Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι υποψήφιοι διάδοχοι του... φευγάτου Τεν Χαγκ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι υποψήφιοι διάδοχοι του... φευγάτου Τεν Χαγκ
Οι ώρες του Έρικ Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φαίνεται να είναι μετρημένες σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο και το όνομα του πιθανού αντικαταστάτη του περνάει ήδη σε πρώτο πλάνο. Ιντζάγκι, Αμορίμ μέχρι και Ζιντάν, Σάουθγκεϊτ στη λίστα των υποψηφίων.

Η υπομονή και η πίστωση χρόνου αποτελούν λέξεις και αρετές απαραίτητες σε κάθε ποδοσφαιρικό project που σέβεται τον εαυτό του. Ωστόσο, κάποτε φτάνει η στιγμή που η σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι, το απροχώρητο σημείο όπου πρέπει να μπει ένα τέλος στη συνεργασία coach-συλλόγου.

Στην περίπτωση του Έρικ Τεν Χαγκ, τέτοιες στιγμές προέκυψαν σε αρκετά διάσπαρτα σημεία της θητείας του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους Κόκκινους Διαβόλους να τον στηρίζουν μετά από κάθε αποτυχία ή πρόσκαιρη επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια. Ιδίως στο σταυροδρόμι του περασμένου καλοκαιριού, όταν παρά την αρχική φημολογία περί επιλογής ενός νέου τεχνικού που θα οδηγούσε το κλαμπ στην πρώτη ολόκληρη σεζόν της εποχής Σερ Τζιμ Ράτκλιφ στον ιδιοκτησιακό θώκο, ο Ολλανδός manager διατήρησε τα ηνία έχοντας ως «μαξιλαράκι» την πρόσφατη κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας.

Το ημερολόγιο τότε έδειχνε Μάιο. Πλέον, ακόμα ένας Οκτώβριος βρίσκει τους Κόκκινους Διαβόλους σε κατάσταση αβεβαιότητας. Χωρίς ευκρίνεια και αποτελεσματικότητα στο αγωνιστικό τους πλάνο, χωρίς σφυγμό απέναντι στις υπόλοιπες δυνάμεις του Νησιού, και πιο... χειροπιαστά, με μόλις τρεις νίκες στα πρώτα εννέα παιχνίδια της σεζόν και ήδη 8 βαθμούς μακριά από την κορυφή της Premier.

Κάπως έτσι, η κλεψύδρα του άλλοτε φέρελπι τεχνικού του Άγιαξ στη Γιουνάιτεντ φαίνεται πως αδειάζει για τα καλά, όπως αναφέρουν όλο και με περισσότερη βεβαιότητα τα βρετανικά Μέσα.

]Η βαριά ήττα από την Τότεναμ (0-3) μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» μπορεί να μην ήταν το κύκνειο άσμα του Ολλανδού, αλλά ήταν ίσως η τελευταία ευκαιρία του να αντιστρέψει το κλίμα.

Οι ποδοσφαιριστές της Γιουνάιτεντ φέρεται να περιμένουν την απομάκρυνσή του, τα σενάρια για τον αντικαταστάτη του πληθαίνουν. Και η λίστα περιέχει τουλάχιστον 7 ονόματα, άλλα πιο πιθανά και άλλα ως ιδεατές λύσεις της εποχής για μια Γιουνάιτεντ που καλείται ξανά να αλλάξει προπονητή στην απέλπιδα προσπάθειά της να ανακτήσει ταυτότητα και αύρα πρωταθλητισμού.

Παρακάτω παρατίθενται οι επτά επικρατέστεροι για τη διαδοχή του Τεν Χαγκ στους Κόκκινους Διαβόλους Από τον Σιμόνε Ιντζάγκι που «παίζει» δυνατά εδώ και μέρες, ως τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που παραμένει ελεύθερος κι έχει συνδεθεί από το καλοκαίρι με τη Γιουνάιτεντ, περιπτώσεις ελεύθερων αλλά και δεσμευμένων προπονητών που σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ βρίσκονται ψηλά στη λίστα του κλαμπ, ενώ δεν πρέπει να εξαιρείται και το ενδεχόμενο να προαχθεί σε πρώτος προπονητής ο μέχρι πρότινος βοηθός του Τεν Χαγκ, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ.

Σιμόνε Ιντζάγκι

Σιμόνε Ιντζάγκι

Τόμας Φρανκ

Τόμας Φρανκ

Ρούμπεν Αμορίμ

Ρούμπεν Αμορίμ

Κίραν ΜακΚένα

Κίραν ΜακΚένα

Ζινεντίν Ζιντάν

Ζινεντίν Ζιντάν

Γκρέιαμ Πότερ

Γκρέιαμ Πότερ

Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ

Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ

Από τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο στο Νησί για τον αντικαταστάτη του Ολλανδού. Πρωταθλητής Ιταλίας με την Ίντερ την περασμένη σεζόν, συνεχίζει από εκεί που το άφησε πέρυσι στους Νερατζούρι και δύσκολα θα αποχωρούσε μεσούσης της σεζόν, ωστόσο η περίπτωσή του θεωρείται φαβορί από τα αγγλικά ΜΜΕ που εικάζουν ότι η διοίκηση των Κόκκινων Διαβόλων θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να τον κάνει κάτοικο Μάντσεστερ αν προχωρήσει στην αποπομπή του Ολλανδού τεχνικού.

Ιστορική φιγούρα πλέον της Μπρέντφορντ, ο άνθρωπος που την ανέβασε για πρώτη φορά στην Premier League, για 7η συνεχόμενη χρονιά πλέον στο τιμόνι των Μελισσών. Φύσει επιθετικογενής, έχει τα χαρακτηριστικά που λείπουν από το παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έχουν μετατρέψει την Μπρέντφορντ σε μια από τις πιο fun to watch ομάδές της Premier την τελευταία τριετία. Το συμβόλαιό του λήγει το 2027, η πιθανή ευκαιρία να προπονήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ήταν ένα σημαντικό step-up που θα έκανε τον Δανό να σκεφτεί σοβαρά το άμεσο ενδεχόμενο μετακίνησής του.

O «πρίγκηπας» των πάγκων της Πορτογαλίας συνεχίζει σταθερά στο τιμόνι της Σπόρτινγκ Λισαβόνας παρά το δεδομένο και διαρκές ενδιαφέρον από τα Top-4 πρωταθλήματα. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν κοντά στη Λίβερπουλ, το φλερτ με την Premier League μοιάζει εξαιρετικά πιθανό να εξελιχθεί σε «γάμο» αργά ή γρήγορα και το προφίλ του ως ενός από τους πιο άξιους manager της νέας γενιάς σε συνδυασμό με τον τρόπο παιχνιδιού που υποστηρίζει στους Λουζιτανούς, τον καθιστούν μια άκρως υποσχόμενη λύση για την επόμενη μέρα στη Γιουνάιτεντ.

Όλη η Αγγλία υποκλίθηκε στον 38χρονο Βορειοιρλανδό κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν, όποτε και εξασφάλισε την επιστροφή της Ίπσουιτς στα μεγάλα σαλόνια ως ο νεαρότερος τεχνικός των επαγγελματικών κατηγοριών στο Νησί. Συγκεντρώνει πόντους λόγω του παρελθόντος που έχει στον σύλλογο, καθώς διετέλεσε στο πλευρό του Ραλφ Ράνγκνικ και γνωρίζει έτσι από πρώτο χέρι τι θα συναντήσει στο κλαμπ. Άπειρος από project που στοχεύει στον πρωταθλητισμό, αλλά ψηλά στη λίστα των τεχνικών από την Premier που μπορούν να βρεθούν στο «Ολντ Τράφορντ».

Όταν δεν προπονεί τη Ρεάλ Μαδρίτης, θα βρίσκεται σίγουρα στα ραντάρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πάνε πλέον τρία χρόνια από το τέλος της δεύτερης θητείας του Ζιζού στη Βασίλισσα κι ακόμα βρίσκεται από επιλογή εκτός πάγκων, έχοντας ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν ως ο εκλεκτός για να αναλάβει τη Γιουνάιτεντ και να την οδηγήσει στην επιτυχία. Άγνωστο αν θα παίξει τόσο δυνατά και υπό τη νέα διοίκηση του κλαμπ, άγνωστο κι αμφίβολο κι αν ο ίδιος έχει τη θέληση και τη φιλοδοξία να επιστρέψει στους πάγκους για μια τέτοια ομολογουμένως βαριά πρόκληση, παρ' όλα αυτά η περίπτωση του τρις πρωταθλητή Ευρώπης δεν γίνεται να μείνει εκτός κάδρου, ιδίως όταν είναι από τους λίγους διαθέσιμους στην αγορά.

Ακόμα μία περίπτωση προπονητή χωρίς ομάδα, με μεγάλο συν την εμπειρία από το αγγλικό ποδόσφαιρο και την αγωνιστική του φιλοσοφία. Ναι, ο Γκρέιαμ Πότερ μάλλον βιάστηκε να κάνει το step-up για την άγουρη Τσέλσι στις πρώτες μέρες της εποχής Τοντ Μπόελι, το περιβάλλον δεν τον «σήκωσε» στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και η θητεία του στους Μπλε έληξε παντελώς άδοξα, ωστόσο, ο 49χρονος ικανός manager δηλώνει έτοιμος για την επιστροφή του στους πάγκους και δεν αποκλείεται να το πραγματοποιήσει για χάρη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας της Αγγλίας τα προηγούμενα οκτώ χρόνια είναι ένα όνομα που φιγούραρε για καιρό το περασμένο καλοκαίρι στα αγγλικά ΜΜΕ, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση να παραμείνει στο τιμόνι της Γιουνάιτεντ ο Τεν Χαγκ. Πλέον, με τον Ολλανδό να βρίσκεται υπ' ατμόν, δεν είναι λίγες οι φήμες που θέλουν τον 54χρονο τεχνικό να συγκαταλέγεται στα φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των Κόκκινων Διαβόλων και να επιστρέψει έτσι σε πάγκο συλλόγου μετά το μακρινό 2009 και την παρθενική του προπονητική θητεία στη Μίντλεσμπρο.