) στην καρδιά της Γιουνάιτεντ. Άλλαξε πάσες με όλους τους συμπαίκτες του, από τον Ονάνα μέχρι τον Μαρσιάλ, έγινε ο μετρονόμος της Γιουνάιτεντ και έλαμψε από την πρώτη στιγμή, κατεβαίνοντας χαμηλά στο γήπεδο για να πάρει την πρώτη πάσα και να ορίσει τα πράγματα. Άλλοτε ανακυκλώνοντας την κυκλοφορία και άλλοτε ανεβάζοντας ρυθμό για να φτιάξει χώρο και να ανεβάσει τους συμπαίκτες του. Αυτό είναι. Κάπως έτσι επιτυγχάνεται ο έλεγχος. Φυσικά όχι μόνο από έναν παίκτη, αλλά κάποιος σαν τον Μέινου, που δεν θυμίζει σε τίποτα έναν... άγουρο 18χρονο, είναι κομβικός παράγοντας για όλα όσα θέλει να πετύχει η Γιουνάιτεντ.

Ο... μετρονόμος Μέινου

Και η σημασία που ήδη αρχίζει να λαμβάνει στην ομάδα του Τεν Χαγκ είναι πολύ μεγάλη και αποτυπώνεται και στα νούμερά του. Ο Μέινου κατά μέσο όρο φέτος μετρά 64 ενέργειες ανά 90 λεπτά με ποσοστό επιτυχίας το 70,6%, υψηλότερο από κάθε άλλον μέσο της ομάδας. Η ακρίβεια των μεταβιβάσεών του αγγίζει το 88%, ενώ έχει μόλις 7,8 απώλειες κατοχής ανά 90λεπτο. Μάλιστα, ενώ δεν είναι σε καμία περίπτωση ο ορισμός του ball-winner «σκύλου», κατά μέσο όρο φτάνει σε 7,6 ανακτήσεις και 4,5 αναχαιτίσεις ανά παιχνίδι.

«Κόμπι Μέινου: Γαλήνη μέσα στην καταιγίδα», έγραψε για τον πιτσιρικά της Γιουνάιτεντ πριν λίγο καιρό το Athletic και η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα μπορούσε κανείς να τον περιγράψει πιο εύστοχα. Αυτό ακριβώς θυμίζει σε αυτή την ομάδα ο 18χρονος Άγγλος. Δεδομένα κάτι παραπάνω από ταλαντούχος και υποσχόμενος. Είναι ήδη ξεχωριστός και φαντάζει η τέλεια λύση στο πρόβλημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φυσικά, πρέπει να προστατευτεί από το... hype των αγγλικών Μέσων, πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση. Όμως ήδη χαρίζει απλόχερα χαμόγελα στους φίλους της ομάδας και ετοιμάζεται να γίνει η λύση στο πρόβλημά της, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της για το «τώρα» και το «αύριο».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα