Wyscout Analysis - Μακ Άλιστερ: Η πιο... value for money μεταγραφή που έγινε η «καρδιά» της Λίβερπουλ

Wyscout Analysis - Μακ Άλιστερ: Η πιο... value for money μεταγραφή που έγινε η «καρδιά» της Λίβερπουλ

Ιάσονας Θεριός
wyscout1_4

bet365

Ο... εκτοξευμένος Αλέξις Μακ Άλιστερ οδηγεί τον τελευταίο καιρό τη Λίβερπουλ στην κούρσα του τίτλου και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει την ξεχωριστή του φύση και τη σημασία του για τους Ρεντς.

Στον χορό των εκατομμυρίων του περασμένου μεταγραφικού καλοκαιριού, η Τσέλσι σπατάλησε 116 εκατομμύρια ευρώ για τον Καϊσέδο και άλλα 62 για τον Λάβια. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 65 εκατομμύρια για τον Μάουντ, η Μάντσεστερ Σίτι 60 για τον Νούνεζ, όσα και η Παρί Σεν Ζερμέν για τον Ουγκάρτε… Και κάπου εκεί ανάμεσα η Λίβερπουλ, όπως συνηθίζει, μπόρεσε να βρει την τέλεια ευκαιρία.: Εκμεταλλεύτηκε την κρυφή ρήτρα του Αλέξις Μακ Άλιστερ στην Μπράιτον και με… μόλις 40 εκατομμύρια τον έντυσε στα κόκκινα. Ίσως ο Μπέλινγκχαμ και ο Ράις να είναι οι καλύτερες μεταγραφές του 2023, μα, όσον αφορά στην πιο… value for money κίνηση του καλοκαιριού, κανείς δεν ρίχνει από την κορυφή τον Αργεντινό χαφ.

Ξεχάστε τον – προ ημερών - τηλεκατευθυνόμενο κεραυνό του που γλίτωσε τους Ρεντς από το κάζο κόντρα στη Σέφιλντ ή τη συμμετοχή του σε 8 γκολ στις 10 τελευταίες του εμφανίσεις στην Αγγλία. Ο Αλέξις Μακ Άλιστερ αποδεικνύει με τη συνολική του προσφορά στο χορτάρι πως έχει θέση στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ακόμα κι αν τα... ψίχουλα της μεταγραφής του αρχικά δεν έπεισαν όσους είχαν αμελήσει να τον θαυμάσουν με τη φανέλα της Μπράιτον ή έστω στο Μουντιάλ του 2022 με αυτή της Αργεντινής. Και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, επιχειρεί να ρίξει φως στον κομβικό του ρόλο στη Λίβερπουλ και τη σημασία του στην κούρσα της για τον τίτλο.

Αλέξις ο «καταστροφέας», Μακ Άλιστερ ο μαέστρος

Τα πράγματα ωστόσο δεν ξεκίνησαν τόσο καλά για τον Μακ Άλιστερ στο «Άνφιλντ». Το καλοκαίρι πλήρους αναδόμησης της Λίβερπουλ και η - όχι προγραμματισμένη - αποχώρηση του Φαμπίνιο άφησαν τους Ρεντς χωρίς καθαρό εξάρι. Ο Έντο χρειάστηκε κι αυτός τον χρόνο προσαρμογής του και ο Αργεντινός βρέθηκε με το «καλημέρα» μακριά από τη θέση του, να καλύπτει το κενό του αμυντικού χαφ. Είχε χρησιμοποιηθεί καθ'αυτον τον τρόπο από τον Γκρέιαμ Πότερ στην Μπράιτον και έχει ορισμένα από τα στοιχεία, τη δυναμικότητα και τα κλεψίματα, ενός εξαριού. Μα το πακέτο του εγκλωβιζόταν στα δεσμά αυτού του ρόλου. Και δεν είναι τυχαίο πως η εκτόξευσή του συνέπεσε με την «απελευθέρωσή» του.

Στα αριστερά το heatmap του ΜακΆλιστερ την 1η αγωνιστική της - Στα δεξιά την 31η
Στα αριστερά το heatmap του ΜακΆλιστερ την 1η αγωνιστική - Στα δεξιά την 31η

Όπως φαίνεται και στα heatmaps του από το πρώτο του παιχνίδι στη Λίβερπουλ απέναντι στην Τσέλσι και αυτό κόντρα στην Μπράιτον πριν μια εβδομάδα, ο Μακ Άλιστερ έχει αλλάξει για τα καλά χώρο δράσης στο γήπεδο. Και έτσι έχει μπορέσει να γίνει τόσο σημαντικός για τους Ρεντς, γιατί πλέον ξεδιπλώνει στο έπακρο τη διττή του ποδοσφαιρική φύση, όντας... destroyer και μαέστρος ταυτόχρονα.

Η ανασταλτική συνεισφορά βρισκόταν και βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα. Ο Αργεντινός μετρά 11 ανακτήσεις κατοχής και 7,5 αναχαιτίσεις ανά 90 λεπτά και με τα νούμερά του σε αυτή την πτυχή του παιχνιδιού δεν... βλέπει κανέναν άλλον χαφ στην Premier League. Στο παρακάτω γράφημα «ζυγίζεται» με τους υπόλοιπου μέσους του πρωταθλήματος και βρίσκεται στο... ταβάνι σε πολλούς τομείς. Σε ανακτήσεις (REC/90) και ανακτήσεις στο αντίπαλο μισό (OHR/90). Σε αναχαιτίσεις (PAI) και αμυντικές μονομαχίες (DD/90). Ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ χαμηλά στα φάουλ (F/90). Αυτός ήταν και είναι ο «καταστροφέας» Μακ Άλιστερ, ένας παίκτης στον οποίο βασίζει σε σημαντικό βαθμό το περίφημο counterpressing της η Λίβερπουλ, την άμεση πίεση.

Η... ζυγαριά του Μακ Άλιστερ

Πλέον όμως, αυτό που έχει αλλάξει είναι πως δείχνει στο χορτάρι και τις μαεστρικές του ικανότητες, παίζοντας ως οκτάρι σε ένα φοβερό τρίγωνο που έχει χτίσει στη δεξιά πλευρά των Ρεντς μαζί με τους Σαλάχ και Μπράντλεϊ. Στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια των Ρεντς είχε σε όλα πάνω από 100 ενέργειες με την μπάλα και ποσοστό επιτυχίας που άγγιξε κατά μέσο όρο το 71%. Η ακρίβεια των μεταβιβάσεών του σε όλη τη σεζόν αγγίζει το 90% και ήδη είναι φανερή η ευχέρεια στον τρόπο με τον οποίο έχει αρχίσει να φτιάχνει πράγματα για τη Λίβερπουλ. Με το κάθετο παιχνίδι του, με τη νοημοσύνη και τις φοβερές του μεταβιβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα πρώτα του τέσσερα παιχνίδια με τη Λίβερπουλ, στα οποία αγωνίστηκε ως αμυντικό χαφ, μέτρησε 4 Shot Creating Actions, όπως ορίζονται οι δύο τελευταίες ενέργειες πριν από το σουτ ενός συμπαίκτη. Πόσες τέτοιες είχε στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια, από όταν περίπου δηλαδή μεταφέρθηκε στο φυσικό του περιβάλλον; 31 Shot Creating Actions! Και όλα αυτά διατηρώντας την ανασταλτική του συμβολή στα ίδια κορυφαία επίπεδα. Πολύ απλά γιατί αυτός είναι.

«Εκεί» για να... ανακουφίζει τη Λίβερπουλ

Ο Κλοπ είπε πρόσφατα πως ο Μακ Άλιστερ «έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία». Μπορεί στη Λίβερπουλ να ήξεραν τι παίκτη έπαιρναν, να μπορούσαν να τον φανταστούν να πιέζει, να κλέβει μπάλες, να ορίζει το παιχνίδι της ομάδας σαν μετρονόμος και να δημιουργεί στιγμές για τους γύρω του. Μπορεί να «έβλεπαν» τη σημασία του για την ομάδα. Μα αυτό που δεν θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει, είναι το πόσο κομβικός θα αποδεικνυόταν σε αυτή την απόλυτα αμφίρροπη κούρσα για τον τίτλο.

Με κάποιον τρόπο, ο Μακ Άλιστερ έχει καταφέρει να γίνει πρωταγωνιστής σε ορισμένες από τις πιο κρίσιμες στιγμές αυτής της μάχης, να αλλάξει τα δεδομένα με τις εμπνεύσεις του. Το έκανε με αυτή τη σουτάρα κόντρα στη Σέφιλντ πριν λίγες μέρες. Μα αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. Τουναντίον. Φέτος έχει άμεση συμμετοχή σε εννιά τέρματα των Ρεντς (5 ασίστ, 4 γκολ) και τα 8 από αυτά ήταν γκολ που άλλαξαν την κατάσταση του αγώνα, γκολ που έδωσαν είτε την ισοφάριση, είτε το προβάδισμα στη Λίβερπουλ, και άρα πολύτιμα.

Ήταν εκεί σε τόσες στιγμές για να... ανακουφίσει τις Ρεντς με φοβερά ψύχραιμες και ποιοτικές αποφάσεις. Ειδικά όταν βρέθηκε πιο κοντά στο φυσικό του περιβάλλον, πιο ψηλά στο γήπεδο.

Στο παιχνίδι κόντρα στην Μπράιτον για παράδειγμα, όπου ήταν ασταμάτητος, πήρε την μπάλα στο δεξί μεσοδιάστημα και με άψογη κάθετη πάσα έβγαλε φάτσα με το τέρμα τον Σαλάχ για να κάνει το 2-1 και να δώσει τη νίκη στη Λίβερπουλ.

Η ασίστ του Μακ Άλιστερ

Σε μια ακόμα πιο κρίσιμη συνθήκη, ο Μακ Άλιστερ έβαλε το λιθαράκι του σε ένα υπερπολύτιμο τρίποντο με ακόμα πιο εντυπωσιακό και δύσκολο τρόπο. Με το ματς στο 90+9' στο City Ground, ο Αργεντινός πήρε την μπάλα στον ίδιο χώρο (αυτή τη φορά όχι σε open play) και με μια σέντρα - αριστούργημα με το... κακό αριστερό έβγαλε την ασίστ του γκολ της νίκης συστημένη για το κεφάλι του Νούνιες.

Η ασίστ του Μακ Άλιστερ

«Καταστροφέας», δημιουργός, εκτοξευμένος, παρών στα δύσκολα, κανόνας για το παιχνίδι της Λίβερπουλ στην τελική ευθεία μιας σεζόν που έχει όλα φόντα να αποδειχθεί απόλυτα θρυλική. Και αυτά για 40... μόλις εκατομμύρια ευρώ. Ο Αλέξις Μακ Άλιστερ διαπρέπει στους Ρεντς, ξεχωρίζει στο κορυφαίο επίπεδο και τούς δίνει τα πάντα στη «μάχη» για τον τίτλο, βάζοντας με συνοπτικές διαδικασίες τέλος στη συζήτηση για την πιο... value for money κίνηση της σεζόν.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα