Wyscout Analysis - Άρσεναλ: Αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι ιστορία

Wyscout Analysis - Άρσεναλ: Αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι ιστορία

Arteta - Arsenal
Μπορεί να το πάρει, μπορεί και όχι. Ό,τι κι αν συμβεί αυτή η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα έγραψε - και γράφει - ιστορία και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει τη φοβερή της πορεία στον χρόνο, την εντυπωσιακή πρόοδο των Gunners με τον Ισπανό στο τιμόνι τους.

Το έθεσε υπέροχα ο Μικέλ Αρτέτα: «Αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι ιστορία». Η Άρσεναλ είχε μόλις περάσει από το «Ολντ Τράφορντ», είχε μόλις γράψει την 27η νίκη της φέτος στην Premier League, ποτέ στην ιστορία της δεν έκανε περισσότερες σε μια σεζόν. Είχε μόλις κάνει ό,τι μπορούσε για να στείλει την κούρσα του τίτλου στο... νήμα. Στην 38η και τελευταία αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος (19/05 - 18:00), ο τίτλος θα ισορροπήσει ανάμεσα στους Gunners και τη Μάντσεστερ Σίτι και οι Λονδρέζοι μπορούν μόνο να ελπίζουν σε ένα δώρο της Γουέστ Χαμ που θα μοιάζει με θαύμα, για να επιστρέψουν στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου μετά από 20 ολόκληρα χρόνια. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους, φαντάζει τρελό να στραβοπατήσει τώρα η υπερομάδα του Γκουαρδιόλα.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την Άρσεναλ, δεν καθορίζει τίποτα όσον αφορά στην πορεία της. Το πού ήταν όταν την παρέλαβε ο Αρτέτα και το πού έχει φτάσει αυτή η ομάδα. Μάλλον η αναμονή για τη λύτρωση της κατάκτησης του πρωταθλήματος δεν θα λήξει στο «Έμιρεϊτς» κόντρα στην Έβερτον, αλλά οι Gunners γράφουν στα αλήθεια ιστορία και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, μιλά για τα νέα ύψη στα οποία έφτασαν, την τρομακτική τους πρόοδο με τον Αρτέτα στον πάγκο τους και τη μη διαπραγματεύσιμη αξία αυτής. Ανεξάρτητα από τον τίτλο, ανεξάρτητα από το αν το απόγευμα της 19ης Μαΐου θα τους βρει πρωταθλητές ή όχι.

Απόδοση και xGD

Πώς θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως στα άλματα προόδου της Άρσεναλ; Θα κοιτάξουμε κάθε χρονιά της με τον Αρτέτα υπό το πρίσμα των Expected Goals και κυρίως της Expected Goals Difference (xGD). Το συγκεκριμένο metric, όπως μαρτυρά και το όνομά του, αποτελεί τη διαφορά των Expected Goals που δημιουργεί μια ομάδα (xG) με αυτά που τής δημιουργούν οι αντίπαλοί της (xGA).

Φανερώνει δηλαδή, με απλά λόγια, πόσο καλύτερος ή πόσο χειρότερος είσαι από τον αντίπαλό σου, βασιζόμενο στο πόσο απειλείς και απειλείσαι, στην ποιότητα των ευκαιριών που δημιουργείς και δέχεσαι. Όσο μεγαλύτερη είναι η xGD μιας ομάδας τόσο καλύτερη είναι κατά μέσο όρο ανά 90 λεπτά από τον αντίπαλό της.

Άρσεναλ 2019 - 2020: Η ομάδα που παρέλαβε ο Αρτέτα

  • xG/90': 1,33
  • xGA/90': 1,54
  • xGD/90': -0,21

Στο Λονδίνο, ο Ουνάι Έμερι δεν μπόρεσε ποτέ να δικαιώσει τις προσδοκίες, απολύθηκε από την τεχνική ηγεσία της Άρσεναλ έπειτα από 18 μήνες και οι Gunners για έναν μήνα περίπου συνέχισαν με τον Φρέντρικ Λιούνμπεργκ ως υπηρεσιακό. Αυτή την ομάδα παρέλαβε ο Μικέλ Αρτέτα. Μια ομάδα που, όπως φαίνεται και στους αριθμούς της, φυτοζωούσε πάνω στους αντιπάλους της. Δεν είχε ξεκάθαρη ταυτότητα, συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και κάπως έτσι κατέληγε να είναι με συνέπεια χειρότερη από τον αντίπαλό της, έστω και οριακά, σύμφωνα και με το -0,21 της xGD. Μια ομάδα που λίγους μήνες πριν είχε δαπανήσει 80 εκατομμύρια ευρώ στον - αν είναι ποτέ δυνατόν - Νικολά Πεπέ και πλήρωνε υπέρογκα συμβόλαια σε παίκτες όπως ο Οζίλ και ο Ομπαμεγιάνγκ.

Άρσεναλ 2019 - 2020: Βουτιά στο χάος

xG/90': 1,22
xGA/90': 1,40
xGD/90': -0,18

Η διοίκηση τον εμπιστεύτηκε, ο ίδιος γνώριζε και αγαπούσε το club. Παρ'ότι δεν είχε εργαστεί ποτέ ξανά ως πρώτος προπονητής δεν δίστασε να αρπάξει την ευκαιρία του, αποχαιρέτησε τη Μάντσεστερ Σίτι με σκοπό στο μέλλον να καταφέρει να την κοντράρει. Μόνο που μέχρι να συμβεί αυτό, είχε άπειρη δουλειά μπροστά του. Σε κάθε πτυχή αυτής της ομάδας. Η πρώτη του ενδεκάδα λέει τα πάντα για το επίπεδό της: Λένο στο τέρμα, Σάκα αριστερό μπακ (!), Λουίζ και Παπασταθόπουλος στα στόπερ, Μέιτλαντ-Νάιλς στο δεξί άκρο της άμυνας. Τορέιρα, Τζάκα και Οζίλ στα χαφ, Ομπαμεγιάνγκ αριστερό εξτρέμ, Νέλσον στα δεξιά και στην κορυφή ο Λακαζέτ. Ο Αρτέτα ανέλαβε στις 20 Δεκεμβρίου και σαν να μην του έφταναν τα παραπάνω, κλήθηκε να βιώσει και την πανδημία από τον Μάρτιο ως το τέλος της σεζόν.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να κάνει θαύματα εξ αρχής. Αρχικά επιχείρησε να περιορίσει την τρωτότητα στα μετόπισθεν, τα xG που δεχόταν η Άρσεναλ μειώθηκαν λίγο και συνολικά υπήρξε μια ανεπαίσθητη στην πραγματικότητα βελτίωση στην xGD της τάξης του 0,03. Ο Αρτέτα χρειάστηκε να προσαρμοστεί, να περιορίσει για αρχή τα «θέλω» του, να δουλέψει με το υπάρχον, μη επαρκές, υλικό. Πειραματίστηκε με το 3-4-3, θυσίασε αρκετή από την κυριαρχικότητα που επιθυμούσε και αρχικά βασίστηκε στα επιθετικά transitions. Αυτό όμως ήταν μόνο το πρώτο βήμα και ακόμα κι έτσι η ομάδα του κατέκτησε το FA Cup.

Άρσεναλ 2020 - 2021: Οι πρώτοι Gunners του Αρτέτα

  • xG/90': 1,37
  • xGA/90': 1,2
  • xGD/90': +0,17


Δίχως προετοιμασία, δίχως «ηχηρές» μεταγραφές (η μόνη ουσιαστική ενίσχυση ήταν ο Πάρτεϊ), με πραγματικά... baby steps. Τα πρώτα δείγματα βελτίωσης ήρθαν για την Άρσεναλ. Από το -0,18 στο +0,17 στη διαφορά των xG. Αυτό το άλμα (της τάξης του +0,35) από μόνο του ήταν δηλωτικό της δουλειάς που λάμβανε χώρα. Μια δουλειά που είχε ως αντίκτυπο την ταυτόχρονη βελτίωση σε άμυνα (από το 1,40 στο 1,20 των xGA) και επίθεση (από το 1,22 στο 1,37 των xG). Πέρα από το γήπεδο πάντως, ο Αρτέτα είχε ήδη αρχίσει να δουλεύει και την κουλτούρα της ομάδας, να ορίζει τα στάνταρ της, παίρνοντας θαρραλέες αποφάσεις, όπως το να «κόψει» τον – κατ’εκείνον – μη αφοσιωμένο Οζίλ από την ομάδα.

arteta2020

Παρά τη βελτίωσή της, η Άρσεναλ δεν ήταν ακόμα εκεί που έπρεπε, έχασε την τελευταία αγωνιστική την έξοδο στην Ευρώπη μέσα από τα χέρια της, ο στόχος της δεν επιτεύθχηκε. Όμως οι Gunners του Αρτέτα είχαν ήδη αρχίσει να παίρνουν μορφή. Ο Σάκα είχε γίνει ο εξτρέμ, ο Όντεγκααρντ είχε προστεθεί κι αυτός – αρχικά ως δανεικός – στο παζλ, το ίδιο και ο Γκάμπριελ στην άμυνα. Ο Ισπανός όδευε σταδιακά προς το όραμά του.

Άρσεναλ 2021-2022: Το #ArtetaOut, τα… παιδάκια και το νέο άλμα

  • xG: 1,70/90’
  • xGA: 1,24/90΄
  • xGD: +0,46/90’

Ο Αρτέτα συνέχισε το πιο δύσκολο έργο, το ξεκαθάρισμα, το να γκρεμίζει σταδιακά την παλιά Άρσεναλ για να χτίσει τη δική του, κάτι που κορυφώθηκε και με την κόντρα του και την αποπομπή του αρχηγού Ομπαμεγιάνγκ από την ομάδα τον Ιανουάριο. Η Άρσεναλ άρχισε τη σεζόν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, βρέθηκε με το απόλυτο ηττών μετά την 3η αγωνιστική στον πάτο της Premier League. Χλευάστηκε, το #ArtetaOut έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων της που αδυνατούσαν να πιστέψουν στον Ισπανό κόουτς. Όμως ξεχνούσαν πως αυτή η διαδικασία ακόμα δεν είχε ξετυλιχθεί.

Οι Gunners εκείνη τη σεζόν ήταν με διαφορά η πιο νεαρή ομάδα στην Premier League (Μ.Ο 24 ετών), όλοι οι πρωταγωνιστές τους ήταν ακόμα πολύ φρέσκοι. Αλλά αυτό ήταν απαραίτητο για την εξέλιξή τους. Στο παζλ προστέθηκαν ο Γουάιτ (η πρώτη μεγάλη μεταγραφή με 50 εκατ. λίρες) και ο Ράμσντεϊλ, οι Σάκα και Όντεγκααρντ ήταν ακόμα πιο σημαντικοί, ο Μαρτινέλι είχε πια ρόλο, το ίδιο και ο Σμιθ-Ρόου. Τα… παιδάκια της Άρσεναλ δέχθηκαν πολλά χαστούκια, διασύρθηκαν από Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, σοκαρίστηκαν από τη Νότιγχαμ στο Κύπελλο. Αλλά η βελτίωση δεν θα μπορούσε να έρθει αλλιώς. Και η βελτίωση ήρθε ξανά, ακόμα κι έτσι, ειδικά στην επίθεση.

Οι Gunners έγιναν πιο δημιουργικοί, έβρισκαν τρόπο να φτιάχνουν καλύτερες ευκαιρίες, κάτι που αποτυπώθηκε στην άνοδο των xG τους, ενώ στην άμυνα η κατάσταση παρέμεινε περίπου ίδια (από το 1,20 στο 1,24). Η Expected Goals Difference αυξήθηκε ξανά, έκανε ένα μικρό άλμα (της τάξης του 0,29) και ήταν εκεί για να επιβεβαιώνει πως η Άρσεναλ… έρχεται. Ακόμα κι αν στο τέλος της σεζόν τα μωρά του Αρτέτα διέλυσαν όσα έχτιζαν και έχασαν την τετράδα στο νήμα. Όλα βέβαιο ήταν μέρος της διαδικασίας.

Άρσεναλ 2022-2023: «Μακροβούτι» σε μια ανέλπιστη κούρσα τίτλου

  • xG: 1,87/90’
  • xGA: 1,13/90’
  • xGD: +0,74/90’

Ο στόχος ήταν απλός και ξεκάθαρος: Η τετράδα. Κανείς το καλοκαίρι του 2022 δεν περίμενε από την Άρσεναλ να τα βάλει για τα καλά με τη Μάντσεστερ Σίτι, να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Το άλμα της αυτό όμως ήταν εκκωφαντικό και την έφερε να ορίζει ανέλπιστα την κούρσα του τίτλου για καιρό. Η επιστροφή του Σαλιμπά και το ζευγάρωμά του με τον Γκάμπριελ έφεραν σημαντική βελτίωση στα μετόπισθεν (από το 1,24xGA στο 1,13), την ώρα που η επιθετική λειτουργία των Gunners συνέχιζε να καλπάζει σε νέα ύψη, να σκαρφαλώνει κι αυτή όλο και πιο ψηλά σε νούμερα (από το 1,70xG στο 1,87).

arteta arsen

Τα… παιδάκια, ο Σάκα, ο Όντεγκααρντ, ο Μαρτινέλι, ήταν πια πρωταγωνιστές και σε συνδυασμό με την εμπειρία των νεοφερμένων Ζιντσένκο και Ζεσούς, οι Gunners έδειξαν ξανά, για πρώτη φορά με τον Αρτέτα, να επιστρέφουν στο παραδοσιακό τους επίπεδο. Η βελτίωση ήταν διαρκής όλα τα χρόνια, αλλά πλέον είχε και ξεκάθαρο αντίκρισμα. Μόνο που η βουτιά στη «μάχη» του τίτλου ήταν, όπως αποδείχθηκε, πολύ βαθιά για αυτήν την έκδοση της Άρσεναλ, ο τραυματισμός του Σαλιμπά στη μέση της σεζόν έκανε τα πράγματα χειρότερα. Οι σφαλιάρες και η προσγείωση δεν έλειψαν, ο τίτλος χάθηκε γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αλλά το σύνολο του Αρτέτα το είχε κάνει. Είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες και ήταν πια έτοιμο να μπει στην πιο τέλεια – μέχρι τώρα - εκδοχή του.

Άρσεναλ 2023-2024: Καλύτερη από ποτέ

  • xG: 2,12/90’
  • xGA: 0,91/90’
  • xGD: +1,21/90’

Αλήθεια, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Η Άρσεναλ φέτος ήταν καλύτερη από ποτέ. Ο Ράις έγινε η απόλυτη statement μεταγραφή για να… δέσει το γλυκό, ο Χάβερτς αρχικά αμφισβητήθηκε κι έπειτα διέπρεψε στον τέλειο για εκείνον ρόλο. Από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα, αυτή υπήρξε η απόλυτη ομάδα του Αρτέτα. Μια ομάδα που δημιούργησε ο ίδιος σχεδόν από το μηδέν, για να τη δει να παίζει ακριβώς όπως επιθυμούσε. Οι Gunners ήταν κυριαρχικοί, σχεδόν εμμονικοί στη διατήρηση του ελέγχου και μάλιστα με επιτυχία, μα ταυτόχρονα ευέλικτοι και δημιουργικοί στην κατοχή στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Και την ίδια στιγμή μια φοβερή μηχανή χωρίς την μπάλα. Πιθανότατα η ομάδα με την πιο αποτελεσματική πίεση ψηλά στο γήπεδο και δίχως αμφιβολία η πιο σταθερή, πιο σίγουρη άμυνα στην Premier League.

Η βελτίωση στους αριθμούς της ήταν ξανά διπλή, σε επίθεση και άμυνα, πιο εκκωφαντική από ποτέ και αυτή εκτόξευσε – ξανά - την xGD της στα εντυπωσιακά επίπεδα του +1,21. Για την ακρίβεια, καμία άλλη ομάδα δεν ήταν κατά μέσο όρο τόσο καλύτερη από τους αντιπάλους της στην Premier League φέτος, καμία δεν είχε υψηλότερη Expected Goals Difference ανά 90 λεπτά. Οι Gunners ξεκίνησαν ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο κι έμειναν ζωντανοί στη διεκδίκησή του μέχρι την τελευταία στροφή. Αν η μοίρα δεν τους χαμογελάσει θα «πληγωθούν» δεδομένα, θα μείνουν με τα «αν» των κομβικών στραβοπατημάτων, των ηττών από τη Φούλαμ και τη Βίλα για παράδειγμα. Μα καλό θα ήταν κι αυτοί – όπως και οι οπαδοί τους – να δουν τη μεγάλη εικόνα.

Η ιστορία αυτής της Άρσεναλ δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά έχει ήδη γραφτεί

Θα ακούσουν πάλι τα… μύρια όσα αν ο τίτλος χαθεί: Πως είναι losers, πως είναι λίγοι, πως, πως, πως… Τίποτα δεν αλλάζει τα γεγονότα όμως, τίποτα δεν μπορεί να αφαιρέσει τα παράσημα για την Άρσεναλ του Αρτέτα αυτή τη σεζόν. Ποτέ καμία άλλη Άρσεναλ δεν έκανε περισσότερες νίκες στην Premier League, ποτέ καμία άλλη Άρσεναλ δεν μάζεψε περισσότερους βαθμούς στην Premier League. Φυσικά ούτε οι θρυλικοί Invincibles. Μόνο η Άρσεναλ του Αρτέτα. Ξεκινώντας από το τίποτα, με τρελή βελτίωση σε κάθε τομέα, όπως είδαμε, αυτοί οι Gunners έγιναν το καλύτερο σύνολο στην ιστορία αυτού του συλλόγου. Και η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα για τη φετινή κούπα, που όπως δείχνει θα κριθεί ξανά στις απόλυτες λεπτομέρειες.

arteta vamos

Κόντραραν στα ίσα μια υπερομάδα με αρκετά μεγαλύτερο μπάτζετ, με εμπειρία, με γνώση, χωρίς την ίδια πίεση. Και φυσικά με τις πλάτες ενός ολόκληρου κράτους, μια ομάδα που δείχνει να παίζει το παιχνίδι με άλλους όρους και με 115 οικονομικές παραβάσεις να… εκκρεμούν. Αλήθεια, αν όντως το πάρει η Σίτι αυτό το πρωτάθλημα, τι θα σημαίνει για την Άρσεναλ; Τίποτα. Γιατί αυτή η Άρσεναλ της ασταμάτητης και εντυπωσιακής βελτίωσης κάθε μα κάθε χρόνο ξέρει πως έχει γράψει ιστορία αλλά και πως η δική της ιστορία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, όλο το μέλλον είναι μπροστά της. Ο Αρτέτα έχει απόλυτο δίκιο για το σπουδαίο οικοδόμημά του και τη διαδικασία εξέλιξής τους: Αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι ιστορία. Και συνεχίζεται.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα