Wyscout Analysis, Μάντσεστερ Σίτι - Άρσεναλ: Η επιστράτευση του «long ball football» και η αποστολή των Χάαλαντ και Χάβερτς

Ιάσονας Θεριός
wyscout1

bet365

Όσο η Μάντσεστερ Σίτι και η Άρσεναλ μετρούν αντίστροφα για το μεταξύ τους ντέρμπι, το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει την ξεχωριστή σημασία των... πύργων Έρλινγκ Χάαλαντ και Κάι Χάβερτς στη συγκεκριμένο «μάχη».

Η Άρσεναλ έφτασε κοντά την περυσινή σεζόν, μα στο τζαρτζάρισμα της τελικής ευθείας βγήκε νοκ-άουτ, εκείνη η τεσσάρα από την αγριεμένη Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ» της διέλυσε τα όνειρα τίτλου. Έναν χρόνο μετά οι δύο ομάδες ετοιμάζονται να ριχθούν σε μια παρόμοια «μάχη» στο ίδιο γήπεδο, ούσες ξανά χεράκι-χεράκι στη διεκδίκηση του τίτλου, παρέα φυσικά και με την πρωτοπόρο Λίβερπουλ. Το μεταξύ τους ντέρμπι υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην τρελή κούρσα της φετινής Premier League, μα ίσως την έκβασή του επηρεάσει ένας απρόσμενος παράγοντας: Η επιστράτευση του... long ball football.

Γκουαρδιόλα και Αρτέτα φημίζονται για τη λατρεία τους στο ποδόσφαιρο κατοχής και ελέγχου μα σε αυτό το ντέρμπι περισσότερο από ποτέ το... oldschool αγγλικό παιχνίδι τούς είναι πολύτιμο. Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, επιχειρεί να ρίξει φως στους λόγους για τους οποίους οι μακρινές μεταβιβάσεις έχουν διαφορετική αξία σε αυτό το ντέρμπι και γιατί ο Έρλινγκ Χάαλαντ και ο Κάι Χάβερτς μπορούν να αποδειχθούν κομβικοί για τις ομάδες τους, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν μπροστά από την αντίπαλη εστία.

Η διέξοδος των μακρινών μεταβιβάσεων για Σίτι και Άρσεναλ

Γιατί, λοιπόν, οι... παρεξηγημένες long balls μπορούν να γίνουν τόσο χρήσιμες για δύο ομάδες που διακρίνονται σε έναν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού; Γιατί κάποιες φορές είναι η καλύτερη - αν όχι η μόνη τους - επιλογή για να επιτεθούν.

Τόσο η Άρσεναλ όσο και η Μάντσεστερ Σίτι πρεσάρουν εξαιρετικά και συχνά πολύ ψηλά τους αντιπάλους τους. Τα PPDA (passes per defensive action) των δύο ομάδων είναι εξαιρετικά, από τα καλύτερα στην Premier League. Το PPDA είναι ένας από τους πιο έμπιστους δείκτες πίεσης και φανερώνει πόσες πάσες επιτρέπει στον αντίπαλό της κάθε ομάδα πριν παρέμβει με κάποια αμυντική ενέργεια. Οι Gunners βρίσκονται στο 8,58 και οι Πολίτες στο 9,72, πιέζουν δηλαδή σε φοβερά στάνταρ.

Και όχι απλά πιέζουν εξαιρετικά, αλλά κλέβουν και μπάλες ψηλά στο γήπεδο πολύ αποτελεσματικά. Μόνο η Λίβερπουλ έχει περισσότερα high turnovers (ακολουθίες επιθέσεων που αρχίζουν 40 ή λιγότερα μέτρα από το τέρμα του αντιπάλου) από τη Μάντσεστερ Σίτι (9,7 ανά 90 λεπτά) και την Άρσεναλ (9,6 ανά 90 λεπτά) φέτος.

Πρόκειται για δύο ομάδες δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατες ζημιές στους αντιπάλους τους με την πίεσή τους και συχνά (ειδικά οι Λονδρέζοι) επιλέγουν να πρεσάρουν σε man to man στιλ, ακολουθώντας κάθε παίκτη παντού.

Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν, οι μακρινές μεταβιβάσεις αποτελούν την καλύτερη... διέξοδο. Όταν ο αντίπαλος σε πιέζει τόσο ψηλά και αποτελεσματικά το να ψάξεις τη μακρινή μπαλιά - μέσω είτε του τερματοφύλακα είτε κάποιου στόπερ - μπορεί να απελευθερώσει ολόκληρη την επίθεσή σου και να εκθέσει το αντίπαλο πρέσινγκ. Να δημιουργήσει χώρους και ευκαιρίες για απειλητικές συνθήκες αλλά φυσικά να διασφαλίσει ταυτόχρονα πως δεν θα χάσεις την μπάλα κοντά στην εστία σου.

Γκουαρδιόλα και Αρτέτα το ξέρουν πολύ καλά αυτό και είναι κάτι που έχουν χρησιμοποιήσει αμφότεροι στα μεταξύ τους παιχνίδια. Κατά μέσο όρο η Σίτι πέρυσι για παράδειγμα επιχειρούσε 40 μακρινές μεταβιβάσεις ανά παιχνίδι. Στο ντέρμπι του Απριλίου κόντρα στην Άρσεναλ αναγκάστηκε ή επέλεξε να ανέβει στις 46.

Αντίστοιχα, οι φετινοί Gunners μετρούν 35 long balls ανά ματς και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου απέναντι στους Πολίτες ανέβηκαν στις 44.

Η διέξοδος των μακρινών είναι σημαντική σε τέτοια παιχνίδι, η επιστράτευσή τους φαντάζει τουλάχιστον χρήσιμη, αν όχι αναγκαία. Το θέμα είναι πώς μπορούν να τις εκμεταλλευτούν και στην επίθεσή τους οι ομάδες.

Η αποστολή και η σημασία των Χάαλαντ και Χάβερτς

Και κάπου εδώ μπαίνουν στην κουβέντα οι σέντερ φορ τους. Ο Χάαλαντ και ο Χάβερτς. Ναι, είναι σημαντικό να απειλούν, ακόμα πιο σημαντικό να σκοράρουν, αλλά σε τέτοιες συνθήκες τα χαρακτηριστικά τους καθιστούν πολύτιμη τη συνολικότερη συνεισφορά τους. Ίσως τα μοναδικά κοινά στοιχεία των προφίλ τους να είναι το ύψος και η δύναμή τους. Μα πάνω σε αυτά θα βασιστεί η αποστολή τους σε αυτό το ντέρμπι.

Δείχνει πολύ πιθανό τόσο η Σίτι όσο και η Άρσεναλ να προχωρήσουν σε μακρινές μεταβιβάσεις προς την επίθεση. Αλλά δεν είναι το ίδιο να στέλνεις μια ψηλή μπαλιά στον Άλβαρες και στον Χάαλαντ, όπως το ίδιο ισχύει και για τον Ζεσούς και τον Χάβερτς.

Ο Νορβηγός και ο Γερμανός θα είναι οι target men, οι στόχοι των μακρινών μεταβιβάσεων. Είναι φτιαγμένοι έτσι που τις κάνουν πολύ πιο βιώσιμες γιατί έχουν το ύψος και τη δύναμη για να τις διεκδικήσουν από τα αντίπαλα στόπερ. Να κρατήσουν την μπάλα και να τη σπάσουν στους γύρω τους που θα εκμεταλλευτούν τον χώρο. Άλλωστε, είναι κάτι που και οι δύο έχουν αποδείξει πως ξέρουν να κάνουν καλά.

Όπως φάινεται και στα παρακάτω καρέ, κάπως έτσι ο Χάαλαντ συνέβαλε στο πρώτο γκολ της Σίτι στην τεσσάρα της περυσινής σεζόν. Ο Στόουνς εγκλωβισμένος από την πίεση της Άρσεναλ επιλέγει να ψάξει με μακρινή μεταβίβαση τον Χάαλαντ και τον βρίσκει.

Η προσπάθεια του Χάαλαντ

Ο Νορβηγός καταφέρνει να κοντρολάρει την μπάλα, να βάλει πλάτη τον αντίπαλό του και να σπάσει στην κίνηση του Ντε Μπρόινε, ο οποίος έχει τον χώρο για να γίνει επικίνδυνος και να εκτελέσει. «Ο Έρλινγκ μας βοηθάει πάρα πολύ σε αυτές τις καταστάσεις. Όταν πιέζεσαι man to man τόσο καλά ο μόνος ελεύθερος παίκτης είναι ο τερματοφύλακας οπότε η μακρινή μπαλιά χρειάζεται κι αυτός είναι εκεί», έχει πει για τον Νορβηγό ο Γκουαρδιόλα.

Η προσπάθεια του ΧάαλαντΗ προσπάθεια του Χάαλαντ

Και τα λόγια του Καταλανού βρίσκουν εφαρμογή και στην περίπτωση του Κάι Χάβερτς και της Άρσεναλ. Ο Γερμανός στο παιχνίδι του Community Shield, όπου έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης, «αντέγραψε» τον Χάαλαντ. Για αρχή, όπως φαίνεται παρακάτω, ο πιεζόμενος Σαλμπά τον σημαδεύει με μακρινή μπαλιά από την άμυνα προς τη μεσαία γραμμή.

Η προσπάθεια του Χάβερτς

Και ο Χάβερτς βάζει εξαιρετικά στην πλάτη του Στόουνς κι έπειτα κοντρολάρει και κατεβάζει την μπάλα, πριν ξεμαρκαριστεί για να την ανοίξει στην κίνηση του Μαρτινέλι στα αριστερά, απελευθερώνοντας όλη την επίθεση της ομάδας του.

Η προσπάθεια του ΧάβερτςΗ προσπάθεια του Χάβερτς

Κάθε παίκτης που θα πατήσει στο χορτάρι θα πατήσει το χορτάρι του «Έτιχαντ» θα έχει τη δική του σημασία. Μα με βάση τις πιθανότερες συνθήκες του παιχνιδιού, η αποστολή και ο ρόλος των Χάαλαντ και Χάβερτς δείχνει να αποκτά ξεχωριστή κρισιμότητα και να δίνει σε ένα ντέρμπι που υπόσχεται να καθηλώσει μια ακόμα σπίθα τακτικού ενδιαφέροντος.

Είτε επιλέξουν όντως να προσαρμοστούν και να βασιστούν στις μακρινές μεταβιβάσεις, είτε όχι, το μόνο δεδομένο είναι πως Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ ετοιμάζονται για μια «μονομαχία» που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην κούρσα του τίτλου.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα