Wyscout Analysis - Βάρντι: Είμαστε αυτό που κάνουμε επαναλαμβανόμενα

Ιάσονας Θεριός
Βάρντι - Wyscout Analysis
Ο Τζέιμι Βάρντι επέστρεψε... ηχηρά στην Premier League και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει έναν επιθετικό που επιπλέει με αξιοθαύμαστη συνέπεια στην κορυφή - ή γύρω από αυτή - εδώ και χρόνια.

Αν όντως είμαστε αυτό που κάνουμε επαλαμβανόμενα - όπως κάποιος κύριος Αριστοτέλης αρεσκόταν να λέει δεκάδες αιώνες πριν - τότε τι είναι ο Τζέιμι Βάρντι; Ο Άγγλος έγινε το πρόσωπο της αγωνιστικής στο Νησί με το που πάτησε και πάλι το πόδι του στην Premier League. Άλλωστε τα έκανε όλα ξανά: σκόραρε και χάρισε στη Λέστερ την ισοπαλία κόντρα στην Τότεναμ, «πίκαρε» μοναδικά τους Σπερς και αποθεώθηκε.

Στα 37 του φροντίζει να υπενθυμίζει τακτικά πως νιώθει εξαιρετικά στο κορμί του, αλλά κυρίως να το αποδεικνύει στο χορτάρι. Όπως έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έκανε όλη την προηγούμενη σεζόν, που πήρε από το χεράκι τις Αλεπούδες για να τις ανεβάσει ξανά στην Premier League. Όπως κάνει όλα - σχεδόν - τα χρόνια από όταν ξεμύτισε στην ελίτ. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, βάζει κάτω τα δεδομένα του αξιοθαύμαστα συνεπούς Τζέιμι Βάρντι.

Ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος λοιπόν να αξιολογήσει κανείς έναν επιθετικό σε βάθος χρόνου; Η απάντηση δεν βρίσκεται στα γκολ του, αλλά στην απειλητικότητά του. Περίοδοι που κάθε σουτ πάει στα δίχτυα υπάρχουν, όπως και διαστήματα που η μπάλα απλά δεν θέλει να μπει. Τα γκολ, σαν τη ρέντα, έρχονται και πάνε, εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες όμως η ικανότητα - διότι περί τέτοιας πρόκειται - ενός ποδοσφαιριστή να απειλεί είναι πάντα εκεί. Και αυτή προκύπτει μέσα από την ποιότητα των ευκαιριών που βρίσκει. Όσο περισσότερες πιθανότητες τού δίνουν οι ευκαιρίες του να σκοράρει, τόσο περισσότερο θα σκοράρει. Αυτό ακριβώς υπολογίζουν τα Expexted Goals (xG).

Όσοι δε, θεώρησαν πως ο 37χρονος Βάρντι κατέχει... χαριστικά μια θέση στο ρόστερ της Λέστερ μάλλον αμέλησαν να τον παρακολουθήσουν πέρυσι, διότι ο Άγγλος επέστρεψε στην Premier League μετά από μια από τις κορυφαίες σεζόν της καριέρας του. Στην Championship έδωσε το βροντερό «παρών», μετρώντας κατά μέσο όρο 0,77xG ανά 90 λεπτά. Είναι φανερό και στον χάρτη των τελικών του προσπαθειών (φυσικά εξαιρούνται τα πέναλτι) πόσο καλές ευκαιρίες έβρισκε. Πολλά σουτ μέσα από την περιοχή και από κεντρικές θέσεις. Αυτόματα, περισσότερες πιθανότητες για γκολ. Δεν είναι τυχαία τα 18 τέρματα που βρήκε πέρυσι. Και εντάξει, προφανώς μιλάμε για την Championship, όμως δεν πρόκειται για... οποιαδήποτε Β' κατηγορία. Ειδικά για έναν 36άρη.

Ο χάρτης των τελικών του Βάρντι (2023-24) - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του
Ο χάρτης των τελικών του Βάρντι (2023-24) - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του

Και ο Βάρντι έχει αποδείξει πως μπορεί να κάνει το ίδιο και στο κορυφαίο επίπεδο. Από τα 28 του και το πρωτάθλημα της Λέστερ (το 2015-16 δηλαδή, από όταν συλλέγει δεδομένα το Wyscout) μέχρι τα 37 του, κάνει αυτό που ξέρει να κάνει επαναλαμβανόμενα. Τα xG/90' έχουν κυμανθεί από το 0,24 (η χειρότερη σεζόν του το 2022-23) μέχρι το... φλερτ με το 0,80. Η μπίλια του μέσου όρου τους όμως για αυτές τις οκτώ σεζόν «κάθεται» στο 0,53xG/90'. Εξαιρετική επίδοση για τόσο μεγάλο δείγμα. Πόσω μάλλον για κάποιον που - ομολογουμένως - δεν είχε ποτέ το ταλέντο ή την μπαλάτη φύση των κορυφαίων ομόλογών του, του Σουάρες ή του Λεβαντόφσκι για παράδειγμα. Παρά μόνο τη δίψα, το πάθος του και την τρομερή του αίσθηση μέσα στο «κουτί».

Ο Βάρντι έχει στείλει στα δίχτυα τα 137 από τα 621 σουτ που έχει επιχειρήσει στην Premier League, το 22% δηλαδή. Κανένας άλλος ποδοσφαιριστής με 500+ τελικές στα σαλόνια της Αγγλίας δεν έχει καλύτερο ποσοστό. Επτά σεζόν στην Premier League, πάντα η ίδια η συνέπεια. «Σίγουρα δεν είναι κανονικός. Δεν είναι κανονικό να μπορεί να δίνει αυτά που μας δίνει σε αυτή την ηλικία ή να είναι ο αθλητής που είναι», είπε για εκείνον μετά το παιχνίδι κόντρα στην Τότεναμ ο Στιβ Κούπερ. Μάλλον ούτε ο ίδιος ο προπονητής του δεν ξέρει τι ακριβώς είναι ο Τζέιμι Βάρντι. Πάντως, αν όντως είμαστε αυτό που κάνουμε επαναλαμβανόμενα, τότε ο 37χρονος ηγέτης των Αλεπούδων είναι εγγύηση, απειλή, γκολ. Και θα συνεχίσει να είναι αυτά, κρίνοντας από το μπάσιμό του στο φετινό πρωτάθλημα. Θα συνεχίσει να είναι ο Βάρντι.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα