Λίβερπουλ: Γιάρος, ο αντι-Άλισον έκπληξη που περίμενε επτά χρόνια για το ντεμπούτο

Λίβερπουλ: Γιάρος, ο αντι-Άλισον έκπληξη που περίμενε επτά χρόνια για το ντεμπούτο

Ο Γιάρος περίμενε επτά χρόνια για το ντεμπούτο του με τη Λίβερπουλ
Το ντεμπούτο του Βίτεσλαβ Γιάρος στη Λίβερπουλ ήταν υπόθεση επτά ετών, διάρκειας δέκα λεπτών και... ουδείς ξέρει αν θα έχει συνέχεια! Αυτός είναι ο κίπερ-έκπληξη που αντικατέστησε τον τραυματία Άλισον κόντρα στην Πάλας.

Η Λίβερπουλ απέδρασε με το τρίποντο από την πάντα ζόρικη έδρα της Κρίσταλ Πάλας (0-1) κι ο Άρνε Σλοτ έγραψε ιστορία, σφραγίζοντας το καλύτερο ξεκίνημα προπονητή των Reds όλων των εποχών με εννέα νίκες στα πρώτα του δέκα παιχνίδια!

Ήταν μια νίκη για την οποία οι Reds τα... χρειάστηκαν, περιμένοντας με αγωνία μέχρι το τελευταίο σφύριγμα της λήξης κι όλα αυτά χωρίς τον «κέρβερό» τους, Άλισον, ο οποίος αποχώρησε τραυματίας στο 79ο λεπτό.

Μέχρι πρότινος, τη θέση του Βραζιλιάνου-αδιαμφισβήτητου Νο1 στην ενδεκάδα της Λίβερπουλ θα έπαιρνε ο αξιόπιστος Κούιβιν Κέλεχερ. Αυτή τη φορά, όμως, κάτω από την εστία βρέθηκε μια άγνωστη για το ευρύ κοινό φιγούρα, ονόματι Βίτεσλαβ Γιάρος.

Γιάρος: Η αναμονή των επτά ετών για το ντεμπούτο στη Λίβερπουλ

Σε μια από τις ελάχιστες φορές που συμπεριλήφθηκε έστω στην αποστολή των Reds, ο 23χρονος ύψους 1,90 κίπερ από την Τσεχία έμελλε να λάβει το βάπτισμα του πυρός, σε έναν σύλλογο στον οποίο ανήκει εδώ και επτά χρόνια!

Με τον Άλισον να μην μπορεί να συνεχίσει και τον Κέλεχερ εκτός λόγω ίωσης, ο Τσέχος ήταν αυτός που κλήθηκε να υπεραπιστεί το εύθραστο 1-0 στα τελευταία λεπτά και εκτέλεσε με επιτυχία την αποστολή του:

Ανταποκρίθηκε σταθερά στις περιπτώσεις που τον είχε ανάγκη η ομάδα του, τον βοήθησε και η καλή λειτουργία και κυκλοφορία της μπάλας από την άμυνα του στα τελευταία λεπτά, κι έτσι... τέλος καλό όλα καλά, με κέρδος τo πρώτο... clean sheet στην πρώτη του εμφάνιση στην Premier League!

Το δεκάλεπτο (και κάτι) ντεμπούτο του Γιάρος ομολογουμένως ήρθε εκτός προγράμματος και κατόπιν συγκυριών. Ωστόσο, η παρουσία του στο ρόστερ μόνο προϊόν τυχαιότητας δεν είναι. Ο ανερχόμενος κίπερ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά prospects της Λίβερπουλ από το 2017, όταν και τον ενέταξε στην Ακαδημία της από τη Σλάβια Πράγας.

Το 2019 ήταν βασικό μέλος στην ομάδα των Νέων που κέρδισε το αντίστοιχο FA Cup κα στη συνέχεια υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, ακολουθώντας έκτοτε τον δρόμο των διαδοχικών δανεισμών: κατά σειρά σε Σεντ Πάτρικς, Νοτς Κάουντι, Στόκπορτ και Στουρμ Γκρατς.

Στον ιρλανδικό σύλλογο ψηφίστηκε από τους φιλάθλους ως ο παίκτης της χρονιάς, το 2021. Την περασμένη σεζόν πανηγύρισε το νταμπλ με τη Στουρμ στην Αυστρία, παίρνοντας γάντια βασικού το τελευταίο τρίμηνο καθώς αγωνίστηκε στα 14 από τα τελευταία 15 ματς, συμπεριλαμβανομένου και του τελικού του Κυπέλλου, ενώ ντεμπουτάρισε και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με πέντε συμμετοχές στο Conference League.

Η πίστη του Σλοτ και το «στοπ» στην αποχώρησή του

Μετά από αυτό το εντυπωσιακό του φίνις και τις εμπειρίες που αποκόμισε σε ομάδα πρωταθλητισμού, ο Γιάρος «ψήθηκε» για τα καλά, σε σημείο να μη φαίνεται αρχικά θετικός στην παραμονή του στη Λίβερπουλ και να ζητά από τον σύλλογο να τον παραχωρήσει, αυτή τη φορά μόνιμα. Ο Άρνε Σλοτ, όμως, ο οποίος τον είχε στην προετοιμασία της ομάδας στις ΗΠΑ και σχημάτισε εξαιρετική εντύπωση, έβαλε «stop» και τον έπεισε να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

«Τον εμπιστευόμαστε πολύ. Ήθελε να φύγει για να πάει σε ομάδα με περισσότερο χρόνο συμμετοχής, αλλά εμείς του είπαμε: ''Άκου, σε έναν σύλλογο όπως αυτός πρέπει να έχουμε κι έναν πάρα πολύ καλό τρίτο τερματοφύλακα''. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις τον τρίτο σου τερματοφύλακα να αποδίδει τόσο καλά, ο Γιάρος μπορεί πραγματικά να έχει επίδραση στα αποτελέσματά μας».

Το αμφίβολο μέλλον του Γιάρος στη Λίβερπουλ

Το παρόν και το άμεσο μέλλον είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα για τον Γιάρος. Μαζί με τον Κέλεχερ, αποτελούν τις δύο λύσεις πίσω από τον Άλισον για τη φετινή σεζόν της Λίβερπουλ και δεδομένης της απουσίας του τελευταίου πιθανότατα μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου και την επιστροφή από το τελευταίο παράθυρο των εθνικών ομάδων για το 2024, είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται τουλάχιστον στον πάγκο για τα ματς με: Τσέλσι, Λειψία, Άρσεναλ, Μπράιτον (δις, σε πρωτάθλημα και League Cup), Λεβερκούζεν και Άστον Βίλα.

Αυτό που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει είναι το τι μέλλει γενέσθαι πέραν της τρέχουσας αγωνιστικής σεζόν. Ο Άλισον έχει συμβόλαιο ως το 2027 και έχει αρνηθεί προτάσεις από τη Σαουδική Αραβία τα τελευταία δύο χρόνια, δείχνοντας πως επιθυμεί να παραμείνει κάτοικος Μέρσεϊσαϊντ. Εκτός αυτού, η Λίβερπουλ αναμένεται να καλωσορίσει το καλοκαίρι και τον Γεωργιανό «σούπερ μαν», Γκιόργκι Μαμαραντασβίλι, ο οποίος αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι αντί 42 εκατ. ευρώ κι έμεινε δανεικός στη Βαλένθια για μία σεζόν, αποτελώντας το «Νο1» του μέλλοντος για τους Κόκκινους.

Αν, δε, παραμείνει και ο Κέλεχερ ως Νο3 και δεν πωληθεί σε άλλον σύλλογο, τότε μαθηματικά και μόνο δεν θα υπάρχει χώρος για τον Γιάρος. Ο Τσέχος, λοιπόν, ζει το όνειρό του από το μεσημέρι του Σαββάτου κι όσο... κρατήσει, δίχως να ξέρει αν θα καταγράψει άλλες συμμετοχές με την κόκκινη φανέλα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα