Αρτέτα: Οι καινοτόμες μέθοδοι που «ανοικοδόμησαν» την Άρσεναλ

Αρτέτα: Οι καινοτόμες μέθοδοι που «ανοικοδόμησαν» την Άρσεναλ

Άρτεμις Κλεφτάκη
Αρτέτα: Οι καινοτόμες μέθοδοι που «ανοικοδόμησαν» την Άρσεναλ
Ο Μικέλ Αρτέτα έχει αδιαμφισβήτητα «αναγεννήσει» την Άρσεναλ με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Αγωνιστικά, αλλά και εκτός των τεσσάρων γραμμών, έχοντας φέρει έναν καινοτόμο αέρα που έχει βοηθήσει στην... απογείωση της ομάδας.

Η εμμονή του Μικέλ Αρτέτα στην λεπτομέρεια είναι κοινώς αναγνωρισμένη. Τις τελευταίες ώρες, έχει γίνει viral η είδηση με τους... κλέφτες κινητών τηλεφώνων που «προσέλαβε» σε δείπνο της ομάδας, προκειμένου να διδάξει τους ποδοσφαιριστές του την αναγκαιότητα της εγρήγορσης.

Μία καινοτόμος σκέψη, χαρακτηριστική του Ισπανού τεχνικού, που βλέπει κάθε στιγμή ως μία ευκαιρία για μάθηση. Αυτό αποτυπώνεται και σε αγωνιστικό επίπεδο, αφού ο Αρτέτα έχει αφήσει το στίγμα του στη «δική» του Άρσεναλ. Χάρη σε αυτόν, η ομάδα έκανε μία τεράστια στροφή 180 μοιρών και πλέον είναι μία βασική διεκδικήτρια της Premier League.

Ο Αρτέτα εμφύσησε στο σύλλογο τη δική του φιλοσοφία, τον «έχτισε» από το μηδέν σε πολλούς τομείς, σύμφωνα με τις δικές του προδιαγραφές. Το σίγουρο είναι, ότι ο Ισπανός τεχνικός επιζητεί το μέγιστο από τους παίκτες του και είναι... εμμονικός με την συνεχή βελτίωση.

Η άφιξή του στην ομάδα τον Δεκέμβριο του 2019, σήμανε παράλληλα την αρχή αλλαγών στον σύλλογο. Ας μην ξεχνάμε ότι η Άρσεναλ βρισκόταν σε ένα μεταβατικό στάδιο, στην μετά-Βενγκέρ εποχή, όπου τα πάντα ήταν ρευστά και το «στοίχημα» με την πρόσληψη του Ουνάι Έμερι είχε αποτύχει.

«Χτίζοντας» τα αγωνιστικά θεμέλια

Το καλοκαίρι του 2020, στο διοικητικό συμβούλιο προστέθηκε ο Τιμ Λιούις που αποτέλεσε τη «γέφυρα» μεταξύ Αρτέτα και των αδερφών Κροένκε. Οι οποίοι τον στήριξαν, πίστεψαν στις ιδέες του και σε βάθος χρόνου ανταμείφθηκαν.

Μία ακόμη αλλαγή στην ιεραρχία, ήταν η προαγωγή του Εντού σε αθλητικό διευθυντή και η ανάθεση του Ρίτσαρντ Γκάρλικ ως διευθύνων σύμβουλος. Ο πυρήνας δημιουργηθεί και ακολούθησε η αναμόρφωση του ρόστερ.

Ενδεικτικό είναι ότι από την ομάδα που είχε αναλάβει το 2019, μόνο τρεις παίκτες παραμένουν στο ρόστερ, μετά την πρόσφατη αποχώρηση του Εμίλ Σμιθ-Ρόου. Οι Γκαμπριέλ Μαρτινέλι, Μπουκάγιο Σάκα και Ρις Νέλσον.

Ο Αρτέτα ένα ένα γερό «ξεσκαρτάρισμα», δεν δίστασε να δείξει την πόρτα της εξόδους σε παίκτες όπως οι Μεσούτ Οζίλ και Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, προτού προχωρήσει στις προσθήκες που εκείνος ήθελε. Ήταν διατεθειμένος να υιοθετήσει τη στρατηγική του συλλόγου, παίρνοντας νέους παίκτες, επενδύοντας στο μέλλον.

Οι... ενδότερες αλλαγές και το κίνητρο του ανταγωνισμού

Βέβαια, όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά. Το ότι η ομάδα πλέον έχει μία αγωνιστική ταυτότητα, είναι δικό του επίτευγμα. Δεν έγινε εν μία νυκτί και σίγουρα βοήθησαν πολλά... εξωαγωνιστικά, στα οποία ο Αρτέτα φαίνεται πως δίνει μεγάλη βάση. Όπως το περιστατικό που αναφέρεται στην αρχή του άρθρου.

Εισηγήθηκε ακόμη και... εικαστικών παρεμβάσεων, σε μία προσπάθεια να συνδέσει περισσότερο την ιστορία και την κουλτούρα της ομάδας με το σήμερα. Εικόνες του γηπέδου, του συνθήματος της Άρσεναλ («Η νίκη αναπτύσσεται μέσα από την ομόνοια»), του σπουδαίου Αρσέν Βενγκέρ, καθώς και θρύλων που έχουν φορέσει την κόκκινη φανέλα βρίσκονται σχεδόν σε κάθε χώρο του «Έμιρεϊτς» για να υπενθυμίζουν σε όλους τις στιγμές δόξας του συλλόγου.

Ήταν αυτός που διαμόρφωσε ένα διαφορετικό σύστημα στις προπονήσεις, προσδίδοντας στοιχεία ανταγωνιστικά, πέραν από αυτά της καλής φυσικής κατάστασης. Οι προσθαφαιρέσεις του Αρτέτα σε όλα τα επίπεδα δημιούργησαν ένα εξισορροπημένο, συνεργατικού εργασιακού περιβάλλοντος, με τον ανταγωνισμό να αποτελεί την κινητήρια δύναμη. Αυτό το τελευταίο κρίνεται εκ του αποτελέσματος με την εικόνα της ομάδας μέσα στο γήπεδο.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι το άλφα και το ωμέγα στη φιλοσοφία του. Όλα όσα έχει διαφοροποιήσει είναι για το καλό της ομάδας και έχουν έναν κοινό στόχο: τη νίκη. Όνομα που έχει δώσει και στο «κατοικίδιο» του «Έμιρεϊτς», το λαμπραντόρ που ο ίδιος έφερε πέρυσι στην οικογένεια της Άρσεναλ. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, το μόνο που ενδιαφέρει τον Αρτέτα να είναι να βγαίνει η ομάδα του νικήτρια από κάθε αναμέτρηση, απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο και να εκπληρώσει τους στόχους της, «σβήνοντας» τη δίψα των φιλάθλων. Οι οποίοι, με τη σειρά τους, έχουν αγκαλιάσει την ομάδα (ξανά).

Ο Ισπανός ετοιμάζεται για την πέμπτη του «γεμάτη» σεζόν με τους Gunners. Στην οποία ο στόχος του θα είναι και πάλι η νίκη, η τελική νίκη, η κατάκτηση της Premier League.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα