Ο Φαν Νίστελροϊ ξανά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πώς ο Ολλανδός killer χτίζει την προπονητική του καριέρα

Ο Φαν Νίστελροϊ ξανά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πώς ο Ολλανδός killer χτίζει την προπονητική του καριέρα

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Φαν Νίστελροϊ ξανά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πώς ο Ολλανδός killer χτίζει την προπονητική του καριέρα
Ο μεγάλος Ρουντ Φαν Νίστελροϊ φοράει ξανά το έμβλημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Θάνος Σαρρής γράφει για την προπονητική του πορεία, τις επιρροές και τον ανανεωμένο πάγκο του Τεν Χαγκ.

Η αναδόμηση του ποδοσφαιρικού τμήματος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε συνεννόηση με τον μικρομέτοχο -από τον Φεβρουάριο- της INEOS, δεν περιελάμβανε τελικά την αντικατάσταση του Έρικ Τεν Χαγκ στην τεχνική ηγεσία. Έφερε όμως αρκετές και σημαντικές αλλαγές τριγύρω του, τον Άσγουορθ αθλητικό διευθυντή, τον Γουίλκοξ τεχνικό διευθυντή, τον Ομάρ Μπεράντα που ήταν σημαντικό κομμάτι της «επανάστασης» στη Μάντσεστερ Σίτι σε ρόλο CEO.

Άλλαξε, παράλληλα αρκετά και το τεχνικό επιτελείο, καθώς στο πλευρό του Τεν Χαγκ βρέθηκαν τρεις τέως πρώτοι προπονητές: Ο συμπατριώτης του Ρενέ Χάκε, που άφησε τον πάγκο της Γκο Αχέντ Ίγκλς για να γίνει ασίσταντ. Ο Σουηδός Αντρέας Γκέοργκσον, που έφυγε από πρώτος στη Λίλστρομ για να γίνει first team coach. Και φυσικά, το μεγάλο όνομα: Ο Ρουντ Φαν Νίστελροι, που αποχώρησε από την Αϊντχόφεν για να αποτελέσει τον δεύτερο assistant του Τεν Χαγκ.

Στην παρέα τους θα ήταν και ο Στιβ ΜακΛάρεν, αλλά αποφάσισε πριν από λίγες μέρες να αναλάβει την Εθνική Τζαμάικας. Έχοντας προσωπική... καψούρα με τον Φαν Νίστελροϊ τον καιρό που μάτωνε τα αντίπαλα δίχτυα, η επιστροφή του σε μια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που βρίσκεται σε διαδικασία σημαντικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα του management, αυτομάτως ανέβασε το ενδιαφέρον μου για το κλαμπ. Πώς όμως πορεύεται ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» προπονητικά;

Ρουντ Φαν Νίστελροϊ: Μια πορεία με μέθοδο και υπομονή

O Ρουντ δεν κρέμασε τα χρυσά ποδοσφαιρικά του παπούτσια και εμπειρικά αποφάσισε να καθίσει στον πάγκο. Για την ακρίβεια, δεν σκεφτόταν καν ότι θα μπορέσει να γίνει προπονητής. Ήταν στην τελευταία του σεζόν με τη Μάλαγα, όταν ο Μανουέλ Πελεγκρίνι του ζήτησε να συμμετέχει στο πλευρό του σε κάποιες ασκήσεις και τότε η σπίθα άναψε μέσα του. Η πορεία του, μέχρι τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν σταδιακά και μεθοδική. Έκατσε στο πλευρό ανθρώπων που σεβόταν προπονητικά, όπως ο Γκους Χίντινκ, του οποίου ήταν βοηθός στην Εθνική Ολλανδίας από το 2014 μέχρι το 2016. Ήταν τότε, που ολοκλήρωσε και τα προπονητικά διπλώματα, στην ίδια «σειρά» με τον Γιάαπ Στάμ και τον Μαρκ Φαν Μπόμελ. Δούλεψε σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες της PSV μέχρι να φτάσει στους άντρες και όταν τον Δεκέμβριο του 2021 αποχώρησε ο Σμιντ είπε ότι ακόμα δεν ήταν έτοιμος για την πρώτη ομάδα. Ο Μαρσέλ Μπραντς, που ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή, ήταν εκείνος που τον έπεισε. Παραιτήθηκε από τον σύλλογο ένα ματς πριν το φινάλε του πρωταθλήματος, κάνοντας λόγο για έλλειψη υποστήριξης.

Ο 48χρονος έμαθε πολλά από τον Φοπ νε Χάαν, ο οποίος δεν είναι τόσο μεγάλο όνομα εκτός Χέρενφεν, αλλά οδήγησε το σύλλογο για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Champions League βοήθησε πολύ τον Φαν Νίστελροϊ στη σεζόν που πέρασε στους Superfriezen. Και, ως κερασάκι, μελέτησε ενδελεχώς τη μεθοδολογία του Μαρσέλο Μπιέλσα. Διάβασε τα βιβλία του, ανέλυσε τις προπονήσεις του, γνώρισε την προσέγγισή του. Ο έλεγχος του παιχνιδιού και η κατοχή έγιναν τα στοιχεία που ξεχώρισαν. Θέλει να δημιουργεί κενά από τα άκρα και να εκμεταλλεύεται τα «φτερά». Του αρέσει να εξελίσσει τους νεαρούς. Μελετά το πρες του αντιπάλου και δίνει έμφαση στη δημιουργία συνθηκών υπεραριθμίας. Σύμφωνα με τον Τζόνι Έβανς, ο οποίος τον συναντά ξανά στο Κάρινγκτον, «είναι παθιασμένος και με την αμυντική οργάνωση».

Αλλάζοντας συνήθειες και χαρακτήρα

Ανέκαθεν ο Ρουντ είχε ως βασικό παράγοντα τον προπονητή για την επιτυχία μιας ομάδας. Σε ερώτηση που του είχε γίνει για την επιτυχία των δικών του «Κόκκινων Διαβόλων», είχε απαντήσει, σχετικά με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: «Πηγάζει από την αρχή του προπονητή. Η θέλησή του να νικά είναι τόσο μεγάλη, που επηρεάζει όλους στο σύλλογο». Μιλώντας σε ολλανδούς ρεπόρτερ τον καιρό που ήταν προπονητής στην PSV, ο Φαν Νίστελροϊ διαχώρισε τον τρόπο που λειτουργούσε ως ποδοσφαιριστής με αυτόν που το κάνει ως τεχνικός: «Όταν έπαιζα ως επιθετικός, δεν ήμουν το άτομο που πραγματικά είμαι. Ήμουν τόσο εγωιστής και επικεντρωνόμουν μόνο στο να πετυχαίνω γκολ. Ως προπονητής, πρέπει να δουλεύω με την ομάδα και να βλέπω τη μεγάλη εικόνα». Η σημασία της εξέλιξης και της διάθεσης για αλλαγή, σε πρώτο πλάνο λοιπόν. Μάλιστα, ο Γκους Πέτερς, δημοσιογράφος στην de Volkskrant, εξηγούσε στους New York Times ότι εντυπωσίασε και τους ίδιους τους ανθρώπους που καταγράφουν την καθημερινότητα της Αϊντχόφεν: «Είναι χαλαρός, ήρεμος και ωραίος τύπος. Δεν το έβλεπες αυτό όταν έπαιζε ποδόσφαιρο. Κανείς δεν θεωρούσε ότι είναι έτσι. Τον ήξεραν ως τον άνθρωπο που τρελαίνεται όταν χάνει μια ευκαιρία ή δεν δίνει την μπάλα στους συμπαίκτες του».

Φέτος, προς απογοήτευση των ολλανδικών Media που άσκησαν κριτική στην απόφασή του, αποφάσισε να γίνει πάλι «δεύτερος». Όχι όμως στην Eredivisie, αλλά στο κλαμπ που ακόμα αναπολούν την ικανότητά του στο σκοράρισμα: Τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα 150 γκολ σε 219 ματς ίσως για πολλούς σήμαιναν ότι θα έβλεπαν μπροστά τους έναν άνθρωπο με τουπέ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian από το tour στην Καλιφόρνια, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Η αύρα του είναι εμφανής παντού, συμμετέχει, μιλάει σε όλους. Ο Λόρι Γουάιτγουελ του Athletic, που παρακολούθησε την ανοιχτή προπόνηση στο Λος Άντζελες, μεταφέρει ότι συμμετέχει ενεργά, φωνάζει οδηγίες, ζητάει ενέργεια.

Η αύρα ενός legend του Old Trafford

Όπως τονίζει στον Guardian ο τερματοφύλακας Τομ Χίτον, που τον είχε ζήσει πιτσιρικάς και ως παίκτη: «Η επιμονή του στην λεπτομέρειας είναι εκπληκτική». Αυτή η έμφαση στη λεπτομέρεια, μπορεί σύμφωνα με τον ίδιο να βοηθήσει πολύ στην εξέλιξη των επιθετικών, πόσω μάλλον όταν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που έχει μεγαλουργήσει και ανάμεσα σε παίκτες που τον είχαν πρότυπο. Για τον Χίτον, όμως, ως βοηθός προπονητή μπορεί να συντελέσει και στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού: «Είναι πολύ καλός και αμυντικά επειδή καταλαβαίνει και αυτήν την πλευρά του παιχνιδιού». «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κάποιον αυτού του βεληνεκούς και του σεβασμού στην ομάδα», λέει από την πλευρά του ο Έβανς.

Ένας legend, λοιπόν, είναι πίσω στο Old Trafford, μόνο που δεν πρόκειται απλώς για έναν legend. Έχουμε ξαναγράψει πως δεν αρκεί να έχεις γράψει χρυσή ιστορία ως ποδοσφαιριστής για να τα καταφέρεις στην μετέπειτα πορεία σου στο ποδόσφαιρο και τα παραδείγματα είναι αμέτρητα. Ο Ολλανδός φαίνεται ότι αποφάσισε να κάνει σοβαρά και με συνέπεια, «σκοτώνοντας» τον γκολτζή και δημιουργώντας με βάσεις τον προπονητή Φαν Νίστελροϊ, ενώ παράλληλα κουβαλά όλη αυτή την ιστορία και την προσωπικότητα που μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην επαφή του με τα αποδυτήρια. Έχει τη δική της ξεχωριστή σημειολογία το γεγονός ότι δεν είναι και πολλοί οι Ολλανδοί επιθετικοί που τα έχουν πάει καλά ως προπονητές. Ο Ρίνους Μίχελς θριάμβευσε, ο Φαν Μπάστεν τα παράτησε νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η φετινή Γιουνάιτεντ....

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.