Wyscout Analysis - Premier League: Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ έτοιμες για την πιο... οριακή κούρσα

Ιάσονας Θεριός
Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ - Wyscout
Η Premier League είναι ξανά εδώ και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει γιατί η απόσταση των δύο μεγαλύτερων φαβορί για την κατάκτησή της, των Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ, είναι πιο μικρή από ποτέ.

Χρειάστηκε να φτάσουν μέχρι την τελευταία αγωνιστική, να τρέξουν αμφότερες τρελά σερί το 2024. Χρειάστηκε εκείνη η ανεπανάληπτη χαμένη ευκαιρία του Σον. Η κούρσα για τον τίτλο στην περυσινή Premier League είχε μπόλικο ιδρώτα - και προσπάθειας και αγωνίας - για τις Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ. Θύμισε κάτι από τις αντίστοιχες «μονομαχίες» των Σίτιζενς με τη Λίβερπουλ μερικά χρόνια πριν και - ως... συνήθως - βρήκε θριαμβεύτρια την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Φέτος όμως, Πολίτες και Gunners, που φαντάζουν ξανά φαβορί για το στέμμα της Αγγλίας, δείχνουν πιο... ισότιμες. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout επιχειρεί να αναδείξει γιατί η φετινή κούρσα στην Premier League υπόσχεται να αποδειχθεί πιο οριακή και αμφίρροπη από ποτέ.

Μάντσεστερ Σίτι - Άρσεναλ: Το κλείσιμο της ψαλίδας

Η αίσθηση είναι πως πράγματι πέρυσι η Άρσεναλ πλησίασε πολύ τα στάνταρ της... ισόβιας πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι, σίγουρα πολύ περισσότερο από όσο το 2023. Όμως πώς μπορεί να αποδειχθεί αυτό; Με τη βοήθεια των Expected Points (xP), των «προσδοκώμενων» βαθμών μιας ομάδας. Τα xP ξεχνούν το αποτέλεσμα ενός αγώνα, κοιτούν μόνο την απόδοση του συνόλου βασιζόμενα στην απειλή που δημιούργησε για τους αντιπάλους (Expected Goals - xG) και την απειλή που δέχθηκε (Expected Goals Against - xGA). Έτσι, βλέπουν το κατά πόσο η εκάστοτε ομάδα «έπρεπε» ή όχι να νικήσει ένα ματς (ανεξάρτητα με το αν το έκανε) και υπολογίζουν τους βαθμούς που θα «έπρεπε» να έχει μαζέψει στο τέλος της σεζόν βάσει της απόδοσής της. E, η διαφορά αυτή ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Άρσεναλ πέρυσι δεν θα μπορούσε να είναι πιο μικρή.

Οι Σίτιζενς τερμάτισαν πρώτοι στον πίνακα των xP με 79 «προσδοκώμενους» βαθμούς και οι Gunners σε απόσταση αναπνοής πίσω τους στους 78,1. Ο «δίκαιος» - όπως συχνά αποκαλείται - βαθμολογικός πίνακας λοιπόν έδειξε πως στην πραγματικότητα βάσει απόδοσης οι δύο διεκδικήτριες βρέθηκαν στην ουσία «αγκαζέ». Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στην Expected Goals Difference (xGD) των δύο. Η xGD, η διαφορά των xG και xGA μιας ομάδας σε ένα παιχνίδι, δείχνει χοντρικά πόσο καλύτερη ήταν από τον αντίπαλό της. Ο μέσος όρος του συνόλου του Γκουαρδιόλα πέρυσι βρέθηκε στο +1,06 (1,94xG - 0,88xGA) και αυτός του συνόλου του Αρτέτα στο +1,15 (1,83xG - 0,68xGA). Λίγο πιο επικίνδυνη στην επίθεση η Σίτι, λίγο πιο στιβαρή στην άμυνα η Άρσεναλ δηλαδή, αλλά η διαφορά του 0,09 (1,15xGD και 1,06xGD) ανάμεσά τους είναι στην ουσία σχεδόν αμελητέα. Η ψαλίδα έχει κλείσει κι αυτό αποτυπώνεται και στο γήπεδο και στα data.

Τα xP των Σίτι και Άρσεναλ ανά σεζόν
ΣεζόνΜάντσεστερ ΣίτιΆρσεναλ
2019/2085,2xP48,7xP
2020/2177,6xP56xP
2021/2288,7xP64xP
2022/2382xP70,5xP
2023/2479xP78,1xP

Σημαντικό είναι επίσης το ότι μιλάμε για δύο ομάδες με αντίθετες πορείες τα τελευταία χρόνια. Λογικό αφού η μεν έχει μόνιμη θέση στον πρωταθλητισμό και η δε είναι φρέσκια σε αυτό το σπορ. Τις τελευταίες σεζόν πάντως τα Expected Points, όπως φαίνεται και στον πίνακα, είναι συνεχώς βελτιωμένα, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι έπιασε το σχετικό peak της το 2022 και έκτοτε έχει πτωτική πορεία.

Τα ερωτηματικά: Η δίψα της Σίτι και οι X-Factors της Άρσεναλ

Τα πράγματα βέβαια σε μια κούρσα 38 αγωνιστικών - ειδικά αυτού του επιπέδου - δεν είναι τόσο απλά. Οι καλές επιδόσεις σε metrics όπως τα xP και η xGD, όσο σημαντικές κι αν είναι, δεν υπόσχονται την επιτυχία. Και οι Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ, όσο κοντά κι αν βρίσκονται, θα μπουν στη νέα σεζόν με τα δικά τους «ερωτηματικά», που ίσως να κρίνουν πολλά.

«Πώς δίνεις κίνητρο σε μια ομάδα σαν εμάς; Πρέπει να δούμε πώς θα επιστρέψουμε, να μιλήσουμε και να αναρωτηθούμε τι έρχεται. Ποια είναι η επόμενη πρόκληση; Έχουμε καταφέρει τα πάντα, πολλές φορές. Η τάση της χαλαρότητας είναι φυσιολογική», είπε ο Γκουαρδιόλα πριν λίγο καιρό. Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα για τον Καταλανό, το να βρει τον τρόπο να γεννήσει ξανά την ίδια δίψα στους ποδοσφαιριστές του, τη δίψα για διάκριση που είναι απαραίτητη σε κάθε οριακή κούρσα, σε κάθε συνθήκη που κρέμεται σε τεντωμένο σκοινί. Μιλάμε άλλωστε για μια ομάδα που δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα, με μοναδική προσθήκη τον Σαβίνιο και μοναδική αποχώρηση τον Άλβαρες. Τέσσερα σερί πρωταθλήματα, περισσότερα διαδοχικά από κάθε άλλη. Η ιστορία έχει ήδη γραφτεί και ο Πεπ, πιθανότατα στην τελευταία σεζόν του, πρέπει κάπως να πείσει τους παίκτες του πως έχουν κι άλλα πράγματα να δώσουν και να πάρουν.

Γκουαρδιόλα - Αρτέτα

Και αν η Σίτι ενδέχεται να ταλαιπωρηθεί από την έλλειψη κινήτρου που... περισσεύει για την Άρσεναλ, τότε οι Gunners κινδυνεύουν να πάθουν το ίδιο από την έλλειψη των X-Factors παικτών, που... περισσεύουν στους Σίτιζενς.

Η ομάδα του Αρτέτα είναι εξαιρετική στο να ελέγχει τα παιχνίδια και να τα νικά. Όμως ταυτόχρονα συχνά εξαρτάται υπερβολικά από τον έλεγχο. Σε ένα παιχνίδι που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, σε ένα 50/50 ματς, δεδομένα θα υπάρξουν κι αυτά, η Άρσεναλ χρειάζεται τον παίκτη που θα αλλάξει τη μοίρα του ματς με μια ενέργεια. Χρειάζεται έναν αντίστοιχο Χάαλαντ, Ντε Μπρόινε, Ρόδρι... Ίσως μόνο ο Σάκα να μπορεί να το κάνει αυτό, ίσως για αυτό ο Αρτέτα να ψάχτηκε για ένα τέτοιου τύπου σέντερ φορ. Όπως και να έχει θα ήταν πολύ σημαντικό για τους Gunners να βρουν τον τρόπο να νικούν χωρίς να είναι πάντα καλύτεροι και να τελειώνουν παιχνίδια στα οποία είναι καλύτεροι, όπως εκείνη η καταδικαστική ήττα από την Άστον Βίλα.

Δύο αναμφισβήτητα κορυφαίες ομάδες, η κάθε μια με τις δικές της προκλήσεις, και μια ψαλίδα που έχει κλείσει επικίνδυνα. Όπως και να έχει αυτή η Premier League υπόσχεται μια κούρσα τίτλου που μπορεί να αφήσει εποχή. Ειδικά αν κάποια άλλη από κάτω τους κάνει την έκπληξη και χωθεί ανάμεσά τους. Η σεζόν μόλις άρχισε, κι εμεί εδώ θα είμαστε...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα