Athletic για Βλαχοδήμο: «Μία από τις πιο παράξενες μεταγραφές του καλοκαιριού»

Athletic για Βλαχοδήμο: «Μία από τις πιο παράξενες μεταγραφές του καλοκαιριού»
Ο τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδας, Οδυσσέας Βλαχοδήμος, πήρε μεταγραφή το καλοκαίρι για τη Νιούκαστλ και το Athletic εξετάζει την περίπτωσή του, εξηγώντας τον τρόπο που οι «καρακάξες» προχώρησαν στην απόκτησή του.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος, Οδυσσέας Βλαχοδήμος παραχωρήθηκε από την Νότιγχαμ Φόρεστ στην Νιουκάστλ, μετά από ένα χρόνο παρουσίας στα «Tricky Trees», τα οποία τον είχαν αποκτήσει αντί περίπου 5 εκατ. ευρώ από την Μπενφίκα.

Ο 30χρονος Έλληνας κίπερ δεν πήρε μία απλή μεταγραφή, αλλά έγινε η ακριβότερη αγορά τερματοφύλακα στην ιστορία των «καρακαξών», αφού το κόστος της μετακίνησής του άγγιξε τελικά τα 23,6 εκατ. ευρώ, οικονομικά μεγέθη που σπάνια φτάνουν Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Για την ακρίβεια η μεταγραφή του Έλληνα κίπερ αποτέλεσε μέρος ενός ακόμη μεγαλύτερου deal, αυτού της αγοράς του Έλιοτ Άντερσον, τον οποίο η Νότιγχαμ Φόρεστ πήρε από την Νιουκάστλ αντί 41,2 εκατ. ευρώ, ο οποίος αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία των «καρακαξών» και συνέβη χωρίς την θέληση τόσο της ομάδας όσο και του ιδίου.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε γιατί οι δύο ομάδες ενεπλάκησαν σε δύο μεταγραφικές κινήσεις, τις οποίες δεν ήθελαν, σύμφωνα με το Athletic.

Ο «βραχνάς» του PSR και οι δύσκολες αποφάσεις που πήρε η Νιουκάστλ για να γλιτώσει

Στα τέλη του Ιουνίου έκλεινε ο κύκλος του PSR (Profit and Sustainability Regulations) για την προηγούμενη τριετία και η Νιουκάστλ είχε φτάσει 48 ώρες πριν την λήξη αυτού να αναζητά περίπου 71,1 εκατ. ευρώ για να κλείσει την «τρύπα» που είχε και να αποφύγει μία ενδεχόμενη τιμωρία, που θα επέφερε, πέρα από χρηματικό πρόστιμο, και αφαίρεση βαθμών.

Σ' αυτό το μικρό διάστημα που απέμενε, οι ιθύνοντες της ομάδας ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν τα πάντα προκειμένου να βρουν μία λύση για το οικονομικό αυτό πρόβλημα. Όπως παραδέχθηκε και άνθρωπος του κλαμπ στο Athletic: «Ήταν απαίσιο διάστημα. Η χειρότερη περίοδος που έχω βιώσει στο ποδόσφαιρο».

Μία από τις ομάδες με τις οποίες μιλούσε η Νιουκάστλ προκειμένου να πετύχει τα απαραίτητα deal που θα την έβγαζαν από την δύσκολη θέση, ήταν η Νότιγχαμ Φόρεστ. Αρχικά για την περίπτωση του Ελάνγκα, που άρεσε πολύ στον Έντι Χάου, όμως τα «Tricky Trees», δεν ήθελαν να τον παραχωρήσουν. Από την δική τους πλευρά, κοιτούσαν με ενδιαφέρον την περίπτωση του 21χρονου Έλιοτ Άντερσον, από τον οποίο όλοι περίμεναν μεγάλα πράγματα στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ».

Την τελευταία μέρα της προθεσμίας κι ενώ η θέση της Νιουκάστλ είχε δυσκολέψει πλέον αρκετά, η Νότιγχαμ ξεκαθάρισε, σύμφωνα με το αγγλικό ρεπορτάζ, τη διάθεσή της να πληρώσει αρκετά χρήματα για να πάρει τον Άγγλο μέσο, αρκεί εκείνοι να δέχονταν να συμπεριληφθεί στο deal και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Μία πηγή από την ομάδα της Νιουκάστλ είπε στο «Athletic» πως ήταν «σαν να είχαμε ένα πιστόλι στο κεφάλι μας» θέλοντας να δείξει την δυσκολία της θέσης του κλαμπ.

Μία ενδεχόμενη πώληση του Έλιοτ, θα μετρούσε με βάσει τους κανονισμούς του PSR ως «pure profit», δηλαδή ολόκληρο το ποσό θα υπολογίζόταν ως καθαρό έσοδο, αφού εκείνος προερχόταν από την ακαδημία της ομάδας ενώ σε μία αντίστοιχη περίπτωση πώλησης ενός παίκτη που δεν είχε βγει απ' αυτή, από το ποσό που θα εισέπρατε θα αφαιρούσε τα χρήματα που είχε χαλάσει για να αποκτηθεί.

Ταυτόχρονα το ποσό που θα έδινε εκείνη για την αγορά του Βλαχοδήμου δεν θα χρεωνόταν όλο ως δαπανή, αφού θα διαιρούταν το ποσό που δόθηκε με βάση τα χρόνια του συμβολαίου που θα υπέγραψε ο Έλληνας κίπερ (το γνωστό «amortization» που ισχύει στις αγορές).

Οι άνθρωποι της Νιουκάστλ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συμφωνήσουν, αφού η συναλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με την πώληση του Μίντε στην Μπράιτον αντί 35 εκατ. ευρώ θα έλυνε το πρόβλημά της. Ο Άντερσον δεν ήθελε να αποχωρήσει από την ομάδα την οποία αναδείχθηκε και υποστηρίζει από μικρό παιδί, όμως όταν του εξήγησαν την κατάσταση, αποφάσισε να συμφωνήσει κι εκείνος για να βοηθήσει στην δύσκολη αυτή στιγμή.

Κάπως έτσι το διπλό αυτό deal ολοκληρώθηκε και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος βρέθηκε έτσι στην Νιουκάστλ με μία άκρως εντυπωσιακή μεταγραφή ύψους 23,6 εκατ. ευρώ όντας ο ακριβότερος κίπερ στην ιστορία της κι ενώ είναι πιθανό εκείνος να μην βρει καν χρόνο συμμετοχής την φετινή σεζόν λόγω του συνωστισμού που υπάρχει στις θέσεις αυτές στην ομάδα με την ύπαρξη επίσης του βασικού κίπερ της ομάδας Νικ Πόουπ, αλλά και των Ντουμπράβκα, Γκιλέσπι και Ρούντι.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα